Κακά τα ψέματα, αποτελούν το… βούτυρο στο ψωμί για κάθε ποδοσφαιρόφιλο την περίοδο του καλοκαιριού (και όχι μόνο). Δεν θέλει και πολύ ψάξιμο: Οι μεταγραφές. Και μπορεί το κλισέ να λέει (ορθώς) ότι ο καθρέφτης του καθενός είναι το γήπεδο, ωστόσο έχουν τη δική τους γλύκα τους και τα «μπαμ». Ανεξαρτήτως του εάν θα προκαλέσουν κρότο και εντός των τεσσάρων γραμμών.
Το ευχάριστο, λοιπόν, για τους φίλους των περισσότερων κλαμπς της φετινής Super League 1, είναι ότι είδαν τις ομάδες τους να ενισχύονται και με «μεγάλα» ονόματα (για τα δεδομένα κάθε σωματείου).
Το sport-fm.gr -κι ενώ ακόμη έχουμε κι άλλο χρόνο μέχρι το φινάλε της μεταγραφικής περιόδου (15 Σεπτέμβρη), άρα και για παραπέρα εκπλήξεις- σάς παρουσιάζει την καλύτερη ενδεκάδα αυτών!
Μπερνάρ (Παναθηναϊκός)
Η πιο ηχηρή μεταγραφή του φετινού καλοκαιριού, από τις κινήσεις που παραπέμπουν σε… άλλες εποχές. Ο Βραζιλιάνος παικταράς -με τις 14 συμμετοχές στη «Σελεσάο», τη μεταγραφή 25 εκατ. ευρώ στη Σαχτάρ, καθώς φυσικά και τη σπουδαία καριέρα σε Έβερτον- αποτελεί κι επίσημα παίκτη του Παναθηναϊκού. Οι «πράσινοι» θα δώσουν στον 29χρονο μεσοεπιθετικό -σημαντικό και το ότι έρχεται στην Ελλάδα σε τόση καλή ποδοσφαιρικά ηλικία- σχεδόν τέσσερα εκατ. ευρώ για δύο χρόνια, προσδοκώντας να βγάλει επί χόρτου την τεράστια ποιότητα που δεδομένα έχει.
Μάλιστα, ο Μπερνάρ αποτέλεσε το κερασάκι στην… τούρτα των φετινών καλοκαιρινών μεταγραφικών κινήσεων του «τριφυλλιού». Εξάλλου, είχαν προηγηθεί κι άλλες «ηχηρές» μεταγραφές, όπως εκείνες των Μάγκνουσον, Σπόραρ και Βέρμπιτς.
Ζερβινιό (Άρης)
Η αλήθεια είναι ότι ο Άρης έχει εντυπωσιάσει στο μεταγραφικό παζάρι. Τα 3,2 εκατ. για τον Μανού Γκαρθία, καθώς και η προϋπηρεσία του στη Μάντσεστερ Σίτι «μιλούν» από μόνα τους για τη δυνατότητα που έχει να προσφέρει μεσοεπιθετικά στους «κιτρίνους». Μεγάλη η ικανότητά του στην τροφοδότηση του φορ, θέση στην οποία δεσπόζει πλέον -έχοντας αρχίσει ήδη και την... απόσβεση- ο Αντρέ Γκρέι. Αμφότεροι πολύ καλοί παίκτες.
Ωστόσο, κανείς τους δεν είχε το… ειδικό βάρος του ονόματος του Ζερβινιό. Αναμφίβολα η πιο ηχηρή κίνηση από πλευράς Θεσσαλονικιών! Σπουδαία η καριέρα του 35χρονου εξτρέμ που, μεταξύ άλλων, έχει αγωνιστεί σε Άρσεναλ, Ρόμα και Πάρμα, ενώ πανηγύρισε το νταμπλ με τη Λιλ στη Γαλλία, καθώς έχει φυσικά και 88 συμμετοχές (23 γκολ) με την Ακτή Ελεφαντοστού.
Σίμε Βρσάλικο (Ολυμπιακός)
Ιδιαίτερο καλοκαίρι για τον Ολυμπιακό, με τον αποκλεισμό από τα προκριματικά του Champions League να φέρνει και την απομάκρυνση του Πέδρο Μαρτίνς. Έγιναν κινήσεις πριν και μετά τα ματς με τη Μακάμπι Χάιφα. Όπως είναι οι δύο Χουάνγκ, ο Ντε Λα Φουέντε, αλλά και ο Αμπουμπακάρ Καμαρά, για τον οποίο δαπανήθηκαν περίπου 5 εκατ. ευρώ. Και θα γίνουν κι άλλες. Όμως, καμία δεν είναι (μέχρι στιγμής τουλάχιστον) του επιπέδου του Σίμε Βρσάλικο.
Τεράστια η αναβάθμιση στο δεξί άκρο της άμυνας των Πειραιωτών, οι οποίοι ενέταξαν στις τάξεις τους τον 30χρονο άσο που έχει συμμετάσχει με την εθνική Κροατίας στα Euro2012, 2016 και 2020, καθώς και στα Παγκόσμια Κύπελλα του 2014 και του 2018. Μάλιστα, στο τελευταίο ήταν βασικός σ' όλη την «τρελή» πορεία της ομάδας του μέχρι και τον χαμένο τελικό με τη Γαλλία. Παράλληλα, έχει 89 «ένσημα» από Serie A με τις φανέλες των Τζένοα, Σασουόλο και Ίντερ και άλλα 70 στη La Liga με την Ατλέτικο Μαδρίτης του Τσόλο Σιμεόνε.
Ντομαγκόι Βίντα (ΑΕΚ)
Στο πλάι του Σίμε Βρσάλικο στον τελικό του Παγκόσμιου Κυπέλλου το 2018 ήταν και ο Ντομαγκόι Βίντα. Πιο… πλάι δεν γίνεται, όντας αμφότεροι βασικοί. Μάλιστα, ο δυναμικός στόπερ είχε και ασίστ στο ραντεβού με τους «τρικολόρ», ενώ είχε σκοράρει και στα προημιτελικά κόντρα στη Ρωσία. Τεράστια η σύνδεση του με τη Χρβάτσκα, έχοντας συμπληρώσει 98 παρουσίες!
Χωρίς καμία αμφιβολία, λοιπόν, αποτελεί την πιο ηχηρή κίνηση από πλευράς ΑΕΚ και συνολικά από τις πιο σημαντικές στο πρωτάθλημά μας. Οι φίλοι της «Ένωσης» χρειάστηκε να περιμένουν στο θέμα του κεντρικού αμυντικού, αλλά αποζημιώθηκαν και με το παραπάνω από την πρώτη μεταγραφή της ομάδας τους στην εν λόγω θέση. Σίγουρα, έχουν κάνει κι άλλες σημαντικές κινήσεις οι «κιτρινόμαυροι», όπως αυτές των Γκατσίνοβιτς και Πινέδα, ενώ μένει να φανεί εάν θα υπάρξει ακόμα ένα «μπαμ» πριν την είσοδό τους στην «Αγια-Σοφιά – OPAP Arena».
Αίας Άοσμαν (Ιωνικός)
Ηχηρή για δύο λόγους. Αφενός, διότι ο Ιωνικός ενέταξε στο ρόστερ του τον MVP του περσινού πρωταθλήματος (8 γκολ / 11 ασίστ). Αφετέρου, λόγω του… τρελού στόρι. Τον Ιούνιο οι «κυανόλευκοι» τον αποχωρίστηκαν, προκειμένου ο Σύρος μεσοεπιθετικός να μετακομίσει ως ελεύθερος στην Άδανα Ντεμίρσπορ. Σχεδόν δύο μήνες μετά τον ανακοίνωσαν εκ νέου ως ελεύθερο. Μεσολάβησαν αρκετά ενδιάμεσα.
Η ουσία είναι ότι οι Νικαιώτες έχουν και πάλι στις τάξεις τους τον 27χρονο παικταρά, ο οποίος «κουμπώνει» ιδανικά στον τρόπο παιχνιδιού του Δημήτρη Σπανού. Κι όλα αυτά σε ένα καλοκαίρι γεμάτο… βόμβες για τον Ιωνικό: Μεντόσα, Λοβέρα, Φαντιγκά...
Έρβιν Τζουκάνοβιτς (Αστέρας Τρίπολης)
Στόπερ που έχει φάει με το κουτάλι τα γήπεδα της Serie A. Δεν χρειάζονται και πολλά παραπάνω για να φανεί το μέγεθος της μεταγραφικής επιτυχίας για τον Αστέρα Τρίπολης. Μέχρι την ανακοίνωση του Έρβιν Τζουκάνοβιτς, οι Αρκάδες είχαν προχωρήσει σε έξυπνες κινήσεις εντός των συνόρων όπως ήταν οι Μπερτόγλιο, Μπαρτόλο, Γκαρντάβσκι και Στάνκο.
Ωστόσο, η απόκτηση του 35χρονου άσου αναβαθμίζει το… πρεστίζ των μετόσπισθέν τους. Άλλωστε, έξι χρόνια στο ιταλικό πρωτάθλημα ήταν αυτά, φορώντας τη φανέλα της Ρόμα αλλά και των Αταλάντα, Κιέβο Βερόνα, Σαμπντόρια, Τζένοα και ΣΠΑΛ. Την ίδια στιγμή ο υψηλόσωμος στόπερ (1,88μ.) έχει 38 συμμετοχές με την εθνική Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, ενώ το διαθέτει και αριστερό πόδι ως… καλό, στοιχείο που δεν βρίσκεις τόσο εύκολα στην εν λόγω θέση.
Ρίτσμοντ Μποάκιε (Λαμία)
Στους περισσότερους κάτι θύμισε το επίθετό του μόλις το άκουσαν πριν δύο εβδομάδες στο ρεπορτάζ της Λαμίας. Μα φυσικά και ήταν εκείνος και η ομάδα της Φθιώτιδας ολοκλήρωνε μια σπουδαία μεταγραφική κίνηση! Ο Ρίτσμποντ Μποάκιε παρά το ότι δεν έχει κλείσει ακόμη τα 30 χρόνια ζωής (όντας 29 ετών), έχει πίσω του μια σπουδαία διαδρομή.
Μπορεί στην Ιταλία να μην μέτρησε επίσημη συμμετοχή με τη Γιουβέντους, αλλά το έπραξε με τις φανέλες των Σασουόλο (68 συμ., 23 γκολ / 9 ασίστ), Τζένοα (7 συμ.), Αταλάντα (22 συμ., 5 γκολ) και Λατίνα Κάλτσιο (33 συμ., 4 γκολ / 3 ασίστ). Ακόμα 32 εμφανίσεις (7 γκολ /1 ασίστ) με την ισπανική Έλτσε, όπως φυσικά και 104 συμμετοχές -με 60 γκολ και 15 ασίστ αλλά και παρουσία σε ομίλους του Champions League και Europa League- με τον Ερυθρό Αστέρα! Αν μην τι άλλο… βαρβάτο βιογραφικό. Και όλα αυτά, ενώ η Λαμία είχε «φωνάξει» ήδη με την επιστροφή του Ντε Βινσέντι στην πατρίδα μας, καθώς και με την απόκτηση του Σλίβκα.
Δημήτρης Κολοβός (Παναιτωλικός)
Η αλήθεια είναι ότι ο καιρός περνούσε και ο Παναιτωλικός ακόμη δεν είχε αντικαταστήσει το σημαντικότατο κενό που προέκυψε με την αποχώρηση του Χαβιέ Μεντόσα. Έψαχνε έναν παίκτη πίσω από τον επιθετικό. Καθαρόαιμο δεκάρι δεν είναι ο Δημήτρης Κολοβός, αλλά αφενός μπορεί κάλλιστα να αγωνιστεί πλησίον του φορ, αφετέρου αποτελεί κίνηση… μπαμ για τα δεδομένα της ομάδας του Αγρινίου.
Ο 29χρονος άσος έχει δείξει την αξία του εντός των συνόρων με τις φανέλες των Πανιωνίου, Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού, ενώ είναι και εννιά φορές διεθνής με την Εθνική Ανδρών. Το σπουδαιότερο, ωστόσο, για τον Παναιτωλικό είναι ότι ενέταξε στις τάξεις του έναν παίκτη που μόλις την περασμένη σεζόν ήταν βασικός στην «τρελή» πορεία της Σέριφ στους ομίλους του Champions League, όπως φυσικά και στο απίστευτο «διπλό» των Μολδαβών στο «Μπερναμπέου» κόντρα στη μετέπειτα Πρωταθλήτρια Ευρώπης, Ρεάλ Μαδρίτης.
Από εκεί και πέρα, δεν είναι και λίγο να φέρνεις παίκτη με 1 εκατ. ευρώ χρηματιστηριακή αξία στο transfermarkt, όσο έχει δηλαδή ο Λεβάν Σενγκέλια που απέκτησαν οι Αγρινιώτες.
Βίνταρ Ερμ Κιάρτανσον (Ατρόμητος)
Η πώληση του Ευθύμη Κουλούρη στη ΛΑΣΚ Λίντσερ δημιούργησε ένα μεγάλο ερωτηματικό για τη θέση του φορ στον Ατρόμητο. Από το ρεπορτάζ των Περιστεριωτών έβγαινε ότι θα γινόταν μια πολύ καλή κίνηση για την αντικατάστασή του. Εξάλλου, ο Έλληνας άσος αποτέλεσε έναν εκ των ελάχιστων διασωθέντων από την κακή περυσινή σεζόν της ομάδας των δυτικών προαστίων.
Όλα θα φανούν στο γήπεδο, αλλά χωρίς καμία αμφιβολία, το βιογραφικό του Βίνταρ Ερμ Κιάρτανσον «φωνάζει» για ένα πράγμα: Γεννημένος γκολτζής! Τρομερά στατιστικά από τον διεθνή Ισλανδό άσο, ο οποίος… μάτωνε τα αντίπαλα δίχτυα σ' όποιο κλαμπ κι αν πήγαινε. Μεταξύ άλλων, έχει καταγράψει 49 τέρματα με τη Βαλερέγκα και άλλα 44 με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ. Υπερτίμιες επιδόσεις! Πολύ δυνατή μεταγραφή για τον Ατρόμητο, ο οποίος έχει κινηθεί μεθοδικά αυτό το καλοκαίρι. Εξαιρετικές οι κινήσεις του με Ντάνι Σουάρεθ και Ρομπάιγ, αλλά και όχι μόνο…
Χαβιέ Ματίγια (Βόλος)
Παραπάνω από μία ντουζίνα μεταγραφές (έφτασε αισίως τις 16) έχει πραγματοποιήσει μέχρι στιγμής ο Βόλος. Δύο εξ αυτών έκαναν ιδιαίτερο… γκελ. Ο λόγος για τους Χαβιέ Ματίγια και Μίλος Ντέλετιτς. Την παρουσία του στην ενδεκάδα μας θα κερδίσει στο νήμα ο πρώτος. Τα πεπραγμένα του στη μεσαία γραμμή του Άρη τα τέσσερα προηγούμενα χρόνια (137 συμ., 8 γκολ / 11 ασίστ), τα λένε όλα.
Σημαντικό όνομα για την ομάδα της Μαγνησίας, η οποία ενισχύεται με εμπειρία και ποιότητα. Βέβαια, έτσι κι αλλιώς οι Βολιώτες ήταν ιδιαίτερα… προικισμένοι μεσοεπιθετικά. Πόσω μάλλον τώρα με την απόκτηση και του Ντέλετιτς.
Ασάν Ντιουσέ (ΟΦΗ)
Last but not least που λένε. Σύμφωνοι, το όνομά του ίσως και να μην θύμιζε και πολλά στο πρώτο άκουσμά του. Εξαιρούνται οι λάτρεις της Serie A και της Ligue 1. Κι αυτό διότι ο 24χρονος Σενεγαλέζος χαφ πραγματοποίησε γεμάτες χρονιές με τις Έμπολι και Σεντ Ετιέν στα πρώτα του επαγγελματικά βήματα. Όχι πως τον πήραν τα χρόνια. Ίσα-ίσα.
Ο ΟΦΗ τον απέκτησε σε σούπερ ποδοσφαιρική ηλικία, με την αξία του στο transfermarkt να φτάνει το 1 εκατ. ευρώ. Στοιχείο που δεν βρίσκεις εύκολα σε ομάδες εκτός του… λεγόμενου Big-5. Συγκεκριμένα, εκτός του νέου άσου στον ΟΦΗ, στην ίδια κατηγορία ανήκουν οι Λοβέρα και Άοσμαν στον Ιωνικό (2 εκατ. και 1 εκατ., αντίστοιχα) και ο Σενγκέλια (1 εκατ.) στον Παναιτωλικό. Όπως και να έχει, πρόκειται για σημαντική προσθήκη για τους Κρητικούς, οι οποίοι πλέον έχουν στα χαφ τους έναν αριστεροπόδαρο με υπέροχο χειρισμό της μπάλας.