Άπαντες ποδοσφαιρόφιλοι μαζευτείτε, αυτό το καλοκαίρι έχει Euro! Μεγάλο φαβορί στη διοργάνωση, όπως κάθε φορά άλλωστε είναι η Αγγλία, μια υπερδύναμη του ποδοσφαίρου με παγκοσμίου κλάσης ποδοσφαιριστές. Πριν από τρία χρόνια όμως βρέθηκε με την Ιταλία στον τελικό και το έχασε στη διαδικασία των πέναλτι. Για να δούμε φέτος αν θα έρθει… σπίτι το βαρύτιμο τρόπαιο, που τόσο επιθυμούν οι Άγγλοι, ενώ Γαλλία, Γερμανία και Ισπανία ακολουθούν.

Παρόλα αυτά, το ωραίο και το πιο ενδιαφέρον είναι όταν κάποιο αουτσάιντερ προχωράει αρκετά στη διοργάνωση και μπορεί να αποκλείσει ομάδες-μεγαθήρια. Πάμε να δούμε λοιπόν, ποιους από τους «μικρούς» μπορούν να κάνουν τη ζημιά στους μεγάλους.

Σημαντικό ρόλο παίζει επίσης πριν ξεκινήσουμε να σημειώσουμε ότι περνάνε και οι τέσσερις από τους έξι καλύτερους τρίτους από τους ομίλους.

Σερβία


Η Σερβία ανέκαθεν είναι μια ομάδα που δεν πρέπει να την υποτιμήσεις. Έχει σπουδαίους ποδοσφαιριστές με μπόλικη ποιότητα, αλλά αποτελεί σε κάθε διοργάνωση που συμμετέχει και ένα ερωτηματικό.



Το δύσκολο για τους «αετούς» είναι πως δεν μπορούν εύκολα να διατηρήσουν την ηρεμία και τη συνοχή τους ως ομάδα, αφού η ιδιοσυγκρασία και το ταμπεραμέντο τους δεν τους… επιτρέπει να μείνουν συγκεντρωμένοι στο τουρνουά σε όλη τη διάρκειά του.

Προπονητής είναι ο Ντράγκαν Στοΐκοβιτς, με αστέρια όπως ο Αλεξάνταρ Μίτροβιτς, ο Ντούσαν Τάντιτς, ο Ντούσαν Βλάχοβιτς, ο «δικός» μας Αντρίγια Ζίβκοβιτς και άλλοι πολλοί.

Αναμφίβολα, η Σερβία στην επιστροφή της σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα μετά από 24 χρόνια θέλει και δείχνει ικανή για μια καλή πορεία. Βλέψεις υπάρχουν και μάλιστα υψηλές, μένει να φανεί αν μπορούν να δικαιώσουν τις προσδοκίες, ενώ ο όμιλός τους είναι τέτοιος που μπορούν να περάσουν στα νοκ-άουτ. Αν το κάνουν, μετά θα κάνουμε άλλη κουβέντα…

Ουγγαρία


Η Ουγγαρία έκανε μια αξιόλογη πορεία στα προκριματικά του φετινού Euro και αποτελεί μια κρυφή δύναμη. Αρκετοί παίκτες της εθνικής μπορούν να κάνουν τα… δύσκολα εύκολα, με απόλυτο πρωταγωνιστή τον Ντομινίκ Σομποσλάι. Σκληρή ομάδα, δεν φοβάται να παίξει και να αντιμετωπίσει στα ίσα κάθε ομάδα.



Αμυντικά είναι στιβαρή ομάδα και μεσοεπιθετικά έχει ποιότητα και ταχύτητα, ενώ η τακτική στο παιχνίδι της της επιτρέπει να κάνει ζημιές. Έχει προπονητή τον Μάρκο Ρόσι και βρίσκεται στον πρώτο όμιλο παρέα με Σουηδία, Γερμανία, Σκωτία.

Προσφάτως έχει στείλει το μήνυμά της, νικώντας μεταξύ άλλων Τουρκία, Σερβία, αλλά και Αγγλία, Γερμανία. Όποιος την υποτιμήσει, μπορεί κάλλιστα να το πληρώσει ακριβά…

Τουρκία


Μετά από δεκαπέντε και πλέον χρόνια, η Τουρκία δείχνει να διαθέτει μια πολύ καλή φουρνιά. Με παίκτη βαρόμετρο τον Χακάν Τσαλχάνογλου, αλλά και αρκετούς ποιοτικούς ποδοσφαιριστές όπως οι Γκιουλέρ, Καντίογλου, Οζκάν, Γιουκσέκ, Ακτούρκογλου, Κιλικσόι και Γιλντίζ, η γειτονική μας χώρα δείχνει ικανή για να βάλει δύσκολα σε κάθε αντίπαλο.



Αν αναλογιστεί κανείς πως στον όμιλό της έχει ένα μεγαθήριο μόνο (Πορτογαλία) και δύο αντιπάλους στα μέτρα της (Τσεχία, Γεωργία), η Τουρκία έχει σοβαρές πιθανότητες να συνεχίσει στα νοκ-άουτ και εκεί να παίξει τη ζαριά της.

Διαθέτει έναν ικανό τεχνικό, τον Βιτσέντσο Μοντέλα ο οποίος έχει πλούσιες παραστάσεις ως ποδοσφαιριστής και μοιάζει ικανός να εμπνεύσει τους παίκτες του και να οδηγήσει τη χώρα σε μια πορεία ανάλογη με το Euro του 2008.

Κροατία


Μικρή ομάδα δεν τη λες, αλλά ασφαλώς δεν έχει και την αίγλη της Αγγλίας, της Ισπανίας, της Γαλλίας και αυτών των ομάδων. Παρότι είναι ένα μικρό κράτος, βγάζει τρομερές φουρνιές ποδοσφαιριστών και είναι ένα σύνολο με τεχνίτες παίκτες. Το έχει αποδείξει σε Euro και Μουντιάλ άλλωστε, πραγματοποιώντας πορείες μέχρι την τετράδα ή και τον τελικό.



Με αυτή τη λογική και το γεγονός πως είναι ένα κράτος με μικρό πληθυσμό και δεν έχει τίτλους στο παλμαρέ της, αποτελεί την… έξτρα επιλογή των «μικρών» που αναμφίβολα μπορεί να κάνει ζημιές στους μεγάλους. Στα νοκ-άουτ είναι ο χειρότερος αντίπαλος που μπορεί να σου πετύχει και παρότι έχει ορισμένους αστέρες της σε πιο προχωρημένη ηλικία όπως οι Μόντριτς, Μπρόζοβιτς, Πέρισιτς, Μπούντιμιρ και Κράμαριτς, μπορούν αυτοί να κάνουν τη διαφορά.

Μεγάλη προσοχή επίσης σε Γκβάρντιολ, Πάσαλιτς, Πιάτσα και Πέτκοβιτς, όπως και συνολικά σε αυτή την ομάδα-πρότυπο. Η Κροατία είναι κακός δαίμονας για πολλούς, αλλά θα πρέπει να προκριθεί και από τον ιδιαίτερα απαιτητικό όμιλο που θα αντιμετωπίσει Ιταλία, Ισπανία και Αλβανία.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube