Η κλήρωση της 17ης Δεκεμβρίου έκανε το χατίρι στον κόσμο που ήθελε να δει δυνατά και αμφίρροπα παιχνίδια χωρίς ξεκάθαρα φαβορί.

Την ερχόμενη εβδομάδα λοιπόν οι πρώτες οκτώ ομάδες αναμετρώνται με σκοπό ένα αποτέλεσμα που θα τους δώσει προβάδισμα για την πρόκριση.

Πάμε όμως να ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά..

Ρόμα – Πόρτο


Η ομάδα του Κώστα Μανωλά φέτος δεν έχει τη σκληράδα και το χαρακτήρα των προηγούμενων ετών. Ισοβαθμεί στην έκτη θέση του ιταλικού πρωταθλήματος, έχοντας τη δεύτερη χειρότερη άμυνα των πρώτων δέκα ομάδων, χωρίς να έχει καταφέρει να βρει μια στρατηγική που να της δώσει σιγουριά στο παιχνίδι της.

Στον Ζ΄ όμιλο του Τσάμπιονς Λιγκ πήρε τη δεύτερη θέση με 9 βαθμούς και η εικόνα δείχνει ότι στην προσπάθειά της, μεγαλύτεροι αντίπαλοι ήταν οι Πλζεν και ΤΣΣΚΑ Μόσχας με 7 βαθμούς, παρά η -πιο αδύναμη φέτος- Ρεάλ Μαδρίτης που πήρε την πρώτη θέση.

Από την άλλη, η Πόρτο πήρε εύκολα την πρώτη θέση του Δ΄ ομίλου, αφού Γαλατά και Λοκομοτίβ δεν μπόρεσαν να προβάλλουν ιδιαίτερη αντίσταση. Πέντε νίκες και μία ισοπαλία (απέναντι στη Σάλκε) σε έξι αγώνες είναι ένας άκρως θετικός απολογισμός για την ομάδα του Σέρτζιο Κονσεϊσάο, η οποία όμως δε μένει εκεί.

Στην Πορτογαλία διατηρεί επίσης τα πρωτεία έχοντας την καλύτερη άμυνα και τη δεύτερη καλύτερη επίθεση του πρωταθλήματος, συνεχίζοντας από εκεί που τελείωσε την περσινή σεζόν.

Τα πράγματα δεν έχουν αλλάξει δραματικά από τη μέρα της κλήρωσης μέχρι και σήμερα για τη Ρόμα, που εξακολουθεί να μην μπορεί να βρει τον καλό της χαρακτήρα (χαρακτηριστική είναι η ήττα της με 7-1 από τη Φιορεντίνα στα προημιτελικά του Κυπέλλου Ιταλίας), ενώ δεν έγιναν και προσθήκες στη διακοπή του χειμώνα.

Η Πόρτο, ωστόσο, παρά το ότι έκανε κάποιες μεταγραφές σε άμυνα και επίθεση, δείχνει αυτή την περίοδο να έχει δεδομένες αδυναμίες, χάνοντας το Κύπελλο Πορτογαλίας στα πέναλτι απέναντι στη Σπόρτινγκ και έχοντας τρεις ισοπαλίες στα τελευταία τέσσερα παιχνίδια της.

Παράλληλα ο δεύτερος βασικός της σκόρερ Μαρέγκα τραυματίστηκε πρόσφατα στο παιχνίδι με τη Γκιμαράες με τις εκτιμήσεις να δείχνουν επιστροφή τέλη Μαρτίου.

Και οι δύο ομάδες λοιπόν θα έχουν την ευκαιρία τους. Μένει να μάθουμε πρώτον αν η Ρόμα σε αυτή τη φάση μπορεί να δείξει το καλό της πρόσωπο και δεύτερον αν αυτό το πρόσωπο σήμερα είναι αρκετό για να ανταγωνιστεί μια καλοδουλεμένη ομάδα με αδυναμίες όπως είναι αυτή της Πόρτο.

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – Παρί Σεν Ζερμέν


Η φετινή χρονιά για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχει αναμφισβήτητα περίεργη εξέλιξη. Στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ εξασφάλισε νωρίς τη δεύτερη θέση απέναντι στη Βαλένθια, ενώ στις μάχες με τη Γιουβέντους κατάφερε να χάσει εντός και να νικήσει εκτός.

Στο πρωτάθλημα Αγγλίας μέχρι και την αλλαγή προπονητή βρισκόταν να χάνει τη μάχη για την έξοδο στην Ευρώπη τόσο βαθμολογικά (8 και 11 βαθμούς απόσταση από 5η και 4η θέση αντίστοιχα), όσο και με βάση την απόδοσή της στο γήπεδο.

Ώρα μηδέν για τους Άγγλους αποδεικνύεται πως ήταν η μέρα αποχώρησης του Ζοσέ Μουρίνιο, καθώς έκτοτε τρέχουν ένα εντυπωσιακό σερί 10 νικών σε 11 αγώνες σκαρφαλώνοντας στο βαθμολογικό πίνακα (4η θέση σήμερα) και προσπερνώντας την 5η πλέον Τσέλσι, εκμεταλλευόμενοι τα άσχημα αποτελέσματα των «μπλε» μέσα στο 2019.

Μεταγραφικά η μόνη κίνηση που έγινε ήταν η αποχώρηση Μαρουάν Φελαϊνί που όμως δεν φαίνεται να επηρεάζει ιδιαίτερα την ομάδα του Όλε Σόλσκερ, η οποία δεν αντιμετωπίζει και προβλήματα τραυματισμών μέχρι στιγμής.

Η Παρί Σεν Ζερμέν όμως είναι ένας αντίπαλος διαφορετικού επιπέδου. Σήμερα είναι πρώτη στη Γαλλία, έχοντας μακράν των υπολοίπων την καλύτερη άμυνα και επίθεση του πρωταθλήματος με 67/13 γκολ.

Στον Γ΄ -και πολύ δύσκολο- όμιλο του Τσάμπιονς Λιγκ, κατάφερε να πάρει την πρώτη θέση απέναντι σε Λίβερπουλ και Νάπολι, χάνοντας μόνο από την ομάδα του Γιούργκεν Κλοπ μέσα στο Άνφιλντ στην πρεμιέρα.

Μεταγραφικά η μόνη προσθήκη που έγινε ήταν αυτή του Λεάντρο Παρέδες ενισχύοντας τις επιλογές στο κέντρο του γηπέδου, ενώ δυσάρεστο γεγονός για τους «Παριζιάνους» αποτελεί ο τραυματισμός του Νεϊμάρ στο ματς με τη Στράσμπουργκ στα τέλη Γενάρη, γεγονός που θα τον κρατήσει εκτός αγωνιστικής δράσης έως και τα τέλη Μαρτίου.

Σήμερα και οι δύο ομάδες δείχνουν να είναι σε καλή κατάσταση. Η Μάντσεστερ μετά τη φυγή Μουρίνιο δείχνει άλλη ομάδα κυρίως ψυχολογικά και στα δυνατότερα τεστ που έδωσε απέναντι σε Τότεναμ και Άρσεναλ εκτός έδρας κατάφερε να νικήσει (0-1 και 1-3 αντίστοιχα).

Η Παρί από την άλλη τηρεί απ’την αρχή της σεζόν μια σταθερότητα και στις δύο πλευρές του γηπέδου. Έτσι, το ερχόμενο ματς θα μας απαντήσει σε ερωτήματα ως προς το ταβάνι της Γιουνάιτεντ υπό τις υπάρχουσες συνθήκες και φυσικά στον τρόπο που θα διαχειριστούν στην Παρι την απουσία του Βραζιλιάνου σταρ τους σε αγώνα διαφορετικού επιπέδου από αυτούς στο Γαλλικό πρωτάθλημα.

Τότεναμ – Ντόρτμουντ


Η Τότεναμ φέτος ξεκίνησε τόσο καλά που ούτε κι ο μεγαλύτερος οπαδός της δε θα περίμενε. Στο μέσον ακριβώς του πρωταθλήματος βρέθηκε στη δεύτερη θέση, πάνω από τη Μάντσεστερ Σίτι του Πεπ Γκουαρδιόλα, δηλώνοντας παρούσα στην κούρσα ακόμη και για το πρωτάθλημα.

Στο Τσάμπιονς Λιγκ απέκλεισε στο νήμα την Ίντερ και προκρίθηκε ως δεύτερη σε έναν πολύ δύσκολο όμιλο, πίσω απ’τη Μπαρτσελόνα. Σήμερα όμως η ομάδα του Μαουρίσιο Ποκετίνο έχει χάσει έδαφος στο κυνήγι της δεύτερης θέσης στην Αγγλία και έχει πρόσφατα αποκλειστεί σε Λιγκ Καπ και Κύπελλο Αγγλίας από Τσέλσι και Κρίσταλ Πάλας αντίστοιχα.

Βέβαια πρέπει να σημειωθεί ότι έπειτα από 26 αγωνιστικές στην Πρέμιερ Λιγκ, έχει ίδιο αριθμό νικών με τις Λίβερπουλ και Μάντσεστερ Σίτι, ωστόσο οι γκέλες των «Σπιρουνιών» ήταν όλες ήττες, επομένως δεν καρπώθηκαν μέχρι σήμερα βαθμολογικά κάτι από αυτές, σε αντίθεση με τις ομάδες των Κλοπ και Γκουαρδιόλα.

Προχωρώντας, οι σημαντικότερες απώλειες αυτή τη στιγμή για την Τότεναμ είναι αυτές των δύο «στρατηγών», Κέιν και Ντέλε Άλι που αμφότεροι, λόγω τραυματισμών, προβλέπεται να επιστρέψουν στη δράση στις αρχές Μαρτίου.

Μεταγραφικά δεν έγινε κάποια προσθήκη, ενώ έχασε και ένα ποιοτικό back up μέσο, που έφυγε με προορισμό την Κίνα (Μούσα Ντεμπελέ).

Στην απέναντι πλευρά η Ντόρτμουντ φέτος κάνει κούρσα πρωταθλητή στη Bundesliga, αφήνοντας πολύ πίσω τους υπόλοιπους διώκτες. Έπειτα από 21 αγωνιστικές προηγείται στη βαθμολογία με πέντε βαθμούς από τη δεύτερη Μπάγερν και με μόλις μία ήττα.

Διαθέτει την καλύτερη επίθεση της Bundesliga και ουσιαστικά μιλάμε για μία νεανική ομάδα με πολύ ταλέντο που, παίζοντας όμορφο ποδόσφαιρο, πρωταγωνιστεί φέτος τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων. Στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση πήρε την πρώτη θέση του Α΄ ομίλου με αντιπάλους την πάντα μαχητική Ατλέτικο Μαδρίτης και τις Μπράγκα και Μονακό.

Κατά τη χειμερινή μεταγραφική περίοδο η μεγαλύτερη απώλειά της ακούει στο όνομα Πούλισιτς, ο οποίος έφυγε δανεικός για την Τσέλσι. Γρανάζι που, όμως, δεν ήταν βασικό και αναντικατάστατο στη «γερμανική μηχανή».

Σήμερα, ωστόσο. σημαντικότερες απώλειές της είναι οι τραυματισμοί βασικών παικτών, των Μανουέλ Ακανζί στην άμυνα και Μάρκο Ρόις στο κέντρο, για κανένα απ’τους οποίους δεν υπάρχει πρόβλεψη επανόδου.

Φαίνεται μάλιστα η Μπορούσια να έχει επηρεαστεί από τις εξελίξεις, καθώς και οι τρεις αγώνες που έχει δώσει μέσα στο Φεβρουάριο έχουν λήξει ισόπαλοι.

Στο ζευγάρι Τότεναμ – Ντόρτμουντ ξέραμε από την αρχή ότι θα δούμε δύο πραγματικά καλές ομάδες να μάχονται με σχέδιο και ωραίο ποδόσφαιρο. Όμως η περίοδος που μεσολάβησε, τις επηρέασε αρνητικά. Έτσι, ενώ και οι δύο είναι καλοδουλεμένες «μηχανές», δεν πάνε πάνοπλες σε αυτόν τον πόλεμο.

Άγιαξ – Ρεάλ Μαδρίτης


Με μέσο όρο ηλικίας λίγο κάτω από τα 24 έτη, ο Άγιαξ βρίσκεται φέτος στη δεύτερη θέση του ολλανδικού πρωταθλήματος, έχοντας την καλύτερη επίθεση με 72 γκολ σε 20 αγώνες.

Στον Ε΄ όμιλο του Τσάμπιονς Λιγκ πήγε επίσης εξαιρετικά με τρεις νίκες και τρεις ισοπαλίες και προκρίθηκε ως δεύτερης, με χαρακτηριστική άνεση απέναντι στη Μπενφίκα που έμεινε στους επτά βαθμούς.

Το 2019 η ομάδα του Έρικ τεν Χαγκ δεν έχει την ίδια σταθερότητα με την οποία ολοκλήρωσε το 2018, καθώς σε επτά αγώνες μετρά τρεις νίκες, δύο ισοπαλίες και δύο ήττες (χαρακτηριστικό το 6-2 από τη Φέγενορντ), ενώ το τελευταίο διάστημα έχει χάσει λόγω τραυματισμού τον βασικό δεξιό οπισθοφύλακά της, Νουσαΐρ Μαζράουι.

Προσθήκες κατά τη χειμερινή περίοδο έγιναν μόνο για αναπληρωματικές θέσεις, ενώ δεν υπήρξαν και σημαντικές απώλειες.

Προχωρώντας, η φετινή σεζόν για την τρεις φορές πρωταθλήτρια του Τσάμπιονς Λιγκ τα τελευταία τρία χρόνια, είναι μια μεταβατική περίοδος. Η φυγή των Ρονάλντο και Ζιντάν και το αναγκαίο φρεσκάρισμα του ρόστερ με νέο αίμα έκαναν τη Ρεάλ φέτος να χάσει από νωρίς αρκετό έδαφος για τη μάχη του τίτλου στην Ισπανία.

Γενικότερα φέτος έχει μέτριες επιδόσεις για το όνομά της τόσο αμυντικά, όσο και επιθετικά. Πάντως το τελευταίο διάστημα φαίνεται να βρίσκει ρυθμό με έναν απολογισμό οκτώ νικών σε δέκα αγώνες σε πρωτάθλημα και Κύπελλο Ισπανίας. Μάλιστα την τελευταία αγωνιστική (23η) ανέβηκε στη δεύτερη θέση μετά τη νίκη επί της Ατλέτικο Μαδρίτης, ενώ τρεις μέρες πριν στο Καμπ Νου κατάφερε να πάρει ισοπαλία (1-1) από τη Μπαρτσελόνα για το Κύπελλο Ισπανίας.

Στα του Τσάμπιονς Λιγκ και στον Ζ΄ όμιλο εξασφάλισε την πρώτη θέση σε ένα από τα φετινά αδύναμα γκρουπ ομάδων με Ρόμα, Βικτωρια Πλζεν και ΤΣΣΚΑ Μόσχας, και έχοντας δύο ήττες απέναντι στη ρωσική ομάδα που τερμάτισε τέταρτη.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η ομάδα του Σαντιάγο Σολάρι δεν κινήθηκε μεταγραφικά το Γενάρη, ενώ δεν αντιμετωπίζει και προβλήματα τραυματισμών αυτή τη στιγμή.

Το Άγιαξ – Ρεάλ Μαδρίτης προσδίδει ένα δυσεύρετα μεγάλο ενδιαφέρον στη φάση των «16» του Τσάμπιονς Λιγκ. Από τη μία πλευρά υπάρχει η δυνατή και νεανική ομάδα του Άγιαξ που φέτος θέλει να κάνει το βήμα παραπάνω. Από την άλλη η πολυνίκης του θεσμού Ρεάλ, που φέτος έχει χάσει τη δυναμική του παρελθόντος, όμως κρατά τη φανέλα και κάποιες δεδομένες προσωπικότητες εντός γηπέδου.

Θεόδωρος Μπουρνέλης

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube