Θα μπορούσε να είναι και αυτό ένα μεγάλο ψέμα. Το μεγαλύτερο… Κι όμως είναι μια τεράστια αλήθεια που λιγοστοί γνωρίζουν. Μια πρωταπριλιά καταγράφεται ως η ημέρα της ίδρυσης της Apple.
Της εταιρείας που κατάφερε να φέρει επανάσταση στον χώρο της τεχνολογίας. Αυτής της εταιρείας στην οποία ουσιαστικά οφείλουμε την ύπαρξη των υπολογιστών που πλέον ο καθένας από εμάς έχει στο σπίτι του και στα χεριά του.
Την πρωταπριλιά του 1976, λοιπόν, όταν ο Στιβ Τζομπς, ο Στιβ Βόσνιακ και ο Ρόναλντ Γουέιν δεν έστυβαν το μυαλό τους για να κάνουν μια ακόμη φάρσα και να σχεδιάσουν ένα επιτυχημένο ψέμα, αλλά αποφάσισαν να συγκροτήσουν την εταιρεία τους με στόχο να καταφέρουν να πουλήσουν το πρώτο τους δημιούργημα, τον πρώτο υπολογιστή, τον Apple 1.
ΤΙ ΗΤΑΝ Ο APPLE 1;
Ο Apple 1, ήταν η αφορμή για να συσταθεί από τους τρεις νεαρούς η εταιρία με απώτερο στόχο, φυσικά, την πώλησή του. Επρόκειτο για ένα κατασκεύασμα του Στιβ Βόσνιακ, ο οποίος δούλευε πάνω σε αυτό αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, ακόμη και τις ώρες που όφειλε να ξεκουράζεται από την εργασία του στην HP.
Τον υπολογιστή αυτόν τον συναρμολογούσε κάθε φορά στο τέλος του Homebrew Computer Club, μιας λέσχης από νεαρούς λάτρεις της τεχνολογίας που αντάλλαζαν απόψεις για αυτή, με όραμα το πώς θα μπορούσε η χρήση της να περάσει και στον απλό άνθρωπο, σπάζοντας τα όρια που είχαν θεσπίσει οι εταιρείες.
Την Κυριακή 29 Ιουνίου 1975 ο Βόσνιακ θα συναρμολογήσει για πρώτη φορά τον υπολογιστή αυτό στη λέσχη. «Είναι η ημέρα ορόσημο για τους προσωπικούς υπολογιστές», αναφέρεται στη βιογραφία του Τζομπς.
Κάθε φορά που ο Βόσνιακ ολοκλήρωνε τον υπολογιστή του προκαλούσε το τεράστιο ενδιαφέρον του κοινού της λέσχης. Ο Στιβ Τζομπς ήταν ένα από τα άτομα που έμενε εντυπωσιασμένο από το δημιούργημα του Βόσνιακ. Τον πλησίασε και του πρότεινε να δουλέψουν μαζί πάνω σε ένα σχέδιο υπολογιστή χωρίς άλλα εξαρτήματα για να μπορέσει ο απλός κόσμος να φτιάξει έναν δικό του.
Ο Βόσνιακ υπολόγισε πως κάτι τέτοιο θα κόστιζε 1000 δολάρια και άλλα 20 δολάρια για κάθε σανίδα που απαιτούνταν για να την ολοκλήρωση της κατασκευής. Ωστόσο με ένα επιχειρηματικό τρικ του Τζομπς κατάφερε να βρει τα χρήματα, να μειώσει το κόστος και αργότερα να πείσει το κατάστημα Byte Shop για την πώληση του, έναντι 666 δολαρίων, επειδή ο Βόσνιακ ήταν λάτρης των αριθμών που επαναλαμβάνονταν!
ΟΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ APPLE 1
Η δύναμη του ήταν όμοια με ένα χειροποίητο κομπιουτεράκι τσέπης! Δεν διέθετε βασικά εξαρτήματα ενός υπολογιστή, αλλά ως ο πρώτος, θα μπορούσε να συνδεθεί με πληκτρολόγιο και ένα μόνιτορ για να μπορέσει να εμφανίσει και ένα κείμενο χωρίς άλλα κυκλώματα.
Αρχικά ο υπολογιστής βασιζόταν στον επεξεργαστή της Motorola 6800CPU αξίας 175 δολαρίων. Όταν όμως μια ομάδα παλιών εργαζομένων στη Motorola έβγαλε τον MOS 6502 αξίας 25 δολαρίων τότε ο Βόσνιακ αποφάσισε να χρησιμοποιήσει αυτόν για να μπορέσει να ρίξει το κόστος.
Ο επεξεργαστής ήταν χρονισμένος στα 1.023 MHz με RAM 4ΚΒ με δυνατότητα επέκτασης στα 8KB ή στα 48KB. Υπήρχε η δυνατότητα σύνδεσης με ένα τύπου κασετόφωνο για να μπορεί να γίνεται αποθήκευση σε κασέτα από τον χρήση. Αυτό θεωρείται ότι ήταν το πρώτο floppy disc. Ο υπολογιστής αποτελείτο από μια μητρική με 60 τσιπς όλα συνδεδεμένα μεταξύ τους και όχι όπως τώρα που συναρμολογούνται όλα τα κομμάτια επάνω στην μητρική. Τέλος παρά το γεγονός ότι η μητρική είχε επάνω έτοιμα όλα τα «κομμάτια» τα οποία χρειάζονταν οι χρήστες έπρεπε από μόνοι τους να φτιάξουν την δική τους θήκη.
Η ΧΑΜΕΝΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΗΣ HP
Ο Βόσνιακ εργαζόταν στην HP όταν μόνος του εκτός δουλειάς εργαζόταν πάνω στον Apple 1. Δόθηκε η ευκαιρία στην HP να πάρει την ιδέα του εργαζόμενού της και να την επεξεργαστεί, αλλά όταν ο Βόσνιακ έκανε την πρόταση και παρουσίασε την ιδέα του, οι περισσότεροι και σημαντικότεροι άνθρωποι που την είδαν, δεν πίστεψαν σε αυτή την ιδέα. Υπήρχαν και κάποιοι, ο επικεφαλής του τμήματος calculator της εταιρίας ήταν ενθουσιασμένος με το κατασκεύασμα του υπαλλήλου του. Όμως πίστευε ότι ήταν άσχετο το κατασκεύασμα αυτό με το τμήμα του και ζήτησε από κάποιον νομικό της εταιρείας να ερευνήσει το θέμα. Το αποτέλεσμα –λέει ο μύθος- πως δεν προέκυψε ενδιαφέρον και έτσι ο Βόσνιακ ήταν ελεύθερος να προχωρήσει μόνος του στην δημιουργία και την πώλησή του.
Ο Βόσνιακ και ο Τζομπ απευθύνθηκαν στην Atari, στην οποία δούλευε ο δεύτερος. Αν και ο ιδρυτής της εταιρίας θεώρησε ότι ήταν σημαντική η εφεύρεση των δύο νεαρών δεν ενδιαφέρθηκε να κάνει την αγορά του project καθώς η εταιρία απολάμβανε τα κέρδη του παιχνιδιού, pong, και δεν είχε το εργατικό δυναμικό για να δουλέψει πάνω σε κάτι άλλο.
ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ APPLE
Όπως αναφέρεται και στην βιογραφία του Τζομπς το όνομά αυτό αποφασίστηκε γιατί ήθελε να αποφύγει τα κοινότυπα και βαρετά ονόματα. «Έκανα πάλι μια από τις δίαιτες με τα φρούτα», εξηγεί και προσθέτει… «Μόλις είχα γυρίσει από τον μηλεώνα. Το όνομα είχε πλάκα, ήταν δυναμικό και δεν τρόμαζε. Το Apple μαλάκωνε τη λέξη Computer. Επιπλέον θα μπαίναμε πριν την Atari στον τηλεφωνικό κατάλογο»! ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube