Προτού καν «πατήσει» το πόδι του στη χώρα μας κάποιος παίκτης, αμέσως κρίνεται. Κρίνεται για το κατά πόσο μπορεί να βοηθήσει την ομάδα του, για το εάν είναι παικταράς ή εδώ στην Ελλάδα, το επονομαζόμενο «παλτό».

Δεν έχουμε παράπονο, παικταράδες περάσανε πολλοί, βέβαια υπήρξαν και φορές που κάποιοι ήταν πολύ κατώτεροι των περιστάσεων.

Πάμε να δούμε μερικούς όχι και τόσο παικταράδες, που πέρασαν απ’ την frontline του Παναθηναϊκού.

Σεζόν: 2012-13
Χίλτον Άρμστρονγκ (PF/C)


Ο Αμερικανός αποφάσισε το 2012 να έρθει στη χώρα μας για λογαριασμό του Παναθηναϊκού, ώστε να ενισχύσει τους «πράσινους» στη frontline και να συνεργαστεί με τον Σοφοκλή Σχορτσανίτη. Ένα aggressive, αθλητικό 5άρι, προερχόμενος από τη γαλλική Βιλερμπάν.

Στον Παναθηναϊκό δεν τα πήγε και τόσο καλά, έχοντας κατά μέσο όρο, 1,2 μόλις πόντους και 0,7 ριμπάουνρ σε σχεδόν 6 λεπτά συμμετοχής.

Ο ίδιος έφυγε πριν καν ολοκληρωθεί η σεζόν και συγκεκριμένα, στις 12/12/12. Τυχαίο; Δεν νομίζω.

Σεζόν: 2013-14
Αρ Τι Γκουίν (PF/C)


Ο Αρ Τι Γκουίν ήρθε στη χώρα μας και τον Παναθηναϊκό, μεσούσης της σεζόν, για να ενισχύσει την ομάδα στους τελικούς του 2013-14 με τον Ολυμπιακό.

Η απόφαση του τότε κόουτς των «πρασίνων», Αργύρη Πεδουλάκη, να βρει έναν παίκτη με καλό σουτ έξω απ’ την μεγάλη «άρκτο» και να είναι κίνδυνος θάνατος για τις αντίπαλες ομάδες. Στο πρόσωπο λοιπόν του Αμερικανού, είχε βρει αυτό που ήθελε, ή τουλάχιστον έτσι νόμιζε.

Το πέρασμά του σύντομο, αφού αμέσως μετά από λίγους μήνες αγωνίστηκε με τη φανέλα της Ζιελόνα Γκόρα.

Ο ίδιος σε μόλις 8 ματς στην Basket League, μέτρησε κατά μέσο όρο, 3,6 πόντους ενώ είχε και 2,6 ριμπάουντ.

Σεζόν: 2014-15
Τζούλιαν Ράιτ (PF/C)


Ο Αμερικανός, πέρασε κανονικά και δεν ακούμπησε, αφού στο διάστημα που αγωνίστηκε με το «τριφύλλι» στο στήθος, δεν προσέφερε σχεδόν τίποτε, έχοντας κατά μέσο όρο, 4,4 πόντους και 3,3 ριμπάουντ σε 9 παιχνίδια στην Α1 και 3,8 πόντους και 2 ριμπάουντ στην Ευρωλίγκα, σε ισάριθμα ματς.

Σημαντικό να αναφερθεί, πως είχε και ρεκόρ χρόνου, σε παιχνίδι απέναντι στον Ολυμπιακό, παίζοντας μόλις 20 δευτερόλεπτα!

Σεζόν: 2015
Γκάνι Λαουάλ (PF/C)


Τον Γενάρη του 2015, ο Παναθηναϊκός ενώ ψαχνόταν για έναν αθλητικό, δυνατό κι ευέλικτο ψηλό, βρέθηκε στο δρόμο του ένας Αμερικανονιγηριανός, ονόματι, Γκάνι Λαουάλ.

Έπειτα από τη λύση της συνεργασίας των «πρασίνων» με τον Τζούλιαν Ράιτ, το τεχνικό σταφ του «τριφυλλιού», έψαχνε να βρει ποιος θα είναι ο καταλληλότερος για να πλαισιώσει τον Μάικ Μπατίστ και τον Λουκά Μαυροκεφαλίδη.

Ο Λαουάλ, με περγαμηνές από Ιταλία και δη την Αρμάνι Μιλάνο, κάνοντας μία πολύ καλή προηγούμενη σεζόν (2014), αποφάσισε να έρθει στην Ελλάδα.

Παρόλα αυτά δε, η περίπτωσή του, δεν κολλούσε τόσο με τη φιλοσοφία του Ντούσκο Ιβάνοβιτς, δεν έβρισκε το χρόνο που ήθελε και έτσι ήλθε νωρίς νωρίς, το «διαζύγιο».

Ο ίδιος αγωνίστηκε στην Ευρωλίγκα σε 6 αγώνες και μέτρησε κατά μέσο όρο, 2 πόντους ενώ είχε και 1,7 ριμπάουντ. Στην Ελλάδα, σε μόλις 7 ματς, μέτρησε, 4 πόντους ενώ είχε 1,6 ριμπάουντ.

Σεζόν: 2015
Ρέιμαρ Μόργκαν (PF/C)


Ακόμη ένας παίκτης που αποκτήθηκε μεσούσης της σεζόν για να καλυφθεί το κενό που θα άφηνε εκείνη τη σεζόν, ο Τζέιμς Γκιστ.

Ο γεννηθής στο Οχάιο, στις 8/8/1988, ήταν η τότε επιλογή του Παναθηναϊκού για την ενίσχυση της frontline, μιας που ο Κένιον Μάρτιν τότε, είχε ζητήσει μία έξτρα προθεσμία.

Ο Σωτήρης Μανωλόπουλος τότε, είχε στο μυαλό του να φέρει έναν παίκτη με την καταλληλη ευεληξια στη θέση «5». Ο Μόργκαν εν τέλει, όπως ήρθαν τα πράγματα, ήταν αυτός που αποκτήθηκε στα τέλη εκείνης της σεζόν.

Η γνωστή σε όλους πλέον έννοια του «undersized» σέντερ, ήταν κάτι που έψαχναν τότε οι ιθύνοντες των «πρασίνων» και το είχαν δει στο πρόσωπο του Μόργκαν. Παρόλα αυτά, μόνο επιτυχημένο δεν ήταν το σύντομο αυτό πέρασμά του.

Ο ίδιος σε συνολικά 8 παιχνίδια που αγωνίστηκε στην Basket League, μέτρησε κατά μέσο όρο, 5 πόντους, ενώ είχε και 2,8 ριμπάουντ.

Επιμέλεια: Νίκος Μαστρογιαννόπουλος

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube