O ‘Αρης Τεσουερ, έχοντας ξεκινήσει το 2010 ως αθλητής του Ναυτικού Ομίλου Βουλιαγμένης, στα 18 του μετράει ήδη 6 πανελλήνια μετάλλια στις κατηγορίες σλάλομ και φιγούρες, 2 πανελλήνια μετάλλια στην κατηγορία άλματα και 2 πανελλήνια μετάλλια στο 3αθλο (σλάλομ, φιγούρες, άλματα). To 2013 κέρδισε την 4η θέση στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα σκι και το 2016 βρέθηκε 2ος την ευρωπαϊκή κατάταξη και 4ος στην παγκόσμια κατάταξη σλάλομ και 7ος στις φιγούρες κερδίζοντας έτσι την πρόσκληση στο Juniors US Masters.

Φέτος ο Άρης διεκδίκησε και κέρδισε μία διπλή υποτροφία στο Southern College του Lakeland της Φλώριντα, προκειμένου να ασχοληθεί επαγγελματικά με το θαλάσσιο σκι αλλά και το sport managment.

Τι ήταν αυτό που σε έκανε να ασχοληθείς με το θαλάσσιο σκι;

Ήταν μία απλή μέρα όταν ήμουν 10 χρονών, ήμασταν στην παραλία, και είδα κάποιον να κάνει σκι, αμέσως θέλησα να το δοκιμάσω και από τότε κόλλησα… ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά.

Πως είναι για ένα “παιδί” να είναι τόσο δοσμένος σε ένα άθλημα;

Εύκολο δεν είναι, ούτε με τις σχολικές υποχρεώσεις, τα μαθήματα, το διάβασμα, αλλά ούτε με τους φίλους και τις παρέες. Σίγουρα θέλει πολύ καλή διαχείριση χρόνου κάτι που για κάποιον στα 15 του μπορεί να είναι πολύ δύσκολο, να μπορέσει δηλαδή να ισορροπεί τον χρόνο που αφιερώνει στο σχολείο, στις προπονήσεις και στους φίλους, γιατί καλώς ή κακώς όλα είναι απαραίτητα. Το να ασχολήσε επαγγελματικά όμως με τον αθλητισμό σου ανοίγει ένα άλλο, μεγάλο και σημαντικό κεφάλαιο στην ζωή σου και, αναλόγως τον άνθρωπο, ζυγίζεις τα θετικά και τα αρνητικά και αποφασίζεις κατά πόσο μπορείς να συνεχίσεις ή όχι.

Πιστεύεις πως χάνεις κάτι;

Σίγουρα χάνεις, κυρίως τον χρόνο που έχεις με τους φίλους σου, όμως κερδίζεις πολλά άλλα από τον αθλητισμό. Βρίσκεσαι ξαφνικά σε έναν νέο κύκλο στην ζωή σου, συναναστρέφεσαι ανθρώπους που μοιράζονται το ίδιο πάθος με σένα, αποκτάς εμπειρίες που αλλιώς ίσως να μην ζούσες, ταξιδεύεις σε νέα μέρη για προπονήσεις και γενικά αλλάζει η μέχρι τότε νοοτροπία σου.



Εσύ μετανιώνεις γι αυτά που χάνεις;

Καθόλου, κατηγορηματικά καθόλου. Είναι αυτό ακριβώς που ήθελα στην ζωή μου και είμαι πολύ περήφανος γι αυτό.

Οι γονείς σου τι ρόλο έπαιξαν σε όλο αυτό;

Οι γονείς μου παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο στη ζωή μου. Με στήριξαν πολύ στην ενασχόλησή μου με το θαλάσσιο σκι τόσο οικονομικά όσο και πρακτικά. Η μητέρα μου φρόντιζε να με πηγαίνει πάντα στις προπονήσεις είτε στην Βουλιαγμένη είτε εκτός Αθηνών, στους αγώνες ήταν δίπλα μου, με στήριζαν και με υποστήριζαν προκειμένου να πετυχαίνω τους στόχους μου στο άθλημα.



Έχουν υπάρξει στιγμές που οι φίλοι σου μπορεί να σε αντιμετώπισαν διαφορετικά;

Κοίτα, πολλές φορές δεν με έβλεπαν αρκετά και αυτό δεν τους άρεσε και είναι λογικό. Αντί να περνάω τα σαββατοκύριακα μαζί τους εγώ έπρεπε να είμαι είτε στις προπονήσεις, εντός και εκτός Ελλάδας, είτε σε προετοιμασίες για κάποιον αγώνα. Παρόλα αυτά οι φίλοι παραμένουν φίλοι, με στήριξαν, με στηρίζουν και η σχέση μας έχει μείνει σταθερή στον χρόνο.

Τι πιστεύεις πως μπορεί να κερδίσει ένας έφηβος ασχολούμενος με τον πρωταθλητισμό;

Το να περνάς τόσο χρόνο αφοσιωμένος σε έναν στόχο, το να έχεις πείσμα να συνεχίσεις, να γίνεις καλύτερος, να καταφέρεις περισσότερα σου δίνει δύναμη και αυτοπεποίθηση. Επίσης όταν είσαι υποχρεωμένος να κάνεις καθημερινές προπονήσεις, ασχέτως αν μπορεί να περνάς μία περίεργη μέρα, σε βάζει σε έναν τρόπο σκέψης να ξεπερνάς τον εαυτό σου, να τον γνωρίζεις καλύτερα, να βρίσκεις κομμάτια του εαυτού σου που δεν ήξερες πως υπήρχαν και που θα σου φανούν χρήσιμα σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής σου στο μέλλον, όχι μόνο στον αθλητισμό.

Το καλό με τον αθλητισμό, και τον πρωταθλητισμό ειδικά, είναι πως αυτές τις πτυχές του εαυτού σου τις ανακαλύπτεις από πολύ μικρός και έτσι μετά είσαι έτοιμος να αντιμετωπίσεις κάθε τι που μπορεί να έρθει στην ζωή σου. Με τον αθλητισμό ανοίγει το μυαλό σου, ξεφεύγει από το διάβασμα, είσαι αναγκασμένος να φύγεις πολύ νωρίς από την ασφάλεια της οικογένειάς σου αφού είσαι υποχρεωμένος να περνάς ένα μεγάλο μέρος της ημέρας σου με τον προπονητή σου, αναγκάζεσαι να κοινωνικοποιηθείς και με άλλα παιδιά που προπονούνται μαζί σου και όλα αυτά σε διαμορφώνουν ως άνθρωπο από μικρή ηλικία.

Έχω περάσει τόσο χρόνο στο νερό με τον προπονητή μου, εκτός νερού βλέποντας βίντεο μεγάλων αθλητών, μιλώντας με ανθρώπους του χώρου των θαλάσσιων σπορ και όλα αυτά με έχουν βοηθήσει να ωριμάσω και χαίρομαι γι αυτό.



Πόσο εύκολο είναι για έναν πρωταθλητή, για παράδειγμα 15 χρονών, να χάσει τον έλεγχο και να αλλοιωθεί από τις επιτυχίες, ίσως και την δημοσιότητα; Αυτό που λέμε να χάσει την μπάλα… Εσύ πως καταφέρνεις παραμένεις στοχοπροσηλωμένος;

Σε αυτή την ηλικία είναι πάρα πολύ εύκολο να παρασυρθείς, να πάρουν τα μυαλά σου αέρα από την δόξα. Πολύ μεγάλο ρόλο παίζει ο χαρακτήρας του αθλητή και το κατά πόσο μπορεί να κοντρολάρει την έκθεση και την δόξα και να παραμείνει συγκεντρωμένος στους στόχους του. Εξίσου σημαντικό ρόλο παίζει ο τρόπος που μεγαλώνεις εντός του αθλήματος. Οι γονείς και ο προπονητής σου είναι πολύ σημαντικοί άνθρωποι για έναν αθλητή και διαμορφώνουν την πειθαρχία του και τον κρατάνε στον “σωστό δρόμο”. Για μένα, ο Θύμιος Κουσαθανάς, ο πρώτος μου προπονητής έπαιξε πολύ μεγάλο ρόλο σ αυτό.

Τι συναισθήματα μπορεί να δημιουργεί σε έναν άνθρωπο 17-18 χρονών η συμμετοχή, και πολλές φορές η νίκη του, σε πανελλήνια και πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα;

Εμένα προσωπικά μου προκαλεί χαρά, σίγουρα υπάρχει αρκετό άγχος, αρκετή κούραση, όμως η χαρά που παίρνεις όταν τελειώνει ο αγώνας και ειδικά αν έχεις καταφέρει τον στόχο σου είναι τεράστια. Αφιερώνεις τόσο χρόνο και κόπο στις προετοιμασίες που μόλις καταφέρεις το επιθυμητό αποτέλεσμα, η χαρά και η ικανοποίηση που νιώθεις είναι συναισθήματα που δύσκολα περιγράφονται.

Που στοχεύεις από δω και πέρα;

Από δω και πέρα έχω προπονήσεις, παγκόσμια, πανευρωπαϊκά και κολλεγιακά πρωταθλήματα. Για το άμεσο μέλλον, το πρόγραμμά μου περιλαμβάνει, τον Σεπτέμβριο συμμετοχή σε έναν αγώνα ανάμεσα σε 2 πανεπιστήμια, τον Οκτώβρη έχω το κολλεγιακό πρωτάθλημα της Φλώριντα και έπειτα κολλεγιακό πρωτάθλημα όλων των πανεπιστήμιων της Αμερικής. Ενδιάμεσα θα συμμετέχω σε διάφορους αγώνες για ρεκόρ και επιδόσεις.



Επιμέλεια: Ματίλντα Καλλιοντζή

Πηγή:lay-out.gr

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Ο Γιάννης Βρούτσης εκπρόσωπος των Κρατών – Μελών της ΕΕ στο ΔΣ του WADA, για τρία χρόνια

O 2oς Αγώνας δρόμου «Συν-Εκκίνηση» στο Πάρκο Τρίτση

Ψηλότερα στην παγκόσμια κατάταξη Σγουρόπουλος και Τσεκούρα μετά το Feeder του Ντίσελντορφ

Βρούτσης: «Το Καυτανζόγλειο να γίνει το ΟΑΚΑ της Θεσσαλονίκης»

Στις θέσεις 33-64 του απλού στο πορτογαλικό Feeder η Τόλιου

Ένα χρυσό μετάλλιο, τρία ασημένια κι ένα χάλκινο για την Ελλάδα στα ατομικά του Διεθνούς Τουρνουά Φιλίας της Κύπρου

Στο κυρίως ταμπλό του πορτογαλικού Feeder η Τόλιου, έχασε δύσκολα στο καθοριστικό ματς η Τέρπου

Άρχισαν νικηφόρα το πορτογαλικό Feeder Τόλιου, Τέρπου, αγωνίζονται την Κυριακή για την πρόκριση στο κυρίως ταμπλό

Την 1η θέση στους άνδρες, την 3η στις γυναίκες η Ελλάδα στο ομαδικό του Διεθνούς Τουρνουά Φιλίας της Κύπρου

Χρήσιμα αγωνιστικά τεστ για τέσσερις αθλητές μας το προσεχές τριήμερο στο Διεθνές Τουρνουά Φιλίας πινγκ πονγκ της Κύπρου