Ακόμα μια εντός έδρας σφαλιάρα -την τρίτη συνεχόμενη- δέχτηκε η ΑΕΚ, με τον Βόλο να αποχωρεί θριαμβευτής (1-2) από το ΟΑΚΑ στο πλαίσιο της 20ής αγωνιστικής της Super League 1.
Κι όμως η «Ένωση» πραγματοποίησε το καλύτερο της ημίχρονο σε επίπεδο παραγωγής φάσεων, με τον Αργύρη Γιαννίκη ωστόσο να την μπερδεύει με την τακτική προσέγγιση του δεύτερου μέρους.
Αναλυτικά, τα σημεία-κλειδιά στο ΑΕΚ-Βόλος από τον «προπονητή της εξέδρας»:
*Δεν εκμεταλλεύτηκε το καλύτερο -επιθετικά- ημίχρονό της τη φετινή σεζόν η ΑΕΚ: Έχουν γραφτεί πολλά για την ελάχιστη παραγωγή φάσεων στα παιχνίδια της «Ένωσης» επί εποχής Γιαννίκη. Στα τελευταία ματς ο τεχνικός του «δικεφάλου» προτιμούσε οι παίκτες του να αμύνονται χαμηλά και να προσέχουν τα μετόπισθεν, προσπαθώντας να «καμουφλάρει» το πρόβλημα της ομάδας του στο αμυντικό τρανζίσιον. Σ' άλλους αγώνες έβρισκε το γκολ μπροστά, σ' άλλους όχι. Εν προκειμένω, η ουσία είναι ότι έλλειπε το συνδυαστικό ποδόσφαιρο.
Στο πρώτο μέρος της σημερινής αναμέτρησης οι γηπεδούχοι δημιουργούσαν τη μία ευκαιρία μετά την άλλη και κυρίως μέσα από ωραίες συνεργασίες. Σχεδόν όλη η μεσοεπιθετική γραμμή της ΑΕΚ πήρε καλό βαθμό σ' αυτό το διάστημα, ωστόσο ο Γκαρσία ήταν αναμφισβήτητα ο κορυφαίος. Όλο και ανεβάζει την απόδοσή του ο 24χρονος άσος, που τον έχει πολλή ανάγκη η ομάδα του.
Κι όμως οι «κιτρινόμαυροι» δεν μπόρεσαν να αξιοποιήσουν αυτό το παραγωγικό τους ημίχρονο. Από τη μία, δεδομένου και του αποτελέσματος κάποιος μπορεί να τα ρίξει (λογικό) στον κυνισμό που δεν έδειξε η ΑΕΚ σε ακόμα ένα φετινό της παιχνίδι. Όπως και να έχει, πρέπει να σημειωθούν και τα θετικά, αλλά κυρίως να κρατηθεί και να αξιοποιηθεί από το τεχνικό τιμ του κλαμπ αυτό το διάστημα και να χτίσουν πάνω του εν όψει της συνέχειας.
*Η συνεργασία Ρότα-Γκαρσία και ο εξαιρετικός Σιμάνσκι: Στο παραπάνω καλό πρόσωπο που έδειξε επιθετικά η ΑΕΚ, σημαντικό ρόλο έπαιξε η εξαιρετική λειτουργία της δεξιάς της πλευράς. Πολύ καλό παιχνίδι από Ρότα και Γκαρσία τόσο σε ατομικό επίπεδο, όσο και στη μεταξύ τους συνεργασία. Μάλιστα, είναι κάτι που συμβαίνει για δεύτερο σερί ματς, μετά απ' αυτό με τον Ατρόμητο. Έχει ανάγκη η (κάθε) ΑΕΚ να δημιουργεί τέτοια καλά δίδυμα στις πλευρές της. Υπό αυτό το σκεπτικό κρίνεται λανθασμένη η επιλογή του Γιαννίκη να τους χωρίσει όταν μπήκε στο παιχνίδι ο Γιούσης (με τον Γκαρσία να πηγαίνει αριστερά). Ο 24χρονος μπακ δείχνει αρκετά ξεψαρωμένος, μαχητικός στα αμυντικά του καθήκοντα, δραστήριος στην επίθεση και με ωραία, ανά διαστήματα, γεμίσματα.
Ταυτόχρονα, πρέπει να σημειωθεί και η πολύ καλή παρουσία του Σιμάνσκι και στις δύο πλευρές του γηπέδου. Έδωσε πολλές μάχες, προέβη σε αρκετές ανακτήσεις μπάλας, ενώ προώθησε και το παιχνίδι. Έχει ακούσει κι εκείνος πολλά. Η αλήθεια είναι ότι στους δύο προηγούμενους καταστροφικούς αγώνες της ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ, με ΟΦΗ και Παναιτωλικό είτε μπήκε ως αλλαγή είτε δεν βρισκόταν καν στην αποστολή. Είχε προηγηθεί μια τετράδα παιχνιδιών με καλή αμυντική λειτουργία για τον «δικέφαλο», κάτι που συνέβη και μετέπειτα απέναντι στον ΠΑΟΚ και τον Ατρόμητο. Κοινός παρονομαστής σ' όλα αυτά τα ματς η συμμετοχή του Πολωνού χαφ, ο οποίος μπορεί να προσφέρει πολλά στη συνολική λειτουργία της ομάδα του. Ίσως όμως να του ταιριάζει άλλο σύστημα (και όχι η δυάδα στα χαφ), ώστε να καλύπτονται οι αγωνιστές του αδυναμίες.
*Η αλλαγή τακτικής στο δεύτερο μέρος: Άλλη ΑΕΚ μπήκε στα αποδυτήρια, άλλη ΑΕΚ βγήκε. Ήταν σαφής η οδηγία του Αργύρη Γιαννίκη να οπισθοχωρήσει. Σίγουρα, δεν γίνεται να παίζεις με την ίδια ένταση σ' όλο το παιχνίδι. Παρόλα αυτά, δεδομένου του χρονικού σημείου, περισσότερο για τακτική επιλογή φαίνεται. Ο 41χρονος τεχνικός ήθελε η ομάδα του να προστατεύσει τα μετόπισθέν της, ψάχνοντάς τις ευκαιρίες της στην κόντρα. Κάτι που δεν βγήκε σίγουρα επιθετικά, ενώ ίσως και να μη χρειαζόταν στο αμυντικό κομμάτι. Σύμφωνοι, ο Βόλος είχε γκολ και δύο δοκάρια στο πρώτο ημίχρονο. Ειδικά στην πρώτη φάση οι γηπεδούχοι είχαν τραγική ανασταλτική λειτουργία με 4-5 παίκτες να κοιτούν τον Φαν Βέερτ. Συνολικά, ωστόσο, για ακόμα ένα ματς τα φέρνουν σχετικά εύκολα βόλτα σ' ό, τι αφορά το αμυντικό τρανζίσιον, ενώ και οι άλλες δύο σημαντικές στιγμές των φιλοξενούμενων δημιουργήθηκαν με σουτ εκτός περιοχής. Υπό αυτήν την έννοια, ίσως και να μην χρειαζόταν εντέλει αυτή η αλλαγή στην τακτική προσέγγιση της ΑΕΚ, η οποία την αποδιοργάνωσε πλήρως.
*«Φονιάς» Φαν Βέερτ: Δεν έθελξε επιθετικά (κι ας είχε δύο δοκάρια), ενώ έφαγε και πολλές φάσεις αμυντικά. Παρόλα αυτά, όσο ο Βόλος έχει στη διάθεσή του αυτόν τον παικταρά, θα μπορεί να παίρνει και αυτά τα ματς. Ο Φαν Βέερτ αποτελεί πραγματικό «κίλερ». Ειδικά στο πρώτο, ενήργησε ως γνήσιος φορ που ξέρει ανά πάσα στιγμή το πού βρίσκεται η εστία.