Τη δύναμη της ανάλυσης δεδομένων και της αξιοποίησης της στατιστικής επιστήμης, ώστε ο αθλητισμός να αποκτήσει ρόλο πρωταθλητή στην ανάπτυξη της τουριστικής βιομηχανίας ανέδειξαν, τρεις παράγοντες του αθλητισμού, μιλώντας κατά τη δεύτερη μέρα του 3ου Φόρουμ Καινοτομίας, με τίτλο «Καινοτομία: Κινητήρια δύναμη της οικονομίας», το οποίο συνδιοργάνωσαν το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και η Πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος».
Ειδικότερα, η CEO του Communication Lab, Ιδρύτρια και Πρόεδρος του Spetses mini Marathon, Δρ. Μαρίνα - Λύδα Κουταρέλλη, στην ενότητα του φόρουμ με θέμα: «Η τεχνολογία μετασχηματίζει την αθλητική βιομηχανία – Η δύναμη των data» υπογράμμισε ότι ο αθλητικός τουρισμός αποτελεί μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις της εποχής μας και την ίδια στιγμή, έναν από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους τομείς της τουριστικής βιομηχανίας.
Αναφερόμενη στο Spetses mini Marathon, τόνισε ότι «ήταν η πρώτη διοργάνωση, που έβαλε την Ελλάδα στο χάρτη του αθλητικού τουρισμού, σε μια εποχή που ο όρος και τα οφέλη του ήταν ακόμη σχετικά άγνωστα. Η διοργάνωση πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2011 με δύο αγωνίσματα και 700 συμμετοχές, καταγράφοντας κάθε επόμενη χρονιά ανάπτυξη γεωμετρικής προόδου. Σήμερα έχει καταφέρει να επισφραγίσει την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και να αποδώσει εντυπωσιακά οφέλη στην οικονομία και την ανάδειξη των αθλητικών και τουριστικών δυνατοτήτων του εγχώριου τουρισμού», ανέφερε η Δρ. Μαρίνα - Λύδα Κουταρέλλη, για να προσθέσει ότι «δέκα και πλέον χρόνια μετά, το Spetses Mini Marathon 2022 συγκέντρωσε στο νησί των Σπετσών περισσότερους από 18.000 επισκέπτες κάθε ηλικίας και πάνω από 6.000 αθλητές προερχόμενους από 42 χώρες του εξωτερικού, οι οποίοι συμμετείχαν στα 8 δρομικά και κολυμβητικά αγωνίσματα της διοργάνωσης».
Η αναλύτρια αγώνων μπάσκετ, Αθλητική Δημοσιογράφος και Σχολιαστής αγώνων, Nova Media Group, Κλινική Ψυχολόγος και Μέλος της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, κα Δώρα Παντέλη, στάθηκε στην ανάλυση δεδομένων, που, όπως, είπε, αποτελεί τη διεξοδική μελέτη ενός συνόλου πληροφοριών, στόχος του οποίου είναι η εξαγωγή συμπερασμάτων και έχει «εισβάλει» δυναμικά στο χώρο του αθλητισμού τα τελευταία χρόνια κερδίζοντας επάξια τον τίτλο του Game Changer.
Κατά την ίδια, «η σημαντικότητα της γνώσης όσον αφορά το πώς ερμηνεύουμε τα δεδομένα αλλά και το πώς τα εφαρμόζουμε για να είναι αποδοτικά και ωφέλιμα, λειτουργεί ως σημείο κλειδί, αφού αυτό κάνει τη συλλογή πληροφοριών αποδοτική. Τα οφέλη της συλλογής πληροφοριών, αλλά κυρίως της εφαρμογής τους, είναι πολύπλευρα καθώς ξεπερνούν τις… τέσσερις γραμμές του γηπέδου, καταφέρνοντας να ενώσουν τον αθλητισμό με την οικονομία, αποδεικνύοντας πως η αθλητική βιομηχανία είναι αδιαμφισβήτητα ένα προϊόν που μπορεί να ωθήσει την οικονομία εγχώρια και διεθνώς».
Ο Αναλυτής Ποδοσφαίρου και Programme leader of BSc Sports Coaching και Physical Education του Metropolitan College, κ. Ιωάννης Μητρούσης, αφού υπενθύμισε πώς σύμφωνα με τον Α. Einstein, το μυστικό της επιτυχίας είναι να γνωρίζεις πού να βρεις την πληροφορία και πώς να την χρησιμοποιήσεις, σημείωσε: «Ζούμε στην εποχή της πληροφόρησης. Η ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας και η αλματώδης εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης έχουν δώσει τη δυνατότητα για ταχύτατη πρόσβαση σε έναν τεράστιο όγκο δεδομένων. Αυτό έχει σημαντική επίδραση στην προπονητική διαδικασία, στην αγωνιστική προετοιμασία, στην ανάλυση και αξιολόγηση της απόδοσης. Η υψηλή απόδοση, το θέαμα και ο έντονος ανταγωνισμός αποτελούν τη βάση του αθλητικού προϊόντος», πρόσθεσε.
Ο κ. Ιωάννης Μητρούσης αναφέρθηκε, επίσης, σε μια έρευνα του 2008 που κατέδειξε πώς ένας προπονητής μπορεί να ανακαλέσει στην μνήμη του μόνο το 59% των γεγονότων που συμβαίνουν σε ένα παιχνίδι ποδοσφαίρου. Το 2022 η FIFA ανακοίνωσε τη λειτουργία δικού της τμήματος ανάλυσης για το μουντιάλ στο Κατάρ, το οποίο συλλέγει σήμερα περίπου 15.000 δεδομένα από 25 αναλυτές ποδοσφαίρου σε κάθε παιχνίδι.
Τέλος, υπογράμμισε ότι «η αθλητική επιστήμη οφείλει να προσαρμόζεται στις εξελίξεις με έναν όλο και ταχύτερο ρυθμό παρέχοντας στην αθλητική αγορά εργασίας το εξειδικευμένο προσωπικό που απαιτείται για τη μεγιστοποίηση της απόδοσης. Αυτό καταδεικνύει και την αναγκαιότητα προσαρμογής της εκπαίδευσης των αθλητικών επιστημόνων, όχι μόνο στα σημερινά, αλλά και στα αυριανά δεδομένα», ανέφερε.
Τη συζήτηση συντόνισε ο κ. Λάμπρος Μπαλάφας, αθλητικός δημοσιογράφος, ο οποίος, μεταξύ άλλων επισήμανε ότι η μεθοδολογία κι η μελέτη, κάνουν την επόμενη μέρα των αθλητικών δρώμενων ακόμη πιο συναρπαστική. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «η ανάγκη διαφοροποίησης και επίτευξης υψηλών στόχων, στη βιομηχανία του αθλητισμού, καθιστά αναγκαίους τους αριθμούς. Τα μαθηματικά, οι δείκτες μέτρησης και η ανάλυση των δεδομένων, προσφέρουν πολύτιμες πληροφορίες στους ειδικούς των σπορ. Ο πρωταθλητισμός περνάει μέσα από αυτή τη διαδρομή», είπε χαρακτηριστικά.
Τον κεντρικό συντονισμό της εκδήλωσης είχε η κα Μιχαέλα Μπαλή, Διευθύντρια για την Ελλάδα και την Κύπρο του Germany Trade and Invest.
Χρυσοί Χορηγοί: Bayer Hellas, Boehringer Ingelheim Hellas
Αργυροί Χορηγοί: Atradius, ΔΕΗ, ELPEN, HELLENiQ ENERGY, Jungheinrich Hellas, Merck, OTE Group, Piraeus Bank PwC Greece, RWE, Siemens
Χορηγοί: DEMO, MEVACO, Raycap, RESEARCH GENETIC CANCER CENTER, Stanton Chase International
Με την υποστήριξη: PAUL HARTMANN, Hilandar Wines, VEDICOR
Χορηγός επικοινωνίας: Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων
Για πληροφορίες σχετικά με το 3ο Φόρουμ Καινοτομίας, κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να ανατρέχει στην ιστοσελίδα του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου: www.german-chamber.gr ή να επικοινωνεί στο τηλ. 210 64 19 023.