Σε σταυροδρόμι αποφάσεων βρίσκονται οι ομάδες της Premier League με τα δεδομένα να είναι ρευστά παγκοσμίως λόγω της κατάστασης με την πανδημία του κορωνοϊού. Η απώλεια εσόδων για τις ομάδες τη φετινή σεζόν, επηρεάζει με διαφορετικό τρόπο κάθε κλαμπ ξεχωριστά. Βέβαια, οι αναλύσεις για την επόμενη χρονιά είναι άκρως αισιόδοξες, καθώς κάνουν λόγο για εντυπωσιακά έσοδα τη σεζόν 2020/2021.
Συγκεκριμένα, η επόμενη σεζόν αναμένεται να έχει τα υψηλότερα έσοδα για τις ομάδες της Premier League, έτσι ώστε τα κλαμπ να ανταπεξέλθουν στο χρηματοοικονομικό «σοκ» που έφερε η πανδημία. Ένα παράδειγμα για την περίεργη κατάσταση που έχει φέρει ο κορωνοϊός στο χώρο του ποδοσφαίρου, είναι η υπόθεση Τίμο Βέρνερ. Η Λίβερπουλ μπορούσε να αποκτήσει τον Γερμανό επιθετικό και η μεταγραφή θεωρούνταν σχεδόν βέβαιη. Τελικά αποφασίστηκε να μην προχωρήσει η περίπτωση του Βέρνερ λόγω των οικονομικών δεδομένων της μεταγραφής και λαμβάνοντας υπόψη ότι η Λίβερπουλ έχει υψηλές δαπάνες για τους μισθούς. Παρακάτω βλέπετε το διάγραμμα με την αναλογία μισθών/εσόσων από μερικές ομάδες που αγωνίζονται στο Νησί:
Ομάδες όπως η Έβερτον, η Λέστερ και η Μπόρνμουθ που δίνουν γύρω στο 85% των εσόδων τους σε μισθούς, θα έχουν τεράστιο πρόβλημα σε περίπτωση που δεν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για εντυπωσιακά έσοδα τη σεζόν 2020/2021. Σίγουρα οι προβλέψεις βασίζονται σε ρεαλιστικά δεδομένα, καθώς μιλάμε για το ισχυρότερο πρωτάθλημα του κόσμου, αλλά δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τη «ρευστή» κατάσταση που έχει φέρει στη ζωή μας ο κορωνοϊός. Στη συνέχεια βλέπουμε τα μέσα έσοδα των ομάδων της Premier League από τους αγώνες, τις μεταδόσεις και τις εμπορικές συμφωνίες από τη σεζόν 2016/2017 μέχρι την πρόβλεψη της επόμενης χρονιάς:
Τα μέσα έσοδα ανά κλαμπ της Premier League υπολογίζονται στο υψηλότερο ποσό των 270 εκ. λιρών για την επόμενη σεζόν, μετά τις χαμηλές επιδόσεις της χρονιάς 2019/2020 που έφτασαν τις 215 εκ. λίρες ανά ομάδα κατά μέσο όρο. Σε αυτή την περίπτωση λοιπόν, το ερώτημα είναι τι στρατηγική θέλει να ακολουθήσει η κάθε ομάδα. Για παράδειγμα τη σεζόν 2009/2010 εν μέσω κρίσης, η Ρεάλ Μαδρίτης αποφάσισε να τινάξει την μπάνκα αποκτώντας τους Κριστιάνο Ρονάλντο, Κακά, Καρίμ Μπενζεμά και Ραούλ Αλμπιόλ ξοεδεύοντας κοντά στα 250 εκ. ευρώ. Σε αυτό το μοτίβο κινείται η Τσέλσι του Ρομάν Αμπράμοβιτς, καθώς μετά την απαγόρευση μεταγραφών που της είχε επιβληθεί, επέστρεψε δυναμικά. Οι «Μπλε» απέκτησαν ήδη τον Χακίμ Ζιγιές και τον Τίμο Βέρνερ ενώ είναι δραστήριοι για τις περιπτώσεις των Κάι Χάβερτς και Μπεν Τσίλγουελ.
Δραστήρια στο μεταγραφικό παζάρι αναμένεται να μπουν και οι ομάδες του Μάντσεστερ. Η Σίτι γνωρίζοντας ότι θα παίζει κανονικά στην Ευρώπη μετά την ανατροπή στο CAS, έχει μπει ζωηρά στο μεταγραφικό παιχνίδι με πληθώρα παιχτών να είναι υποψήφιοι για την ομάδα του Πεπ Γκουαρντιόλα. Ο Φεράν Τόρες παρουσιάζεται «κλεισμένος» για τους «σίτιζενς», ενώ μεγάλα ονόματα όπως αυτά των Κουλιμπαλί και Λαουτάρο Μαρτίνες αποτελούν μεταγραφικούς στόχους. Από την άλλη η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχοντας εξασφαλίσει την επιστροφή της στο Champion League, φαίνεται έτοιμη να «ταράξει τα νερά» στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο με τη μεταγραφή του Τζέιντον Σάντσο που αναμένεται να ξεπεράσει τα 100 εκ. ευρώ.
Κάθε προσέγγιση έχει τη λογική της καθώς έχει να κάνει με τον τρόπο που βλέπει ο κάθε επιχειρηματίας την έννοια του ρίσκου. Μπορεί να αιτιολογηθεί η απόφαση για μια πιο συντηρητική τακτική, όπως φαίνεται να ακολουθεί η Λίβερπουλ στοχεύοντας να κάνει «ρελάνς» μετά το τέλος της επόμενης αγωνιστικής περιόδου. Λογική έχει και η προσέγγιση των ομάδων που θα ρισκάρουν επενδύοντας σε μια εποχή οικονομικής αβεβαιότητας, υπολογίζοντας στην πρόβλεψη για αύξηση των εσόδων τη νέα σεζόν. Η ιστορία θα γράψει ποιος κέρδισε σε αυτόν τον «οικονομικό πόλεμο» του ποδοσφαίρου.
Επιμέλεια: Αλέξανδρος Καρατσενίδης ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube