Μία εβδομάδα μετά τη σέντρα στο επετειακό Κόπα Αμέρικα, το οποίο εξελίσσεται στα γήπεδα των ΗΠΑ, η σκυτάλη περνά στη «Γηραιά Ήπειρο» και πιο συγκεκριμένα στη Γαλλία, εκεί όπου από σήμερα ξεκινούν οι μάχες του 15ου Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ποδοσφαίρου.

Από τις 10 Ιουνίου έως τις 10 Ιουλίου, οπότε και είναι προγραμματισμένος να διεξαχθεί ο τελικός της διοργάνωσης, 24 ομάδες (αριθμός-ρεκόρ) θα δώσουν τις δικές τους μάχες, διεκδικώντας το στέμμα της βασίλισσας της Ευρώπης.

Ένα στέμμα που, από το 2008 δεν λέει να το αποχωριστεί η Ισπανία, η οποία θέλει να διευρύνει το σερί της, αν και οι μπουκμέικερς την θωρούν τρίτο φαβορί πίσω από την Γερμανία (μαζί με τους Ισπανούς έχουν από τρεις κατακτήσεις, αλλά η τελευταία είναι το μακρινό 1996) και τη διοργανώτρια Γαλλία, η οποία, πέραν του ότι διαθέτει μια εξαιρετική ομάδα, αγωνίζεται στην έδρα της, όπου έχει 100% επιτυχία!

Το πρώτο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου που κατέκτησαν οι Γάλλοι ήταν το 1984, όταν είχαν φιλοξενήσει τη διοργάνωση και η ομάδα του Μισέλ Πλατινί (είχε ανοίξει το σκορ) κέρδισε με 2-0 την Ισπανία, ενώ το 1998 φιλοξένησαν το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου και κατέκτησαν το μοναδικό τους τίτλο.

Για πρώτη φορά μετά από τρεις συνεχόμενες παρουσίες (2004, 2008, 2012) απούσα από τη γιορτή του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου θα είναι η Εθνική Ελλάδας, πληρώνοντας την τραγική παρουσία της στην προκριματική διαδικασία.

Αλλάζοντας τρεις προπονητές (Ρανιέρι, Μαρκαριάν, Τσάνας) και κυρίως αλλάζοντας τη νοοτροπία της ομάδας που μας είχε οδηγήσει στην κορυφή της Ευρώπης το 2004 αλλά και στις εξαιρετικές πορείες στο Euro 2012 και στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014, φτάσαμε στο σημείο να χάσουμε δύο φορές από τα Νησιά Φερόε (και όχι μόνο) και μαζί να χάσουμε μια πρόκριση που φάνταζε πολύ εύκολη... Κι όσο κι αν μας πειράζει, θα απολαύσουμε τους αγώνες χωρίς άγχος από την τηλεόραση (τα τηλεοπτικά δικαιώματα ανήκουν στην ΕΡΤ).





Το Euro στη σκιά της τρομοκρατίας

Πριν όμως περάσουμε στην οποιαδήποτε αγωνιστική ανάλυση, το βασικό θέμα συζήτησης και η μεγαλύτερη έγνοια όλων των εμπλεκομένων είναι η ασφάλεια ή αν προτιμάτε ο φόβος πιθανού τρομοκρατικού χτυπήματος στη διάρκεια των αγώνων.

Οι επιθέσεις στη Γαλλία τον Νοέμβριο του 2015 και αυτές που ακολούθησαν στις Βρυξέλλες πριν από τρεις μήνες δημιούργησαν ακόμη μεγαλύτερο προβληματισμό, ωστόσο οι διοργανωτές δηλώνουν πανέτοιμοι για παν ενδεχόμενο και η αλήθεια είναι ότι όλες οι δυνάμεις της χώρας (η οποία βρίσκεται και σε απεργιακό κλοιό) είναι σε επιφυλακή.

Οι αριθμοί πραγματικά είναι εντυπωσιακοί και θυμίζουν… εμπόλεμη κατάσταση, καθώς στη διάρκεια του τουρνουά (όπου αναμένεται να παρακολουθήσουν τους αγώνες περίπου 8.000.000 φίλαθλοι) θα βρίσκονται επί ποδός: 42.000 αστυνομικοί, 30.000 χωροφύλακες, 10.000 στρατιώτες, αλλά και άλλοι 10.000 σεκιούριτι (τους οποίους απαίτησε η UEFA), οι οποίοι θα έχουν την ευθύνη του ελέγχου στους χώρους του γηπέδου, με τις ζώνες ασφαλείας να ξεκινούν από απόσταση δύο χιλιομέτρων.

Οι Γάλλοι πέρασαν με επιτυχία το τεστ του Ρολάν Γκαρός, όπου -σε πολύ μικρότερη κλίμακα, βέβαια- λειτούργησαν οι ζώνες ασφαλείας και οι έλεγχοι με ανιχνευτές μετάλλων, ωστόσο τα μεγέθη στο Euro είναι απείρως μεγαλύτερα.

Κι αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο σε όλες τις πόλεις όπου θα διεξαχθούν οι αγώνες, θα υπάρχουν διάσπαρτοι ελεύθεροι σκοπευτές (κυρίως στις περιοχές κοντά στα ξενοδοχεία των αποστολών και στα γήπεδα).

Σε θεωρητικό επίπεδο, οι Γάλλοι φαίνεται να έχουν ετοιμαστεί για κάθε ενδεχόμενο και είναι χαρακτηριστικό ότι το τελευταίο δίμηνο έχουν επεξεργαστεί 30 διαφορετικά σενάρια (με τις ανάλογες ασκήσεις), τα οποία περιλαμβάνουν από επιθέσεις βομβιστών μέχρι επίθεση με χημικά -είτε στα γήπεδα είτε στο κέντρο των πόλεων.

Πηγή: prothema.gr

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube