Η έναρξη της νέας σεζόν στο ΝΒΑ είναι προ των πυλών και στην Ανατολή αναμένεται… χαμός. Οι Σέλτικς είναι το μεγάλο φαβορί όχι μόνο της περιφέρειας, αλλά κα όλου του πρωταθλήματος, ωστόσο οι ενισχυμένοι Νικς, οι αποφασισμένοι Σίξερς, οι υποτιμημένοι Μπακς του Γιάννη Αντετοκούνμπο που θέλει να πάρει το αίμα του πίσω και οι ραγδαία ανερχόμενοι Μάτζικ μπορούν να φτάσουν επίσης ψηλά. Το sport-fm.gr ξεχώρισε και σας παρουσιάζει τις πέντε ομάδες της Ανατολής που θα πρωταγωνιστήσουν.

Μπόστον Σέλτικς: Όταν το 83% των general managers του ΝΒΑ εκτιμά πως θα είναι ξανά πρωταθλητές, ποιοι είμαστε εμείς να διαφωνήσουμε; Οι Σέλτικς μετά την κατάκτηση του πιο εύκολου πρωταθλήματος από τα 18 της ιστορίας τους μπαίνουν στην κούρσα ως το απόλυτο φαβορί για το back-to-back, που θα είναι πάντως το πρώτο τους μετά το 1968-1969. Πιστοί στη ρήση «ομάδα που κερδίζει, δεν αλλάζει», οι πρωταθλητές δεν είχαν λόγο να πειράξουν το καλοκουρδισμένο σύνολο που είχε 64-18 στην κανονική περίοδο και 16-3 στα playoffs. Το ερώτημα είναι αν ήταν πραγματικά τόσο σπουδαίοι ή ο ανταγωνισμός, τουλάχιστον στην περσινή Ανατολή, τόσο μέτριος. Όπως και να’ χει, φέτος ο βαθμός δυσκολίας θα είναι μεγαλύτερος.



Ο κορμός παραμένει στη θέση του, με τους Τζέισον Τέιτουμ και Ντέρικ Γουάιτ-μάλιστα-να υπογράφουν νέα πλουσιοπάροχα συμβόλαια, όπως είχε κάνει πέρσι ο Τζέιλεν Μπράουν, ο κόουτς Τζο Μαζούλα απέδειξε πως μπορεί να βάλει όλα τα κομμάτια στη θέση τους, ενώ ο Μπραντ Στίβενς από επιτελική θέση πια πιστώνεται το deal που έκανε την Βοστώνη ασυναγώνιστη με την απόκτηση του Τζρου Χόλιντεϊ πέρσι. Αν… σχολαστικά ψάξει κανείς να βρει μια ατέλεια στο ρόστερ, αυτή έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο Αλ Χόρφορντ διανύει πλέον τα 39, ο Κρίσταπς Πορζίνγκις είναι παραδοσιακά εύθραυστος (ήδη θα χάσει την εκκίνηση της σεζόν με χειρουργείο στο πόδι), ενώ παίκτες όπως οι Λουκ Κορνέτ, Ξαβιέ Τίλμαν, Νέμιας Κέτα και Ντμίτρο Σκαπίντσεφ δεν έχουν αποδείξει ότι μπορούν να έχουν χρόνο βασικού στους Σέλτικς.

Νιου Γιορκ Νικς: Μετά την καλύτερη σεζόν τους εδώ και δεκαετίες, οι Νικς έκαναν… all in στην offseason δείχνοντας ανυπόμονοι να αδράξουν τη στιγμή και να διεκδικήσουν το πρώτο τους πρωτάθλημα μετά το 1973. Ο Τζέιλεν Μπράνσον μετά από τη σπουδαία σεζόν που έκανε υπέγραψε επέκταση σε… φιλική τιμή (156 εκατ. για τέσσερα χρόνια) προσφέροντας χώρο στο salary cap για να μπουν κι άλλα κομμάτια στο παζλ. Οι Νεοϋορκέζοι θυσίασαν πέντε picks πρώτου γύρου για να προσθέσουν τον Μικάλ Μπρίτζες δίπλα στους… «συμφοιτητές» του από το Villanova, Μπράνσον, Αρτσιντιάκονο και ΝτιΒιντσέντζο. Ωστόσο ο τελευταίος παραχωρήθηκε, μαζί με τον σε διαρκή πτώση Τζούλιους Ραντλ, προκειμένου να ενισχυθεί η front line με τον Καρλ-Άντονι Τάουνς.



Εφόσον Ανουνόμπι και Ρόμπινσον επιστρέψουν υγιείς και αποφύγουν νέους τραυματισμούς, ο Τομ Θίμποντο έχει στα χέρια του ένα εξαιρετικό ρόστερ, αυτή τη φορά και με αρκετό μεγαλύτερο βάθος από πέρσι, ικανό να φτάσει τουλάχιστον στους τελικούς της Ανατολής. Αυτό θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από την προσαρμογή των νέων και ειδικά του ΚΑΤ, ο οποίος θα πρέπει να ανεβάσει επίπεδο την άμυνά του για να μη μοιάζει με ξένο σώμα σε μια ομάδα που φημίζεται για την σκληράδα της.

Φιλαδέλφεια 76ερς: Η κατάληξη της περασμένης σεζόν έμοιαζε με deja vu. Για πολλοστή φορά οι Σίξερς έβγαζαν μια πολύ αισιόδοξη εικόνα στο μεγαλύτερο κομμάτι της σεζόν, μέχρι ένας τραυματισμός του ευπαθή Τζοέλ Εμπίντ να τους εκτροχιάσει, να τους ρίξει πρώτα στα play in και κατόπιν στα δόντια των Νικς στον πρώτο γύρο των playoffs. Το front office έκανε σοβαρή προσπάθεια ενίσχυσης της ομάδας το καλοκαίρι φέρνοντας τον Πολ Τζορτζ για να συνθέσει δίπλα στον Καμερουνέζο και τον Ταϊρίς Μάξι μια αξιόλογη τριάδα αστέρων. Και δεν σταμάτησαν εκεί, καθώς τους πλαισίωσαν με καλούς ρολίστες, όπως οι Αντρέ Ντράμοντ, Ρέτζι Τζάκσον, Κέιλεμπ Μάρτιν, Έρικ Γκόρντον αλλά και ο Γκερσόν Γιαμπουσελέ από τη Ρεάλ.



Ο αποδεδειγμένα ικανός προπονητής Νικ Νερς έχει στα χέρια του ένα ρόστερ που δείχνει πλήρες, αλλά το στοίχημα θα είναι και πάλι η υγεία. Θα μπορέσει ο ταλαιπωρημένος και από τους Ολυμπιακούς Αγώνες Εμπίντ, αλλά και ο επίσης ευάλωτος Τζορτζ στα 34 του να είναι υγιείς και σε καλή φόρμα όταν πραγματικά θα μετρά; Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα μπορεί να κρίνει και το αν θα δούμε τους Σίξερς να φτάνουν ακόμη και στους τελικούς (Ανατολής και… γενικά) ή να προσφέρουν μια από τα ίδια.

Μιλγουόκι Μπακς: Γίνεται ομάδα που έχει στο prime του ολόκληρο Γιάννη Αντετοκούνμπο να είναι τόσο πίσω στις προβλέψεις; Κι όμως, γίνεται και δεν είναι εντελώς αβάσιμο. Κι αυτό γιατί οι Μπακς μετά το ιστορικό πρωτάθλημα του 2021 έκαναν ελάχιστα για να δώσουν νέα πνοή στην ομάδα. Ακόμη και το mega-trade που έφερε πέρσι στο Μιλγουόκι τον Ντέμιαν Λίλαρντ αποδείχτηκε-τουλάχιστον στην πρώτη του σεζόν-αποτυχημένο, καθώς οι Σέλτικς κέρδισαν τον Τζρου Χόλιντεϊ και μαζί το πρωτάθλημα. Για μια ακόμη offseason οι Μπακς δεν θάμπωσαν με τις προσθαφαιρέσεις στο ρόστερ τους. Άλλωστε διατηρώντας όλα τα μεγάλα συμβόλαια, η δυνατότητα ελιγμών του front office ήταν πολύ περιορισμένη.



Οι προσθήκες των Τορίν Πρινς και Γκάρι Τρεντ δεν είναι άσχημες για δεύτερους ρόλους, αλλά το βασικό ζητούμενο είναι η φρεσκάδα που απαιτείται για μια αμυντική ισορροπία που χάθηκε πέρσι με την ομάδα να κατρακυλά από την τέταρτη στη 19η θέση στην αποτελεσματικότητα των μετόπισθεν. Με τον Μπρουκ Λόπεζ στα 36, τον Ντέμιαν Λίλαρντ στα 34 και παραδοσιακά «αλλεργικό» στην άμυνα, τον Κρις Μίντλετον στα 33 και με (ένα ακόμη και αυτή τη φορά διπλό) χειρουργείο το καλοκαίρι και τον αναχρονιστικό Ντοκ Ρίβερς στον πάγκο, τα αισιόδοξα μηνύματα δεν είναι και πολλά. Όμως ουδείς μπορεί να υποτιμήσει τη διάθεση του Greek Freak για μια revenge season έχοντας χάσει ουσιαστικά τις δύο τελευταίες περιόδους τα playoffs.

Ορλάντο Μάτζικ: Βασανιστήκαμε-είναι αλήθεια-αν θα βάλουμε στην πεντάδα το Ορλάντο, την Ιντιάνα ή το Κλίβελαντ, αλλά με οριακή επικράτηση προτιμήσαμε τους Μάτζικ, χωρίς φυσικά να υποτιμάται η προσπάθεια των Πέισερς ή των Καβαλίερς. Ο οργανισμός προοδεύει από χρόνο σε χρόνο επενδύοντας στα παιδιά που ανέδειξε η ίδια η ομάδα. Ο Πάολο Μπανκέρο πλησιάζει σε στάτους All Star, ομοίως και ο Φραντς Βάγκνερ, παρότι συχνά η συνύπαρξη των δύο πιο ταλαντούχων παικτών του ρόστερ περίπου στην ίδια θέση μπορεί να γίνει προβληματική.



Ο Τζέιλεν Σαγκς κάνει διαρκώς βήματα προόδου και η προσθήκη του δις πρωταθλητή Κεντάβιους Κάλντγουελ-Πόουπ ήταν από τις καλύτερες κινήσεις της offseason, σε ένα ρόστερ που είχε ανάγκη μια ένεση εμπειρίας και leadership. Παρότι ο ανταγωνισμός στην Ανατολή είναι ισχυρός και η διαφορά από το Top 4 μέχρι τα play-in μπορεί να είναι και 3-4 νίκες, ο Τζαμάλ Μόσλεϊ συνεχίζει την εξαιρετική του δουλειά και το διάγραμμα αυτής της ομάδας δεν μπορεί παρά να είναι ανοδικό μετά τις 47 νίκες που κατέγραψε πέρσι.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube