Την προσπάθειά της στο Ευρωμπάσκετ της Ισπανίας αρχίζει απόψε, ακριβώς ένα χρόνο μετά την κατάκτηση του αργυρού μεταλλίου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ιαπωνίας, η Εθνική ομάδα. Στόχος η διατήρηση στην ελίτ του αθλήματος και η υπεράσπιση του τίτλου που κατακτήθηκε το 2005 στο Βελιγράδι. Πρώτος αντίπαλος, στις 21:30 (ET1 και SuperΣΠΟΡ FM 94,6), το Ισραήλ. «Περιμένουμε δύσκολο παιχνίδι απέναντι σε επικίνδυνο αντίπαλο», τόνισε ο Παναγιώτης Γιαννάκης. «Να διατηρήσουμε ψηλά τον πήχη», το μήνυμα του Μιχάλη Κακιούζη. «Ελλάδα και Ισπανία οι κορυφαίες του τουρνουά», τόνισε ο τεχνικός του Ισραήλ, Σβι Σερφ.

Εμπρός πρωταθλητές!

Ακριβώς ένα χρόνο μετά την κατάκτηση του αργυρού μεταλλίου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ιαπωνίας, η Εθνική ομάδα μπάσκετ ξεκινά την προσπάθειά της στο Ευρωμπάσκετ της Ισπανίας με στόχο να διατηρηθεί στην ελίτ του αθλήματος και να υπερασπιστεί τον τίτλο που κατέκτησε το 2005 στο Βελιγράδι. Πρώτο εμπόδιο, το Ισραήλ (21:30, ΕΤ1), ενώ ακολουθούν την Τρίτη και την Τετάρτη η Σερβία και η Ρωσία. Το ηθικό στις τάξεις της επίσημης αγαπημένης είναι ακμαίο, παρά τα όποια εξωαγωνιστικά προβλήματα, αλλά και τις απώλειες των Φώτση και Σχορτσιανίτη. Με νέα πρόσωπα τους Μπουρούση και Πελεκάνο-σε σύγκριση με το περσινό Μουντομπάσκετ-αλλά την ίδια φιλοσοφία και βάση ομάδας, τα παιδιά του Παναγιώτη Γιαννάκη θα προσπαθήσουν να μας κάνουν και πάλι υπερήφανους.

«Έχουμε έρθει ως νικητές, αλλά ξεκινάμε από την αρχή. Ήρθαμε να παίξουμε καλό μπάσκετ. Και να ξεχωρίσουμε όχι μόνο με τον τρόπο που θα παίξουμε, αλλά και τον τρόπο που θα συμπεριφερθούμε. Είναι κάτι που έχει δείξει η ομάδα ως τώρα. Είμαστε σε ένα σημείο που ξέρουμε τι ζητάμε μέσα το γήπεδο. Ξέρουμε ότι όλοι οι αντίπαλοι θέλουν να μας κερδίσουν και έχουν το ταλέντο και την ποιότητα να το κάνουν. Κι εμείς θα πρέπει να έχουμε την υπομονή μέσα από τις δυσκολίες να βρούμε τις λύσεις που θα μας βοηθήσουν να πετύχουμε το δικό μας στόχο και να κάνουμε περήφανους τους ανθρώπους που μας αγαπάνε και μας παρακολουθούν», δήλωσε ο Παναγιώτης Γιαννάκης.

Όσο για την πρώτη αποστολή της Εθνικής, ο «δράκος» τόνισε: «Ξεκινάμε με έναν αντίπαλο, ο οποίος είναι επικίνδυνος, γιατί ξέρει να παίζει, έχει παίκτες έμπειρους από διάφορα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και παίκτες που παίζουν σε μεγάλες ομάδες, όπως η Μακάμπι. Έχουμε μεγάλο σεβασμό για το Ισραήλ και περιμένουμε ένα δύσκολο παιχνίδι. Στόχος είναι να δούμε κάθε παιχνίδι, κάθε λεπτό του, με υπομονή, ένα-ένα, όπως ζητάω και από τα παιδιά. Να είμαστε έτοιμοι φάση με φάση. Έχουμε την μπάλα, επίθεση, δεν την έχουμε, άμυνα. Το λάθος ανήκει στο παρελθόν πάντα και συνεχίζουμε. Είμαστε έτοιμοι. Και τα 12 παιδιά που είναι εδώ είναι έτοιμα να παίξουν από 1 ως 39 λεπτά! Ήρθαμε για να παίξουμε με τους καλύτερους και αυτό θέλουμε».

Ο αντίπαλος

Το Ισραήλ κατάφερε να επιβιώσει από το προκριματικό τουρνουά που προηγήθηκε του Ευρωμπάσκετ. Στον πάγκο της ομάδας βρίσκεται ο γνωστός στο ελληνικό κοινό από τη θητεία του σε ΠΑΟΚ και Άρη, Σβι Σερφ, ενώ στο ρόστερ της ομάδας ξεχωρίζει ο γκαρντ της Μακάμπι Τελ Αβίβ, Γιοτάμ Χαλπερίν. Οι Ισραηλινοί, παίζοντας χωρίς άγχος, αφού ούτως ή άλλως είναι το αουτσάιντερ του ομίλου, έχουν ως στόχο στην πρώτη φάση τη μία νίκη, που θα τους δώσει την πρόκριση στη δεύτερη φάση των ομίλων. Το ρόστερ του Ισραήλ:

Ντρορ Χάτζατζ (1.78, γκαρντ)-Χάποελ Ιερουσαλήμ 29
Μοράν Ροθ (1.78, γκαρντ)-Μακάμπι Ραμάτ Γκαν 25
Γιοτάμ Χαλπερίν (1.96, γκαρντ)- Μακάμπι Τελ Αβίβ 23
Λιόρ Ελιάχου (2.05 φόργουορντ)-Μακάμπι Τελ Αβίβ 22
Ερέζ Μάρκοβιτς (2.08, σέντερ)-Χάποελ Ιερουσαλήμ 22
Τζερόν Ρόμπερτς (1.94, γκαρντ)-ΑΕ Λεμεσού 31
Γκάι Πρίνι (2.01, φόργουορντ)-Χάποελ Ιερουσαλήμ 24
Μέιρ Ταπίρο (1.94, γκαρντ)-Μπνέι Χάσαρον 32
Μάταν Νάορ (1.94, γκαρντ)-Χάποελ Ναχαρίγια 27
Ίντο Κοζικάρο (2.02, φόργουορντ)-Χάποελ Ναχαρίγια 29
Γιανίβ Γκριν (2.06, σέντερ) Σαμάρα 27
Αμίτ Ταμίρ (2.08, φόργουορντ) - 28

Η προϊστορία

Ελλάδα και Ισραήλ έχουν αναμετρηθεί στο παρελθόν 45 φορές, με την ελληνική ομάδα να έχει 24 νίκες και το Ισραήλ 21. Πιο πρόσφατη συνάντηση ήταν αυτή στο Ευρωμπάσκετ του Βελιγραδίου, όταν η αρμάδα του Παναγιώτη Γιαννάκη είχε επικρατήσει των Ισραηλινών δύσκολα με 67-61 και με κορυφαίους τους Νίκο Ζήση και Λάζαρο Παπαδόπουλο, που είχαν 23 και 19 πόντους αντίστοιχα.

Αναλυτικά οι όμιλοι

Α’ Όμιλος

1. Ελλάδα
2. Σερβία
3. Ρωσία
4. Ισραήλ

Β’ Όμιλος

1. Ισπανία
2. Κροατία
3. Λετονία
4. Πορτογαλία

Γ’ Όμιλος

1. Λιθουανία
2. Τουρκία
3. Γερμανία
4. Τσεχία

Δ’ Όμιλος

1. Ιταλία
2. Γαλλία
3. Σλοβενία
4. Πολωνία


Το σημερινό πρόγραμμα

Δευτέρα 3/9/2007

(19:00) Τσεχία – Γερμανία (Γ)
(19:00) Σερβία – Ρωσία (Α)
(20:00) Πολωνία – Γαλλία (Δ)
(20:00) Λετονία – Κροατία (Β)
(21:30) Τουρκία – Λιθουανία (Γ)
(21:30) Ισραήλ – Ελλάδα (Α)
(22:30) Πορτογαλία – Ισπανία (Β)
(22:30) Ιταλία – Σλοβενία (Δ)

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube