Την εμπειρία που απέκτησε στα χρόνια της ποδοσφαιρικής του καριέρας, σε ομάδες όπως η Μίλαν και η Τσέλσι, έχει μεταφέρει ήδη o Αντρέι Σεφτσένκο στην Ουκρανία, με μεγάλο στόχο τώρα να αποκλείσει την Αγγλία στην προημιτελική φάση του Euro 2020.
Η ιστοσελίδα της «Independent» αποκαλύπτει πως ο ομοσπονδιακός τεχνικός των Ουκρανών δουλεύει αρκετά στην προετοιμασία της ομάδας του, ώστε να μπορέσει να χτυπήσει (και) εκείνη του Γκάρεθ Σαουθγκέιτ.
Μερικά από τα στοιχεία που έχει βάλει στην προπόνηση, με στόχο οι Ουκρανοί να είναι απόλυτα έτοιμοι να αντιμετωπίσουν κάθε αντίπαλο είναι η στατιστική και η επιστήμη.
Όσοι έχουν την τύχη να παρακολουθήσουν ή να μάθουν τον τρόπο δουλειάς του «Σέβα» τονίζουν πως αυτή είναι εξαιρετική. Όπως και ο μετρ του είδους Πεπ Γκουαρντιόλα, έτσι και ο Αντρέι Σεφτσένκο λαμβάνει πολύ σοβαρά υπ' όψιν του την ανάλυση των επιστημονικών δεδομένων των παικτών για την προετοιμασία της ομάδας.
Για παράδειγμα η Ουκρανία είναι η μόνη, η οποία στο Euro 2020 χρησιμοποιεί το ειδικό γιλέκο, που οι ποδοσφαιριστές φορούν στις προπονήσεις, και στους αγώνες, ώστε να καταγράφονται τα δεδομένα, από χώρο στον οποίο κινούνται και μέχρι και ειδικές μετρήσεις των διεθνών Ουκρανών.
Ο Σεφτσένκο έχει συγκροτήσει τον μικρότερο σε μέσο όρο ηλικίας επιτελείο από όλες τις ομάδες του Euro, με ειδικευμένους συνεργάτες σε κάθε πόστο. Ως άμεσος συνεργάτης του «Σέβα» είναι ο Μάουρο Τασότι, ο Αντρέα Μαλντέρα (που είναι ένας από τους καλύτερους αναλυτές ποδοσφαίρου), ο γυμναστής της Λέστερ (που είχε πάρει το 2016 το πρωτάθλημα), Αντρέα Ατζαλίν, ο Λουίτζι Νοτσεντίνι (που είναι ένας από τους καλύτερους μαθητές του Μαουρίτσιο Σάρι και ειδικεύεται στον τρόπο ανάπτυξης ποδοσφαίρου) και τον Αντρέι Ντόμπβικ (έναν από τους καλύτερους ειδικούς αναλυτές δεδομένων που συλλέγουν τα StatSports' GPS vest).
Μέσα σε όλα αυτά προστίθεται η κατάλληλη ψυχολογική προετοιμασία της ομάδας, αφού σε συνέντευξή του είχε δηλώσει: «Πρέπει πάντα να έχεις πίστη. Μπορείς να γυρίσεις ένα παιχνίδι στο τελευταίο δευτερόλεπτο. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα σπουδαίων αγώνων που κρίθηκαν στα τελευταία τους λεπτά, όπως για παράδειγμα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με την Μπάγερν Μονάχου το 1999. Αρκούν δύο λεπτά. Οι σπουδαίες ομάδες έχουν αυτή τη νοοτροπία. Όταν προπονείς κορυφαίους παίκτες, πρέπει να πιστεύουν ότι τα παιχνίδια μπορούν να κριθούν στα τελευταία 10 δευτερόλεπτα».
Και αυτό ακριβώς συνέβη στη φάση των «16» με τη Σουηδία, όπου ο Ζιτσένκο πέτυχε το «χρυσό» γκολ για τους Ουκρανούς και έφτασαν στα προημιτελικά, όπου θα αντιμετωπίσουν την Αγγλία και φιλοδοξούν να κάνουν το ίδιο, γράφοντας ιστορία στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.