«Η ισχύς εν τη ενώσει», λένε, και σε μια χώρα όμως η Κροατία που έχει βιώσει έντονα με τις υπόλοιπες της πρώην ενωμένης Γιουγκοσλαβίας το τι σημαίνει εμφύλιος διχασμός, ξέρουν πολύ καλά τι σημαίνει!

Ο πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία το 1990, ξεκίνησε μετά από ένα ματς της Ντιναμό Ζάγκρεμπ με τον Ερυθρό Αστέρα και στα χρόνια που ακολούθησαν (αλλά και σε εκείνα που προηγήθηκαν) το ποδόσφαιρο δεν ήταν δυνατό να μείνει μακριά από τις πολιτικές κόντρες.

Η δημιουργία των νέων χωρών, άλλαξε όπως ήταν φυσικό και τα δεδομένα στις ποδοσφαιρικές κόντρες. Από εκεί που οι οπαδοί της Χάιντουκ και της Ντιναμό ταξίδευαν μαζί για να αντιμετωπίσουν τους Σέρβους αντιπάλους του Ερυθρού Αστέρα, βρέθηκαν να γίνονται και πάλι αντίπαλοι στο έδαφος της Κροατίας. Όλα αυτά μέχρι χθες!

Ο νέος νόμος στην Κροατία σχετικά με τις μετακινήσεις οπαδών, επιβάλλει στους φιλάθλους των φιλοξενουμένων να προμηθευτούν πρώτα από τους συνδέσμους τους ένα ειδικό κουπόνι προκειμένου να είναι σε θέση να αγοράσουν εισιτήριο.

Κάτι τέτοιο λοιπόν έπρεπε να εφαρμοστεί και στο κυριακάτικο ντέρμπι μεταξύ της Ντιναμό και της Χαιντουκ, ωστόσο ο σύνδεσμος του συλλόγου από το Σπλιτ (όπως και άλλοι οργανωμένοι) αρνήθηκε να ακολουθήσει τη διαδικασία αυτή. Όμως, όσο και αν φαίνεται παράξενο, οι οπαδοί των γηπεδούχων έσπευσαν να τους βοηθήσουν.

Αρχικά, προσπάθησαν να αγοράσουν οι ίδιοι εισιτήρια ώστε να τα δώσουν στους φίλους της Χαιντουκ. Όμως η διοίκηση του συλλόγου αποφάσισε πως τα εισιτήρια θα μπορούσαν να προμηθευτούν μόνο όσοι ήταν κάτω των 15 ετών ή μέλη του συλλόγου.

Δυο μέρες πριν το ντέρμπι, ο πρόεδρος της Ντιναμό, Ζντραβκο Μάμιτς δήλωσε πρόθυμος να δώσει εισιτήρια στους οπαδούς της Χαιντουκ ακόμα και αν δεν είχαν το απαραίτητο κουπόνι. Ωστόσο οι Torcida αρνήθηκαν και επέλεξαν να παρακολουθήσουν το ματς στις ίδιες εξέδρες με τους μεγάλους αντιπάλους τους, Bad Blue Boys.

Για πρώτη φορά μετά το τέλος του πολέμου, οι οπαδοί των δυο μεγαλύτερων ομάδων της Κροατίας δημιούργησαν ενιαίο μέτωπο και σκοπεύουν να συνεχίσουν την συνεργασία.

Την ημέρα του αγώνα, οι Torcida με την συνοδεία ισχυρής αστυνομικής δύναμης ξεκίνησαν την πορεία τους για το «Maksimir» και στη διαδρομή τους προστέθηκαν αργότερα και κάποια μέλη των Bad Blue Boys.



Χωρίς να φορούν κασκόλ των ομάδων τους, χωρίς σημαίες και πανό οι οπαδοί των δύο συλλόγων ένωσαν τη φωνή τους ενάντια στην καταστολή, τον Μάμιτς και την αστυνομία και στο τέλος του ματς (που έληξε 2-2) χειροκρότησαν τους παίκτες των δυο συλλόγων.



Εύη Μάνου

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube