Λιγότερο από μία εβδομάδα έχει απομείνει μέχρι τη λήξη της διορίας που έχει δώσει η FIFA προς την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης και την ΕΠΟ προκειμένου να επανεκκινήσει ο θεσμός του Κυπέλλου Ελλάδας, ειδάλλως το ελληνικό ποδόσφαιρο θα υποστεί και με τη... βούλα τις συνέπειες της πλήρους απομόνωσης από την παγκόσμια ομοσπονδία.
Κατά τη διάρκεια των προηγούμενων ημερών έχουν υπερτονιστεί οι καταστροφικές συνέπειες που ενδεχομένως να φέρει το επικείμενο «Grexit» και ήρθε η σειρά να ακουστεί η φωνή των απόλυτων πρωταγωνιστών, δηλαδή των ποδοσφαιριστών.
Επτά από τους πιο έμπειρους άσους της Super League και αρχηγοί στις ομάδες τους, μιλούν στο sportfm.gr για τη διαμορφωθείσα κατάσταση, καταθέτουν την άποψή τους, αλλά και το πώς βιώνουν οι ίδιοι και οι συμπαίκτες τους όλες αυτές τις μέρες που περνούν και το «Grexit» πλησιάζει ολοένα και περισσότερο.
Άλκης Δημήτρης (αρχηγός Πλατανιά): «Δεν τίθεται συζήτηση ότι είναι κάτι αρνητικό»
«Πρόκειται για ένα λεπτό ζήτημα για το οποίο ελπίζουμε να βρεθεί λύση. Ακόμα δεν έχει προκύψει η πολύ μεγάλη ανησυχία, γιατί δεν πιστεύω ότι θα φτάσουμε στο έσχατο σημείο. Πρόκειται για μια εξέλιξη που σίγουρα δεν θέλει κανείς και δεν τίθεται συζήτηση για το ότι είναι κάτι αρνητικό. Κανείς δεν πρέπει να θέλει το “Grexit”, καθώς τους επηρεάζει όλους. Σίγουρα πρέπει να υπάρχουν βελτιώσεις, δεν λέμε ότι είναι όλα τέλεια. Πρέπει, όμως, να συνεχιστεί και το Κύπελλο, να παίζουμε μπάλα και παράλληλα να προσπαθούμε να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα».
Σωκράτης Φυτανίδης (αρχηγός Ατρόμητου): «Δεν ξέρω αν πρέπει να γελάμε ή να κλαίμε»
«Το “Grexit” θα ήταν καταστροφικό και για το ελληνικό ποδόσφαιρο, αλλά και για όσους εργάζονται σε αυτό. Η απόφαση για τη διακοπή του Κυπέλλου Ελλάδας είναι ανώφελη, καθώς υπολείπονταν μόλις τρεις αγώνες για την ολοκλήρωσή του. Όταν θες πράγματι να κάνεις κάτι, το κάνεις με σωστό και συντονισμένο τρόπο. Θα μπορούσαν να αποφασίσουν το οτιδήποτε, όταν πια θα είχε τελειώσει το πρωτάθλημα και το Κύπελλο και με ηρεμία να δουν τι αλλαγές μπορούν να κάνουν. Για τον Έλληνα ποδοσφαιριστή είναι μια αρνητική κατάσταση που διαμορφώνεται. Επί της ουσίας κρύβονται μικροσυμφέροντα και δεν σου δίνεται η εντύπωση ότι σκέφτονται ειλικρινά την ανάπτυξη του αθλήματος. Όλα αυτά τα χρόνια μιλάμε πώς θα θέλαμε να γίνει καλύτερο το ποδόσφαιρό μας, χωρίς όμως να εφαρμόζουμε ένα πλάνο. Γενικά η κοινωνία μας είναι σε δύσκολη φάση προκαλούμε μεγαλύτερα προβλήματα. Θα είχε μεγαλύτερη λογική, αφού λοιπόν υπάρχουν προβλήματα βίας, να διακόψουν κάθε αθλητική δραστηριότητα και όχι μόνο το Κύπελλο για το ποδόσφαιρο. Η εντύπωση που δίνεται είναι ότι όλα γίνονται για το θεαθήναι. Αυτό με ρωτούν και τα παιδιά από άλλες χώρες μέσα στην ομάδα και το θεωρούν αστείο να σταματούν μόνο ένα θεσμό του Κυπέλλου. Στη δική μας χώρα, βλέπουμε αποφάσεις που κρύβονται μικροσυμφέροντα. Δεν ξέρω αν είναι να γελάμε ή να κλαίμε, αλλά η κατάσταση είναι σοβαρή. Βλέπουμε τις κόντρες ανάμεσα στους θεσμούς για το ποδόσφαιρο και φαίνεται ότι απλά κάποιος θέλει να υπερισχύσει και όχι μέσω μια κοινής γραμμής να λυθούν τα προβλήματα».
Γιώργος Κούσας (αρχηγός Παναιτωλικού): «Καταστροφή το Grexit»
«Δεν είναι ό,τι καλύτερο τόσο για τις ομάδες. Υπάρχουν σύλλογοι που στοχεύουν με επενδύσεις τον στόχο της Ευρώπης και προσπαθούν να επωφεληθούν οικονομικά, αλλά και οι υπόλοιπες ομάδες θα πληγούν σε μεγάλο βαθμό. Ωστόσο, και για τους παίκτες είναι μια πολύ αρνητική εξέλιξη, καθώς θα υπάρχουν μικρότερα συμβόλαιο και γενικότερα ζητήματα οικονομικής φύσεως. Όλα αυτά θα φέρουν μοιραία και μια πτώση στην ποιότητα του πρωταθλήματος, αφού δύσκολα θα μπορούν να γίνουν επενδύσεις, αλλά και μεταγραφές. Σε γενικές γραμμές θεωρώ ότι ένα ενδεχόμενο ποδοσφαιρικό “Grexit” θα είναι καταστροφή. Στα αποδυτήρια όπως είναι φυσικό μιλάμε για το ενδεχόμενο αυτό, ανησυχούμε όπως όλος ο κόσμος του ποδοσφαίρου και περιμένουμε να δούμε. Συζητάμε ό,τι συζητά σε καθημερινή βάση, ο κόσμος που παρακολουθεί τις εξελίξεις».
Θανάσης Μουλόπουλος (εκ των αρχηγών του Λεβαδειακού): «Δεν συμφέρει κανέναν το Grexit»
«Θεωρώ ότι ξεκάθαρα ένα “Grexit”, δεν θα είναι απλά κακό, αλλά καταστροφικό. Ακόμα και αυτό το προϊόν που έχουμε, θα υποβαθμιστεί. Ξένοι και καλοί παίκτες δεν θα υπάρχει δυνατότητα να έρχονται στο ελληνικό πρωτάθλημα, ενώ και τα συμβόλαια που ούτως ή άλλως δεν είναι υψηλά, θα πέσουν ακόμα περισσότερο. Όποιοι χορηγοί υπάρχουν, θα φύγουν κι αυτοί. Θα είναι μια εξέλιξη απόλυτα αρνητική. Ναι μεν τα θέματα βίας κλπ., πρέπει να εξαλειφθούν, αλλά όχι με αυτόν τον τρόπο. Πρέπει να βρεθεί μια άλλη λύση. Το σίγουρο είναι ότι στον κάθε ποδοσφαιριστή υπάρχει ανησυχία για αυτό το ενδεχόμενο και μία είδους ανασφάλεια. Εμείς στον Λεβαδειακό ακούμε ό,τι γίνεται, το συζητάμε, αλλά προσπαθούμε να είμαστε αισιόδοξοι, ότι έστω και στο τέλος, θα βρεθεί λύση. Είναι μια εξέλιξη που δεν συμφέρει κανέναν, ούτε καν τον κόσμο που δεν θα έχει καμία διάθεση να βλέπει το ποδόσφαιρο, όπως θα έχει διαμορφωθεί».
Γιώργος Μανούσος (αρχηγός Καλλονής): «Να ξεχάσουμε το ελληνικό ποδόσφαιρο όπως το ξέρουμε»
«Ενδεχόμενο “Grexit” θα είναι καταστροφικό για όλο το ελληνικό ποδόσφαιρο. Θα επηρεαστούμε όλοι από μια τέτοια εξέλιξη και αν τελικά συμβεί κάτι τέτοιο. Τα συμβόλαια για τους περισσότερους ποδοσφαιριστές είναι ήδη πολύ χαμηλά και με μια τέτοια εξέλιξη θα είναι ακόμα πιο δύσκολα τα πράγματα. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά ειδικότερα οι νεαρότεροι ποδοσφαιριστές μέχρι 27-28 ετών που θέλουν και μπορούν να ακολουθήσουν αυτό το επάγγελμα, αυτομάτως πρέπει να αναζητήσουν διέξοδο στο εξωτερικό. Γενικότερα, θεωρώ ότι δεν θα υπάρχει μέλλον στο ελληνικό ποδόσφαιρο και ειδικότερα με τον τρόπο που το γνωρίζουμε».
Αντώνης Λαδάκης (αρχηγός Πανθρακικού): «Κατά του “Grexit”, αλλά...»
«Ένα ενδεχόμενο “Grexit” θα επηρεάσει αρνητικά. Θα είναι ευχής έργον να βρεθεί μια λύση και να πάει καλύτερα το ελληνικό ποδόσφαιρο. Βέβαια, πρέπει να παραδεχθούμε ότι η κατάσταση δεν πάει άλλο. Πρέπει να βρεθούν λύσεις για τη βία και την οργάνωση και να φτιάξουμε ένα ελκυστικό προϊόν. Δεν αισθάνομαι καλά εγώ ως ποδοσφαιριστής για το προϊόν που έχουμε τώρα. Ένα “Grexit” θα προκαλέσει αρχικά ειδικά πολλά προβλήματα. Ίσως, όμως, να είναι ένας τρόπος για να φτάσουμε σε ένα σημείο για να καταλάβουν και οι μεγάλες ομάδες ότι πρέπει μπουν κάτω από ένα πλαίσιο και να δουν πώς μπορεί το ποδόσφαιρο να γίνει πιο ελκυστικό και πιο δίκαιο. Δυστυχώς, έχουμε φτάσει κάτω από το μηδέν. Συμφωνώ απόλυτα με την πρόταση να γίνει επαγγελματική η διαιτησία γιατί είμαστε κι εμείς επαγγελματίες και θέλουμε να σφυρίζουν ανάλογα. Εύχομαι τελικά το “Grexit” να αποφευχθεί και σίγουρα τα πράγματα στην αρχή θα είναι δύσκολα, αλλά αν αποτελέσει ένα “restart” για κάτι καλύτερο, τότε είμαι υπέρ του να γίνει καλύτερο το ποδόσφαιρο».
Αλέξανδρος Βεργώνης (αρχηγός Βέροιας): «Δεν είναι λύση το Grexit»
«Το καλύτερο που πρέπει να συμβεί σε όλο αυτό, είναι να βρεθεί η χρυσή τομή μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών. Πρέπει και οι μεγάλοι του ελληνικού ποδοσφαίρου από την πλευρά τους να βρουν κώδικα επικοινωνίας. Το “Grexit” σε καμία περίπτωση πάντως δεν είναι η λύση. Πρέπει να υπάρξει συνεννόηση όλων με γνώμονα το συμφέρον του ελληνικού ποδοσφαίρου, ώστε να έχουμε ένα πιο δίκαιο και ελκυστικό ποδόσφαιρο. Υπάρχει ανησυχία μεταξύ των ποδοσφαιριστών, συζητάμε για όσα συμβαίνουν. Ο λόγος φυσικά είναι ότι με το “Grexit” θα έχουμε ακόμα πιο μειωμένα έσοδα και ακόμα να θέλει κάποιος να επενδύσει, πάνω σε τι θα επενδύσει. Έχουμε ήδη χαμηλά συμβόλαια σε σχέση με το παρελθόν, αυτά θα μειωθούν κι άλλο, όποτε είναι λογικό να υπάρχει ανησυχία».
Παύλος Κουστέρης ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube