Οι σαρωτικές αλλαγές στον τρόπο διεξαγωγής των Κυπέλλων Ευρώπης, τις οποίες προωθεί ο Μισέλ Πλατινί και ήταν ένα ασφαλές όχημα για την πρόσφατη εκλογή του στην ανώτερη διοικητική θέση της ΟΥΕΦΑ, είναι μεν ένα νέο γεγονός, αλλά ταυτοχρόνως είναι και δυσερμήνευτο. Πολλοί ήταν αυτοί που υποστήριξαν για ίδιον συμφέρον τον Γάλλο στην ψηφοθηρική διελκυστίνδα του με τον απελθόντα και επί σειρά ετών πρόεδρο Λέναρτ Γιόχανσον, όμως λίγοι έχουν κατανοήσει τις λεπτομέρειες του νέου καθεστώτος.
Η «SportDay» επιχειρεί, σε αδρές γραμμές και όσο το δυνατόν ακριβέστερα, να αποσαφηνίσει τα μελλούμενα στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο για όλες τις χώρες και κυρίως για την ποδοσφαιρική Ελλάδα.
Ανοιγμα στους μικρομεσαίους
Ο βασικότερος στόχος του Μισέλ Πλατινί με τις υπό προώθηση αλλαγές του είναι να τηρήσει τα προεκλογικά υπεσχημένα. Να δώσει, δηλαδή, στις μικρομεσαίες ομοσπονδίες ένα κομμάτι από την πίτα του Τσάμπιονς Λιγκ και παράλληλα, με έναν πολιτικό τρόπο, να μη δυσαρεστήσει τις ισχυρές χώρες. Μάλλον τα καταφέρνει με το «νέο Τσάμπιονς Λιγκ», που θα το δούμε στην πράξη από την περίοδο 2009-2010, η επιτυχία του οποίου θα δοκιμαστεί για τουλάχιστον μία τριετία (μέχρι το 2012). Σύμφωνα με το σχέδιο του προέδρου της ΟΥΕΦΑ, θα συμβούν τα εξής:
• Οι τρεις πρώτες ομοσπονδίες στη βαθμολογία της ΟΥΕΦΑ θα εκπροσωπούνται απευθείας στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ με τις τρεις πρώτες ομάδες του εγχώριου ταμπλό τους (σύνολο 9 ομάδες).
• Οι ομοσπονδίες που κατατάσσονται στην 4η, στην 5η και στην 6η θέση της ευρωπαϊκής βαθμολογίας θα εκπροσωπούνται με δύο ομάδες στους ομίλους (σύνολο έξι ομάδες).
• Οι ευρισκόμενες στις θέσεις 7, 8, 9, 10, 11 και 12 της ευρωπαϊκής βαθμολογίας ομοσπονδίες θα εκπροσωπούνται στους ομίλους μόνο από τον πρωταθλητή (σύνολο 6 ομάδες).
• Οι ομοσπονδίες που καταλαμβάνουν τη 13η θέση της βαθμολογίας της ΟΥΕΦΑ μέχρι την έσχατη 53η θα διεκδικούν, με τους πρωταθλητές τους, έξι θέσεις.
• Οι ομοσπονδίες που καταλαμβάνουν την 1η θέση της βαθμολογίας της ΟΥΕΦΑ έως τη 16η θα διεκδικούν, με τους Κυπελλούχους τους, τέσσερις θέσεις.
Απλά μαθηματικά, επομένως: εννέα, συν έξι, συν έξι, συν 6, συν 4, συν τον κάτοχο του τροπαίου, ίσον 32 ομάδες στους ομίλους. Και... απλή πολιτική: με αυτό το σύστημα οι ομάδες των ομοσπονδιών μικρομεσαίου κυβισμού έχουν περισσότερες πιθανότητες να διεκδικήσουν συμμετοχή στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, γιατί δεν θα κληρώνονται στους προκριματικούς γύρους με πανίσχυρους συλλόγους. Για παράδειγμα, η σουηδική Ελφσμποργκ δεν θα παίζει τότε με ομάδες τύπου Βαλένθια, όπως συνέβη πριν από λίγες μέρες με φυσιολογική συνέπεια να αποκλειστεί. Την ίδια στιγμή, όμως, ούτε η ποδοσφαιρική Ισπανία μπορεί να νιώθει αδικημένη, γιατί μέχρι πρότινος συμμετείχαν απευθείας στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ δύο ομάδες της (και άλλες δύο στον τελευταίο προκριματικό γύρο). Πλέον θα παίζουν τρεις και θα υπάρχει η δυνατότητα τέταρτου εκπροσώπου μέσα από τη διαδικασία των Κυπελλούχων. Αν δεν είναι ευφυές, οπωσδήποτε είναι ενδιαφέρον σχέδιο...
Τι θα γίνει του χρόνου με την Ελλάδα
Μεταξύ του μοντέλου Γιόχανσον και του μοντέλου Πλατινί μεσολαβούν δύο σεζόν, η τρέχουσα και η επόμενη. Αλλά επειδή στην τρέχουσα διεθνή περίοδο τα δεδομένα είναι γνωστά, στην ουσία η απορία για το πού (σε ποια διοργάνωση) και το πότε (σε ποιον προκριματικό γύρο) θα παίξουν οι ελληνικές ομάδες αφορά την περίοδο 2008-2009. Σήμερα η ποδοσφαιρική Ελλάδα βρίσκεται στη 18η θέση της βαθμολογίας της ΟΥΕΦΑ και απολαμβάνει για τελευταία φορά -μέχρι να συνέλθει και να βελτιώσει τις επιδόσεις της και τη θέση της στο διεθνές ταμπλό- το προνόμιο της εξαπλής εκπροσώπησης. Από του χρόνου τέσσερις σύλλογοι θα παίζουν στα ευρωπαϊκά Κύπελλα και ο πρωταθλητής της σε προκριματικό γύρο.
Χρησιμοποιούμε τα πεπραγμένα του τελευταίου πρωταθλήματος για να είναι κατανοητά όλα τα ενδεχόμενα εν όψει της σεζόν 2008-2009. Παίρνουμε, δηλαδή, ως δεδομένο ότι πρωταθλητής είναι ο Ολυμπιακός, δεύτερη η ΑΕΚ, τρίτος ο Παναθηναϊκός και Κυπελλούχος η Λάρισα.
Περίπτωση πρώτη (η ποδοσφαιρική Ελλάδα στη 13η θέση της ΟΥΕΦΑ ή σε καλύτερη μέχρι και τη 10η)
Πού: ο Ολυμπιακός θα παίξει στον τρίτο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ, η ΑΕΚ στον δεύτερο, ο Παναθηναϊκός στον δεύτερο προκριματικό γύρο του ΟΥΕΦΑ και η Λάρισα στην πρώτη φάση του ΟΥΕΦΑ. Πότε: ο Ολυμπιακός τον Αύγουστο, η ΑΕΚ τέλος Ιουλίου με αρχές Αυγούστου, ο Παναθηναϊκός μέσα με τέλος Αυγούστου με αρχές Αυγούστου και η Λάρισα τον Σεπτέμβριο.
Περίπτωση δεύτερη (η ποδοσφαιρική Ελλάδα στη 14 ή στη 15η θέση)
Πού: ο Ολυμπιακός θα παίξει στον τρίτο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ, η ΑΕΚ στον δεύτερο, ενώ και η Λάρισα και ο Παναθηναϊκός στον δεύτερο προκριματικό γύρο του ΟΥΕΦΑ. Πότε: ο Ολυμπιακός τον Αύγουστο, η ΑΕΚ τέλος Ιουλίου με αρχές Αυγούστου, ο Παναθηναϊκός και η Λάρισα μέσα με τέλος Αυγούστου.
Περίπτωση τρίτη (η ποδοσφαιρική Ελλάδα 16η, 17η ή 18η)
Πού: ο Ολυμπιακός στον δεύτερο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ, η Λάρισα και η ΑΕΚ στον δεύτερο προκριματικό γύρο του ΟΥΕΦΑ και ο Παναθηναϊκός στον πρώτο προκριματικό γύρο του ΟΥΕΦΑ. Πότε: ο Ολυμπιακός τέλος Ιουλίου με αρχές Αυγούστου, η Λάρισα και η ΑΕΚ μέσα με τέλος Αυγούστου και ο Παναθηναϊκός μέσα Ιουλίου με αρχές Αυγούστου.
Περίπτωση τέταρτη (η ποδοσφαιρική Ελλάδα στις θέσεις 19-21)
Πού: ο Ολυμπιακός στον δεύτερο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ και η Λάρισα με την ΑΕΚ και τον Παναθηναϊκό στον πρώτο προκριματικό γύρο του ΟΥΕΦΑ. Πότε: ο Ολυμπιακός τέλος Ιουλίου με αρχές Αυγούστου, οι άλλοι τρεις μέσα Ιουλίου με αρχές Αυγούστου.
Αν οι ελληνικές ομάδες συνεχίσουν να πάσχουν από ακατάσχετη βαθμολογική αιμορραγία, θα υποχρεωθούν να παίζουν μπάλα στην καρδιά του καλοκαιριού και να διεκδικούν ό,τι μέχρι πρότινος ήταν κεκτημένο, δηλαδή συμμετοχή είτε στο Τσάμπιονς Λιγκ είτε στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ (που, ειρήσθω εν παρόδω, επίσης αλλάζει μορφή και προσπαθεί να μοιάσει περισσότερο στο Τσάμπιονς Λιγκ από το 2009). Θα υποχρεωθούν, όμως, να αλλάξουν και το εγχώριο πρόγραμμα, που θα πάψει να έχει ελαστική ιδιότητα και να αρχίζει ή να τελειώνει κατά το δοκούν. Και το κερασάκι στην τούρτα: τα πλέι οφ της Σούπερ Λίγκας, που θα δούμε για πρώτη φορά εφέτος, μάλλον θα έχουν βραχύβια εφαρμογή, γιατί θα χάσουν το νόημά τους στην απευκταία περίπτωση που η δεύτερη θέση του πρωταθλήματος δεν οδηγεί σε προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ.