Μετά την απίστευτη επιτυχία του «Last Dance», του ντοκιμαντέρ για τον Μάικλ Τζόρνταν, το Netflix μυρίστηκε... χρήμα, με αποτέλεσμα το μέχρι τότε όχι και τόσο δημοφιλές είδος του αθλητικού ντοκιμαντέρ, να εμφανίζεται όλο και συχνότερα έκτοτε. Η τελευταία δημιουργία της δημοφιλούς πλατφόρμας είναι το «Saudi Pro League: Kickoff», σειρά έξι επεισοδίων που αφορά την περασμένη σεζόν του πρωταθλήματος Σαουδικής Αραβίας.

Φυσικά, το τάιμινγκ δεν είναι τυχαίο, αφού η αγωνιστική περίοδος 2023-24 σημαδεύτηκε από τη μετακίνηση πολλών αστέρων του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου στη χώρα της Μέσης Ανατολής, με αρκετές ομάδες να έχουν πλέον ρόστερ... Champions League. Νεϊμάρ, Καρίμ Μπενζεμά, Ενγκολό Καντέ, Ρομπέρτο Φιρμίνο, Φαμπίνιο, Σαντιό Μανέ, Αλεκσάνταρ Μίτροβιτς και Ριγιάντ Μαχρέζ είναι μόνο μερικοί από αυτούς που ακολούθησαν τον «Κολόμβο» Κριστιάνο Ρονάλντο και αποφάσισαν να συνεχίσουν την καριέρα τους στο μέχρι πρότινος τελείως άσημο πρωτάθλημα της Saudi Pro League.

Το ντοκιμαντέρ, επομένως, στη διάρκεια των 6 επεισοδίων του, αποπειράται να αναδείξει την επιρροή που είχε η έλευση των σπουδαίων αυτών παικτών στο πρωτάθλημα της χώρας και να παρουσιάσει το ποδόσφαιρο της Σαουδικής Αραβίας ως ένα ταχύτατα αναπτυσσόμενο φαινόμενο. Πίσω από τη λάμψη των... αστεριών, ωστόσο, δεν υπάρχουν και πολλά πράγματα που να καθιστούν τη συγκεκριμένη σειρά κάτι παραπάνω από μία ευχάριστη θέαση έξι περίπου ωρών.

Τι μας άρεσε





Το βασικό στοιχείο που καθιστά το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ ενδιαφέρον είναι η δομή του. Κάθε επεισόδιο είναι αφιερωμένο σε διαφορετική ομάδα, και θέτει τα διακυβεύματα της σεζόν για καθεμία από αυτές. Η αρχή γίνεται με την Αλ Νασρ του Κριστιάνο Ρονάλντο, ο οποίος αποθεώνεται από τη σειρά καθώς είναι αυτός που ξεκίνησε την «εκροή» ταλέντου προς τη Σαουδική Αραβία. Η ομάδα του Ριγιάντ φιλοδοξεί, με την απόκτηση του Πορτογάλου σούπερ σταρ, αλλά και διαφόρων άλλων παικτών, όπως ο Σαντιό Μανέ, ο Εμερίκ Λαπόρτ και ο Οτάβιο, να επιστρέψει στην κορυφή του ποδοσφαίρου της χώρας, έχοντας όμως σημαντικό ανταγωνισμό.

Το επακόλουθο επεισόδιο αφορά την έτερη μεγάλη ομάδα του Ριγιάντ και τη σημαντικότερη δύναμη της Σαουδικής Αραβίας. Ο λόγος για την Αλ Χιλάλ του Ζόρζε Ζεσούς, η οποία έκλεψε την παράσταση στο μεταγραφικό «παζάρι» καθώς ξόδεψε τα περισσότερα χρήματα και απέκτησε τους Νεϊμάρ, Καλιντού Κουλιμπαλί, Μπόνο, Αλεξάνταρ Μίτροβιτς, Σεργκέι Μιλίνκοβιτς-Σάβιτς, Μάλκομ και Ρούμπεν Νέβες μεταξύ άλλων. Οι «μπλε» αποτελούν το μεγάλο φαβορί για τον τίτλο παρά τον σοβαρό τραυματισμό του Νεϊμάρ και θέλουν να το αποδείξουν στον αγωνιστικό χώρο.



Στο τρίτο κατά σειρά επεισόδιο, η σειρά μεταφέρεται στην Τζέντα και την Αλ Ιτιχάντ, την πρωταθλήτρια της προηγούμενης σεζόν που θέλει να επαναλάβει το κατόρθωμά της, κάνοντας εντυπωσιακές μεταγραφές όπως αυτές του Καρίμ Μπενζεμά, του Ενγκολό Καντέ και του Φαμπίνιο. Παρόλα αυτά, τα... νούμερα του Γάλλου φορ και η απουσία του από την ομάδα για μεγάλο χρονικό διάστημα φέρνουν διαφορετικές εξελίξεις από τις αναμενόμενες.

Το τέταρτο επεισόδιο, που είναι και το πιο απροσδόκητο, αφορά την Αλ Ετιφάκ. Μία ομάδα από το Νταμάμ που δεν ανήκει στην ελίτ του σαουδαραβικού ποδοσφαίρου, αλλά επιθυμεί να εισχωρήσει εκεί μέσω της πρόσληψης του Στίβεν Τζέραρντ στην τεχνική ηγεσία. Ο Άγγλος τεχνικός θέτει ως αρχικό στόχο την εξάδα, όμως έχει δύσκολο έργο, καθώς το υλικό που έχει να διαχειριστεί υστερεί σε σχέση με αυτό των πλούσιων ανταγωνιστών του.

Τέλος, το πέμπτο επεισόδιο αφορά την έτερη μεγάλη ομάδα της Τζέντα, την Αλ Αχλί. Έναν από τους πιο ιστορικούς οργανισμούς της χώρας, ο οποίος όμως την προηγούμενη σεζόν αγωνίστηκε για πρώτη φορά στην ιστορία του, στη δεύτερη κατηγορία, και φιλοδοξεί να επιστρέψει στον πρωταθλητισμό, ενισχυμένος από μεγάλες μεταγραφές. Ρομπέρτο Φιρμίνο, Ριγιάντ Μαχρέζ, Αλάν Σεν-Μαξιμέν, Φρανκ Κεσιέ και Εντουάρ Μεντί είναι μόνο μερικές από αυτές.

Κάπως έτσι, το δημιούργημα του Netflix βάζει τα... πιόνια στη θέση τους, έτσι ώστε στο τελευταίο επεισόδιο να γίνει γνωστός ο πρωταθλητής αλλά και ο Κυπελλούχος. Είναι σίγουρο πως θα απολαύσουν πολύ περισσότερο το ντοκιμαντέρ, όσοι δεν γνωρίζουν ποιος πήρε την κούπα την περασμένη αγωνιστική περίοδο, αλλά ακόμη και να το ξέρουν, η σειρά είναι τόσο καλογυρισμένη και ωραία μονταρισμένη που μπορεί να κρατήσει τον θεατή.



Ένα ακόμη πολύ θετικό στοιχείο του ντοκιμαντέρ είναι πως, παρά την ύπαρξη τόσο σπουδαίων προσωπικοτήτων στη Σαουδική Αραβία, δεν παραλείπει να προωθήσει και τους ποδοσφαιριστές της χώρας. Ο Αμπντουλραχμάν Γκαρίμπ, εξτρέμ της Αλ Νασρ που χάνει τη θέση του από τις πολλές μεταγραφές, ο Σαλέμ Αλ-Ντοσαρί της Αλ Χιλάλ, που αποτελεί κάτι σαν... Μέσι για τους Σαουδάραβες, ο Ταλάαλ Χάτζι, ταλαντούχος νεαρός επιθετικός της Αλ Ιτιχάντ που βρίσκει χώρο στην ομάδα λόγω της απουσίας του Μπενζεμά, αλλά και ο Φεράς Αλ Μπουραϊκάν, ο οποίος φτάνει κάποια στιγμή να παίρνει και τη θέση του Φιρμίνο στην Αλ Αχλί, είναι αυτοί που αναδεικνύονται μέσα από το ντοκιμαντέρ. Και οι δικές τους ιστορίες είναι και οι πιο ενδιαφέρουσες, καθώς τους υπόλοιπους τους γνωρίζουμε πάνω κάτω ήδη.

Τέλος, η σειρά κάνει μία μικρή απόπειρα να αναδείξει τη σχέση μεταξύ των Σαουδαράβων και του ποδοσφαίρου. Τα γήπεδα είναι πάντα γεμάτα στα μεγάλα ματς και οι ατμόσφαιρες «καυτές», και το ντοκιμαντέρ πράγματι τις αναδεικνύει με φοβερά πλάνα τόσο μέσα όσο και έξω από τα εντυπωσιακά αθλητικά κέντρα της χώρας.

Τι δεν μας άρεσε





Γενικότερα, το βασικό «πρόβλημα» του συγκεκριμένου ντοκιμαντέρ είναι ότι διακρίνεται από μία... ανειλικρίνεια. Το φαινόμενο της εκροής πολλών παικτών προς τη Σαουδική Αραβία είναι πολύ ενδιαφέρον ζήτημα από μόνο του, όμως προσεγγίζεται με έναν επιφανειακό τρόπο. Δεν δίνεται, δηλαδή, καμία έμφαση στον τρόπο με τον οποίο η χώρα της Μέσης Ανατολής βρίσκει τα χρήματα για να προσελκύσει τους παίκτες αυτούς, καθώς υπάρχει μόνο υποτυπώδης αναφορά στο γεγονός πως οι τέσσερις μεγάλες ομάδες (Αλ Νασρ, Αλ Αχλί, Αλ Χιλάλ και Αλ Ιτιχάντ) ανήκουν κατά 75% στο Δημόσιο Επενδυτικό Ταμείο του κράτους!

Ακόμη και οι ίδιοι οι παίκτες μοιάζουν περισσότερο να έχουν... αποστηθίσει συγκεκριμένες απαντήσεις, παρά να λένε την αλήθεια. Δεν είναι δυνατόν τόσο μεγάλες προσωπικότητες του ποδοσφαίρου όπως οι Ρονάλντο, Μπενζεμά και Νεϊμάρ, να αναφέρουν πως πήγαν στη Σαουδική Αραβία επειδή πείστηκαν από το πρότζεκτ της χώρας, και όχι για τους τριψήφιους μισθούς που έλαβαν σε τόσο προχωρημένη ηλικία!

Υπάρχει, δηλαδή, μία τάση να παρουσιαστεί η μετάβαση πολλών μεγάλων παικτών εκεί, ως ένδειξη της ανάπτυξης του ποδοσφαίρου της χώρας. Κάτι τέτοιο φυσικά δεν ισχύει, αφού ο μόνος λόγος που το συγκεκριμένο πρωτάθλημα αποτελεί πόλο έλξης, είναι τα υπέρογκα ποσά που δίνονται στους παίκτες, μέσω των απίστευτων εισόδων του κράτους λόγω του πετρελαίου. Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι η Σαουδική Αραβία δεν υπόκειται στους ευρωπαϊκούς περιορισμούς του Financial Fair Play...

Επιπλέον, πολύ επιδερμική είναι και η προσέγγιση στο φαινόμενο του «sportswashing» για το οποίο κατηγορείται το σαουδαραβικό κράτος. Το «ξέπλυμα» εικόνας που επιχειρεί, δηλαδή, γενικότερα ο αραβικός κόσμος της Μέσης Ανατολής μέσω της εμπλοκής του στον αθλητισμό. Είναι μεγάλο πρόβλημα αυτή η διείσδυση και η υπερπροβολή χωρών όπου το να είσαι γυναίκα θεωρείται έμφυτη αδυναμία, και το να μην είσαι straight ή μουσουλμάνος θεωρείται ποινικά κολάσιμο έγκλημα. Φυσικά, τίποτα από αυτά δεν θίγεται στο ντοκιμαντέρ, όπου η Σαουδική Αραβία παρουσιάζεται ως ειδυλλιακό μέρος για να ζει κανείς και ουδεμία αναφορά γίνεται στην καθημερινή καταπάτηση βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων που γίνεται στη χώρα.

Tέλος, ωραιοποιημένη παρουσιάζεται στο ντοκιμαντέρ και η κατάσταση στο ποδόσφαιρο της Σαουδικής Αραβίας. Σίγουρα οι μεγάλες μεταγραφές των ομάδων έφεραν μία άνευ προηγουμένου προσοχή στο πρωτάθλημα της χώρας, όμως σε καμία περίπτωση δεν ισχύει η εικόνα που μεταφέρουν διάφοροι ομιλητές στη σειρά, οι οποίοι εκφράζουν μία αισιοδοξία ότι η λίγκα είναι στο δρόμο να γίνει μία από τις πιο δημοφιλείς στον κόσμο. Αυτή η φιλοδοξία είναι τελείως αβάσιμη, αφού παρά τα πολλά «αστέρια» που παίζουν πλέον στη Μέση Ανατολή, ακόμη κανείς δεν ασχολείται με τις ποδοσφαιρικές εξελίξεις εκεί. Και όχι, το να βλέπει κανείς τα γκολ του Ρονάλντο ή του Μπενζεμά, δεν ισοδυναμεί με παρακολούθηση του πρωταθλήματος.

Με άλλα λόγια, αν κανείς αναζητά μία ευχάριστη σειρά με θέμα το ποδόσφαιρο για να περάσει την ώρα του, σίγουρα μπορεί να δώσει μία ευκαιρία στο «Saudi Pro League: Kickoff». Αν όμως ψάχνει για μία πιο βαθειά διερεύνηση του φαινομένου «Σαουδική Αραβία» στον αθλητισμό, τότε το ντοκιμαντέρ αυτό δεν έχει και πολλά να του προσφέρει.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube
TAGS: Extended