Του Διονύση Δεσύλλα

Η φετινή ομάδα του Παναθηναϊκού έχει πολλές ιδιαιτερότητες, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Κυριότερη το γεγονός ότι είναι νέα. Και εντός και εκτός εισαγωγικών. Κάνει ένα νέο ξεκίνημα, με παίκτες «φρέσκους» στην ομάδα και νεαρούς. Προσπαθεί να δημιουργήσει ένα κράμα ελπιδοφόρων και λίγων έμπειρων ποδοσφαιριστών, με στόχο σιγά σιγά να χτίσει κάτι το καινούριο και δυνατό, κάτι που, φυσικά, απαιτεί χρόνο και υπομονή.

Σ’ αυτό το σκεπτικό, λοιπόν, του… παντρέματος εμπειρίας και νιάτων, κινείται ο Γιάννης Αναστασίου σε όλες του τις κινήσεις. Ακόμη και στην επιλογή των αργηχών. Ο προπονητής του «τριφυλλιού» προορίζει για αυτό τον ρόλο τρεις παίκτες. Πρόκειται για τους Ζέκα, Μέντες και Μαυρία. Ας δούμε το γιατί…

Ο μπροστάρης της φετινής προσπάθειας

Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι ο Ζέκα θα έχει τον ρόλο του ηγέτη τη φετινή σεζόν. Γι’ αυτό και επιλέγεται ως πρώτος αρχηγός. Κι όταν γράφουμε «ηγέτης», εννοούμε πολλά επίπεδα. Στο αγωνιστικό, που θα αποτελέσει τον «εργάτη» στον χώρο της μεσαίας γραμμής, στα αποδυτήρια, που θα παίξει τον ρόλο του «παλιού» και γενικότερα σε ότι έχει να κάνει με την «εκπροσώπηση» ποδοσφαιριστών, εντός και εκτός γηπέδου. Ο Πορτογάλος, που φέτος θα φοράει τη φανέλα με το νούμερο 10 (έχει κι αυτή η κίνηση τον συμβολισμό της) καλείται να ανταπεξέλθει στον ρόλο του μπροστάρη της φετινής προσπάθειας, εντός των τεσσάρων γραμμών του γηπέδου.

Η εμπειρία

Ο Νταβίντ Μέντες αποτελεί τον πιο έμπειρο ποδοσφαιριστή του Παναθηναϊκού. Στα 31 του, είναι ο μεγαλύτερος ηλικιακά ποδοσφαιριστής της φετινής ομάδας και γι’ αυτό ο Αναστασίου τον επιλέγει ως δεύτερο αρχηγό. Ο Ολλανδός, που έχει ξεκινήσει «μουδιασμένα» στο «τριφύλλι» καλείται να γίνει ο ποδοσφαιριστής που θα ηρεμεί το κέντρο της ομάδας, ως «κόφτης» στο 4-3-3. Δεν χωρά αμφιβολία ότι μιλάμε για έναν καλό ποδοσφαιριστή, με προσωπικότητα, γι αυτό και είναι μέσα στην τριάδα των αρχηγών.

Το «δικό του παιδί»

Σας γράψαμε και παραπάνω ότι ο Παναθηναϊκός θέλει φέτος να «παντρέψει» εμπειρία και νιάτα. Ετσι κάνει, λοιπόν, και με τους αρχηγούς γι’ αυτό και τρίτος θα είναι ο Χάρης Μαυρίας. Ισως το μεγαλύτερο ταλέντο της ομάδας, που, εν τέλει, έμεινε στην ομάδα, μετά το «ναυάγιο» της μεταγραφής του στη Σάντερλαντ. Παιδί της Παιανίας, με πολύ μέλλον μπροστά του και με «γεμάτη» χρονιά πέρυσι. Ξέρει τον Παναθηναϊκό, τον αγαπά και οι άνθρωποι της ομάδας ποντάρουν πολλά πάνω του. Ετσι, λοιπόν, το να γίνει τρίτος αρχηγός είναι μια «συμβολική» επιβράβευση γι’ αυτόν, αλλά και ένα δείγμα εμπιστοσύνης προς το πρόσωπό του.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube