Με τις εργοστασιακές ομάδες να αποσύρονται μία-μία, το πρωτάθλημα άρχισε να χάνει το ενδιαφέρον του, μιας που δεν υπήρχε ανταγωνισμός απέναντι στον Loeb και την Citroen. Την αρχή έκαναν η Subaru με την Peugeot, ακολούθησε η Mini, για να φτάσουμε στο φετινό πρωτάθλημα όπου η Ford, ο κύριος ανταγωνιστής της Citroen, ανακοίνωσε πως δε θα συμμετάσχει από εδώ και πέρα με δικά της οχήματα αλλά θα παρέχει μονάχα βοήθεια στην M-Sport, η οποία «τρέχει» με τα Fiesta RS.
Με τον Loeb να ανακοινώνει πως στρέφεται σε πιο… ενδιαφέροντα μηχανοκίνητα sport και πως θα πάρει μέρος σε ελάχιστα rally του φετινού calendar, ήταν η ευκαιρία της Volkswagen, η οποία από το 2012 δοκιμάζει το Polo R με τον Sebastien Ogier πίσω από το τιμόνι, να ξεπηδήσει και να διεκδικήσει κάτι παραπάνω από μια θέση στο βάθρο. Όπως και έγινε, με τον Ogier να κατακτά το πρωτάθλημα, την Volkswagen να δείχνει τα δόντια της και να θέτει από τώρα υποψηφιότητα για την πρώτη θέση και του επόμενου πρωταθλήματος. Μετά την… mini ανασκόπηση, ας περάσουμε στα του βιντεοπαιχνιδιού WRC 4, το οποίο κυκλοφορεί εδώ και μερικές ημέρες στα ράφια των καταστημάτων. Παραμένει ένα… κακοδουλεμένο «ραλλάκι» όπως τα προηγούμενα παιχνίδια της σειράς ή μήπως η Milestone αποφάσισε να «σοβαρευτεί» φέτος;
Όποιος είχε δοκιμάσει το WRC 3 θα εντυπωσιαστεί από την αρχή με το φετινό τίτλο. «Σοβαρά» menus και βίντεο από πραγματικούς αγώνες που παίζουν στο background προϊδεάζουν τον παίκτη για τις βελτιώσεις που έχει πραγματοποιήσει η ιταλική ομάδα ανάπτυξης στο WRC 4. Τα είδη παιχνιδιού παραμένουν τα ίδια (Rally Mode, Quick Stage και Multiplayer), όμως η δομή του Career Mode δεν έχει καμία σχέση με τους προηγούμενους τίτλους. Μπορεί ο στόχος να είναι και πάλι η κατάκτηση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος (τι άλλο θα μπορούσε να ήταν φυσικά) αλλά φέτος έχουμε να κάνουμε με ένα καλοδουλεμένο και σοβαρό περιβάλλον, αφήνοντας πίσω τους… περίεργους χορηγούς και τις «εμπνεύσεις» όσον αφορά την εξωτερική εμφάνιση των οχημάτων.
Διαβάστε τη συνέχεια της παρουσίασης εδώ.