Αρκετά δυνατά μπήκε στο Ευρωμπάσκετ της Ισπανίας, η Ρωσία. Η «αρκούδα» επιβλήθηκε με 73-65 της Σερβίας σε παιχνίδι που διεξήχθη στη Γρανάδα για τον 1ο όμιλο στον οποίο βρίσκεται και η Εθνική μας. Η ομάδα του Ντέιβιντ Μπλατ έχοντας ως «κινητήριο μοχλό» τον Αντρέι Κιριλένκο (24 πόντους, 12 ριμπάουντ) προηγήθηκε ακόμα και με +16 (15-31), και με την αγωνιστική της παρουσία έδειξε ότι έχει τα φόντα για να φτάσει μακριά στην διοργάνωση. Από την πλευρά των ηττημένων, ξεχώρισαν, Γκούροβιτς (24 πόντους) και Τεόντοσιτς (15 πόντους).

Τα δεκάλεπτα: 13-21, 30-38, 48-54, 65-73

Πολύ δυνατά μπήκε στο ματς η Ρωσία, δείχνοντας από την αρχή το ποιος θα είναι το αφεντικό στην αναμέτρηση. Τρέχοντας στο ανοικτό γήπεδο και έχοντας ως επιθετική αιχμή τον Αντρέι Κιριλένκο προηγήθηκαν με 9-0, προβληματίζοντας τον Ζόραν Σλάβνιτς που έβλεπε τους παίκτες του να είναι φανερά εκτός κλίματος. Οι Ρώσοι περνούσαν την μπάλα μέσα στο καλάθι, πότε στον Ζεβροσένκο και πότε στον Κιριλένκο, κάνοντας ζημιά στους αντιπάλους που την ίδια ώρα προσπαθούσαν μάταια να κάνουν το ίδιο με τον Ντάρκο Μίλισιτς.

Ο 22χρονος σέντερ είχε εγκλωβιστεί, αφού πάνω του πήγαιναν , κλείνοντας τους χώρους ο Ζεβροσένκο με τον Κριάπα. Η Σερβία μείωσε σε 10-15 χάρη σε κάποια εύστοχα σουτ του Μίλαν Γκούροβιτς που είχε αρχίσει να ζεσταίνεται. Το πρώτο δεκάλεπτο έληξε με τους παίκτες του Ντέιβιντ Μπλατ να έχουν προβάδισμα οκτώ πόντων (21-13).

Ρώσοι μπόμπερ...

Εντυπωσιακά ξεκίνησε το δεύτερο δεκάλεπτο η Ρωσία. Μόνια και Μοργκούνοφ από τα 6,25 ευστόχησαν δίνοντας κάνοντας το σκορ 27-13 υπέρ της ομάδας τους. Ωστόσο, η μέγιστη τιμή της διαφοράς ήταν το +16 (15-31) με το οποίο προηγήθηκε λίγο αργότερα η «ρωσική αρκούδα». Η αντίδραση της Σερβίας έγινε με τρίποντα των Τεόντοσιτς και Γκούροβιτς που μείωσαν τη διαφορά στο -10 (21-31).

Από εκείνο το σημείο και μετά η εικόνα του αγώνα δεν άλλαξε δραματικά, αλλά υπήρχε μια πτώση στον ρυθμό, κάτι από το οποίο φάνηκε να ευνοείται η Σερβία. Οι παίκτες του Ζόραν Σλάβνιτς αύξησαν την περιφερειακή τους άμυνα, δεν βγήκαν κάποια σουτ των Ρώσων και έτσι η διαφορά έπεσε στο -7 (29-36) με μια βολή του Τεόντοσιτς και λίγο αργότερα στο -6 (30-36). Το πρώτο ημίχρονο ολοκληρώθηκε με καλάθι του Μοργκούνοφ στην εκπνοή κάνοντας το 30-38.

Καλό ξεκίνημα αλλά...

Ιδανικά ξεκίνησε η τρίτη περίοδος για τους «πλάβι», αφού ο Μίλος Τεόντοσιτς κέρδισε τρεις βολές, τις οποίες αξιοποίησε μειώνοντας σε 33-38 για την χώρα του. Εκείνη τη στιγμή, αποφάσισε να μιλήσει και πάλι ο «σούπερ σταρ» της ρωσικής ομάδας που με δυο συνεχόμενα καλάθια έφερε τη διαφορά στο +9 (33-42). Το προβάδισμα της αυξήθηκε στη συνέχεια με τρίποντο του Κιριλένκο στο +15 (33-48).

Όμως η Σερβία είχε τον τρόπο και παίζοντας καλή άμυνα κατάφερε να τρέξει ένα σερί 13-0, μειώνοντας σε «απόσταση αναπνοής» 46-48 και δίνοντας νέο ενδιαφέρον στην αναμέτρηση. Αλλά και πάλι ο Κιριλένκο με γκολ φάουλ διατήρησε ένα ελαφρύ προβάδισμα για την Ρωσία (46-51). Το τρίτο δεκάλεπτο τελείωσε με καλάθι στην εκπνοή του Πασούτιν που διαμόρφωσε το 48-54 υπέρ της ομάδας του.

Με ''υπογραφή''... Κριάπα

Ο Κιριλένκο ήταν αυτός που άνοιξε το σκορ στο τέταρτο δεκάλεπτο, δίνοντας προβάδισμα 8 πόντων (48-56). Αυτό το ύψος της διαφοράς διατηρήθηκε για κάποια λεπτά. Όμως ο Σαμοιλένκο έκανε αντιαθλητικό, δίνοντας το δικαίωμα στην Σερβία να μειώσει. Ο Γκούροβιτς μείωσε σε 56-60, όμως ακριβώς στην επόμενη φάση ο Κριάπα με τρίποντο-«μαχαιριά» στις ελπίδες των Σέρβων, έκανε το 56-63.

Ο πάουερ φόργουορντ των Σικάγο Μπουλς πήρε τη σκυτάλη από τον Κιριλένκο και ουσιαστικά μόνος του κράτησε στα τελευταία λεπτά την Ρωσία. Ο Μοργκούνοφ με βόμβα τριών πόντων, έδωσε τη χαριστική βολή στην Σερβία, κάνοντας το 63-72, 1 λεπτό πριν το τέλος. Η ομάδα του Ντέιβιντ Μπλατ επικράτησε τελικά με 73-65 ξεκινώντας με το δεξί το Ευρωμπάσκετ.

ΣΕΡΒΙΑ (Ζόραν Σλάβνιτς): Γκούροβιτς 24, Μίλισιτς 9 (9ρ), Γιάριτς 9, Τεόντοσιτς 15, Τέπιτς, Μάρκοβιτς, Αλεξάντροφ, Βελίσκοβιτς 2, Ραντιβόγιεβιτς 2, Τσβέτκοβιτς, Ερσέγκ 3, Λάμποβιτς 1

ΡΩΣΙΑ (Ντέιβιντ Μπλατ): Χόλντεν 6, Ζεβροσένκο 11, Κιριλένκο 24 (12ρ), Πασούτιν 7, Πονκράσοφ, Πάντιους, Κριάπα 11 (9ρ), Μόνια 4, Μοργκούνοφ 10, Σαμοιλένκο, Μπίκοφ, Σαμπάλκιν.


Αλέξανδρος Κουλούρης

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube