1. Ο ψηλότερος και ο κοντύτερος παίκτης στην ιστορία έχουν συνυπάρξει στην ίδια ομάδα



Κατά τη διάρκεια του Ντραφτ του 1987, οι Ουάσινγκτον Μπούλετς, νυν Ουίζαρντς, επέλεξαν τον, ύψους 1,60 μέτρων, Μάγκσι Μπογκς του Κολλεγίου του Ουέικ Φόρεστ με το νούμερο 12.

Το σουρεαλιστικό στοιχείο της υπόθεσης είναι πως ήδη είχαν στην ομάδα τους τον βετεράνο Μανούτε Μπολ, σέντερ ύψους 2,31 μέτρων.

Έτσι, για μια και μόνο σεζόν, ο κοντύτερος παίκτης που έχει αγωνιστεί ποτέ στη λίγκα συνυπήρξε στην ίδια ομάδα με τον ψηλότερο, σε μια υψομετρική διαφορά της τάξης των 71 ολόκληρων εκατοστών!

2. Ο ΛεΜπρόν Τζέιμς είναι αριστερόχειρας

Ναι, ο νυν σταρ των Λος Άντζελες Λέικερς και ένας εκ των κορυφαίων παικτών στην ιστορία του ΝΒΑ, αν και σουτάρει από την αρχή της επαγγελματικής του καριέρας με το δεξί χέρι, είναι αριστερόχειρας επί καθημερινής βάσεως.

Όπως έχει δηλώσει και ο ίδιος, επέλεξε να αλλάξει το χέρι με το οποίο σουτάρει εξαιτίας των ινδαλμάτων του, Μάικλ Τζόρνταν και Πέννυ Χάρνταουέι, που σούταραν με το δεξί!

Έτσι, ο «Βασιλιάς» μπαίνει σε ένα κλειστό κλαμπ παικτών-μαζί με τους Λάρι Μπερντ, Γκάρυ Πέιτον, Ράσελ Ουέστμπρουκ, Πολ Μιλσάπ, Ντάνι Έιντζ-που αν και σουτάρουν με το δεξί, είναι στην πραγματικότητα αριστερόχειρες.



3. Οι Φοίνιξ Σανς κέρδισαν και έχασαν 10 σερί παιχνίδια την ίδια σεζόν

Κατά τη διάρκεια της σεζόν 1996-1997, οι Φοίνιξ Σανς ξεκίνησαν τη σεζόν με 13 συνεχόμενες ήττες. Τότε όμως, ήταν που απέκτησαν τον... Τζέισον Κιντ από τους Ντάλλας Μάβερικς.

Παρά το τραυματισμό του στο πρώτο του παιχνίδι με τη νέα του ομάδα, κατάφερε να οδηγήσει την ομάδα του στην 7η θέση και τα ετήσια Playoffs, χάρη σε ένα νικηφόρο σερί 10 αγώνων, από τις 20 Μαρτίου μέχρι και τις 8 Απριλίου.

4. Ο Ντικέμπε Μουτόμπο κλήθηκε ως πρωτοετής στο All Star Game, αλλά δεν κέρδισε το βραβείο του Καλύτερου Ρούκι της Σεζόν

Κατά τη διάρκεια της σεζόν 1991-1992, ο Ντικέμπε Μουτόμπο των Ντένβερ Νάγκετς έκανε μια τρομερή χρονιά, αριθμώντας 16.6 πόντους, 12.3 ριμπάουντ και 3 τάπες ανά παιχνίδι, επιδόσεις που μάλιστα του επέφεραν και μια κλήση για το All Star Game του Ορλάντο.

Ωστόσο, ο σέντερ των Νάγκετς διασύρθηκε από τον Λάρι Τζόνσον των Σάρλοτ Χόρνετς(19.2 πόντοι-11 ριμπάουντ) στη ψηφοφορία για την ανάδειξη του Καλύτερου Ρούκι της Σεζόν με 90 ψήφους έναντι 3.

5. Ο Σακίλ Ο’ Νίλ είχε προκαλέσει τον Χακίμ Ολάζουον σε μονό



Το 1995, ο τότε δευτεροετής Σακίλ Ο’ Νίλ οδήγησε τους Ορλάντο Μάτζικ στους Τελικούς του ΝΒΑ, όπου «σκουπίστηκαν» με 4-0 από τους Ρόκετς του Χιούστον και τον Χακίμ Ολάζουον να τιθασεύει την ορμή νιάτων του «Σακ» με περισσότερους από 32 πόντους σε κάθε παιχνίδι.

Με το πέρας του τέταρτου και τελευταίου παιχνιδιού, ο νεαρός Ο’ Νίλ άφησε ένα σημείωμα στη θέση του Ολάζουον στα αποδυτήρια των «Ρουκετών» που ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Μπορεί η σειρά να τελείωσε, αλλά εμείς όχι. Σαφώς, είσαι πολύ καλός με μια ολόκληρη ομάδα πίσω σου, αλλά θέλω να παίξουμε μόνοι μας ένας εναντίον ενός».

6. Ο Μάραβιτς προέβλεψε το θάνατό του

«Δε θέλω να παίξω για δέκα χρόνια στο ΝΒΑ και μετά να πεθάνω από καρδιακή προσβολή στα 40 μου», είχε εξομολογηθεί ο Πιτ Μάραβιτς στην εφημερίδα Beaver County Times το 1974.

Στις 5 Ιανουαρίου 1988, ο «Pistol Pete» απεβίωσε σε ηλικία 40 ετών από καρδιακή προσβολή, μετά από ακριβώς δέκα χρόνια καριέρας.

7. Οι Νιου Όρλεανς Χόρνετς είχαν παίξει στην Οκλαχόμα για 2 χρονιές

Τον Αύγουστο του 2005, ο τυφώνας Κατρίνα διαλύει στο πέρασμά του κάθε ίχνος καθημερινότητας και κτιρίων στη Νέα Ορλεάνη, ανάμεσά τους και το γήπεδο των τοπικών Χόρνετς.

Η ομάδα της Λουιζιάνα συμφώνησε με τον τότε Κομισάριο της λίγκας, Ντέιβιντ Στερν, να μετακομίσει προσωρινά στην Οκλαχόμα, που ακόμα δεν είχε δική της ομάδα, προκειμένου να τελεί εκεί τους εντός έδρας αγώνες της.

Στην Οκλαχόμα έμεινε τελικά για δύο χρονιές(2005-2007), γνωρίζοντας μεγάλη ανταπόκριση από το σύσσωμο φίλαθλο κοινό του Ford Center, το σημερινό Chesapeake Energy Arena των Θάντερ.

8. Ο Πολ Πιρς μαχαιρώθηκε 11 φορές και δεν απουσίασε από κανένα παιχνίδι

Στις 25 Σεπτεμβρίου 2000, ο θρύλος των Σέλτικς, Πολ Πιρς, μαχαιρώθηκε 11 φορές στην πλάτη, στο πρόσωπο και τον λαιμό, ενόσω βρισκόταν σε κλαμπ της Βοστώνης.

Αν και οι ερμηνείες του συμβάντος έχουν αρκετά διαφορετικές αποχρώσεις, η ετυμηγορία του ίδιου του Πιρς αναφέρει πως επρόκειτο για ενέδρα, καθώς προηγουμένως συνομιλούσε με κάποιες γυναίκες, που όπως αποδείχτηκε, είχαν άμεσες σχέσεις με δύο από τους παραλίγο δολοφόνους.

Παρόλα αυτά, ο «Truth» δεν έλειψε ούτε από ένα παιχνίδι των Κελτών εκείνης της σεζόν, αριθμώντας παράλληλα 25 πόντους, 6.4 ριμπάουντ, 3 ασίστ αλλά και 1.7 κλεψίματα.

9. Ο Τζέραλντ Γκριν έχει 9 δάχτυλα

Ένας από τους πιο απίθανους ντανκέρ εν ώρα παιχνιδιού που έχει δει ποτέ το ΝΒΑ, ο Τζέραλντ Γκριν, έχει μόλις 9 δάχτυλα!

Όταν ήταν ακόμα 11 ετών, διοργάνωσε έναν DIY διαγωνισμό καρφωμάτων με τον αδερφό του στην αυλή του σπιτιού τους. Ο Γκριν, που φορούσε ένα δαχτυλίδι της μητέρας του στον παράμεσο του δεξιού του χεριού, κατάφερε να μπλέξει το δάχτυλό του στη μπασκέτα, και να το κόψει μέχρι και το κόκκαλο.

Δυστυχώς, στην εγχείρηση που ακολούθησε, οι γιατροί δεν κατόρθωσαν να επιδιορθώσουν τη ζημιά.



10. Το 60% των παικτών που αποσύρεται, πτωχεύει μέσα σε 5 χρόνια

Σύμφωνα με μελέτη του Sports Illustrated το 2009, το 60% των παικτών του ΝΒΑ σπαταλούν την περιουσία τους μέσα σε 5 χρόνια αφού αποσυρθεί από την ενεργό δράση, ελέω κακών επιλογών εξαιτίας του νεοπλουτισμού τους.

Άλεν Άιβερσον(200 εκατομμύρια$), Σκότι Πίππεν(120 εκατομμύρια$) και Αντουάν Ουόκερ(110 εκατομμύρια$) είναι ελάχιστες από τις πιο αξιοπρόσεκτες περιπτώσεις.

+1. Το λογότυπο του Twitter οφείλεται στον Λάρι Μπερντ



Το 2006, ο Μπιζ Στόουν ίδρυσε την αργότερα αρκετά δημοφιλή εφαρμογή Τουίτερ.

Αυτό που δεν γνωρίζει ο περισσότερος κόσμος είναι πως το λογότυπο του Τουίτερ έχει ουσιαστικά το δικό του όνομα, Λάρι Τ Μπερντ.

Φυσικά, το οφείλει στον πάλαι ποτέ σταρ των Μπόστον Σέλτικς, Λάρι Μπερντ, παιδικό είδωλο του ιδρυτή του Τουίτερ, που μεγάλωσε στη Βοστώνη!

Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Στρουμπάκος

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Τα «ατίθασα νιάτα» κάνουν ήδη τη διαφορά στο φετινό Champions League!

Το απόλυτο φέτος αποχαιρέτησε από νωρίς

Ντιέγκο Αλόνσο: Αντιμέτωπος με την… κατάρα της Τούμπας σε ένα «must win» ντέρμπι δίχως ελαφρυντικά!

Τι διαφορετικό περιμένουμε από τους 14 της Σούπερ Λίγκας στην επανέναρξη του πρωταθλήματος

Οι ομάδες «ξηλώθηκαν»: Αυτές είναι 20 πιο ακριβές μεταγραφές του φετινού πρωταθλήματος

Χωρίς ματς από το 2020: Η εθνική ομάδα της Ερυθραίας δεν αγωνίζεται από φόβο μην το σκάσουν οι παίκτες!

Φαινόμενο Γκιόκερες: Έχει υψηλότερο ratio στο σκοράρισμα από Εμπαπέ, Χάαλαντ και Κέιν!

Χρήστος Τζόλης: Ένα «όπλο» στα χέρια του Γιοβάνοβιτς που είναι έτοιμο να… εκπυρσοκροτήσει!

«Κακό» το αριστερό πόδι του Ιωαννίδη; Καλύτερα να το ξανασκεφτούμε…

Χτίζει μενταλιτέ με γκολάρες και έχει τα φόντα να πάει ψηλά: Τα σημεία από το διπλό της Ελλάδας στην Ιρλανδία!