H Elite League επιβεβαίωσε από την πρώτη αγωνιστική κιόλας τον χαρακτήρα της ως λίγκα που δίνει ευκαιρίες σε νέους παίκτες να αναδειχτούν και να πάρουν χρόνο συμμετοχής σε πολύ απαιτητικό επίπεδο. Παρ’ ότι οι 5 από τους 7 αγώνες κρίθηκαν σε μονοψήφια διαφορά πόντων και μόνο σε έναν σημειώθηκε καθαρή νίκη 20 πόντων, οι προπονητές έδειξαν εμπιστοσύνη στα νέα παιδιά σε ποσοστό 56,7%!

Συνολικά οι 14 ομάδες που μπήκαν στη μάχη της πρώτης αγωνιστικής χρησιμοποίησαν 120 Έλληνες παίκτες (χωρίς να λογαριάζονται οι ξένοι). Απ’ αυτούς, οι 68 είναι γεννημένοι το 1999 και νεότεροι, δηλαδή εμπίπτουν στον κανονισμό του ηλικιακού bonus, το οποίο έχει θεσπιστεί από την αναβάθμιση του πρωταθλήματος. Χαρακτηριστικό, επίσης, είναι ότι σχεδόν οι μισοί παίκτες απ’ αυτούς είναι γεννημένοι το 2003 και νεότεροι, δηλαδή βρίσκονται ακόμα στο ηλικιακό επίπεδο των U21.

Το γεγονός έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία αν αναλογιστεί κανείς ότι αναφερόμαστε σε παίκτες που αγωνίστηκαν (κι όχι απλά είναι μέλη του ρόστερ της ομάδας) και ότι στις πρεμιέρες οι προπονητές είθισται να έχουν πιο «σφιχτό» rotation, προκειμένου να εκμεταλλευθούν την εμπειρία των πιο «μπαρουτοκαπνισμένων» παικτών τους. Άρα ο αριθμός των παικτών μικρότερης ηλικίας αναμένεται να ανέβει κι άλλο.

Η ΧΑΝΘ έσυρε το χορό της χρησιμοποίησης νέων παικτών στην πρεμιέρα. Οι οκτώ από τους εννέα Έλληνες που αγωνίστηκαν ήταν γεννημένοι το 1999 και νεότεροι. Ακολούθησαν τρεις ομάδες με επτά παίκτες (Πανερυθραϊκός, Παπάγου και Νήαρ Ηστ).

Συνολικά τέσσερις παίκτες αγωνίστηκαν πάνω από 30 λεπτά στα ματς της πρεμιέρας. Τη μεγαλύτερη συμμετοχή την είχε ο Βαλάντης Κουρτίδης του Πανερυθραϊκού, ο οποίος έμεινε στο παρκέ για 38:12 στο ματς θρίλερ με τη Μεγαρίδα, που κρίθηκε στην παράταση!

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube