Πρόκειται για 105 αργυρά τετρώβολα και 13 αργυρά τετράδραχμα, πιθανότατα τμήμα ή σύνολο νομισματικού θησαυρού, που χρονολογείται στο πρώτο μισό του 4ο π.Χ. αιώνα.
Αμέσως μετά την ενημέρωση της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών της Γενικής Γραμματείας Πολιτισμού από πλευράς των Τελωνειακών Αρχών, ξεκίνησαν οι απαραίτητες διαδικασίες προκειμένου να επιστρέψουν τα νομίσματα. Η Ελλάδα έχει συνάψει με την Ελβετία διμερή συμφωνία «περί εισαγωγής, διαμετακόμισης και επαναπατρισμού πολιτιστικών αγαθών», γεγονός που αποτέλεσε ένα ισχυρό εργαλείο για την επιτυχή έκβαση της υπόθεσης.
Με το διορισμό πληρεξουσίου δικηγόρου του ελληνικού δημοσίου, τη συνεργασία της Ελληνικής Πρεσβείας στη Βέρνη, του Ομοσπονδιακού Γραφείου Πολιτισμού καθώς και των τελωνειακών αρχών των δύο χωρών, επιτεύχθηκε η εξωδικαστική επίλυση του θέματος και ξεκίνησαν οι διατυπώσεις της επιστροφής του ιδιαιτέρως σημαντικού νομισματικού θησαυρού.
Τα νομίσματα που μεταφέρθηκαν προχθές αεροπορικώς από τη Ζυρίχη με τη συνοδεία αρχαιολόγου της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών, παραδόθηκαν στο Νομισματικό Μουσείο της Αθήνας, το οποίο στεγάζεται επί της οδού Πανεπιστημίου, σε διατηρητέο οίκημα που είχε σχεδιάσει ο Ερνέστος Τσίλερ και ανήκε στον αρχαιολόγο και φιλέλληλα Ερρίκο Σλήμαν.
Για να κάνουμε χιούμορ, κάτι τέτοιες κινήσεις χρειάζονται. Ειδικά να επιστρέψουμε στη... δραχμή, με τετράδραχμα θα έχουμε τετραπλασιασμό των χρημάτων μας!
Επιμέλεια: Δημήτρης Μπαλής