Για τους ποδοσφαιριστές της εθνικής Ουκρανίας η πρόκριση στα τελικά του Euro 2024 ήταν κάτι παραπάνω από θέμα τιμής. Τα «παιδιά του πολέμου», όπως χαρακτηρίστηκαν από κάποιους, κατάφεραν να εξασφαλίσουν την τέταρτη διαδοχική συμμετοχή της χώρας σε Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, μετά από εκείνες το 2012, το 2016 και το 2020 (2021 λόγω του Covid-19).
Ο Σεργκέι Ρεμπρόφ διαδέχθηκε τον σημερινό πρόεδρο της Ομοσπονδίας, Αντρέι Σεφτσένκο, στον «κυανοκίτρινο πάγκο», και με τη μεγάλη νίκη στα playoffs του Euro κατάφεραν να κερδίσουν το εισιτήριο για τα γήπεδα της Γερμανίας, παρά τις όποιες αντιξοότητες κλήθηκαν να διαχειριστούν λόγω της εμπόλεμης κατάστασης που βρίσκεται η χώρα τους με τη Ρωσία.
Η σημερινή ομάδα φιλοδοξεί να εκμεταλλευτεί την εμπειρία των βασικών παικτών της και τη φρεσκάδα των νέων ταλέντων για να κάνει μια αξιόλογη πορεία στο τουρνουά. Η Ουκρανία συνδυάζει, δηλαδή, ταλέντο, εμπειρία και νεανικό ενθουσιασμό, καθιστώντας την επικίνδυνο αντίπαλο για οποιονδήποτε.
Στα μεγάλα αστέρια της «Ζμπίρνα» ξεχωρίζουν ποδοσφαιριστές, όπως οι Λούνιν, Ζιντζένκο, Τσιγκάνκοβ, Μούντρικ και Ντόβμπικ.
Η Ουκρανία στοχεύει να περάσει από τη φάση των ομίλων και να φτάσει όσο το δυνατόν πιο μακριά στη διοργάνωση. Οι στόχοι της ομάδας περιλαμβάνουν την πρόκριση στις νοκ-άουτ φάσεις και, αν είναι δυνατόν, την επίτευξη μιας ιστορικής διάκρισης.
Η αποστολή
Τερματοφύλακες: Λούνιν (Ρεάλ Μαδρίτης), Μπούτσαν (Ντιναμό Κιέβου), Τρούμπιν (Μπενφίκα)
Αμυντικοί: Ματβιένκο (Σαχτάρ), Κονόπλια (Σαχτάρ), Μποντάρ (Σαχτάρ), Τίμτσουκ (Ντιναμό Κιέβου), Μικολένκο (Έβερτον), Ζαμπάρνι (Μπόρνμουθ), Σβατόκ (Ντνίπρο-1), Ταλοβέροβ (Λασκ Λίντσερ), Μικχαϊλιτσένκο (Πολίσια Ζχίτομιρ)
Μέσοι: Γιαρμολένκο (Ντιναμό Κιέβου), Σαπαρένκο (Ντιναμό Κιέβου), Μπράζκο (Ντιναμό Κιέβου), Στεπανένκο (Σαχτάρ), Ζούκμπκοβ (Σαχτάρ), Σουντάκοβ (Σαχτάρ), Ζιντσένκο (Άρσεναλ), Τσιγκάνκοφ (Τζιρόνα), Μούντρικ (Τσέλσι), Σίντορτσουκ (Βέστερλο), Μαλινόφσκι (Τζένοα)
Επιθετικοί: Ντόβμπικ (Τζιρόνα), Γιάρεμτσουκ (Βαλένσια), Βανάτ (Ντιναμό Κιέβου).
Πώς προκρίθηκε:
Ήταν στον 3ο όμιλο της προκριματικής φάσης και τερμάτισε με 4 νίκες, 2 ισοπαλίες και ισάριθμες ήττες (με 11 γκολ υπέρ, 8 κατά) στην 3η θέση, μετά από Αγγλία και Ιταλία, κερδίζοντας το εισιτήριο για τα playoffs του Nations League. Εκεί αντιμετώπισε τη Βοσνία, την οποία νίκησε με 2-1, και λίγες ώρες αργότερα με μεγάλη ανατροπή (2-1) επικράτησε της Ισλανδίας.
Σχηματισμός:
Ενώ στην αρχή ξεκίνησε με το κλασικό 4-4-2 και δύο «εξάρια», στα πιο απαιτητικά παιχνίδια με Βοσνία, Ιταλία και Αγγλία, ο Ρεμπρόφ επέλεξε να παρατάξει με ένα επιθετικό 4-3-3 την ομάδα του.
Στα 10 παιχνίδια, προκριματικά και playoffs, οι Σουντάκοβ, Ζαμπάρνι, Μικολένκο και Ντόβμπικ, ήταν οι τέσσερις παίκτες που έπαιξαν σε όλη τη διαδρομή.
Λούνιν, Κονόπλια, Ζαμπάρνι, Ματβιένκο, Μικολένκο, Μπράζκο, Σουντάκοβ, Μαλινόφσκι, Τσιγκάνκοφ, Μούντρικ, Γιάρεμτσουκ.
Το αστέρι:
Αρτέμ Ντόβμπικ. Πρόκειται για έναν ποδοσφαιριστή που τον «γνωρίσαμε» στο παιχνίδι του Παναθηναϊκού με την Ντίπρο-1 για τα προκριματικά του Champions League. Η Τζιρόνα απέκτησε το 50% των δικαιωμάτων του έναντι 7 εκατ. ευρώ και κατάφερε να ξεχωρίσει στη LaLiga, πετυχαίνοντας 25 γκολ και είχε 10 ασίστ στο ενεργητικό του με την έκπληξη του ισπανικού πρωταθλήματος.
Αξίζει να τον δεις:
Γκιόργκι Σουντάκοβ. Στα 21 του χρόνια έχει ήδη ένα Euro, αποτελώντας το νέο hot όνομα του ουκρανικού ποδοσφαίρου που θεωρείται πως θα κάνει σύντομα το άλμα σε μεγάλο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Με τη φανέλα της Σαχτάρ έπαιξε σε 34 αγώνες, 8 από αυτούς σε Champions League και Europa League, έχοντας 10 γκολ συνολικά και 6 ασίστ.
Προπονητής:
Σεργκέι Ρεμπρόφ. Ο 50χρονος προπονητής μοιάζει να είναι ο ιδανικός άνθρωπος για να στηριχθεί πάνω του το ουκρανικό ποδόσφαιρο, αφού πέρα από τον Αντρέι Σεφτσένκο που βρίσκεται στον προεδρικό θώκο, εκείνος έχει το ρόλο του αντιπροέδρου στην ομοσπονδία. Όπως αναφέραμε παραπάνω, έχει καθίσει σε 10 ματς στον πάγκο της ομάδας, με τα αποτελέσματά του να είναι 4 νίκες, 2 ισοπαλίες και ισάριθμες ήττες στην προκριματική φάση και οι δύο νίκες στα playoffs. Είχε ξεκινήσει την προπονητική του καριέρα στην Ντιναμό Κιέβου και μετά ανέλαβε την ομάδα, πριν πάει σε Αλ Αχλί, Φερεντσβάρος (είχε αντιμετωπίσει τον Ολυμπιακό) και Αλ Αΐν.
Πιθανότητες κατάκτησης:
Σύμφωνα με τις αποδόσεις, η Ουκρανία είναι στην 16η θέση στη σειρά των φαβορί για την κατάκτηση σε απόδοση 100.00. Στόχος για την ομάδα του Σεργκέι Ρεμπρόφ είναι αρχικά να περάσει τον όμιλο και ελπίζει να επαναλάβει την πορεία στα προκριματικά της προηγούμενης διοργάνωσης.
Το πρόγραμμα στον 5ο όμιλο:
Ρουμανία-Ουκρανία (17/6, 16:00) – Μόναχο
Σλοβακία-Ουκρανία (21/6, 22:00) – Ντίσελντορφ
Ουκρανία-Βέλγιο (26/6, 19:00) – Στουτγκάρδη
Προηγούμενες συμμετοχές σε Euro:
3 (2012, 2016, 2020)
Υψηλότερη θέση:
Προημιτελική φάση (2020)
Θέση στην Ευρωπαϊκή Κατάταξη: 12η (1.568,86 βαθμούς) ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube