«Η πολιτεία θα αναλάβει άμεσα το κόστος συμπλήρωσης του VAR με το λογισμικό για το οφσάιντ, κόστους 950 ευρώ, άνευ ΦΠΑ, για κάθε αγώνα», ανακοίνωσε το υφυπουργείο Αθλητισμού μετά το πέρας της συνεδρίασης της Steering Committee στη ΓΓΑ, μια επιτροπή που συστάθηκε σε συνεργασία με την UEFA για την ασφάλεια στα γήπεδα, την αντιμετώπιση της βίας, των προσυνεννοημένων αγώνων και την ακεραιότητα των διοργανώσεων.

Στόχος, είναι να έχει προστεθεί η τεχνολογία της γραμμής του οφσάιντ πριν ξεκινήσουν τα πλέι οφ και το κόστος, όπως ανακοινώθηκε, θα το αναλάβει το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης μαζί με το Υφυπουργείο Αθλητισμού.

Συνολικά για όλους τους αγώνες που θα καλύψει, θα στοιχίσει μάξιμουμ 250.000 ευρώ.

Στην συνεδρίαση της Steering Committee υπό τον υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, συμμετείχαν οι Λάκοβιτς (Διευθυντής Εθνικών Ομοσπονδιών UEFA), Χούμπελ (Εντεταλμένος εκπρόσωπος FIFA/UEFA), Νικόλα (Διακυβέρνηση Ομοσπονδιών-μελών FIFA), Γεωργίου (Διεύθυνση Εθνικών Ομοσπονδιών UEFA), Τίμερ (Σύμβουλος Ασφάλειας και Προστασίας Αγώνων UEFA), Ραουντένσκι (Αξιωματούχος Ακεραιότητας Διοργανώσεων UEFA), Φούσεκ (ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας FIFA/UEFA), Τσιανάκας (Υπουργείο Δικαιοσύνης), Αναστασάκος (Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη), Πετρόπουλος (Υποδιεύθυνση Αθλητικής Βίας), Σιμιτζόγλου (Αθλητικός Εισαγγελέας), Γραμμένος (Πρόεδρος ΕΠΟ), Δέδες (Εκτελεστικός Γραμματέας ΕΠΟ), Λυσάνδρου (Πρόεδρος SL1), Οικονομάκης (Νομικός Σύμβουλος SL 1), Λεουτσάκος (Πρόεδρος SL2 και FL) και εκπρόσωποι των 14 ΠΑΕ της Super League 1.

Η συνεδρίαση σημαδεύτηκε από αντιδράσεις, κυρίως από Κούγια και Καραπαπά, κατά Γραμμένου για το θέμα των πειθαρχικών διώξεων που ασκούνται για δυσφημιστικές δηλώσεις, αλλά και για θέματα διαιτησίας και ΚΕΔ. Ο μεγαλομέτοχος της ΑΕΛ, αναφέρθηκε και στα στημένα ματς και κατονόμασε τον Απόλλωνα Λάρισας.

Ο Ζόραν Λάκοβιτς από την πλευρά του, παραδέχτηκε πως η UEFA έπρεπε να είναι πιο παρεμβατική στο ελληνικό ποδόσφαιρο και η παρουσία της να μην έχει απλά συμβουλευτικό χαρακτήρα

Ο αθλητικός εισαγγελέας Κωνσταντίνος Σιμιτζόγλου, υπογράμμισε πως, «πρέπει να έχω πιο πολλά στοιχεία για τους αγώνες και οι υποθέσεις χειραγώγησης πρέπει να είναι νομικά στοιχειοθετημένες και να μην βασίζονται σε φήμες», ενώ εκ μέρους του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ειπώθηκε: «Πρέπει να υπάρχουν πιο ασφαλής υποδομές έναντι της βίας. Τα γήπεδα είναι αναχρονιστικά, θα πρέπει να ελεγχθούν οι λέσχες φιλάθλων και να γίνεται πιο αυστηρός έλεγχος».

Από τον Λευτέρη Αυγενάκη, επισημάνθηκε ότι παρά την πρόοδο των τελευταίων μηνών, είναι πάντοτε ζητούμενο στη χώρα μας η πλήρης υλοποίηση όσων αποφασίζονται και επείγει να αλλάξει η αίσθηση της κοινωνίας ότι επικρατεί «ατιμωρησία».

Εξάλλου, κατατέθηκαν από τους ειδικούς της UEFA οι πρώτοι άξονες πάνω στους οποίους οφείλει να πορευτεί η Επιτροπή και αποφασίστηκε ότι εντός των προσεχών ημερών θα ξεκινήσουν οι συνεδριάσεις των δύο υπο-Επιτροπών της Steering Committee, προκειμένου άμεσα τα συμπεράσματά τους να αποτελέσουν μέρος του σχεδίου νόμου το οποίο θα αφορά στις Λέσχες Φιλάθλων, στις μετακινήσεις και εν γένει στα μέτρα αντιμετώπισης της οπαδικής βίας.

Μετά το πέρας της συνεδρίασης, ο διευθυντής των ομοσπονδιών της UEFA, Ζόραν Λάκοβιτς, δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Τίποτα απ όλα αυτά που συζητάμε σήμερα δεν θα έχει αποτέλεσμα, αν δεν αρχίσουν να εφαρμόζονται. Και γι αυτό ευχαριστώ και τον Υπουργό που συγκέντρωσε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς σε ένα τραπέζι, ώστε ο καθένας να αποφασίσει ποιο είναι το μερίδιο ευθύνης που του αναλογεί, προκειμένου να αρχίσουμε να συνεργαζόμαστε όλοι μαζί και να προχωρήσουμε στο στάδιο της εφαρμογής. Η θέληση όλων είναι να περάσουμε από την πολιτική βούληση στο πρακτικό κομμάτι, δηλαδή στην εφαρμογή».

Για τη συνάντηση των Big-4 στη «Μεγάλη Βρετάνια», ο κ. Λάκοβιτς είπε:

«Είμαι πολύ ικανοποιημένος γιατί καταρχάς υπήρχε η βούληση από τους ιδιοκτήτες των τεσσάρων μεγάλων ομάδων να είναι παρόντες. Συζητήσαμε πάρα πολλά θέματα. Ειδικότερα, αποφασίστηκε ότι θα γίνει όσο πιο άμεσα γίνεται, η επόμενη συνάντηση, ότι θα διεξαχθούν νωρίτερα οι εκλογές στην Ομοσπονδία, από τον Οκτώβριο σε Ιούνιο, αλλά και ότι η UEFA θα αναλάβει να βρει περισσότερους ξένους διαιτητές για αγώνες.
Συνολικά η UEFA είναι εδώ. Η UEFA και η FIFA τα τελευταία 2,5 χρόνια στην Ελλάδα προσπαθούν, συνεισφέρουν, βοηθούν. Σε κάθε περίπτωση όμως πρέπει και οι τέσσερις που ήταν χθες στη συνάντηση, αλλά και οι υπόλοιπες 10 ομάδες της Super League, να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί».

Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, επισήμανε από την πλευρά του:

«Τις επόμενες εβδομάδες θα συνεδριάσουν δύο ομάδες εργασίας έτσι ώστε το προϊόν που θα παράξουν να αποτελέσει μέρος του σχεδίου νόμου που θα φέρουμε πολύ σύντομα στη Βουλή και θα αφορά αφενός στις λέσχες φιλάθλων, αφετέρου στα μέτρα αντιμετώπισης της οπαδικής βίας. Συνεχίζουμε τη δουλειά ακάθεκτοι, με στόχο να επιστρέψουν στα γήπεδα οι ελληνικές οικογένειες».

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube