Ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστής Χατζηδάκης, ο υφυπουργός Θανάσης Σκορδάς, ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης, ο γενικός γραμματέας Τουρισμού Αναστάσιος Λιάσκος, ο γενικός γραμματέας Καταναλωτή Γιώργος Στεργίου και ο γενικός γραμματέας Εμπορίου Στέφανος Κομνηνός συναντήθηκαν σήμερα με τις διοικήσεις της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) και του Συνδέσμου Επώνυμων Οργανωμένων Αλυσίδων Εστίασης (ΣΕΠΟΑ) για την εφαρμογή της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση.

Αμέσως μετά ακολούθησαν δηλώσεις:

Κωστής Χατζηδάκης: «Η συμφωνία με την τρόικα για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, ήταν μια δύσκολη συμφωνία και ήταν μια επιτυχία του πρωθυπουργού, του κ. Σαμαρά προσωπικά. Χάρη στην επιμονή του φτάσαμε ως εδώ.

Όμως, από εδώ και πέρα η σκυτάλη περνάει σε όλους εμάς. Στα συναρμόδια υπουργεία, στους φορείς τους οποίους αφορά το μέτρο, στην κοινωνία στο σύνολό της.

Από εδώ και πέρα, καθώς το μέτρο είναι προσωρινό, δοκιμαστικό, ισχύει μέχρι το τέλος του χρόνου, όλοι μας πρέπει να δείξουμε την απαιτούμενη εθνική και κοινωνική ευθύνη έτσι ώστε το μέτρο να μονιμοποιηθεί. Και γι’ αυτό το λόγο δεν χρειάζονται απλά και μόνο καλές προθέσεις και διακηρύξεις, χρειάζονται πράξεις και αυτοδέσμευση όλων, ότι εννοούμε αυτά τα οποία λέμε. Γι’ αυτό το λόγο από την πλευρά του Υπουργείου επιδιώξαμε να μη μείνουμε σε αοριστολογίες, ούτε να εφεύρουμε δικές μας πατέντες. Το μέτρο είχε εφαρμοστεί ήδη στη Γαλλία το 2009 και εκεί έγινε ένα σύμφωνο ανάμεσα στην πολιτεία και τους συναρμόδιους φορείς προκειμένου η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση να λειτουργήσει στην πράξη και όχι θεωρητικά. Την πρακτική της Γαλλίας λοιπόν, αυτή την πρακτική, προτείναμε σήμερα στους αρμόδιους φορείς, αυτούς που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο σχετίζονται με την εστίαση και οι φορείς αυτοί τη δέχθηκαν.

Αυτή την εβδομάδα θα καθίσουμε οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου και οι αρμόδιοι φορείς, να συζητήσουμε τις λεπτομέρειες εφαρμογής της συμφωνίας αυτής ως προς τις τιμές.

Στη Γαλλία τα επιμελητήρια στη συγκεκριμένη περίπτωση εξέδιδαν ένα ειδικό σήμα το οποίο ανέγραφε επάνω “χαμηλότερος ΦΠΑ, χαμηλότερες τιμές” το οποίο ήταν μια πιστοποίηση γι’ αυτούς που έμπαιναν στα συγκεκριμένα εστιατόρια, ότι τα εστιατόρια αυτά όντως είχαν χαμηλότερες τιμές. Αυτή είναι και η λογική του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας για την περίπτωση της Ελλάδας. Όποια εστιατόρια μπαίνουν σε αυτό το σύμφωνο θα υποχρεούνται να έχουν παλιές και νέες τιμές προκειμένου ο πελάτης να μπορεί να συγκρίνει. Από εκεί και πέρα θα υπάρξει μια διαφημιστική εκστρατεία τις αμέσως επόμενες μέρες και για να γνωστοποιηθεί το μέτρο, αλλά και για να ευαισθητοποιηθούν όλοι. Και οι επαγγελματίες έτσι ώστε να προσαρμοστούν και να εκδίδουν αποδείξεις φυσικά, αλλά και οι πολίτες έτσι ώστε να ζητούν αποδείξεις, αλλά και να καταγγέλλουν επίσης τις περιπτώσεις που δεν εκδίδονται αποδείξεις.

Από τη μεριά του το Υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει, απ’ ό,τι αντιλαμβάνομαι σε μέτρα τα οποία θα είναι και προς την κατεύθυνση της αυστηρότερης τιμωρίας και προς την κατεύθυνση της υιοθέτησης κατάλληλων κινήτρων, προκειμένου ο χαμηλότερος πλέον ΦΠΑ, που θα είναι στο 13% να αποδίδεται στις εφορίες και να μην μπαίνει παρανόμως στις τσέπες ορισμένων επιτήδειων.

Επαναλαμβάνω, το μέτρο είναι προσωρινό. Το κέρδισε ο πρωθυπουργός με σκληρή διαπραγμάτευση. Η σκυτάλη περνάει σε όλους μας. Συναρμόδια υπουργεία, φορείς και κοινωνία. Είναι ένα στοίχημα που έχουμε μπροστά μας και πρέπει να το κερδίσουμε. Στοίχημα απέναντι στην τρόικα, στοίχημα απέναντι στους εαυτούς μας. Ελπίζω ότι το μήνυμα αυτό γίνεται κατανοητό απ’ όλους, προκειμένου όλα όσα συμφωνήθηκαν σήμερα να μη μείνουν στο επίπεδο της θεωρίας και να περάσουν στο επίπεδο της πράξης. Όλοι κρινόμαστε.»


Ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης: «Θέλω να πω από τη μεριά μας ότι για να μπορέσει να πετύχει αυτό το πολύ σημαντικό μέτρο. Προφανώς θα βοηθήσει στην αύξηση του τζίρου μέσω της μείωσης των τιμών για να μπορέσει να περάσει αυτή η μείωση του ΦΠΑ και στον καταναλωτή. Αλλά ένα πολύ σημαντικό κομμάτι είναι να μειωθεί και η φοροδιαφυγή, ιδιαίτερα σε αυτό τον κλάδο είναι αυξημένη. Είδατε και τα τελευταία αποτελέσματα των ελέγχων του ΣΔΟΕ που ανακοινώθηκαν. Η φορολογική διοίκηση λοιπόν θα πρέπει να εντείνει τις προσπάθειές της, ώστε η αυτοσυμμόρφωση την οποία έχουν δεσμευτεί οι φορείς που θα υπάρχει από εδώ και μπρος εφόσον πέτυχε η διαπραγμάτευση και πήραμε αυτό το μέτρο, να συμπληρωθεί από μέτρα αυστηροποίησης όπως του άμεσου κλεισίματος ή όποια άλλα μέτρα θα μπορέσουμε να αυστηροποιήσουν τις διαδικασίες, αλλά και την ένταση των ελέγχων το επόμενο χρονικό διάστημα. Επίσης θα εξετάσουμε εάν υπάρχουν κίνητρα τα οποία πρέπει να δοθούν για να μπορέσει να «εμφανιστεί» αυτός ο τζίρος ο οποίος είναι αφανής και να αυξηθούν τα δηλωθέντα εισοδήματα των επιχειρήσεων. Μόνο με τέτοια διαδικασία θα μπορέσει η μείωση του ΦΠΑ, η οποία προφανώς έχει ένα αρνητικό δημοσιονομικό αντίκτυπο, να αντισταθμιστεί από την αύξηση των δηλωθέντων εισοδημάτων και να μπορέσει να κριθεί αυτό το μέτρο ως επιτυχές. Θα κάνουμε κάθε προσπάθεια εμείς από τη φορολογική διοίκηση να βοηθήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση.»


Ο γενικός γραμματέας Τουρισμού Αναστάσιος Λιάσκος: «Εκ μέρους του Υπουργείου Τουρισμού θα ήθελα να πω ότι πραγματικά για μας, για τον κλάδο του τουρισμού, το μέτρο αυτό αποτελεί ένα κομβικό σημείο εφόσον αφορά με τη μείωση των τιμών που θα πρέπει να γίνει διαμόρφωση πακέτων πιο ανταγωνιστικών, ιδιαίτερα για τον περίγυρό μας δεδομένου ότι εμείς βρισκόμαστε και στη ζώνη του ευρώ. Και από την άλλη μεριά, αφορά τον έλεγχο της παραβατικότητας, που πολύ σωστά ειπώθηκε και πριν, θα πρέπει να είναι αυστηρός προκειμένου να μπορέσουν οι σωστοί επαγγελματίες να είναι και ανταγωνιστικοί. Κατά συνέπεια, το Υπουργείο Τουρισμού θεωρεί ως πρωτοβουλία υψίστης σημασίας το γεγονός ότι σήμερα με τους φορείς που εμπλέκονται και συνεργάζονται στην υλοποίηση αυτής της προσπάθειας, είχαμε αυτή τη συνάντηση και πλέον βαδίζουμε, όπως είπε και ο Υπουργός, σε μια συμφωνία που θα υλοποιηθεί για το καλό του ελληνικού τουρισμού.»

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης: «Κατ’ αρχάς χαιρόμαστε γιατί υιοθετείται και μια παλαιότερη πρόταση του ΣΕΤΕ για την εφαρμογή του γαλλικού μοντέλου. Δηλαδή η ένταξη οικειοθελώς και η υποχρεωτική αναγραφή παλαιών και νέων τιμών, όπως επίσης αναμένουμε από τον Γενικό Γραμματέα Εσόδων και το Υπουργείο Οικονομικών την πρόταση άμεσου κλεισίματος των καταστημάτων σε περίπτωση που δεν κόβονται αποδείξεις να εφαρμοστεί με συναινετικές διαδικασίες και εντός 24ωρου να κλείνουν τα καταστήματα τα οποία φοροδιαφεύγουν.

Δεν υπάρχει πλέον καμία δικαιολογία σε κανένα επαγγελματία με 13% ΦΠΑ να κλέβει τους υπόλοιπους επαγγελματίες. Δηλαδή να χωρίσουμε σε «έξυπνους και βλάκες» τους επαγγελματίες της χώρας και να δημιουργούμε και τα προβλήματα τον τουρισμό με τη μη έκδοση αποδείξεων, γιατί κυρίως η φοροδιαφυγή είναι αυτή η οποία θα φέρει τα έσοδα και θα καλύψει τη διαφορά. Συν βέβαια την αύξηση του τουρισμού, η οποία σίγουρα θα βοηθήσει και αυτή στο να καλυφθεί ο ΦΠΑ που λείπει λόγω της μείωσης. Είναι λάθος το μέτρο αυτό να είναι προσωρινό. Τώρα γίνονται τα πακέτα για την επόμενη χρονιά. Με τι ΦΠΑ θα τιμολογηθούν τα πακέτα αυτά; Με το 13% ή με το 23%; Άρα πρέπει πολύ σύντομα, τον Σεπτέμβριο να δούμε αποτελέσματα και να γίνει η τελική διαπραγμάτευση για τη μονιμοποίηση του μέτρου. Άρα είναι πάρα πολύ σημαντικό όλοι να βοηθήσουν σε αυτή την κατεύθυνση.»

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς: «Κερδίσαμε μια μάχη με την τρόικα. Μειώθηκε ο ΦΠΑ από 23% σε 13% στην εστίαση. Τώρα η εστίαση έχει υποχρέωση να αποδείξει ότι αυτή η νίκη δεν θα είναι προσωρινή, θα είναι μόνιμη. Πρέπει λοιπόν να περάσουμε τη μείωση αυτή στην κατανάλωση στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό. Τις επόμενες μέρες θα υπογράψουμε ως ΠΟΕΣΕ ένα μνημόνιο συνεργασίας με το Υπουργείο Ανάπτυξης για τη χορήγηση σημάτων για τους συναδέλφους εκείνους που θέλουν να περάσουν το σύνολο της μείωσης του ΦΠΑ στον καταναλωτή και σε εκείνους που θέλουν να περάσουν μερικώς τη μείωση, έτσι ώστε να είμαστε ξεκάθαροι απέναντι στους πελάτες μας. Το στοίχημα είναι όχι μόνο της πολιτείας, αλλά του κλάδου. Το 2014 πρέπει να μας βρει με χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ.»

Ο πρόεδρος του ΣΕΠΟΑ Αθανάσιος Παπανικολάου: «Πιστεύουμε ότι ο μειωμένος ΦΠΑ στην εστίαση από 23% σε 13%, θα δώσει μια νέα δυναμική στην αγορά. Ο Σύνδεσμός μας, που εκπροσωπεί τις επώνυμες οργανωμένες αλυσίδες εστίασης, δηλαδή πάνω από 2.000 καταστήματα, έχει δεσμευτεί ότι στις ήδη μειωμένες τιμές θα προχωρήσουμε σε περαιτέρω μειώσεις, έτσι ώστε οι μειωμένες τιμές στα καταστήματά μας να γίνουν αντιληπτές από τον καταναλωτή. Επίσης θα προβούμε σε επικοινωνία, για να μπορέσει το μέτρο αυτό να το καταλάβει καλά και ο τουρίστας και ο καταναλωτής και πιστεύω ότι το μέτρο αυτό είναι καλό για τους εργαζόμενους, τις επιχειρήσεις και την οικονομία γενικότερα. Τέλος, πιστεύουμε πολύ ότι πρέπει να σταματήσει η ατιμωρησία στον κλάδο και οι παραβάτες πρέπει να τιμωρούνται παραδειγματικά. Χαιρετίζουμε τη σκέψη του Υπουργείου Οικονομικών για να υπάρχουν αυστηρές ποινές σε αυτούς που δεν εκδίδουν αποδείξεις, γιατί έτσι μόνο θα επανέλθει η υγεία στον κλάδο και αυτό θα είναι καλό γενικότερα για την ελληνική οικονομία και την κοινωνία γενικότερα.»


Επιμέλεια: Δημήτρης Μπαλής

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube