Η πλέον συγκλονιστική Premier League των τελευταίων ετών είναι η φετινή, όπως αποτυπώνεται και στη βαθμολογία.
Με τα μέχρι τώρα πεπραγμένα, πέντε ομάδες δείχνουν ικανές να διεκδικήσουν τον τίτλο (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Μάντσεστερ Σίτι, Λέστερ, Λίβερπουλ, Τότεναμ), ενώ σκοτωμός αναμένεται να γίνει και για τα ευρωπαϊκά εισιτήρια, αφού η Τσέλσι και η Άρσεναλ είναι ασταθείς, με τις Έβερτον, Σαουθάμπτον, Άστον Βίλα και Γουέστ Χαμ να έρχονται με… φόρα.
Το sport-fm.gr συνέλλεξε τα δεδομένα και επέλεξε την καλύτερη ενδεκάδα του πρώτου γύρου στην Premier League. Ίσως αδικήσαμε κάποιους, αφού δεν χωρούσαν... όλοι, ενώ οφείλουμε να αναφέρουμε ότι οι επιλογές μας στηρίχθηκαν στην επίδραση που έχουν οι παρακάτω ποδοσφαιριστές στην ομάδα τους, αλλά και στη διάρκεια που έχουν στην απόδοσή τους.
Αναλυτικά σε σχηματισμό 4-3-3:
ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑΣ: Ο Μεντί ξεκίνησε εντυπωσιακά στην Τσέλσι, αλλά στην πορεία χάθηκε στη μετριότητα της ομάδας του και τα… έτρωγε όρθιος. Ο Έντερσον της Μάντσεστερ Σίτι είναι σταθερός και έχει τα περισσότερα clean sheets στη λίγκα (10 τον αριθμός), όμως δεν έχει χρειαστεί να επέμβει και πολύ λόγω του τρόπου που αγωνίζονται οι «πολίτες». Ο Άλισον της Λίβερπουλ μοιάζει λίγο χειρότερος σε σχέση με την περσινή, εξαιρετική σεζόν, ενώ οι Σμάιχελ (Λέστερ), Αρεολά (Φούλαμ), Λένο (Αρσεναλ), Γιορίς (Τότεναμ), Γκουάιτα (Κρίσταλ Πάλας), Ρουί Πατρίσιο (Γουλβς) και ΜακΚάρθι (Σαουθάμπτον) κάνουν όσα ακριβώς χρειάζονται οι ομάδες τους.
Εμείς πάντως αμφιταλαντευτήκαμε μεταξύ του Ντε Χέα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και του Μαρτίνες της Άστον Βίλα. Δίνουμε μικρό προβάδισμα στον Ισπανό πορτιέρε, κυρίως διότι ήταν πιο καθοριστικός για την ομάδα του σε ορισμένα ματς. Φυσικά, ο Αργεντινός γκολκίπερ των «χωριατών» πραγματοποιεί εξαιρετική σεζόν και εξαργυρώνει την ευκαιρία που του δόθηκε, ενώ δικαιολογεί με την παρουσία του τα εκατομμύρια (περί τα 20) που δαπανήθηκαν για την απόκτησή του από την Άρσεναλ.
ΔΕΞΙΟΣ ΜΠΑΚ: Ευχάριστη έκπληξη ο Κας της Άστον Βίλα, που έκανε το step-up και είναι πρώτος στα κλεψίματα στη λίγκα μεταξύ των μπακ, θετικότατοι για τις ομάδες τους ο Τσουφάλ της Γουέστ Χαμ και ο Τζάστιν της Λέστερ. Άκρως μαχητικός και εξαιρετικός ανασταλτικά ο Μπισάκα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αλλά «χάνεται» επιθετικά. Στη Λίβερπουλ, ο Αλεξάντερ-Άρνολντ -όπως και ο Άλισον- δεν είναι τόσο εντυπωσιακός όσο την περασμένη περίοδο καθώς έχει επηρεαστεί από τον τραυματισμό του, ενώ στη Σίτι ο Γουόκερ είναι όπως πάντα σταθερός, μα όχι κάτι εντυπωσιακό.
Θα επιλέγαμε εδώ τον Κανσέλο της ίδιας ομάδας, ωστόσο ο Πορτογάλος βγάζει… μεροκάματο και σε άλλες θέσεις, κυρίως ως αριστερός μπακ. Ο Τζέιμς της Τσέλσι είναι αρκετά ασταθής, ενώ ο Μπεγερίν της Άρσεναλ άργησε να πάρει μπρος, όπως όλη η ομάδα του. Λόγω της εντυπωσιακής βελτίωσής του, ψηφίζουμε τον πολύ καλό Γουόκερ-Πίτερς της Σαουθάμπτον: ο 23χρονος αμυντικός δεν έχει χάσει ούτε… λεπτό από τα 18 παιχνίδια της ομάδας του, είναι αξιόπιστος, αποφεύγει τα λάθη και έχει συμβάλει στην εκπληκτική πορεία των «αγίων».
ΣΤΟΠΕΡ (2): Οι κεντρικοί αμυντικοί της Λίβερπουλ (Φαν Ντάικ, Γκόμεζ, Μάτιπ) δεν μπορούν να κριθούν, καθώς έχουν αγωνιστεί λίγο εξαιτίας των τραυματισμών τους. Στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ο Μαγκουάιρ είναι εμφανώς βελτιωμένος σε σχέση με πέρσι και πραγματοποιεί πολύ καλή σεζόν (σ.σ. είναι μεταξύ των πρώτων σε όλες τις στατιστικές κατηγορίες των αμυντικών), όμως υπάρχουν στιγμές μέσα στα παιχνίδια που δεν… στρίβει και ταλαιπωρείται από τους αντίπαλους επιθετικούς. Στην Άρσεναλ δεν υπάρχει… ουδείς που αξίζει να ασχοληθούμε, παρά τις καλές εμφανίσεις του Μαγκαλιάες, ενώ στην Τσέλσι ο Τιάγκο Σίλβα παλεύει μόνος του να κλείσει τις «τρύπες» και να διορθώσει τα λάθη των παρτενέρ του. Στη Λέστερ ο Έβανς συνεχίζει από εκεί που σταμάτησε πέρσι, με τον νεαρό Φοφανά να δείχνει ψήγματα του ταλέντου του, ενώ θετικά κρίνονται και οι στόπερ της Έβερτον, Κιν και Μίνα, αλλά και της Σαουθάμπτον (Βέστεγκααρντ, Μπέντναρεκ).
Ο φετινός Ογκμπόνα της Γουέστ Χαμ θυμίζει τον Ογκμπόνα της Τορίνο και συγκαταλέγεται στους κορυφαίους, αλλά εκείνος που ξεχωρίζει είναι αναμφίβολα ο Ρούμπεν Ντίας της Μάντσεστερ Σίτι. Ο Πορτογάλος αμυντικός απολαμβάνει της εκτίμησης του Γκουαρδιόλα (και όχι μόνο…) για τις εμφανίσεις του και έχει εξελιχθεί σε ηγέτη των «πολιτών», ενώ έχει δέσει αρμονικά με τον Στόουνς. Δίπλα του θα τοποθετούσαμε τον «βράχο» της Άστον Βίλα, Τάιρον Μινγκς, ο οποίος είναι επιβλητικότατος και έχει κερδίσει με το σπαθί του θέση στην εθνική Αγγλίας.
ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ ΜΠΑΚ: Στην Τσέλσι περίμεναν περισσότερα από τον Τσίλγουελ, ο οποίος προερχόταν από σούπερ σεζόν με τη Λέστερ, αλλά ακόμα δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα. Ο Σο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ανέβηκε τον τελευταίο μήνα, όμως κατά καιρούς αντιμετωπίζει διάφορα προβλήματα φυσικής κατάστασης, ενώ στη Σίτι η θέση χωρίζεται στα… τρία (Κανσέλο, Ζιντσένκο, Μεντί) και θα «αδικήσουμε» κάποιον. Ομοίως και στην Τότεναμ, όπου οι Ντέιβις, Ρεγκιλόν μοιράζονται το πόστο. Πολύ καλός ο Ντίνιε της Έβερτον, ωστόσο ο Γάλλος έχασε πολλά ματς λόγω του τραυματισμού του.
Ο Τίρνεϊ της Άρσεναλ αγωνίζεται συχνά-πυκνά ως 3ος στόπερ και δεν μπορεί να κριθεί 100% δίκαια, ενώ ο Αλιόσκι της Λιντς είναι ένας επιθετικογενής μπακ με πολλές αμυντικές αδυναμίες. Αξιόπιστος ο Κρέσγουελ της Γουέστ Χαμ, αλλά έχει.. ταβάνι. Έτσι, τη θέση κερδίζει ο Ρόμπερτσον της Λίβερπουλ, ο οποίος δεν χάνει… παιχνίδι και έχει μοιράσει 5 ασίστ, ενώ ανεβοκατεβαίνει την πλευρά και είναι «ατσάλινος».
ΑΜΥΝΤΙΚΟΣ ΧΑΦ: Πολλές οι επιλογές εδώ. Ο Ρόδρι της Σίτι είναι ο «εγκέφαλος» του Γκουαρδιόλα μέσα στον αγωνιστικό χώρο και από τις σωστές μεταβιβάσεις του ξεκινούν οι επιθετικές ενέργειες της ομάδας του. Ο Εντιντί της Λέστερ άργησε να μπει στην εξίσωση, αλλά είναι κομβικός για τις «αλεπούδες». Χρήσιμος για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ο Φρεντ, ωστόσο έχει αδυναμίες στο παιχνίδι του. Στην Τσέλσι ο Καντέ δεν θυμίζει τον προ διετίας ποδοσφαιριστή που «όργωνε» τη μεσαία γραμμή, ενώ στην Έβερτον ο Άλαν ξεκίνησε εντυπωσιακά, όμως τραυματίστηκε και έχασε πολλούς αγώνες. Ασταθής ο Μιλιβόγεβιτς της Κρίσταλ Πάλας, ενόσω στην Άρσεναλ ακόμα… περιμένουν από τον Παρτέι να αποκτήσει σημαντικό ρόλο. Σεζόν καριέρας κάνει στην Άστον Βίλα ο ΜακΓκιν, ο οποίος έχει ανέβει επίπεδο, αξιόλογη περίπτωση δείχνει ο Φίλιπς της Λιντς.
Στη Λίβερπουλ δεν μπορεί να κριθεί ο Φαμπίνιο, καθώς έχει μετατραπεί σε στόπερ και αποδίδει στα στάνταρ που μπορεί, ενώ ο Χέντερσον κινείται στη μετριότητα. Αξιόπιστοι οι Ρούμπεν Νέβες της Γουλβς και Χόιμπιεργκ της Τότεναμ, ωστόσο η θέση ανήκει στον Ντέκλαν Ράις της Γουέστ Χαμ. Ο 22χρονος χαφ είναι αναντικατάστατος για τα «σφυριά» (σ.σ. δεν έχει χάσει λεπτό) και τα κάνει όλα: κόβει και ράβει στο χώρο της μεσαίας γραμμής. Δεν είναι τυχαίο ότι για την απόκτησή του ερίζουν Τσέλσι και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.
ΚΕΝΤΡΙΚΟΙ ΧΑΦ (2): Κι εδώ υπάρχουν πολλές επιλογές. Ο Γουόρντ-Πράουζ κάνει… όργια με τη Σαουθάμπτον και οργανώνει εξαιρετικά το παιχνίδι της ομάδας του, ενόσω είναι κίνδυνος-θάνατος με τις εκτελέσεις φάουλ και έχει πετύχει 4 γκολ. Στη Λίβερπουλ, ο Βαϊνάλντουμ δείχνει κάπως επηρεασμένος από τις απουσίες της ομάδας του, που τον αφήνουν «ακάλυπτο», ενώ ο Τιάγκο δεν έχει βοηθήσει. Θετικό πρόσημο παίρνουν στην Τότεναμ οι Εντομπελέ και Λο Σέλσο, αλλά μέχρι εκεί… Επιβλητική η παρουσία του Ντουκουρέ στην Έβερτον, φοβερές εμφανίσεις πραγματοποιεί ο Μάντισον στη Λέστερ, αν και υπήρχαν στιγμές που «χάθηκε». Στην Τσέλσι έχουν περισσότερες απαιτήσεις από τον Χάβερτς και τον Μάουντ, ενώ στην Άρσεναλ ο Θεμπάγιος έχει χάσει το ρόλο του.
Ο Μπάρκλεϊ βοηθάει με την ποιότητά του την Άστον Βίλα, όσο τουλάχιστον… αγωνίζεται, με τον Πογκμπά να μοιάζει αναγεννημένος εσχάτως. Ο απολαυστικός Μπρούνο Φερνάντες πάντως καθοδηγεί μαεστρικά τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και έχει συμμετοχή στα μισά τέρματα της ομάδας του (11 γκολ, 7 ασίστ)! Δίπλα του ο εγκεφαλικός Ντε Μπρόινε, που οργανώνει μαεστρικά το παιχνίδι της Σίτι και μοιράζει αφειδώς ασίστ (10 τον αριθμό) έχοντας και την αμέριστη συμπαράσταση του Γκιουντογάν.
ΕΞΤΡΕΜ (2): Σαλάχ και Μανέ δεν είναι οι… ίδιοι στη Λίβερπουλ, τουλάχιστον σε σύγκριση με την περασμένη, μαγική σεζόν τους. Μπορεί ο Αιγύπτιος να είναι ο πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος, αλλά αρκετά εξ αυτών ήρθαν με πέναλτι και εδώ και ένα μήνα έχει παρασυρθεί στη μετριότητα της ομάδας του. Από την άλλη, ο Σενεγαλέζος είναι κατώτερος των περιστάσεων και δεν έχει προσφέρει αυτά που μπορεί. Στη Γιουνάιτεντ οι εξτρέμ δεν έχουν τόσο μεγάλη επίδραση στο παιχνίδι της (αν εξαιρέσουμε ίσως τον Ράσφορντ), ενώ στη Σίτι οι Στέρλινγκ και Μαχρέζ είχαν καλά διαστήματα, όμως δεν έχουν διάρκεια. Ο Νέτο και ο Ζαχά είναι οι πρωταγωνιστές σε Γουλβς και Κρίσταλ Πάλας αντίστοιχα. Απογοητεύσεις στην Τσέλσι οι Ζίγιες και Πούλισιτς, ενώ ο ταλαντούχος Σάκα αποτελεί την ευχάριστη έκπληξη στην Άρσεναλ. Σίγουρα όμως οι «κανονιέρηδες» περιμένουν περισσότερα από τον Ομπαμεγιάνγκ και τον Γουίλιαν.
Ρισάρλισον και Χάμες αποδεικνύουν την κλάση τους στην Έβερτον, αλλά ταλαιπωρήθηκαν από προβλήματα τραυματισμών και «ξεφούσκωσαν» κάπως. Πολύ καλός και τεχνίτης ο Ραφίνια της Λιντς, ενώ ο Σον κάνει… όργια στην Τότεναμ (12 γκολ, 6 ασίστ), ωστόσο μας έχουν κλέψει την καρδιά με τις εμφανίσεις του δύο άλλοι ποδοσφαιριστές. Ο λόγος για τον Χάρβεϊ Μπαρνς της Λέστερ, που έχει βελτιωθεί αισθητά, έχει φέρει την ομάδα του σε τροχιά τίτλου (6 γκολ, 2 ασίστ) και διεκδικεί θέση στην αποστολή της εθνικής Αγγλίας, αλλά και τον Τζακ Γκρίλις, ο οποίος είναι σκέτη απόλαυση για τον τρόπο που αγωνίζεται: ο ηγέτης της Άστον Βίλα με το «αλήτικο» στυλ, έχει πάρει από το χεράκι τους «χωριάτες» (5 γκολ, 7 ασίστ) και αργά ή γρήγορα θα μετακομίσει σε μεγαλύτερο σύλλογο.
ΦΟΡ: Δύσκολη η επιλογή για έναν και μόνο ποδοσφαιριστή. Ο Κάλβερτ-Λιούιν ξεκίνησε φορτσάτος τη σεζόν και κουβάλησε στις πλάτες του την Έβερτον πυροβολώντας τις αντίπαλες άμυνες, ωστόσο ξεφούσκωσε εδώ και 1,5 μήνα. Μια απ’ τα ίδια και ο Ινγκς στη Σαουθάμπτον, που ήταν εντυπωσιακός στο πρώτο δίμηνο, αλλά το τελευταίο διάστημα έχει ταλαιπωρηθεί αρκετά από τραυματισμούς και κορωνοϊό. Κομβικοί για τις ομάδες τους οι Κάλουμ Γουίλσον (Νιουκάστλ) και Μπάμφορντ (Λιντς), ομοίως και ο Ραούλ Χιμένες στη Γουλβς, μέχρι που τραυματίστηκε. Στη Λέστερ ο Βάρντι είναι ο γνωστός εκτελεστής (11 γκολ), ενώ στις δύο ομάδες του Μάντσεστερ οι «φουνταριστοί» (Μαρσιάλ, Καβάνι, Ζεσούς και Αγουέρο) δεν έχουν ιδιαίτερη… συμμετοχή στο τρέχον πρωτάθλημα.
Στην Άρσεναλ, ο Λακαζέτ είναι «μία μέσα-μία έξω» και στη Λίβερπουλ ο Φιρμίνο δεν βρίσκει συχνά δίχτυα. Τέλος, στην Τσέλσι τη θέση μοιράζονται οι Βέρνερ, Ζιρού και Έιμπραχαμ, με τους ανθρώπους των «μπλε» να έχουν περισσότερες απαιτήσεις από τον Γερμανό, στον οποίο έχουν επενδύσει. Δικαιωματικά ο ρόλος του καθαρόαιμου επιθετικού πάει στον Χάρι Κέιν της Τότεναμ, που έχει βρει το «έτερον ήμισυ» στο πρόσωπο του Σον και αποτελεί τον κορυφαίο φορ στο πρώτο μισό της λίγκας χάρη στο πληθωρικό του παιχνίδι (12 γκολ, 11 ασίστ).
Αναλυτικά: Ντε Χέα – Γουόκερ-Πίτερς, Ρ. Ντίας, Μινγκς, Ρόμπερτσον – Ράις, Μπρ. Φερνάντες, Ντε Μπρόινε – Μπαρνς, Γκρίλις, Κέιν
Προπονητής: Μπρένταν Ρότζερς. Ο 47χρονος τεχνικός παράγει εξαιρετικό έργο στη Λέστερ και την έχει φέρει στην πρώτη τριάδα, παρότι δεν έχει στα χέρια του τα καλύτερα υλικά.
Αναπληρωματικοί: Μαρτίνες – Μπισάκα, Μαγκουάιρ, Φαμπίνιο, Κανσέλο – Ρόδρι, Μάντισον, Γουόρντ-Πράουζ – Σαλάχ, Σον, Κάλβερτ-Λιούιν