Τις δηλώσεις αυτές έκανε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς ο «Προφήτης Ηλίας» Ηρακλής Καλλισθένης με την ολοκλήρωση των εργασιών της έκθεσης.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου ανέφερε επίσης ότι «εξήχθησαν τις τρεις πρώτες ήμερες 889 Παλτά - Ημίπαλτα - Ζακέτες και μπουφάν, ενώ η εξαγωγή των δερμάτων ξεπέρασε τα 2.600 κομμάτια. Επίσης εξήχθησαν 100 άλλα είδη γουνοποιίας».

Ο Ηρακλής Καλλισθένης τόνισε ακόμη ότι «η φετινή επιτυχία, μας δημιουργεί την υποχρέωση ώστε η επομένη έκθεση να είναι ακόμη καλύτερη χωρίς τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν φέτος λόγω κυρίως της ηλεκτροδότησης μια και η ΔΕΗ δεν βοήθησε καθόλου.»

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς εξέφρασε το παράπονο ότι «οι φορείς της πόλης δεν βοήθησαν την έκθεση και ότι όλα όσα έγιναν, έγιναν μόνο από τον Σύνδεσμο Γουνοποιών Καστοριάς».

Την έκθεση επισκέφτηκαν χίλιοι τριακόσιοι περίπου εμπορικοί επισκέπτες από 38 χώρες, ενώ 6.000 ήταν οι υπόλοιποι επισκέπτες.

Από την πλευρά μου, οφείλω να παρατηρήσω ότι το εμπόριο και η παραγωγή γούνας στην Ελλάδα, ουσιαστικά συνεισφέρει πολύ στην οικονομική ανάπτυξη της Καστοριάς και της Σιάτιστας (παλιότερα και της Κοζάνης, ωστόσο με την καλλιέργεια του κρόκου άλλαξε ο προσανατολισμός του ανθρώπινου δυναμικού). Οι δύο αυτές πόλεις, επειδή ξέρω αρκετά καλά το θέμα, ίσως είναι οι μόνες στον κόσμο που εξειδικεύονται σε αυτό τον τομέα. Η Ελλάδα, στην παρούσα φάση που διέρχεται κρίση, μπορεί να στηριχθεί οικονομικά σε τέτοιες δραστηριότητες οι οποίες εκτός από εμπορικό ενδιαφέρον έχουν και τουριστικό, μιά και πολλοί επισκέπτονται την περιοχή για αγορές και ξοδεύουν χρήματα για λίγες ή περισσότερες ημέρες διαμονής.

Η γούνα είναι παρεξηγημένη στην Ελλάδα κι ας διαφωνούν ορισμένοι με αυτό. Η σύγχρονη γουνοποιία δεν αφανίζει είδη προς εξαφάνιση. Είναι αλήθεια ότι παλιότερα υπήρχε λαθροθηρία και πωλούνταν από λαθροκυνηγούς δέρματα από αντιλόπες, λεοπαρδάλεις, φώκιες, σινσιλά και άλλα ζώα τα οποία υπάρχουν ελεύθερα στη φύση. Ομως, οι επαγγελματίες γουνοποιοί, κατασκευάζουν γούνες από ζώα τα οποία εκτρέφονται σε εκτροφεία σε πολλά μέρη του κόσμου (Καναδάς, Σκανδιναβικές χώρες κ.α.). Ακόμα και οι αλεπούδες εκτρέφονται και τα βιζόν (μινκ στα αγγλικά). Κατά τη γνώμη μου, η συζήτηση περί οικολογίας κάπου εκεί τελειώνει, από τη στιγμή που προστατεύονται τα σπάνια είδη στη φύση, σε μεγάλα ζωολογικά πάρκα ανά τον κόσμο.


Επιμέλεια: Δημήτρης Μπαλής

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube