Τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης φιλοξενεί ξανά η Ελλάδα.

Η «μάχη» του Ολυμπιακού με τη Φιορεντίνα στην OPAP Arena με έπαθλο το τρόπαιο του Conference League, θα είναι η 8η στα μέρη μας και το sport-fm.gr σάς θυμίζει τους επτά προηγούμενους.

Πρόκειται για τον 4ο διαφορετικό τόπο, ο οποίος θα υποδεχθεί ανάλογο παιχνίδι, καθώς έχουν διοργανωθεί στο παλιό και στο νέο «Γ. Καραϊσκάκης», στο «Καυτανζόγλειο» και στο ΟΑΚΑ.

Τσέλσι-Ρεάλ Μαδρίτης (19/5/1971, Κύπελλο Κυπελλούχων)


Ο πρώτος τελικός στην Ελλάδα διεξήχθη στο «Γ. Καραϊσκάκης» και ήταν διπλός, για το νεοσύστατο τότε Κύπελλο Κυπελλούχων. Η Ρεάλ Μαδρίτης αντιμετώπισε την Τσέλσι στις 19 Μαΐου του 1971, με τους Λονδρέζους να κατακτούν το παρθενικό τους ευρωπαϊκό τρόπαιο. Μπροστά σε 42.000 θεατές η αναμέτρηση έληξε ισόπαλη, χάρη στα γκολ από Όσγκουντ (56’) και Θόκο (90’). Ο επαναληπτικός διεξήχθη δύο ημέρες μετά, με τον κόσμο να είναι με το ζόρι ο μισός. Οι «μπλε» έραψαν το ματς στα μέτρα τους στο πρώτο ημίχρονο, με τους Ντέμσι (33’) και Όσγκουντ (39’) να βρίσκουν δίχτυα, ενώ ο Φλέιτας μείωσε στο 75’.

Τσέλσι (Ντέιβ Σέξτον): Μπονέτι, Μπόιλ, Ντέμπσι, Γουέμπ, Χάρις, Χόλινς (105' Μάλιγκαν), Κουκ, Γουέλερ, Χάουσμαν, Οσγκουντ (89' Μπόλντουιν), Χάντσον.
Ρεάλ Μαδρίτης (Μιγκέλ Μουνιόθ): Μπόρχα, Χοσέ Λουίς, Μπενίτο, Θόκο, Θουνθουνέγκι, Πίρι, Γκρόσο, Βελάσκεθ, Πέρεθ (85' Φλέιτας), Αμάνθιο, Χέντο (77' Γκράντε).





Μίλαν-Λιντς (16/5/1973, Κύπελλο Κυπελλούχων)


Μόλις δύο χρόνια μετά τον πρώτο εν Ελλάδι τελικό, ακολούθησε ο δεύτερος. Η Θεσσαλονίκη είχε την τιμή να φιλοξενήσει το Μίλαν-Λιντς, το οποίο διεξήχθη στο κατάμεστο «Καυτανζόγλειο». Οι «ροσονέρι» επικράτησαν 1-0 με γκολ του Κιαρούτζι στο 5ο λεπτό. Η αναμέτρηση ήταν ξεχωριστή, αφού Έλληνας διαιτητής σφύριξε για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκό τελικό, δίχως το επιθυμητό αποτέλεσμα. Η αγγλική ομάδα, η οποία ήταν πανίσχυρη εκείνη την περίοδο, έμεινε με φριχτά παράπονα για τις αποφάσεις του.

Μίλαν (Νερέο Ρόκο): Βέκι, Σαμπαντίνι, Ζινιόλι, Ανκουιλέτι, Τουρόνε, Ροζάτο (59' Ντόλτσι), Ριβέρα, Μπενέτι, Σολιάνο, Μπιγκόν, Κιαρούτζι.
Λιντς (Ντον Ρέβι): Χάρβεϊ, Ρένι, Τσέρι, Μπέιτς, Μάντελεϊ, Χάντερ, Γκρέι (54' ΜακΚουίν), Γιόραθ, Λόριμερ, Τζόρνταν, Τζόουνς.



Αμβούργο-Γιουβέντους (25/5/1983, Κύπελλο Πρωταθλητριών)


Τον Μάιο του 1983 διεξήχθη για πρώτη φορά τελικός του Κυπέλλου Πρωταθλητριών στα μέρη μας, μπροστά σε περίπου 73.500 θεατές. Η Γιουβέντους αντιμετώπισε το Αμβούργο στο ΟΑΚΑ σε μία αναμέτρηση η οποία παραμένει αξέχαστη στους «δεινόσαυρους», οι οποίοι στον 2ο γύρο είχαν αποκλείσει τον Ολυμπιακό. Το τέρμα του Φέλιξ Μάγκατ μόλις στο 9ο λεπτό, με τρομερό σουτ με το αριστερό τούς χάρισε τη νίκη και το τρόπαιο. Τρία χρόνια νωρίτερα η γερμανική ομάδα είχε παίξει για πρώτη φορά σε τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, γνωρίζοντας την ήττα με 1-0 από τη Νότιγχαμ Φόρεστ του Μπράιαν Κλαφ.

Αμβούργο (Ερνστ Χάπελ): Στάιν, Καλτζ, Γιάκομπς, Ιερόνιμους, Βερμέγιερ, Ρολφ, Μάγκατ, Γκρο, Μιλέφσκι, Χρούμπες, Μπάστρουπ (55' Φον Χέισεν).
Γιουβέντους (Τζιοβάνι Τραπατόνι): Τζοφ, Τζεντίλε, Σιρέα, Μπρίο, Καμπρίνι, Μπονίνι, Ταρντέλι, Πλατινί, Μπόνιεκ, Ρόσι (56' Μαροκίνο), Μπέτεγκα.



Άγιαξ-Λοκομοτίβ Λειψίας (13/5/1987, Κύπελλο Κυπελλούχων)


Το ΟΑΚΑ τον Μάιο του 1987 φιλοξένησε την αναμέτρηση του Άγιαξ με τη Λοκοκομοτίβ Λειψίας με έπαθλο το Κύπελλο Κυπελλούχων, με το γήπεδο να είναι μισογεμάτο. Περίπου 35.000 φίλαθλοι έδωσαν το «παρών». Οι Γερμανοί ήταν… μετρημένοι, αφού το τείχος δεν είχε πέσει ακόμα. Ο «Αίαντας» του (προπονητή) Γιόχαν Κρόιφ επικράτησε 1-0 με γκολ του Φαν Μπάστεν με καρφωτή κεφαλιά. Στον 2ο γύρο, οι Ολλανδοί είχαν αποκλείσει τον Ολυμπιακό, επικρατώντας 4-0 εντός έδρας, ενώ στην Αθήνα ήρθαν 1-1. Υπενθυμίζεται ότι την ίδια χρονιά, η Ελλάδα είχε φιλοξενήσει τον τελικό του Ευρωμπάσκετ, με την Ελλάδα να επικρατεί της Σοβιετικής Ένωσης στο ΣΕΦ.

Άγιαξ (Γιόχαν Κρόιφ): Μέντζο, Σιλόι, Φέρλαατ, Ράικαρντ, Μπέβε, Βίντερ, Βάουτερς, Φαν Σιπ, Μιούρεν (82' Σόλτεν), Φαν Μπάστεν, Βίτσκε (66' Μπέργκαμπ).
Λοκομοτίβ Λειψίας (Χανς-Ούλριχ Τομάλε): Μίλερ, Κρέερ, Μπάουμ, Λίντνερ, Τσότσχε, Μπρέντοβ, Σολτς, Λίντερς (75' Κουν), Εντμουντ (55' Λάτσκε), Ρίχτερ, Μάρσαλ.



Μίλαν-Μπαρτσελόνα (18/5/1994, Champions League)


Τιτανομαχία με θρίαμβο για τους «ροσονέρι» στο ΟΑΚΑ. Η Μίλαν του Φάμπιο Καπέλο επικράτησε 4-0 της Μπαρτσελόνα του Γιόχαν Κρόιφ, πραγματοποιώντας ονειρική εμφάνιση. Ο Μασάρο έδειξε τον δρόμο προς τη νίκη, σημειώνοντας δύο τέρματα στο α’ μέρος (22’, 45+2’). Δύο λεπτά μετά την ανάπαυλα, ακολούθησε η γκολάρα του Σαβίσεβιτς, με τρομερή λόμπα από τα δεξιά με το αριστερό, ενώ στο 58’ ο Ντεσαγί βρέθηκε σε θέση φορ και με ωραίο πλασέ έστειλε την μπάλα στα δίχτυα, με τις τηλεοπτικές κάμερες να απαθανατίζουν απογοητευμένο τον «ιπτάμενο Ολλανδό» στον πάγκο σε εκείνο το σημείο.

Μίλαν (Φάμπιο Καπέλο): Ρόσι, Τασότι, Πανούτσι, Αλμπερτίνι, Γκάλι, Μαλντίνι (83' Νάβα), Ντοναντόνι, Ντεσαγί, Μπόμπαν, Σαβίτσεβιτς, Μασάρο.
Μπαρτσελόνα (Γιόχαν Κρόιφ): Θουμπιθαρέτα, Φερέρ, Γκουαρντιόλα, Κούμαν, Ναδάλ, Μπακέρο, Σέρχι (72' Εστεμπαράν), Στόιτσκοφ, Αμόρ, Ρομάριο, Μπεγκιριστάιν (52' Εουσέμπιο).



Μίλαν-Λίβερπουλ (18/5/2007, Champions League)


Γουρλίδικη είναι η Ελλάδα για τη Μίλαν, αφού μετράει 3/3. Τον Μάιο του 2007 επικράτησε 2-1 της Λίβερπουλ στο κατάμεστο ΟΑΚΑ και κατέκτησε το Champions League, ενώ είχε προηγηθεί μία κατάκτηση Κυπέλλου Κυπελλούχων στη Θεσσαλονίκη και εκείνη της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης στην Αθήνα. Πήρε με αυτόν τον τρόπο ρεβάνς για την προ δύο ετών ήττα στο έπος των «reds» στην Κωνσταντινούπολη. Μεγάλος πρωταγωνιστής ήταν ο Ιντσάγκι, ο οποίος άνοιξε το σκορ στο 45’, βρίσκοντας την μπάλα μετά από εκτέλεση φάουλ του Πίρλο, ενώ στο 82’ έφερε πιο κοντά το τρόπαιο, αξιοποιώντας μπαλιά-τρύπα του Κακά. Ο Κάουτ μείωσε στο 89’ με κεφαλιά από κοντά. Εκείνη τη σεζόν, οι «ροσονέρι» είχαν αντιμετωπίσει την ΑΕΚ στους ομίλους της διοργάνωσης, με την Ένωση να παίρνει σπουδαία νίκη με φάουλ του Σέζαρ στο ΟΑΚΑ, ενώ έχασε 3-0 στην Ιταλία.

Μίλαν (Κάρλο Αντσελότι): Ντίντα, ΌΝτο, Νέστα, Μαλντίνι, Γιανκουλόφσκι (80' Καλάτζε), Αμπροζίνι, Πίρλο, Γκατούζο, Σέεντορφ (92' Φαβάλι), Κακά, Ιντσάγκι (88' Τζιλαρντίνο).

Λίβερπουλ (Ράφα Μπενίτεθ): Ρέινα, Φίναν (88' Αρμπελόα), Κάραγκερ, Άγκερ, Ρίισε, Μαστσεράνο (78' Κράουτς), Τσάμπι Αλόνσο, Πέναντ, Ζέντεν (59' Κιούελ), Τζέραρντ, Κάουτ.



Μάντσεστερ Σίτι-Σεβίλλη (16/8/2023, Σούπερ Καπ)


Το καλοκαίρι του 2023 διεξήχθη για πρώτη φορά τελικός ευρωπαϊκού Σούπερ Καπ στην Ελλάδα. Το «Γ. Καραϊσκάκης» φιλοξένησε την αναμέτρηση της πρωταθλήτριας Ευρώπης, Μάντσεστερ Σίτι, κόντρα στην Κυπελλούχο, Σεβίλλη. Το ματς ήταν θρίλερ, με τους «Πολίτες» να λυγίζουν την ομάδα τους Ανδαλουσιάνους στα πέναλτι, επικρατώντας 5-4 στη ρώσικη ρουλέτα, μετά το 1-1 στην κανονική διάρκεια, στην οποία η ομάδα του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ να πραγματοποίησε εξαιρετική εμφάνιση. Ο Εν Νεσιρί άνοιξε το σκορ στο 25’ με κεφαλιά, ενώ με τον ίδιο τρόπο ισοφάρισε ο Πάλμερ στο 63’. Μοιραίος ήταν για τους Σεβιγιάνους ο Γκούντελι στη διαδικασία των πέναλτι.

Μάντσεστερ Σίτι (Πεπ Γκουαρντιόλα): Έντερσον, Γουόκερ, Ακάντζι, Γκβάρντιολ, Άκε, Ρόδρι, Κόβατσιτς, Φόντεν, Πάλμερ (85' Άλβαρες), Γκρίλις, Χάαλαντ
Σεβίλλη (Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ): Μπόνο, Νάβας (83' Μοντιέλ), Μπαντέ, Γκούντελι, Ακούνια, Χορδάν, Ράκιτιτς, Τόρες (74' Σάντσεθ), Οκάμπος, Λαμέλα (90+3' Σούσο), Εν Νεσίρι (90+3' Μιρ)

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube