Σε ένα τόσο σημαντικό και μεγάλο τουρνουά όπως είναι το EURO η συγκέντρωση των πιο σπουδαίων ποδοσφαιριστών αποτελεί και κάτι σαν ένα είδος παζαριού για τις μεταγραφές παικτών, αφού τιμές πέφτουν και ανεβαίνουν, αλλά και ορισμένοι ποδοσφαιριστές, μικρότερης αλλά και μεγαλύτερης ηλικίας, γίνονται γνωστοί από αυτό το μεγάλο ραντεβού.

Σίγουρα το ελληνικό πρωτάθλημα, πέρα απ' όσα προβλήματα αντιμετωπίζει, έχει να ξεπεράσει και την δυσκολία πώς με βάση την οικονομική κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολο ν' αποτελέσει πόλο έλξης.

Του Κώστα Μιαούλη

Υπάρχουν όμως και ποδοσφαιριστές που έχουν πραγματοποιήσει καλές ως κι εξαιρετικές εμφανίσεις στα πρώτα παιχνίδια της διοργάνωσης. Παίκτες που φαίνεται ν' αποτελούν εφικτές περιπτώσεις και για το ταμείο των ελληνικών ομάδων. Το sport-fm.gr ξεχώρισε μετά τις πρώτες έξι μέρες του τουρνουά μια ενδεκάδα με τις πλέον ενδιαφέρουσες και πάντα, αρκετά προσιτές οικονομικά για τα ελληνικά δεδομένα.

Zόλταν Στίμπερ (Ουγγαρία)
Τελευταία ομάδα:Νυρεμβέργη(δανεικός από Αμβούργο)
Συμβόλαιο:30.6.2017




Είναι βέβαιο πως ένα γκολ σε τόσο σημαντική διοργάνωση μπορεί να εκτινάξει τις μετοχές σου, αλλά ο Ούγγρος είναι αλήθεια πως κατάφερε να βρει το δρόμο για τα δίχτυα μετά από μία δύσκολη χρονιά. Από τον Ιανουάριο και μετά δόθηκε δανεικός στη Νυρεμβέργη, από το Αμβούργο με το οποίο στο πρώτο μισό της σεζόν είχε μόνον δύο συμμετοχές. Αλλά και στη Νυρεμβέργη δεν μπόρεσε να βρει χώρο αφού πήρε μέρος σε μόλις έξι παιχνίδια με ένα γκολ και 250' συμμετοχής όλα κι όλα. Το Αμβούργο είχε βάλει οψιόν αγοράς στη Νυρεμβέργη για 1εκ ευρώ. Ο Στίμπερ είναι αριστεροπόδαρος, αγωνίζεται και στα δύο άκρα της επίθεσης και δεν θα ήταν καθόλου κακή περίπτωση, αν αναλογιστεί κανείς πως το συμβόλαιο του λήγει του χρόνου.

Αρλίντ Αγέτι (Αλβανία)
Τελευταία ομάδα: Φροζινόνε
Συμβόλαιο:30.6.2016




Ο 22χρονος κεντρικός αμυντικός της Αλβανίας έπαιξε στην Φροζινόνε τον περασμένο χρόνο, αφού έμεινε ελεύθερος από την Βασιλεία. Επί της ουσίας αποτελεί προϊον του ελβετικού ποδοσφαίρου και φέρεται να μένει ελεύθερος από την Φροζινόνε στο τέλος Ιουνίου, με την οποία αγωνίστηκε σε 16 παιχνίδια. Στο ματς με την Γαλλία έκανε καταπληκτικό παιχνίδι αφού μαζί με τον Κουκέλι σταμάτησαν τις επιθέσεις των «τρικολόρ». Προφανώς λόγω προβλήματος ή κόπωσης αντικαταστάθηκε στο 84’ και φάνηκε το κενό αμέσως, μιας και πέντε λεπτά αργότερα οι οικοδεσπότες βρήκαν τον δρόμο προς τα δίχτυα. Μπορεί να παίξει και σαν στόπερ αλλά και σαν δεξί μπακ. Πολύ γρήγορος στις αντιδράσεις του και με πολύ καλό διάβασμα των φάσεων όπως φάνηκε στο παιχνίδι με τους Γάλλους.

Τάμας Πρίσκιν (Ουγγαρία)
Ομάδα: Σλόβαν Μπρατισλάβας
Συμβόλαιο: 30.6.2018




Ένας σέντερ-φορ παλιάς κοπής με κλασσικές κινήσεις μέσα στην περιοχή, έχει τεράστια εμπειρία πριν καλά-καλά συμπληρώσει τα 30 του χρόνια. Έχει αγωνιστεί από το 2006 μέχρι το 2012 στα αγγλικά γήπεδα και ειδικά στην Championship με τις φανέλες των Γουότφορντ, Πρέστον, Ίπσουιτς, ΚΠΡ, Σουόνσι και Ντέρμπι. Μετά από σύντομα περάσματα την τελευταία τετραετία από τις Αλάνια Βλαδικαβκάζ, Μακάμπι Χάιφα, Γκιορ, πέρσι κατέληξε στη Σλόβαν με τη φανέλα της οποίας έπαιξε 24 φορές και σημείωσε 10 γκολ στο πρωτάθλημα. Πέρασε στη θέση του Σζάλαϊ σαν αλλαγή και έφτιαξε το δεύτερο γκολ της Ουγγαρίας με την θαυμάσια πάσα στον κενό χώρο στον Στίμπερ. Έχει συμβόλαιο για δύο ακόμα χρόνια με την Σλόβαν, αλλά η τιμή του εκτιμάται γύρω στα 600.000-700.000 ευρώ και δεν θα ήταν ανέφικτη.


Μπάρτοζ Κάπουστκα (Πολωνία)
Ομάδα: Κρακοβία
Συμβόλαιο:30.6.2018




Από τα πιο νέα παιδιά της πολωνικής αποστολής για το EURO, αποτελεί μια εξαιρετική περίπτωση επένδυσης για το μέλλον, μιας και είναι μόλις 19.5 ετών. Στον αγώνα με την Βόρειο Ιρλανδία ξεκίνησε βασικός το παιχνίδι και έδειξε να έχει πολύ καλά στοιχεία στη μεταβίβαση της μπάλας. Αγωνίζεται σαν δεξί χαφ, αλλά και εσωτερικός δεξιός μέσος. Δεν έδειξε κάτι το ιδιαίτερο στο επιθετικό κομμάτι, αλλά ίσως και να ήταν τέτοια τα καθήκοντα του σε εκείνο το ματς. Με την Κρακοβία, αγωνίστηκε τη σεζόν που πέρασε 33 φορές και σημείωσε 4 γκολ. Κοστολογείται βέβαια ψηλά, αλλά θα μπορούσε ν’ αποτελέσει μια εξαιρετική περίπτωση για δανεισμό με οψιόν αγοράς.

Χάνες Θορ Χάλντορσον (Ισλανδία)
Ομάδα: Μπόντο Γκλιμτ (δανεικός από Ναϊμέγκεν)
Συμβόλαιο: 30/6/2017 (με την ολλανδική ομάδα)




Ο φύλακας άγγελος της Ισλανδίας στο ματς με τους Πορτογάλους αποτελεί μια απολύτως εφικτή περίπτωση για ελληνικές ομάδες που ψάχνουν κάτι καλό σε αυτή τη θέση. Έμπειρος, με πολλές παραστάσεις στα 32 του χρόνια, εμπνέει εμπιστοσύνη και φάνηκε και στο ματς με τους Ίβηρες, όπου σε όλες τις φάσεις ήταν πολύ ψύχραιμος στις αντιδράσεις του. Ο δανεισμός του στη νορβηγική Μπόντο Γκλιμτ από τη Ναϊμέγκεν λήγει τον Ιούλιο.

Κρίστιαν Σαπουνάρου (Ρουμανία)
Τελευταία ομάδα: Παντούρι
Συμβόλαιο: 30.6.2016




Ο πολύπειρος δεξιός οπισθοφύλακας της Εθνικής Ρουμανίας έχει πάρα πολλές παραστάσεις από μεγάλες ομάδες και μεγάλα τουρνουά. Πλέον στα 32 του χρόνια προσφέρει ακόμα τις υπηρεσίες του στην ομάδα του Άνγκελ Ιορντανέσκου, αφού αποτελεί σταθερά αξιόπιστη λύση στο δεξί άκρο της άμυνας. Ο πρώην ακραίος μπακ της Πόρτο, της Σαραγόσα και της Ραπίντ Βουκουρεστίου αγωνίστηκε την τελευταία σεζόν στην Παντούρι και μένει ελεύθερος το καλοκαίρι. Ήδη στον ΠΑΟΚ έχει προταθεί το όνομα του και αποτελεί μία από τις περιπτώσεις που ίσως απασχολήσουν τον Δικέφαλο του Βορρά.


Ερμίρ Λενγιάνι (Αλβανία)
Ομάδα: Ναντ (δανεικός από Ρεν)
Συμβόλαιο: 30/6/2017




Ο αριστερός χαφ της Εθνικής Αλβανίας έκανε εντυπωσιακή εμφάνιση και στο πρώτο παιχνίδι με την Ελβετία, αλλά και στην δεύτερη αναμέτρηση με την Γαλλία όσο είχε δυνάμεις. Πρόκειται για παίκτη που μπορεί να καλύψει ακόμα και όλη την πλευρά με πολλά καλά χαρακτηριστικά ενός ακραίου. Καλά γεμίσματα, του αρέσει ωστόσο να συγκλίνει και φαίνεται πως διαθέτει και καλά στημένα. Ανήκει στη Ρεν, αλλά τη σεζόν που πέρασε με 21 συμμετοχές και 1 γκολ. Τα «καναρίνια» έχουν οψιόν αγοράς για τον παίκτη, με την τιμή του κοντά στο 1 εκ ευρώ. Αν δεν τον αγοράσουν αποτελεί πρώτης τάξεως περίπτωση.

Τάμας Κάνταρ (Ουγγαρία)
Ομάδα: Λεχ Πόζναν
Συμβόλαιο:30.6.2018




Μπορεί να παίξει στο κέντρο της άμυνας, σαν αριστερό μπακ, αλλά εξίσου καλά και σαν αμυντικό χαφ. Ήταν στην τριάδα των κορυφαίων για τους Μαγυάρους απέναντι στην Αυστρία και αποτελεί μια περίπτωση που ήδη προτάθηκε στην ΑΕΚ. Παρά τα 26 του χρόνια έχει παίξει ήδη σε αρκετές ομάδες. Η Νιουκάστλ τον είχε πάρει σε ηλικία 18 ετών, ενώ έχει παίξει στη Ρόντα, στην Ντιοσγκιόρ και τον τελευταίο 1.5 χρόνο παίζει στη Λεχ Πόζναν, με την οποία έχει συμβόλαιο για δύο ακόμα χρόνια.

Γκάμπριελ Τόρζε (Ρουμανία)
Ομάδα: Ουντινέζε (τελείωσε ο δανεισμός του στην Οσμανλίσπορ)
Συμβόλαιο:30.6.2017




Ένα κλασσικό εξτρέμ με πολύ μεγάλη ταχύτητα, με έφεση στη δημιουργία, αλλά και σκόρερ σε πολλές περιπτώσεις, στα 27 του χρόνια, μετράει ήδη 50 συμμετοχές και 11 γκολ με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας του. Οι «φριουλιάνι» έχουν τα δικαιώματα του, αλλά ο ποδοσφαιριστής δεν υπολογίζεται έτσι κι αλλιώς και για τη νέα χρονιά. Έχει προταθεί στην ΑΕΚ και φαίνεται μία αξιόπιστη περίπτωση για να καλύψει τη θέση του εξτρέμ, δίνοντας και γκολ. Την χρονιά που πέρασε στην τουρκική ομάδα είχε 25 συμμετοχές και 3 γκολ στο πρωτάθλημα.

Λάζλο Κλαϊνχάισλερ (Ουγγαρία)
Ομάδα: Βέρντερ Βρέμης
Συμβόλαιο:30.6.2019




Ο 22χρονος μεσοεπιθετικός έβγαλε μάτια στην αναμέτρηση της Ουγγαρίας απέναντι στην Αυστρία. Ήταν ο παίκτης που σέρβιρε το πρώτο γκολ των Μαγυάρων για τον Σζάλαι και γενικά έκανε εξαιρετική δουλειά, αφού όλο το παιχνίδι περνούσε από τα δικά του πόδια. Στην Βέρντερ Βρέμης στην παρούσα φάση ίσως είναι δύσκολο να βρει χρόνο συμμετοχής, αν αναλογιστεί κανείς πως έκανε 6 συμμετοχές, αλλά είχε μόλις 190 λεπτά παιχνιδιού στα πόδια του, στο δεύτερο κομμάτι της σεζόν. Για δανεισμό θα μπορούσε ν’ αποτελέσει μια ιδανική περίπτωση, αν οι Γερμανοί δεν τον έχουν στα πλάνα τους για τη νέα σεζόν.

Άρι Σκούλασον (Ισλανδία)
Ομάδα: Οντένσε
Συμβόλαιο:31.12.2016




Ο πολύπειρος αριστερός μπακ της Εθνικής Ισλανδίας, αποτελεί άλλη μία ενδιαφέρουσα περίπτωση που θα μπορούσε να απασχολήσει ελληνική ομάδα. Αγωνίζεται στην Οντένσε από την Δανία και έχει συμβόλαιο μέχρι τον Δεκέμβριο στην ομάδα που αγωνίζεται τώρα. Δέχτηκε πολλή πίεση στον αγώνα με την Πορτογαλία από την πλευρά του, το γκολ ήρθε από σέντρα από εκείνη την πλευρά, αλλά είχε θετική παρουσία. Μπορεί ν’ αγωνιστεί και σαν αμυντικός χαφ, αλλά και σαν δεξιός μέσος. Το γεγονός πως το συμβόλαιο του λήγει στις 31 Δεκεμβρίου, τον κάνει ακόμα πιο ελκυστική περίπτωση.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube