Λίγες ώρες απομένουν για την έναρξη ενός εκ των σημαντικότερων αναμετρήσεων των τελευταίων ετών στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Η δεύτερη στον βαθμολογικό πίνακα της Super League 1, ΑΕΚ φιλοξενεί τον πρωτοπόρο Παναθηναϊκό (8/1, 19:30) στην «Opap Arena», σε ένα πολύ κρίσιμο παιχνίδι στην κούρσα της διεκδίκησης του πρωταθλήματος!

Οι «πράσινοι» διαγράφουν εξαιρετική πορεία και θέλουν να ξαναζήσουν εποχές... 2010, ενώ ο «Δικέφαλος» φαίνεται να έχει αφήσει πίσω του τις τελευταίες μέτριες έως κακές σεζόν και να αποκτά τη νοοτροπία του... 2018.

Ευκαιρίας δοθείσης, λοιπόν, το sport-fm.gr θυμάται και σας παρουσιάζει την καλύτερη εμφάνιση της ΑΕΚ επί του Παναθηναϊκού, σε μία χρονιά, μάλιστα, όπου το «τριφύλλι» είχε φτάσει έως τα ημιτελικά του Champions League!

31 Ιανουαρίου 1996. ΑΕΚ και Παναθηναϊκός βρίσκονταν σε εξαιρετική αγωνιστική κατάσταση. Οι «πράσινοι» διένυαν μία σπουδαία πορεία σε πρωτάθλημα και Champions League,με ποδοσφαιριστές όπως οι Βάντσικ, Καλιτζάκης, Νιόπλας, Βαζέχα και Δώνης. Από την άλλη, η «Ένωση» είχε βρει ξανά το DNA τριετίας 1992/94, όπου είχε κατακτήσει τρεις συνεχόμενους τίτλους, έχοντας στο ρόστερ της, μεταξύ άλλων, τους Στέλιο Μανώλα, Τιμούρ Κετσπάγια, Ρέφικ Σαμπανάτζοβιτς, Ντανιέλ Μπατίστα και Χρήστο Κωστή.

Οι δύο μονομάχοι διασταύρωσαν τα ξίφη τους στα προημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας, στις 31 Ιανουαρίου του 1996. Η ΑΕΚ έπαιξε φανταστικό ποδόσφαιρο και «ισοπέδωσε» μία εξαιρετική φουρνιά ποδοσφαιριστών του «τριφυλλιού».

Στο πρώτο παιχνίδι στο «Νίκος Γκούμας», η αρμάδα του Ντούσαν Μπάγεβιτς ήταν καταιγιστική από το πρώτο λεπτό, και παρά το γεγονός πως έχασε αρκετές ευκαιρίες για να ανοίξει το σκορ, τελικά το κατάφερε στο 29', με τον Καλιτζάκη, στην προσπάθειά του να απομακρύνει την μπάλα, να την στέλνει στα δίχτυα της ομάδας του.

Στο 53ο λεπτό, και μετά από ένα... γαϊτανάκι χαμένων ευκαιριών, ο Χρήστος Κωστής διπλασίασε τα τέρματα της Ένωσης, με τον Τιμούρ Κετσπάγια να βάζει το κερασάκι στην τούρτα με πανέμορφο σουτ στο 77' για το 3-0! Ένα αποτέλεσμα που έδειχνε πλασματικό μπροστά... στην εξαιρετική εμφάνιση που πραγματοποιούσε η ΑΕΚ.

Το τέρμα του Αλεξούδη από κοντινή απόσταση στο 89' έδωσε κάποιες ελπίδες ενόψει της ρεβάνς στον Παναθηναϊκό, κάτι που επεσήμαναν και οι δύο προπονητές, μετά τη λήξη της αναμέτρησης.

Το σημαντικότερο όλων, όμως, ήταν οι δηλώσεις του μόνιμα ανικανοποίητου Ντούσαν Μπάγιεβιτς, ο οποίος παραδέχθηκε πως η ομάδα του ήταν φανταστική για 90 λεπτά και ήταν ίσως η καλύτερη εμφάνισή της τα τελευταία χρόνια!

Μάλιστα, μετά το τέλος του παιχνιδιού, ο τότε πρόεδρος της ΠΑΕ ΑΕΚ, Μιχάλης Τροχανάς, εξέφρασε με σιγουριά πως οι «κιτρινόμαυροι» έχουν ήδη προκριθεί στην επόμενη φάση.

Αδιαμφισβήτητα, πρόκειται για την καλύτερη εμφάνιση της ΑΕΚ στα Αθηναϊκά ντέρμπι!

Οι συνθέσεις των ομάδων:

ΑΕΚ: Ατµατζίδης, Μπορµπόκης (76' Μαλαδένης), Βλάχος, Μανωλάς (c), Σαµπανάτζοβιτς, Κωστής Κετσπάγια, Σαβέβσκι, Μπατίστα, Τσάρτας (88' Παυλόπουλος), Κασάπης

Προπονητής: Nτoύσαν Μπάγεβιτς

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Βάντσικ, Αποστολάκης, Ουζουνίδης, Γεωργιάδης Γ.Χ, Καλιτζάκης (c), Μάρκος (61' Χριστοδούλου ), Καπουράνης (76' Γεωργιάδης Γ.Σ), Νιόπλιας, Βαζέχα, Μαραγκός, ?ώνης (46' Αλεξούδης)

Προπονητής: Xoυάv Ραµόν Ρότσα.

Διαιτητής: Ψυχοµάνης (Μπριάκος - Κόκκας)

Σκόρερς: 29' Καλιτζάκης (αυτ), 53' Κωστής, 77' Κετσπάγια, 88' Αλεξούδης.

Θεατές: 14.253

Κίτρινες κάρτες: Χριστοδούλου



Η ΑΕΚ πιστοποίησε την πολύ καλή εικόνα της σε εκείνο το χρονικό διάστημα, δύο βδομάδες αργότερα, στη ρεβάνς του ΟΑΚΑ. Η «Ένωση» προηγήθηκε με 2-0 μόλις στο 7ο λεπτό της αναμέτρησης με τους Κετσπάγια (2') και Μπατίστα (7'), δίνοντας οριστικά τέλος στην υπόθεση πρόκριση!

Το μόνο που άλλαξε μέχρι το τέλος, ήταν το σκορ, με τον Βαζέχα να σκοράρει δις και την αναμέτρηση να λήγει ισόπαλη (2-2).

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Βάντσικ, Αποστολάκης, Ουζουνίδης, Γεωργιάδης ΓΧ, Kαλιτζάκης (c) Γεωργιάδης ΓΣ, Μπορέλι, Αλεξούδης, Βαζέχα, Μαραγκός (71' Λαγωνικάκης), Δώνης

Προπονητής: Χουάν Ραµόν Ρότσα.

ΑΕΚ: Aτµατζίδης, Μπορµπόκης (34' Κοπιτσής), Κωστένογλου, Μανωλάς (c), Σαµπανάτζοβιτς, Κωστής (53' Βλάχος), Κετσπάγια, Σαβέβσκι, Μπατίστα, Τσάρτας (65' Μαλαδένης), Κασάπης

Προπονητής: Ντούσαν Μπάγεβιτς.

Διαιτητής: Βέλιος (Φωτιάδης - Τζιµατούδης)

Σκόρερς: 2' Kετσπάγια, 7' Μπατίστα, 17' και 20΄ Βαζέχα.

Θεατές: 29.862

Κίτρινες κάρτες: Μανωλάς, Μπατίστα, Βλάχος, Κασάπης



Μάλιστα, λίγους μήνες νωρίτερα, στο παιχνίδι για το πρωτάθλημα, στις 18 Νοεμβρίου του 1995, η ΑΕΚ είχε επικρατήσει 1-0 του Παναθηναϊκού στη Νέα Φιλαδέλφεια, με ένα γκολ του Χρήστου Κωστή στο 13ο λεπτό.

Ήταν μία ακόμη αναμέτρηση, όπου οι «κιτρινόμαυροι» είχαν εξαιρετική παρουσία, ειδικά στο πρώτο μέρος, έχοντας σωρεία... χαμένων ευκαιριών. Και πάλι, μετά το τέλος του παιχνιδιού, ο Ντούσαν Μπάγιεβιτς, ο οποίος είχε πάντα πολύ υψηλές απαιτήσεις από τους ποδοσφαιριστές του, τόνισε πως το πρώτο ημίχρονο της ομάδας του ήταν... το κάτι άλλο!

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Το απόλυτο φέτος αποχαιρέτησε από νωρίς

Ντιέγκο Αλόνσο: Αντιμέτωπος με την… κατάρα της Τούμπας σε ένα «must win» ντέρμπι δίχως ελαφρυντικά!

Τι διαφορετικό περιμένουμε από τους 14 της Σούπερ Λίγκας στην επανέναρξη του πρωταθλήματος

Οι ομάδες «ξηλώθηκαν»: Αυτές είναι 20 πιο ακριβές μεταγραφές του φετινού πρωταθλήματος

Χωρίς ματς από το 2020: Η εθνική ομάδα της Ερυθραίας δεν αγωνίζεται από φόβο μην το σκάσουν οι παίκτες!

Φαινόμενο Γκιόκερες: Έχει υψηλότερο ratio στο σκοράρισμα από Εμπαπέ, Χάαλαντ και Κέιν!

Χρήστος Τζόλης: Ένα «όπλο» στα χέρια του Γιοβάνοβιτς που είναι έτοιμο να… εκπυρσοκροτήσει!

«Κακό» το αριστερό πόδι του Ιωαννίδη; Καλύτερα να το ξανασκεφτούμε…

Χτίζει μενταλιτέ με γκολάρες και έχει τα φόντα να πάει ψηλά: Τα σημεία από το διπλό της Ελλάδας στην Ιρλανδία!

Ο Κάρμο βρήκε με την Ανγκόλα τον απαιτούμενο ρυθμό και ετοιμάζεται να κυριαρχήσει ξανά σε Ελλάδα και Ευρώπη!