Ο αποκλεισμός από την φάση των ομίλων στο προηγούμενο Euro, σε συνδυασμό με τα πρόωρα «αντίο» στα Παγκόσμια Κύπελλα του 2018 και του 2022, οδήγησαν την Γερμανία στην ανάγκη για… reset.

Μάλιστα, με την τρέχουσα διοργάνωση να γίνεται εντός έδρας, η υποχρέωση για την επαναφορά της «νατσιονάλμανσαφτ» στις… εργοστασιακές ρυθμίσεις και την κατάκτηση ενός τίτλου, έγινε ακόμα πιο επιτακτική!

Πόσο μάλλον όταν, η τελευταία φορά που η Γερμανία στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης ήταν πίσω στο μακρινό 1996. Με τον Γιούλιαν Νάγκελζμαν, λοιπόν, να αναλαμβάνει το δύσκολο έργο της αναδόμησης της εθνικής ομάδας καλούμενος να φέρει και… αποτέλεσμα.

Το πρώτο πράγμα που έκανε ο ομοσπονδιακός τεχνικός ήταν να προχωρήσει σε προσθαφαιρέσεις στο ρόστερ του. Επανάφερε τον Παγκόσμιο πρωταθλητή Τόνι Κρόος, «έκοψε» τους βετεράνους Ματς Χούμελς και Λέον Γκορέτσκα, ενώ έφερε συνολικά 12 νέα πρόσωπα, ανάμεσά τους ο Μαξιμίλιαν Μίτελστεντ και ο Ρόμπερτ Άντριχ ή ο Φλόριαν Βιρτς με τον Γιόναταν Τα.

Προτού συμβεί αυτό, τον περασμένο Μάρτιο, φρόντισε να έχει 20λεπτα τετ α τετ με τους υποψήφιους διεθνείς, εξηγώντας τους τον ρόλο που θα έχουν και καλώντας τους να δεσμευτούν ότι θα τον αποδεχτούν! Είπαμε, νέα ήθη και έθιμα…



Όλα αυτά, πάντως, δείχνουν να έχουν δημιουργήσει ένα πολύ καλό κλίμα στις τάξεις των «πάντσερ», που αποδεδειγμένα χρειάζονταν «φρέσκο αίμα», με παίκτες… πεινασμένους οι οποίοι παράλληλα δεν κουβαλούσαν «βάρη» από περασμένες αποτυχίες.

Μάλιστα, ο Νάγκελζμαν δεν κρύφτηκε πίσω από το δάχτυλό του. Έθεσε σαν στόχο της χώρας του την κατάκτηση του Euro 2024, παραθέτοντας παράλληλα και τους λόγους που τον κάνουν να θεωρεί εφικτό τον στόχο αυτό…

Τολμηρή, αν μη τι άλλο, προσέγγιση από πλευράς του, όμως δεδομένα υπάρχουν όντως λόγοι η ποδοσφαιρική Γερμανία να αισιοδοξεί για μια μεγάλη επιτυχία.

Πέραν του οικογενειακού κλίματος, που αναφέραμε και προηγουμένως, ή του μεγάλου κίνητρου που έχουν οι περισσότεροι διεθνείς, η σπουδαία φόρμα αρκετών και η εκπληκτική χρονιά που έκαναν κάποιοι εξ αυτών, (μπορεί να) είναι το μεγαλύτερο εχέγγυο για το… τέταρτο -ευρωπαϊκό- αστέρι στην φανέλα!

Η αποστολή:
Τερματοφύλακες:
Όλιβερ Μπάουμαν (Χόφενχαϊμ), Μάνουελ Νόιερ (Μπάγερν Μονάχου), Μαρκ Αντρέ τερ Στέγκεν (Μπαρτσελόνα).

Αμυντικοί: Βάλντεμαρ Άντον (Στουτγκάρδη), Μπένιαμιν Χένριχς (Λειψία), Γιόσουα Κίμιχ (Μπάγερν Μονάχου), Ρόμπιν Κοχ (Άιντραχτ Φρανκφούρτης), Μαξιμίλιαν Μίτελστεντ (Στουτγκάρδη), Νταβίντ Ράουμ (Λειψία), Αντόνιο Ρίντιγκερ (Ρεάλ Μαδρίτης), Νίκο Σλότερμπεκ (Μπορούσια Ντόρτμουντ), Γιόναταν Τα (Μπάγερ Λεβερκούζεν).

Μέσοι: Ρόμπερτ Άντριχ (Μπάγερ Λεβερκούζεν), Κρις Φίριχ (Στουτγκάρδη), Πασκάλ Γκρος (Μπράιτον), Ιλκάι Γκιντογκάν (Μάντσεστερ Σίτι), Τόνι Κρόος (Ρεάλ Μαδρίτης), Τζαμαλ Μουσιάλα (Μπάγερν Μονάχου), Λιρόι Σανέ (Μπάγερν Μονάχου), Φλοριάν Βιρτς (Μπάγερ Λεβερκούζεν), Εμρέ Τσαν (Μπορούσια Ντόρτμουντ).

Επιθετικοί:
Μαξιμίλιαν Μπάιερ (Χόφενχαϊμ), Νίκλας Φίλκρουγκ (Μπορούσια Ντόρτμουντ), Κάι Χάφερτς (Άρσεναλ), Τόμας Μίλερ (Μπάγερν Μονάχου), Ντενίζ Ουντάβ (Στουτγκάρδη).

Πώς προκρίθηκε:
Άνευ αγώνων, ούσα η διοργανώτρια χώρα του τουρνουά.

Σχηματισμός:
Μικρό το δείγμα του Γιούλιαν Νάγκελζμαν μέχρι σήμερα στην εθνική Γερμανίας αλλά… ενδεικτικό, αφού σε έξι ματς έχει παίξει πέντε φορές με 4-2-3-1 και άλλη μια με 4-4-2.

Νόιερ - Κίμιχ, Τα, Ρίντιγκερ, Μίτελστεντ - Άντριχ, Κρόος - Bιρτς, Γκιντογκάν, Μουσιάλα - Xάφερτς.



Το αστέρι:
Τόνι Κρόος.
Και μόνο το γεγονός ότι χρειάστηκε να επιστρέψει στις… υπηρεσίες της πατρίδας για να έρθει μια επιτυχία, μαρτυράει πολλά για το «ειδικό βάρος» του! Έστω και στα 33 του, αποτελεί κομβικό παίκτη και για την Ρεάλ Μαδρίτης, με την οποία είχε ένα γκολ και εννιά ασίστ σε 47 εμφανίσεις φέτος. Παράλληλα, με τη Γερμανία μετράει 108 συμμετοχές με 17 τέρματα και 21 τελικές πάσες, ενώ έχει 15 ματς σε τελική φάση Euro. Σταματάει το ποδόσφαιρο και θα ήθελε να το κάνει ως πρωταθλητής Ευρώπης…



Αξίζει να τον δεις:
Φλόριαν Βιρτς.
Από τους μεγάλους πρωταγωνιστές των γερμανικών αλλά και… ευρωπαϊκών γηπέδων τη σεζόν που τελείωσε, κάνοντας πράγματα και θαύματα με την φανέλα της Μπάγερ Λεβερκούζεν. Σημειώστε: 32/34 παιχνίδια στη Bundesliga με 11 γκολ και άλλες 12 ασίστ, 48-19-20 αντίστοιχα σε όλες τις διοργανώσεις και σπουδαίες εμφανίσεις γενικά! Μπορεί να προσφέρει τόσο ως δεξί εξτρέμ αλλά και σαν δεκάρι, διαθέτοντας υψηλή τεχνική κατάρτιση, «ξεπέταγμα» και… άγνοια κινδύνου στα 21 του…



Προπονητής:
Γιούλιαν Νάγκελζμαν.
Προσλήφθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου του 2023, παίρνοντας την θέση του απολυθέντος Χάνζι Φλικ και υπογράφοντας αρχικά συμβόλαιο μέχρι τον Ιούλιο του 2024, όντας ο δεύτερος πιο νέος σε ηλικία ομοσπονδιακός προπονητής της Γερμανίας, στα 36 του. Τελικά, ανανέωσε τη σύμβασή του έως το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2026… προκαταβολικά και άνευ εξασφαλισμένης επιτυχίας στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα! Θιασώτης του πιεστικού και άμεσου ποδοσφαίρου, θεωρήθηκε από τους πλέον ταλαντούχους προπονητές το 2021. Έχει θητεύσει στους πάγκους των Χόφενχαϊμ, Λειψίας και Μπάγερν Μονάχου.

Πιθανότητες κατάκτησης:
Σύμφωνα με τις αποδόσεις η Γερμανία είναι στην 3η θέση στη σειρά των φαβορί για την κατάκτηση σε απόδοση 6.00. Στόχος για την ομάδα του Γιούλιαν Νάγκελζμαν είναι, μέσω της άμεσης αφομοίωσης των νέων δεδομένων σε πάγκο και αγωνιστικό χώρο, να το φτάσει… μέχρι τέλους.



Το πρόγραμμα στον 1ο όμιλο:
Γερμανία-Σκωτία (14/6, 22:00) - Μόναχο
Γερμανία-Ουγγαρία (19/6, 19:00) - Στουτγκάρδη
Ελβετία-Γερμανία (23/6, 22:00) - Φρανκφούρτη

Προηγούμενες συμμετοχές σε Euro:
13 (1972, 1976, 1980, 1984, 1988, 1992, 1996, 2000, 2004, 2008, 2012, 2016, 2020)

Υψηλότερη θέση:
1η (1972, 1980, 1996)

Θέση στην Ευρωπαϊκή κατάταξη: 9η (1.643,49 βαθμούς)

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube