Στις 8 Νοεμβρίου 1986, σχεδόν 29 χρόνια πριν, ο 35χρονος Αλεξ Φέργκιουσον κάθεται για πρώτη φορά στον πάγκο στον πάγκο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και χάνει από την Oxford United με 2-0. Μια εβδομάδα μετά, φέρνει λευκή ισοπαλία με την νεοφώτιστη Norwich.

Η αρχή δεν ήταν ιδανική. Το τέλος ήταν. Ο Σερ Αλεξ Φέργκιουσον έχει αποχωρήσει από τα γήπεδα, αλλά η φιλοσοφία του πλανιέται ακόμα πάνω από το Μάντστεστερ. Και όχι μόνο.

Πριν από λίγο καιρό, το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ τον κάλεσε για να παραδώσει μαθήματα διοίκησης στο Τμήμα Business of Entertainment, Media and Sports. Οι άνθρωποι που στο μέλλον θα διοικήσουν τον κόσμο πήραν μαθήματα από έναν νευρικό, ανελέητο όταν χρειαστεί, γλυκομίλητο όταν θέλει, αλαζονικό, προκλητικό, επιθετικό, σκωτσέζο προπονητή ποδοσφαίρου.

Τον άνθρωπο που ήταν για το αγγλικό ποδόσφαιρο το αντίστοιχο του Στιβ Τζομπς στην Apple. Πρόσφατα, το περιοδικό «Harvard Business Review» παρουσίασε τη συνεργασία της καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Ανίτα Ελμπρέζε με τον σερ Αλεξ και κατέληξε στα βασικά σημεία της συνταγής της επιτυχίας του. Ας τα διδαχθούμε.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube