Μια γιορτή της επιτραπέζιας αντισφαίρισης, ένα παγκόσμιο μήνυμα για τα μυριάδες οφέλη, που έχει για την υγεία το δημοφιλές ολυμπιακό άθλημα. Πρώτα και πάνω απ' όλα αυτό είναι το πνεύμα του πρωτοεμφανιζόμενου World Table Tennis For Health Festival, που ολοκληρώθηκε απόψε στα Δύο Αοράκια του Ηρακλείου Κρήτης. Το Παγκόσμιο πρωτάθλημα Πάρκινσον έζησε την 3η έκδοσή του, το Παγκόσμιο πρωτάθλημα για άτομα με Αλτσχάιμερ οργανώθηκε πρώτη φορά και οι περίπου 60 αθλητές από 16 χώρες όλου του κόσμου, μαζί με τους προπονητές και τους συνοδούς τους, απόλαυσαν θαυμάσια εμπειρία για πέντε ημέρες (01-05/11) καταθέτοντας έξοχη ή και συγκινητική προσπάθεια στα αγωνιστικά τραπέζια. Το τρίτο μεγάλο event, το εναρκτήριο Παγκόσμιο Συνέδριο για την υγεία, υπογράμμισε το επιστημονικό δεδομένο για τον θετικό αντίκτυπο της επιτραπέζιας αντισφαίρισης και μέσα σε όλα αυτά, η περηφάνια της Ε.Φ.Ο.Επ.Α., η οποία ήταν πανάξια οικοδέσποινα, αλλά και η ικανοποίηση των εθελοντών, που συνέδραμαν στην καλή οργάνωση. Τα αποτελέσματα μπαίνουν βεβαίως σε δεύτερη μοίρα, ωστόσο το αγωνιστικό πάθος, η δύναμη ψυχής και οι δεξιότητες των αθλητών με τις σοβαρές νευρολογικές ασθένειες ήταν βασικό στοιχείο θαυμασμού. Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ έγινε σήμερα 05/11 και προγραμματισμένο τουρνουά για μέλη οικογενειών, συνοδούς και προπονητές των ατόμων με Πάρκινσον (Open Singles), μάλιστα είχαν Έλληνα νικητή.
Να δούμε επιγραμματικά όλους τους νικητές και τα τελευταία αποτελέσματα των Ελλήνων αθλητών.
ΟΙ ΝΙΚΗΤΕΣ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΑΡΚΙΝΣΟΝ
Στη Men's Singles Class 1 έγιναν αρχικά 4 προκριματικά γκρουπ και μετά ταμπλό των «8».
Ο τελικός ήταν συναρπαστικός και κρίθηκε στα πέντε σετ και με οριακή διαφορά στο φινάλε. Τον παγκόσμιο τίτλο πανηγύρισε ο Κινέζος Λιου Σενγκπίνγκ, που ξεπέρασε τον Γάλλο Ρεμί Σαλαούν με 3-2 σετ. Το χάλκινο μετάλλιο πήραν ο Γάλλος Ζερόμ Ραμπιέ και ο Σουηδός Τόργκνι Σβέντμπεργκ.
Στη Men's Singles Class 2, που άρχισε με 2 προκριματικά γκρουπ, αναδείχτηκε νικητής ο Γιόργκεν Σόστεντ από τη Σουηδία. Στον τελικό επικράτησε με 3-1 σετ του Ινδού Μίλιντ Τζόσι. Στο βάθρο των νικητών ανέβηκαν ακόμα οι Χαβιέ Πέρεθ (Ισπανία) και Τιερί Ογκρατζάν (Γαλλία).
Στη Men's Singles Class 3, που είχε 3 γκρουπ στην αρχική φάση, πρώτευσε ο Γερμανός Μάικ Γκούχμαν. Στον τελικό ξεπέρασε τον Ισπανό Γκαμπριέλ Φερέρα με 3-0 σετ. Την 3η θέση μοιράστηκαν ο Γερμανός Τζεν Γκρεβ και ο συμπατριώτης του Ρόμπερτ Άλμαν.
Στη Women's Singles Class 1 έγιναν πρώτα 2 προκριματικά γκρουπ και μετά η τελική 4άδα. Η Εβίτα Γκαρσία από την Ισπανία αναδείχτηκε νικήτρια. Στο καθοριστικό ματς έκαμψε την Ελίζαμπεθ Ιλτάλ από τη Δανία με 3-1 σετ. Τρίτες κατετάγησαν η Όφρα Μαρκ από το Ισραήλ και η Τζόι Πολ από τη Σκωτία.
Στη Women's Singles Class 2 έγιναν επίσης 2 γκρουπ και μετά νοκ άουτ των «4». Την πρωτιά κατέκτησε η Αυστριακή Νέγκιν Σάλερ. Στον τελικό νίκησε τη συμπατριώτισσά της Κλαούντια Χέλινγκερ με 3-1 σετ. Το χάλκινο μετάλλιο πήραν η Μιούλνερ Αντρέα από τη Γερμανία και η Γκριζό Βερονίκ από τη Γαλλία.
Στη Men's Doubles Classes MD2-3, που είχε πρώτα γκρουπ και μετά ταμπλό των «8» αναδείχτηκαν παγκόσμιοι πρωταθλητές οι Γάλλοι Μορέλ Ερβέ/Ρεμί Σαλαούν. Στον τελικό επικράτησαν των επίσης Γάλλων Ζερόμ Ραμπιέ/Βαλερί Μερσιέ με 3-0 σετ. Στο χάλκινο μετάλλιο έφτασαν οι Σουηδοί Τόργκνι Σβέντμπεργκ/Γιόργκεν Σόστεντ και οι Ισραηλινοί Χιλέλ Σεμέρ/Ζουρί Έλντις.
Στις κατηγορίες Men's Doubles Classes MD4 και Men's Doubles Classes MD5-6, σχηματίστηκαν ενιαίοι όμιλοι. Στην MD4 κατέκτησαν αήττητοι την 1η θέση οι Λιου Σενγκπίνγκ και Μέιρ Χάλφον από την Κίνα και το Ισραήλ αντίστοιχα. Δεύτεροι κατετάγησαν οι Τιερί Ογκραντζάν/Νίκολας Λε Μπρουν από τη Γαλλία και το Βέλγιο αντίστοιχα και 3οι οι Γάλλοι Αλέν Μαρέν/Ταχάρ Αμπντελκαντέρ
Στην κατηγορία MD5-6 πήραν την πρωτιά, με το απόλυτο των επιτυχιών, οι Ισπανοί Χαβιέ Πέρεθ/Γκάμπριελ Φερέρα. Το ασημένιο μετάλλιο κατέκτησαν οι Μίλιντ Τζόσι/Καρλ Στράους από την Ινδία και την Αυστρία αντίστοιχα και το χάλκινο οι Μάικ Γκούχμαν/Γενς Γκρέβε από τη Γερμανία.
Στη μοναδική κατηγορία του διπλού γυναικών, τη Women's Doubles Classes MD2-3-4, βγήκαν νικήτριες από έναν όμιλο οι Ελβίρα Γκαρσία/Ελίζαμπεθ Ίλνταλ από την Ισπανία και τη Δανία αντίστοιχα. Οι Κλαούντια Χέλινγκερ/Νέγκιν Σάλερ από την Αυστρία ακολούθησαν στη 2η θέση και οι Όφρα Μαρκ/Τζόι Πολ από το Ισραήλ και τη Σκωτία αντίστοιχα στην 3η.
Δύο φάσεις είχε η Mixed Doubles Class XD4-5. Στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου ανέβηκαν οι Μάικ Γκούχμαν/Νέγκιν Σάλερ από τη Γερμανία και την Αυστρία αντίστοιχα. Στον τελικό επιβλήθηκαν των Καρλ Στράους/Άγκνες Γιαν από την Αυστρία με 3-0 σετ. Στο τρίτο σκαλί του πόντιουμ βρέθηκαν οι Αυστριακοί Κουρτ Ρέιζινγκερ/Κλαούντια Χέλινγκερ και οι Γενς Γκρέβε/Ελίζαμπεθ Ίλταλ από τη Γερμανία και τη Δανία αντίστοιχα.
Με έναν όμιλο άρχισε και τελείωσε η κατηγορία Mixed Doubles Classes XD2-3. Τον τίτλο κατέκτησαν οι Χαβιέ Πέρεθ/Ελβίρα Γκαρσία από την Ισπανία. Οι Μπράιαν Κάρσον/Τζόι Πολ από τη Σκωτία πήραν το ασημένιο μετάλλιο και οι Τζούρι Έλντις/Όφρα Μαρκ από το Ισραήλ το χάλκινο. Στη σημερινή τελευταία αγωνιστική η Ισιδώρα Βασιλείου και ο Ισραηλινός Χιλέλ Σεμέρ εξάντλησαν τις πιθανότητές τους για την 3η θέση, αλλά τελικά αρκέστηκαν στην 4η θέση με 1 νίκη και 3 ήττες.
Όσοι είχαν αποκλειστεί στα γκρουπ του απλού στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Πάρκινσον πήγαν σε παιχνίδια «παρηγοριάς». Από την ελληνική πλευρά η παρουσία σε αυτό το ταμπλό συνοψίζεται ως εξής: Στη Men's Singles Class 1 ο Μανώλης Μαρκάκης προχώρησε έναν γύρο και κατετάγη 3ος. Στη Men's Singles Class 2 ο Νίκος Κουκουλάκης πλασαρίστηκε στις θέσεις 5-8. Στη Men's Singles Class 3 ο Ευάγγελος Γκόργκας και ο Νίκος Ουσμέ ηττήθηκαν επίσης στα προημιτελικά του consolation.
Στα ημιτελικά των αντίστοιχων αγώνων της Women's Singles Class 1 μετείχαν τρεις Ελληνίδες αθλήτριες. Η Ισιδώρα Βασιλείου ήρθε 1η, η Θεοδώρα Νικολάου 2η (ο σχετικός τελικός έληξε 3-0 σετ) και η Λυδία Ντε Λάτουρ 3η. Στο consolation της Women's Singles Class 2 δεν υπήρχε ελληνική συμμετοχή.
ΟΙ ΝΙΚΗΤΕΣ ΣΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΛΤΣΧΑΪΜΕΡ ΚΑΙ ΣΤΗΝ OPEN SINGLES
Στο πρωτάθλημα των ανδρών για τα άτομα με Αλτσχάιμερ έγινε ένας ενιαίος όμιλος με 4 Έλληνες αθλητές και έναν Βούλγαρο. Κυριάρχησε ο Γιώργος Χαριτάκης και είχε εξασφαλίσει την πρωτιά από το Σάββατο 04/11. Τότε ολοκλήρωσε τους αγώνες του, σήμερα είχε το ρεπό του και εμφάνισε 8 βαθμούς με 4 νίκες. Το ασημένιο μετάλλιο κατέκτησε ο Γιάννης Μιχαλοδημητράκης. Στην τελευταία αγωνιστική νίκησε τον Ζαχαρία Τσαγκαράκη με 3-0 σετ και συγκέντρωσε 7 βαθμούς (3 νίκες - 1 ήττα). Την 3η θέση πήρε ο Βασίλης Παπαδόπουλος νικώντας στο φινάλε τον Βούλγαρο Βέσελιν Νεντέλτσεφ με 3-0 σετ. Είχε 6 βαθμούς.
Στο πρωτάθλημα των γυναικών για τα άτομα με Αλτσχάιμερ έγινε επίσης ένας όμιλος με 4 Ελληνίδες. Την 1η θέση κατέκτησε αήττητη η Κατερίνα Καλλέργη. Κατέβαλλε τη Ζαφειρένια Δασκαλάκη και την Κλειώ Ριγάκη με 3-1 σετ και τη Ζαφείρα Τζάκου με 3-2. Τη 2η θέση κατέκτησε η Τζάκου επικρατώντας με 3-0 των Ριγάκη και Δασκαλάκη. Την 3η θέση πήρε η Ριγάκη όταν έκαμψε τη Δασκαλάκη με 3-0 σετ.
Όπως ήταν προγραμματισμένο, την Κυριακή έγινε και τουρνουά για μέλη οικογενειών, προπονητές και συνοδούς των ασθενών με Πάρκινσον. Καταγράφηκε ως Open Tournament και τα αποτελέσματα επίσης καταχωρήθηκαν επίσημα στο ITTF Foundation. Σχηματίστηκε ταμπλό των «16» και πρωταθλητής αναδείχτηκε ένας Έλληνας. Ο αθλητής από την Κρήτη Στέφανος Σπανάκης, από τους ανθρώπους, που βοήθησαν εθελοντικά στο κοουτσάρισμα, κατέκτησε την 1η θέση χωρίς μάλιστα να χάσει σετ. Στον τελικό επιβλήθηκε του Γάλλου Αλέν Σαβό με 3-0. Την 3η θέση μοιράστηκαν ο Αυστριακός Γιαν Ντίκτμαρ και ο Γάλλος Κριτσόφ Πορτέ. Με το ελληνικό εθνόσημο στο συγκεκριμένο ταμπλό αγωνίστηκε και ο Γιάννης Κουκής.
Ο φιναλίστ Σαβό είναι προπονητής σε ομάδα της γαλλικής Pro A, ενώ ο πρώτος αντίπαλος του Σπανάκη, ο Αυστριακός Χούμπερ εργάζεται σε σωματείο της χώρας του, που αγωνίζεται στο Τσάμπιονς Λιγκ κι έχει αντιμετωπίσει στο κοντινό παρελθόν και την Μπογκόρια του Παναγιώτη Γκιώνη.
Το κλείσιμο της μεγάλης διοργάνωσης γράφεται με τον καλύτερο τρόπο αυτή την ώρα στο Ηράκλειο. Διοργανώνεται αποχαιρετιστήριο πάρτι και η 6η Νοεμβρίου είναι η μέρα αναχωρήσεων.
Το Παγκόσμιο πρωτάθλημα Πάρκινσον του 2024 θα διεξαχθεί στη Γαλλία. Ο Jean-Claude Dufloux, πρόεδρος του France Parkinson και αθλητής στην εκδήλωση του Ηρακλείου είχε την ευκαιρία να συζητήσει ορισμένα πράγματα για τη γαλλική προοπτική με τη Σουηδέζα πρόεδρο της διεθνούς ομοσπονδίας του αθλήματος Petra Sorling. Σημειωτέον ότι η κορυφαία παράγοντας πήρε και αναμνηστικά δώρα από τους Έλληνες διοργανωτές.