Το Ευρωμπάσκετ θα ολοκληρωθεί την επόμενη Κυριακή και τότε θα αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου, που θα γίνουν σε «παράθυρα» το Νοέμβριο του 2017, καθώς και το Φεβρουάριο, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο του 2018 για τον πρώτο γύρο και για τον δεύτερο (και τελικό) προκριματικό γύρο το Σεπτέμβριο και το Νοέμβριο του 2018, καθώς και το Φεβρουάριο του 2019.

Στα «παράθυρα» που είναι μεσούσης της περιόδου δεν θα συμμετέχουν οι παίκτες του ΝΒΑ, αλλά πιθανότατα και αυτοί της Ευρωλίγκας, αφού παρότι η διοργανώτρια δεν απαγορεύει τη συμμετοχή των παικτών, έχει ορίσει αγώνες στη διάρκεια των προκριματικών αναγκάζοντας τις ομάδες να κρατήσουν τους διεθνείς τους και να μην τους αποδεσμεύουν για τα προκριματικά.

Από τους 287 παίκτες που είναι παρόντες στο Ευρωμπάσκετ το 26,1% αγωνίζονται στην Ευρωλίγκα, το 19,2% στο Basketball Champions League, το 13,2% στο Eurocup, το 10,8% στο ΝΒΑ, το 7,7% στο FIBA Europe Cup και το 23% σε άλλες διοργανώσεις (π.χ. Κίνα) ή σε καμία ευρωπαϊκή διοργάνωση. Το 89% αυτών θα ήταν διαθέσιμοι για τους προκριματικούς αγώνες, ενώ για τους αγώνες του Ιουνίου και του Σεπτεμβρίου, που δεν θα υπάρχει ΝΒΑ και Ευρωλίγκα, το ποσοστό των διαθέσιμων θα είναι 100%. Αυτό ανεβάζει το μέσο όρο διαθεσιμότητας των παικτών για όλα τα προκριματικά στο 92%.

Είναι αλήθεια πως χώρες όπως π.χ. η Φινλανδία και η Λετονία θα χάσουν μεγάλη από τη δυναμική τους παίζοντας χωρίς τον Λάουρι Μάρκανεν και τον Κρίσταπς Πορζίνγκις αντίστοιχα, ωστόσο το σκεπτικό της FIBA είναι να φέρει τις εθνικές ομάδες στη… χώρα τους και κοντά στους φιλάθλους δίνοντάς τους τη δυνατότητα να δουν, έστω και σε 1-2 ματς των προκριματικών, το αντιπροσωπευτικό τους συγκρότημα σε πλήρη σύνθεση.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Ισραήλ-Ελλάδα: Στη μάχη των νοκ άουτ του Eurobasket U20 η Εθνική Νέων

Έμαθε αντίπαλο στα νοκ άουτ του Eurobasket U20 η Εθνική Νέων

Πρώτη ήττα της Εθνικής Νέων για το Eurobasket U20 στα χέρια της διοργανώτριας Πολωνίας

Εντυπωσιακό ξεκίνημα για την Εθνική Νέων, λύγισε τη Σερβία με κορυφαίους Ζούγρη και Σαμοντούροφ!

Live Streaming: Η πρεμιέρα της Εθνικής Νέων κόντρα στη Σερβία για το Eurobasket U20

Οι αντιδράσεις του πάγκου, η ατμόσφαιρα και ο... Παυλίδης: Η παρακάμερα από τη νίκη της Εθνικής κόντρα στην Ολλανδία

Στο κατάμεστο ΣΕΦ η δεύτερη μεγαλύτερη προσέλευση κόσμου στις δύο πρώτες αγωνιστικές των προκριματικών του EuroBasket!

Με Τολιόπουλο, Παπαγιάννη και Πετρούσεφ το Top-10 της 4ης ημέρας των προκριματικών του Ευρωμπάσκετ 2025!

Κουζέλογλου: «Στην Εθνική Ομάδα έχουμε κοντά μας αυτούς που μας έκαναν να παίξουμε μπάσκετ»

Σίβεκ: «Κυριαρχήσαμε κόντρα σε παίκτες Ευρωλίγκας, αλλά δεν έχουμε την ποιότητα»