Πάντοτε οι τελετές απονομής των Βραβείων της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών, των Βραβείων Όσκαρ, ξεχωρίζουν για τη λάμψη τους. Πλήθος κινηματογραφικών αστέρων παρελαύνουν στο κόκκινο χαλί στο Λος Άντζελες, την πόλη όπου χτυπά η καρδιά του παγκόσμιου κινηματογράφου, για να παρακολουθήσουν την τελετή των Βραβείων και με την ελπίδα να κερδίσουν το πολυπόθητο επιχρυσωμένο αγαλματίδιο. Η τελετή της απονομής των 76ων Βραβείων Όσκαρ το 2004, όμως, ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες, όχι μόνο γιατί πραγματοποιήθηκε στις 29 Φεβρουαρίου, μια ημέρα που επαναλαμβάνεται κάθε τέσσερα χρόνια, αλλά γιατί μια ταινία κέρδισε το βραβείο σε 11 κατηγορίες, πράγμα εξαιρετικά σπάνιο.

Η τριλογία του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών του Πίτερ Τζάκσον αποτελεί μία από τις πιο επιτυχημένες κινηματογραφικές παραγωγές στην ιστορία. Έχοντας ως βάση τα έργα του Τζον Ρ. Ρ. Τόλκιν, ο Τζάκσον έφερε στη μεγάλη οθόνη τον μαγικό κόσμο του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών, κάνοντας το όνειρο πολλών αναγνωστών του Βρετανού συγγραφέα πραγματικότητα. Σε αυτόν τον κόσμο πρωταγωνιστούν βασιλείς και άρχοντες, οι οποίοι αγωνίζονται ενάντια στο κακό, που εκπροσωπούν ο Σάουρον και οι υπηρέτες του, προκειμένου σώσουν τον κόσμο και να αποκαταστήσουν την αίγλη των οίκων τους, εκπληρώνοντας αρχαίες προφητείες. Στην ιστορία αναμιγνύονται ενεργά ισχυροί μάγοι, ξωτικά, νάνοι καθώς και οι «μικρούληδες» Χόμπιτ, οι οποίοι, παρά τις αντίξοες συνθήκες του πολέμου, συμβάλουν καθοριστικά στη νίκη ενάντια στο κακό.



Ο Τόλκιν στα βιβλία του και ο Πίτερ Τζάκσον στις ταινίες του κάνουν συχνά αναφορές στην ελπίδα πως κάτι καλύτερο θα έρθει στο μέλλον, όσο δυσοίωνο και αν αυτό φαίνεται. Η συνεισφορά, μάλιστα, των Χόμπιτ στη νίκη κατά του Σάουρον δείχνει πως η γενναιότητα δεν αποτελεί χαρακτηριστικό μονάχα των ένδοξων πολεμιστών του Νούμενορ, των ευλογημένων με πολλά χαρίσματα ξωτικών και των σκληροτράχηλων νάνων, αλλά και των «μικρούληδων», οι οποίοι έχουν και αυτοί λόγους για να πολεμήσουν το κακό. Ο άθλος του Φρόντο και του Σαμ είναι μοναδικός ακριβώς γιατί κατάφεραν να αντεπεξέλθουν σε όλες τις δυσκολίες που συνάντησαν στον δρόμο τους και υπερνίκησαν το κακό που βρισκόταν στο Ένα Δαχτυλίδι.



Τα γυρίσματα και των τριών ταινιών του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών έγιναν αποκλειστικά στη Νέα Ζηλανδία, την πατρίδα του Τζάκσον. Στις ταινίες συμμετείχαν ηθοποιοί με τεράστια καριέρα στον κινηματογράφο και το θέατρο, όπως ο Κρίστοφερ Λι (Σάρουμαν), ο οποίος ήταν φανατικός αναγνώστης των βιβλίων του Τόλκιν έχοντας την ευτυχία να τον γνωρίσει προσωπικά, ο Ίαν ΜακΚέλεν (Γκάνταλφ), ο Ούγκο Γουίβινγκ (Έλροντ) και ο Μπέρναρντ Χιλ (Θέοντεν) καθώς και ηθοποιοί οι οποίοι εξελίχθηκαν σε διακεκριμένους αστέρες του Χόλιγουντ, όπως ο Βίγκο Μόρτενσεν (Άραγκορν), ο Σον Μπιν (Μπόρομιρ), η Κέιτ Μπλάνσετ (Γκαλάντριελ), η Λιβ Τάιλερ (Άργουεν) και ο Τζον Ρις-Ντέιβις (Γκίμλι). Συμμετείχαν ακόμη ηθοποιοί, οι οποίοι έκαναν τότε τα πρώτα τους βήματα στον κινηματογράφο, όπως ο Ελάιτζα Γουντ (Φρόντο), ο Σον Άστιν (Σαμ) και ο Ορλάντο Μπλουμ (Λέγκολας).

Η πρώτη ταινία της τριλογίας με τίτλο Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών: Η συντροφιά του Δαχτυλιδιού έλαβε το 2002 τέσσερα Βραβεία Όσκαρ, ενώ η δεύτερη ταινία με τίτλο Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών: Οι δύο Πύργοι έλαβε δύο Βραβεία. Φθάνοντας στο αποκορύφωμα της τριλογίας, όλοι ανέμεναν πως η τρίτη ταινία με τίτλο Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών: Η επιστροφή του Βασιλιά θα σάρωνε τα Βραβεία της Αμερικανικής Ακαδημίας. Δεν έπεσαν έξω. Η ταινία κέρδισε από ένα Βραβείο Όσκαρ σε κάθε κατηγορία στην οποία ήταν υποψήφια, σπάζοντας κάθε ρεκόρ στην ιστορία του θεσμού και ισοφαρίζοντας τις νίκες ταινιών, όπως ο Μπεν-Χουρ (1959) και ο Τιτανικός (1997), οι οποίες έλαβαν εξίσου 11 βραβεία. Έκτοτε, δεν έχει υπάρξει ταινία, η οποία να κέρδισε τόσα Βραβεία Όσκαρ, γεγονός που μεγεθύνει την κινηματογραφική επιτυχία του Πίτερ Τζάκσον.

Πηγή: Καθημερινή

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube