Ο τρόπος παιχνιδιού της Ατλέτικο Μαδρίτης βασίζεται αρκετά στην δουλειά του γυμναστή, Όσκαρ Ορτέγκα. Άπαντες, τον αποκαλούν «Profe» (σσ. από το profesor που σημαίνει καθηγητής στα ισπανικά) λόγω της σοβαρής δουλειάς του και για τον τρόπο που δουλεύει στις προπονήσεις.

Έχει το προφίλ του... κακού τύπου λόγω του πολύ απαιτητικού προγράμματος προπόνησης που κάνει. Και ακριβώς αυτό είναι που του ζητάει ο Τσόλο Σιμεόνε αφού οι τακτικές του βασίζονται στα αδιάκοπα τρεξίματα και στο «aggressive» στιλ παιχνιδιού.

Ο Σιμεόνε γνώρισε για πρώτη φορά τον Ορτέγκα στην Ατλέτικο πριν από 14 χρόνια και από τότε και έπειτα, ο «Τσόλο» κάνει τα πάντα μαζί του. Είναι το... άλλο του μισό και ο Αργεντινός κόουτς του έχει δώσει την ελευθερία να προπονεί όπως ο ίδιος θέλει τους παίκτες του. Η φιλοσοφία των δύο ανδρών μοιάζει υπερβολικά πολύ και μπορούν εύκολα να συνεννοηθούν και να καταλάβουν τι χρειάζεται η ομάδα σε κάθε προπόνηση ή πριν από κάθε ματς.

Εάν τσεκάρει κανείς τα στατιστικά της Ατλέτικο και παρακολουθήσει τα παιχνίδια της, θα μπορέσει να καταλάβει πως η δουλειά του Ορτέγκα βγαίνει στο γήπεδο. Ο Ορτέγκα σε κάθε ματς δουλεύει διαφορετικά, αναλόγως τον επόμενο αντίπαλο. Η προπόνηση είναι διαφορετική για ένα ματς κόντρα σε Ρεάλ και Μπαρτσελόνα και διαφορετική με μια ομάδα όπως η Εϊμπάρ και η Βαγιαδολίδ. Ο «Profe» σχεδιάζει την προπόνηση ανάλογα με τον αντίπαλο και τα χαρακτηριστικά τού αντιπάλου.

Τα ταξίδια στην Αμερική και η επίδραση στη δουλειά του

Ο Ορτέγκα γεννήθηκε στην Ουρουγουάη και ξεκίνησε στην ηλικία των 21 να... ψάχνεται πάνω στη δουλειά του. Πρώτος προορισμός του ήταν το Μεξικό για να ακολουθήσουν οι Κολομβία, Χιλή και μετά η Ιαπωνία. Όλα αυτά τα πρωταθλήματα είναι τελείως διαφορετικά από τα ευρωπαϊκά. Βασίζονται στις δυνατές μονομαχίες, οι ομάδες σκοράρουν λίγα τέρματα στους αγώνες και οι περισσότερες ομάδες παίζουν πιο «σφιχτά» και αμυντικά.



Όλα αυτά τα στοιχεία, μπορούμε να τα παρατηρήσουμε στο παιχνίδι της Ατλέτικο. Πρόκειται για μια ομάδα που παίζει σκληρά, σκοράρει λίγα γκολ στα ματς και παίζει αμυντικά, κυρίως όταν έχουν το προβάδισμα. Η Ατλέτικο Μαδρίτης σκοράρει κατά μέσο όρο 1,4 γκολ και κρατάει ανέπαφη την εστία της στο 52,63% των αγώνων. Επίσης, η ομάδα κάνει 12,5 φάουλ ανά ματς. Όλη αυτά υπάγονται στην φιλοσοφία και την νοοτροπία του Ορτέγκα και προσπαθεί να τα περάσει στην ομάδα.

Οι... κλεμμένες τακτικές από το ράγκμπι και το μποξ

Ο «Profe» αρέσκεται, επίσης, και στο να παρακολουθεί πολλά ακόμη αθλήματα πέραν του ποδοσφαίρου. Συγκεντρώνει πολλές πληροφορίες από τα άλλα αθλήματα, ενώ βασίζεται αρκετά στις τακτικές του ράγκμπι και του μποξ. Στο λύκειο, ήταν στην ομάδα ράγκμπι και όταν αποφοίτησε παρακολουθούσε αρκετά ματς από κοντά και πήρε ορισμένες ιδέες που τις μετέφερε στο ποδόσφαιρο.

Ακολουθεί ορισμένες τακτικές από το ράγκμπι, με τις οποίες βοηθάει τους ποδοσφαιριστές του ώστε να τους αναλύσει πώς να μαρκάρουν τους αντιπάλους, πώς να δημιουργούν χώρους, να κάνουν overlap και να δημιουργούν υπεραριθμίες. Ακόμη μία τακτική που βασίζεται σε αυτή του ράγκμπι, είναι ο τρόπος που πιέζει η Ατλέτικο και η ομαδική δουλειά μέσα στον αγωνιστικό χώρο.

Φυσικά, ο Ορτέγκα έχει μεταδώσει στην ομάδα του και διάφορες αμυντικές τακτικές από το συγκεκριμένο σπορ. Προσπαθεί να πείσει τους παίκτες του και να τους κάνει να καταλάβουν πως πρέπει να μαρκάρουν τους αντιπάλους με σκληράδα και να κάνουν αρκετά τάκλιν. Αυτός ο σκληρός τρόπος ποδοσφαίρου είναι κάτι που χαρακτηρίζει την Ατλέτικο, κυρίως κόντρα σε δυνατούς αντιπάλους. Επίσης, όπως συμβαίνει και στο ράγκμπι, ζητάει από τους παίκτες του να είναι κοντά στους αντιπάλους τους και να δημιουργούν ένα αμυντικό τείχος.



Εάν, τώρα, κάνουμε ένα μικρό... focus στο μποξ, τότε μπορούμε να παρατηρήσουμε πως ο Ορτέγκα έχει πάρει διάφορες τακτικές και από το συγκεκριμένο σπορ. Για παράδειγμα το πως μπορείς να ξεφύγεις από έναν αντίπαλο και το μαρκάρισμά του με γρήγορες κινήσεις. Αυτό το στοιχείο προσπαθεί κυρίως να το περάσει στους μέσους και στους επιθετικούς του, ώστε να αποφεύγουν τα μαρκαρίσματα και τα τάκλιν, να τους ντριμπλάρουν και να δημιουργούν επικίνδυνες καταστάσεις στην αντίπαλη περιοχή.

Η «κόλαση» της προετοιμασίας

Ο Όσκαρ Ορτέγκα βασίζει ένα μεγάλο κομμάτι στην προετοιμασία, την οποία οι παίκτες του χαρακτηρίζουν ως «κόλαση». Ένα από τα αγαπημένα του μέρη είναι στα γήπεδα γκολφ της Σεγκόβια, η οποία βρίσκεται λίγο έξω από την Μαδρίτη. Εκεί, στην έκταση που υπάρχει και φιλοξενούνται τα γήπεδα γκολφ, οι παίκτες καταπίνουν δεκάδες χιλιόμετρα καθημερινά. Μένουν εκεί για δύο εβδομάδες και δεν σταματάνε να τρέχουν, χωρίς να ακουμπάνε μπάλα! Η τοποθεσία είναι ιδανική γι’ αυτό που ζητάει ο «Profe» αφού υπάρχουν λόφοι, το χορτάρι είναι... σκληρό, κάτι που βοηθάει τους παίκτες να γυμνάσουν τα πόδια τους, να αποκτήσουν καλύτερη αντοχή και να κουράζονται λιγότερο. Ο Ορτέγκα θεωρεί πως οι παίκτες πρέπει να έχουν καλές ανάσες, οι παλμοί να διατηρούνται σε χαμηλό επίπεδο παρά την κούραση και γι’ αυτό τους βάζει να τρέχουν συνεχώς.



Πρόκειται για έναν μαραθώνιο δύο εβδομάδων και τις πρώτες ημέρες οι ποδοσφαιριστές δεν αντέχουν και «παραιτούνται». Πολλοί νιώθουν εξουθενωμένοι, φτάνουν ακόμη και μέχρι στο να κάνουν εμετό από την σκληρή προπόνηση. Γι’ αυτό και ο Ορτέγκα προσαρμόζει τα πλάνα του και τον τρόπο εκγύμνασης ανάλογα με τον κάθε ποδοσφαιριστά και τις ανάγκες του, δημιουργώντας ξεχωριστά γκρουπ μέχρι να βρεθούν όλοι στο ίδιο επίπεδο και να προπονούνται παρέα.

Η «κόλαση» της προετοιμασίας είναι και ο κύριος λόγος που η Ατλέτικο βγάζει ενέργεια μέσα στο γήπεδο μέχρι το τελευταίο λεπτό και μπορεί να «χτυπήσει» την Μπαρτσελόνα, την Ρεάλ και άλλες ευρωπαϊκές ομάδες που διαθέτουν μεγαλύτερη ποιότητα. Οι «ροχιμπλάνκος» τρέχουν περισσότερο από τους αντιπάλους τους, ενώ καθόλη τη διάρκεια της σεζόν κρατούν τον ίδιο ρυθμό σε κάθε παιχνίδι. Οι Μαδριλένοι δεν κουράζονται εύκολα, έχοντας δυνάμεις στα τελευταία λεπτά των αγώνων. Κάτι που είναι φανερό και από το γεγονός πως σχεδόν το 30% των τερμάτων τους την περασμένη σεζόν, τα σκόραραν στα τελευταία 15 λεπτά.

Η τελευταία «σκληρή» προπόνηση

Ο Ουρουγουανός γυμναστής έχει μια διαφορετική αντίληψη αναφορικά με την τελευταία προπόνηση, πριν τους αγώνες. Η γνώμη του είναι πως οι παίκτες πρέπει να κάνου μια δυνατή προπόνηση, να τρέξουν μερικά μέτρα και να κάνουν ορισμένα σπριντ ώστε να έχουν ρυθμό στα πόδια τους, οι μύες να κρατηθούν ζεστοί και να είναι έτοιμοι για το ματς.



Παρακολουθώντας τα περισσότερα ματς της Ατλέτικο, πάντως, μπορεί κανείς να παρατηρήσει πως οι ποδοσφαιριστές της δεν μοιάζουν κουρασμένοι. Τις περισσότερες φορές, μάλιστα, δείχνουν πιο... φρέσκοι και έχουν περισσότερα κουράγια στα τελευταία λεπτά. Κάτι που συμβαίνει στο μεγαλύτερο μέρος των αγώνων. Ωστόσο, υπάρχει και η άλλη μεριά του νομίσματος και τα αντίθετα αποτελέσματα. Κάτι που ήταν ξεκάθαρο στον περσινό επαναληπτικό με την Γιουβέντους, όταν οι Μαδριλένοι δεν είχαν ενέργεια και κατάφεραν να αποκλειστούν, ενώ είχαν επικρατήσει με 2-0 στο πρώτο ματς χωρίς να έχουν δημιουργήσει... φάση!

Όσον αφορά τους υπόλοιπους γυμναστές; Το μεγαλύτερο μέρος αυτών, επιλέγουν μια προπόνηση μικρής διάρκειας, που βασίζεται στην τακτική και στις στατικές φάσεις, αφού δεν θέλουν να επιβαρύνουν τους παίκτες τους.

Οι αλλαγές στο δεύτερο ημίχρονο

Ο Ορτέγκα είναι ο αγαπημένος άνθρωπος του Τσόλο Σιμεόνε. Ο Αργεντινός τεχνικός του έχει δώσει το ελεύθερο να κάνει ότι θέλει στις προπονήσεις και να ετοιμάζει την ομάδα για κάθε παιχνίδι που έρχεται. Ο «Profe» γνωρίζει κάθε πλεονέκτημα και μειονέκτημα κάθε παίκτη του, την φυσική του κατάσταση και με ποιον τρόπο μπορεί ο καθένας να βοηθήσει στα παιχνίδια. Ο Σιμεόνε μιλάει διαρκώς με τον Ορτέγκα στα ματς, λέγοντάς του τις σκέψεις του και τι πιστεύει ότι χρειάζεται η ομάδα εκείνη τη στιγμή. Μετά από κάθε τέτοια κουβέντα, ο Ορτέγκα διαλέγει, ανάλογα τα χαρακτηριστικά, τον παίκτη που θεωρεί πως είναι ο κατάλληλος να περάσει στο ματς ως αλλαγή.



Εάν η Ατλέτικο κυνηγάει το γκολ, θα επιλέξει τον παίκτη που λείπει από τον τρόπο παιχνιδιού της ομάδας. Η διάταξη δύσκολα θα αλλάξει και δεν θα παρθούν ρίσκα από τους δύο άνδρες, απλά θα κοιτάξουν τι λείπει από την ομάδα και θα υπάρξει απλά αλλαγή προσώπων. Όταν οι αντίπαλοι παίζουν αρκετά κλειστά και αμυντικά, θα ρίξει στη... μάχη έναν χαφ με ικανότητα να «τρυπήσει» την άμυνα με πάσες-κλειδιά» και να δημιουργήσει ευκαιρίες.

Σε ελάχιστα ματς ο Σιμεόνε αλλάζει την διάταξή του, δεν του αρέσει να παίρνει μεγάλα ρίσκα όπως η είσοδος ενός επιθετικού και η έξοδος ενός αμυντικού ή ενός χαφ. Γιατί πολύ απλά δεν θέλει να δεχτεί ένα γκολ και να βρεθεί με την πλάτη στο σκορ εάν το ματς είναι ισόπαλο ή να δει τους αντιπάλους να προηγούνται με δύο τέρματα. Και αυτό βρίσκει απόλυτα σύμφωνο τον Όσκαρ Ορτέγκα...

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Τα «ατίθασα νιάτα» κάνουν ήδη τη διαφορά στο φετινό Champions League!

Το απόλυτο φέτος αποχαιρέτησε από νωρίς

Ντιέγκο Αλόνσο: Αντιμέτωπος με την… κατάρα της Τούμπας σε ένα «must win» ντέρμπι δίχως ελαφρυντικά!

Τι διαφορετικό περιμένουμε από τους 14 της Σούπερ Λίγκας στην επανέναρξη του πρωταθλήματος

Οι ομάδες «ξηλώθηκαν»: Αυτές είναι 20 πιο ακριβές μεταγραφές του φετινού πρωταθλήματος

Χωρίς ματς από το 2020: Η εθνική ομάδα της Ερυθραίας δεν αγωνίζεται από φόβο μην το σκάσουν οι παίκτες!

Φαινόμενο Γκιόκερες: Έχει υψηλότερο ratio στο σκοράρισμα από Εμπαπέ, Χάαλαντ και Κέιν!

Χρήστος Τζόλης: Ένα «όπλο» στα χέρια του Γιοβάνοβιτς που είναι έτοιμο να… εκπυρσοκροτήσει!

«Κακό» το αριστερό πόδι του Ιωαννίδη; Καλύτερα να το ξανασκεφτούμε…

Χτίζει μενταλιτέ με γκολάρες και έχει τα φόντα να πάει ψηλά: Τα σημεία από το διπλό της Ελλάδας στην Ιρλανδία!