Συζήτηση για την «Ολιστική Μελέτη» των FIFA/UEFA για το ελληνικό ποδόσφαιρο, τα προβλήματα, τις παθογένειες και τις προοπτικές του, έλαβε χώρα το μεσημέρι της Τετάρτης (7/7) στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, με πρωτοβουλία του Λευτέρη Αυγενάκη και παρόντες βουλευτές και εκπροσώπους των FIFA/UEFA, ΕΠΟ και Super League.
Από την συζήτηση δεν προέκυψε κάτι ουσιαστικό, ούτε υπήρξε κάποια καθοριστική εξέλιξη σε ό,τι γνωρίζαμε μέχρι τώρα.
Αντίθετα, μάλιστα, ο υφυπουργός Αθλητισμού εξέφρασε και δυσαρέσκεια στο τέλος της συζήτησης, λέγοντας πως «θα ήθελα να ακούσω περισσότερα για την ουσία. Αλλά είδαμε την μπάλα στην κερκίδα από τους φορείς».
Η δυσαρέσκειά του Λευτέρη Αυγενάκη εκφράστηκε και με ειρωνικό σχόλιο για τον εκπρόσωπο των διεθνών συνομοσπονδιών, Λούκα Νίκολα, σημειώνοντας πως «ακούσαμε εξαιρετικά ευχολόγια από τις FIFA και UEFA».
Στο τέλος, μάλιστα, πρότεινε την διοργάνωση συνεδρίου για το ελληνικό ποδόσφαιρο το προσεχές φθινόπωρο, με την συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, σχολιάζοντας: «Θέλουμε καθαρή θέση από όλους τους φορείς. Να μην κρυβόμαστε πίσω από το δαχτυλάκι μας».
Ο υφυπουργός Αθλητισμού δεν άκουσε με ιδιαίτερη χαρά τον Λούκα Νίκολα, όχι απλά να αποφεύγει να χαρακτηρίσει την Ολιστική Μελέτη μια μεταρρύθμιση υποχρεωτικού χαρακτήρα, αλλά άκουσε τον ξένο αξιωματούχο να εκφράζει και διαφωνίες για διατάξεις του νόμου που προσφάτως ψηφίστηκε στη Βουλή, κατηγορώντας ουσιαστικά τον Λευτέρη Αυγενάκη ότι παρεμβαίνει στο αυτοδιοίκητο!
Ειδικότερα, ο Λούκα Νίκολα είπε στην τοποθέτησή του:
«Το περιεχόμενο της Ολιστικής Μελέτης αποτελεί σύσταση. Ισχυρή σύσταση. Βρίσκεται στη διακριτική ευχέρεια της ΕΠΟ. Έτσι διασφαλίζεται και το ότι υπάρχει ανεξαρτησία της ΕΠΟ.
Συνεργαζόμαστε στενά με την ελληνική ομοσπονδία, χέρι χέρι. Ώστε όλα αυτά να υλοποιηθούν απολύτως. Στις 19 Ιουλίου, η Γενική Συνέλευση της ΕΠΟ θα κληθεί να λάβει απόφαση. Για εμάς οι προτάσεις αυτές είναι υψίστης σημασίας.
Στην Εκτελεστική Επιτροπή θα μπουν νέες φωνές, αλλά το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο θα έχει πάλι την πλειοψηφία. Θα ενισχυθεί και η σύνθεση και τα προνόμια της επιτροπής επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Ο CEO θα αναλάβει τη λειτουργία της ομοσπονδίας.
Πρέπει να αναφερθώ όμως και στον αθλητικό Νόμο, που κατ’ επανάληψη αλλάζει τους τελευταίους μήνες. Υπάρχουν διατάξεις που ως ένα βαθμό συγκρούονται με το αυτοδιοίκητο. Η ΕΠΟ έχει την υποχρέωση να λειτουργεί ανεξάρτητα και να μην δέχεται επιρροές από τρίτους. Ήρθαμε σε επαφή με τον κ. Αυγενάκη για να γίνει μια συνάντηση. Το βασικό πρόβλημα είναι το μητρώο αθλητικών σωματείων, η αναδρομική ισχύς σε κάποιες διατάξεις και το θέμα των προπονητών. Η συνάντηση πιθανότατα θα γίνει την επόμενη εβδομάδα».
Κατηγόρησε τον… Κοντονή για παρεμβάσεις!
Από εκεί και πέρα, ο Λευτέρης Αυγενάκης που κατά κοινή ομολογία είναι από τους πλέον παρεμβατικούς υφυπουργούς Αθλητισμού που πέρασαν ποτέ, κατηγόρησε τον πρώην ομόλογό του, Σταύρο Κοντονή για… «αλλεπάλληλες και απροκάλυπτες παρεμβάσεις το 2016», ενώ ζήτησε από FIFA/UEFA να δείξουν τον ίδιο ζήλο που επέδειξαν απέναντι στις μεθοδεύσεις της… European Super League!
Μεταξύ πολλών άλλων, ο Λευτέρης Αυγενάκης είπε στην ομιλία του:
«Η εικόνα του ελληνικού ποδοσφαίρου δεν είναι αυτή που αρμόζει στη χώρα μας και στην κοινωνία μας. Είναι διαχρονικά τα προβλήματα και οι ευθύνες μας βαραίνουν όλους. Χρόνο με το χρόνο πέφτουμε όλο και πιο χαμηλά.
Δεν χρειάζεται να αναλύσω το πόσο ταραγμένη ήταν εκείνη η άνοιξη, το καλοκαίρι και το φθινόπωρο του 2016, με τις αλλεπάλληλες και απροκάλυπτες παρεμβάσεις της τότε ηγεσίας του Υφυπουργείου Αθλητισμού.
Αρκεί μόνο να υπενθυμίσω ότι δεν έγιναν ποτέ οι καθορισμένες, μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, εκλογές στην ΕΠΟ. Την ανωμαλία αυτή ανέλαβε να διορθώσει, τον Νοέμβριο του 2016, μια διορισμένη από τη FIFA 5μελής «Επιτροπή Εξομάλυνσης», με επικεφαλής τον Γιάννη Δρόσο.
Οι FIFA και UEFA προσπαθούσαν διστακτικά και μάταια τόσα χρόνια και δεν κατάφεραν να διορθώσουν τα κακώς κείμενα. Έτσι φτάσαμε στην διακήρυξη προθέσεων Μητσοτάκη-Τσέφεριν και την Ολίστική Μελέτη.
Πόσο έτοιμη είναι η ΕΠΟ του Θοδωρή Ζαγοράκη να προχωρήσει σε αυτές στις αλλαγές;».
Αφού αναφέρθηκε συνοπτικά στις διατάξεις της Ολιστικής Μελέτης, ο υφυπουργός Αθλητισμού πρόσθεσε:
«Περιμένουμε να ακούσουμε τις προθέσεις των FIFA/UEFA για πιστή εφαρμογή της Ολιστικής Μελέτης. Και να δείξουν τον ίδιο ζήλο που δείχνουν για τα ζητήματα του αυτοδιοίκητου.
Υπάρχει η εντύπωση στην κοινωνία πως FIFA/UEFA δεν είναι πιεστικές προς την ΕΠΟ και πρέπει να πείσετε την κοινωνία εφόσον υπάρχει αυτή η εντύπωση. Και να δείξετε τον ίδιο ζήλο που δείξατε και με την European Super League.
Επιτρέψτε μου να αναφέρω, επιπλέον, εδώ στη Βουλή ενώπιων όλων των κομμάτων, ενώπιων της ελληνικής κοινωνίας, ότι περίμενα από τις FIFA/UEFA να έχουν πάρει ξεκάθαρη θέση και στο θέμα της ονομασίας της εθνικής ποδοσφαιρικής ομάδας των Σκοπίων (σ.σ. η αναφορά του σε «ποδοσφαιρική ομάδα των Σκοπίων» και όχι της «Βόρειας Μακεδονίας», προκάλεσε την αντίδραση του τομεάρχη αθλητισμού του ΣΥΡΙΖΑ, Θάνου Μωραϊτη).
Είναι σαφές ότι δεν πάει άλλο και είναι μονόδρομος η απόλυτη εφαρμογή της Ολιστικής Μελέτης. Σε αυτήν, ενσαρκώνεται η ελπίδα για την αναστροφή αυτής της άσχημης κατάστασης.
Ήρθε η ώρα να εκμεταλλευτούμε αυτή την τελευταία ευκαιρία που μας δίδεται και να πάμε το ποδόσφαιρο μπροστά. Να το φέρουμε εκεί που του αξίζει. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα υπάρξει κάποιος που θα διαφωνήσει ή θα υπονομεύσει ή και θα αδιαφορήσει ακόμα, για προσωπικά οφέλη ή ψευτοεγωισμούς».
Κατά τ’ άλλα, ο πρόεδρος της Super League, Λεωνίδας Μπουτσικάρης, είπε πως, «είμαστε κατ’ αρχήν θετικοί στην υλοποίηση της Ολιστικής Μελέτης. Οι θεσμικές αλλαγές που εισηγείται κινούνται στην σωστή κατεύθυνση», ενώ απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών, πρόσθεσε:
«Κι εμείς επιθυμούμε η ψαλίδα να κλείσει. Οι μικρότερες ομάδες πήραν ένα σημαντικό κομμάτι του προϋπολογισμού τους από το στοίχημα. Με τα χρήματα αυτά υπάρχει ένα πλάνο για αναμόρφωση αγωνιστικών χώρων, αναβάθμιση γηπέδων, φτιάχνουμε το κοινωνικό πρόσωπο του ποδοσφαίρου. Υπάρχει η βούληση, είτε με είτε χωρίς κεντρική διαχείριση, οι ομάδες να μην επιτρέψουν να γίνει το πρωτάθλημα σε συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού. Οι ΠΑΕ της Α’ Εθνικής είναι οι πιο σκληρά ελεγχόμενες σε όλη την Ελλάδα. Και η σύμβαση των 50 ευρώ ελέγχεται».
Ο αντιπρόεδρος της ΕΠΟ, Στέργιος Αντωνίου, σημείωσε πως, «στις 19 Ιουλίου η Γ.Σ. θα ψηφίσει για το νέο καταστατικό. Υπάρχουν καινοτομίες που θα μας βοηθήσουν. Πρέπει να προσαρμοστεί και ο νόμος με την ολιστική μελέτη».
Να σημειωθεί, τέλος, ότι αρνητική εντύπωση προκάλεσε η απουσία του προέδρου της ΕΠΟ, Θοδωρή Ζαγοράκη, ο οποίος επικαλέστηκε προβλήματα στο ίντερνετ και δεν μπορούσε να συνδεθεί για να τοποθετηθεί.
Μάλιστα, ο πρόεδρος της Βουλής, σχολίασε πως, «όταν συζητάμε ένα θέμα που αφορά την ΕΠΟ και το ελληνικό ποδόσφαιρο, θα έπρεπε ο κ. Ζαγοράκης να είχε φροντίσει να είναι παρών ή έστω να είναι σε μέρος που θα έχει καλή πρόσβαση στο δίκτυο».
Όταν ο ευρωβουλευτής και πρόεδρος της ΕΠΟ, κατάφερε να συνδεθεί προς το τέλος της συζήτησης, αρκέστηκε να ζητήσει συγγνώμη για την απουσία του και να πει πως τον βρίσκει σύμφωνο «το μεγαλύτερο μέρος των διατάξεων της Ολιστικής Μελέτης».