Ένα κλασικό αγγλικό πρόσωπο. Φακιδομύτης, με κατακόκκινα μάγουλα, εγωιστής, είρωνας πρώτα με τον εαυτό του, εκδηλωτικός και συγχρόνως βαθιά συντηρητικός. Εκεί που πρέπει όμως είναι πραγματικός…killer, ερωτευμένος με τα αντίπαλα δίχτυα, ενώ λατρεύει να «τσακίζει» ρεκόρ. Το τελευταίο το μάθαμε πρόσφατα, αλλά πάνω απ’ όλα το ένιωσαν στο πετσί τους ο Αρσέν Βενγκέρ και οι παίκτες του.

Όταν ο Γουέιν Ρούνεϊ έβγαινε απ’ τη φυσούνα του «Ολντ Τράφορντ» την Κυριακή 24 Οκτωβρίου (ακριβώς 19 χρόνια μετά την γέννηση του) είχε ένα πράγμα στο μυαλό του: «Το ρεκόρ των 49 αήττητων αγώνων της υπεροπτικής Άρσεναλ πρέπει να έχει τελειώσει σε 90 λεπτά από τώρα». Ακριβώς απέναντι, στις βροχερές αλλά πανέμορφες εξέδρες του «Θεάτρου των ονείρων», ένας φίλαθλος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κρατούσε στα χέρια του ένα πανό με την επιγραφή να έχει στόχο τους «κανονιέρηδες»: «Ναι, 49 αήττητοι αγώνες. Δεν κάνατε και τρεμπλ…», εννοώντας ότι μόνο αν η Άρσεναλ κατακτήσει και τους τρεις τίτλους σε μια χρονιά θα μπορεί να υψώσει το ανάστημα της στην Γιουνάιτεντ.

Ο 19χρονος επιθετικός δεν είχε σκοπό να βάζει σε…επιπλέον έξοδα τον οπαδό της ομάδας του που θα αναγκαζόταν να σβήσει το 49 και να το κάνει 50. Αποφάσισε να βάλει stop σ’ αυτό το απίστευτο σερί και να κάνει το καλύτερο δώρο στον εαυτό του, την ημέρα των γενεθλίων του. Ο Γουέιν Ρούνεϊ κέρδισε το πέναλτι στο 73ο λεπτό του αγώνα με το οποίο ο Νιστελρόι άνοιξε το σκορ, ενώ στο 90’ μετά από πάσα του Σαχά ο διεθνής Άγγλος επιθετικός πλάσαρε τον Λέμαν, έκανε το 2-0 και έβαλε το κερασάκι στην…δική του τούρτα, σβήνοντας ταυτόχρονα τα…πενήντα κεράκια που ετοιμαζόταν να βάλει ο Τιερί Ανρί στο «Χάιμπουρι». Όσο για τον πανηγυρισμό του στο γκολ που πέτυχε; Γέλασε, έτρεξε στην εξέδρα με τους δικούς του οπαδούς για να τον αποθεώσουν και να τους χαιρετήσει, αφιέρωσε το γκολ στους συμπαίκτες του και άφησε κάποιους άλλους να κοιτούν ανέκφραστοι και ειρωνικοί την αντίπαλη εξέδρα και να…σπάνε αποδυτήρια.

Ποιος είναι ο Γουέιν Ρούνεϊ

Ημερομηνία γέννησης: 24/10/1985
Τόπος: Λίβερπουλ
Ύψος: 1,81 μ.
Βάρος: 70 κ.

Ονειρο...

Πραγματοποίησε το ντεμπούτο του με την Εβερτον τη σεζόν 2002-2003 κόντρα στην Τότεναμ στο «Γκούντισον Παρκ». Στη συνέχεια έγινε ο νεαρότερος σκόρερ στην ιστορία των «ζαχαρωτών» όταν και σκόραρε ενάντια στη Ρέξαμ, στο πλαίσιο του «Ουόρθινγκτον Καπ». Το παρθενικό του γκολ στην Πρέμιερσιπ –βολέ από 25 μέτρα ξετίναξε τα δίχτυα της Αρσεναλ στις 19 Οκτωβρίου του 2002, πέντε ημέρες πριν από τη συμπλήρωση του 17ου έτους της ηλικίας του!- θα μείνει αξέχαστο.

... ρεκόρ!

Τον Φεβρουάριο του 2003 κατέρριψε ένα ακόμη ρεκόρ. Στην αναμέτρηση Αγγλίας-Αυστραλίας, η οποία διεξήχθη στο «Απτον Παρκ», έγινε ο μικρότερος σε ηλικία ποδοσφαιριστής που φόρεσε τη φανέλα με τα τρία λιοντάρια στο στήθος. Λίγους μήνες αργότερα… έδρασε και πάλι, καθώς με το γκολ που σημείωσε –τον Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου- κατά των Σκοπίων, έγινε ο νεαρότερος σκόρερ στην ιστορία του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος της χώρας, σε ηλικία μόλις 17 χρονών και 317 ημερών.
Στα τελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος της Πορτογαλίας ανάγκασε τους πάντες να υποκλιθούν στο ταλέντο του. Πήρε από το… χεράκι την Αγγλία, την οποία και οδήγησε στα προημιτελικά –σκόραρε τέσσερις φορές- για να έρθει ο σοβαρός τραυματισμός του –κάταγμα στο μετατάρσιο έπειτα από τάκλιν του Ζόρζε Αντράντε- και να τελειώσει άδοξα τόσο το δικό του όνειρο όσο και της Αγγλίας.

"Διάβολος" με... μπλε καρδιά!

Η συνέχεια είναι γνωστή σε όλους, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Νιούκαστλ πάλεψαν μέχρις εσχάτων για να αποσπάσουν την υπογραφή του, με τον ίδιο να επιλέγει τους «κόκκινους διαβόλους», έναντι 20 εκατομμυρίων λιρών και ενώ απέμεναν τέσσερις μόλις ώρες για να λήξει η μεταγραφική περίοδος. «Γνώριζα για τις ικανότητές του, αλλά ο τρόπος με τον οποίο αγωνίζεται τα τελευταία τρία χρόνια είναι εξωπραγματικός. Δεν μπορούσαμε να τον χάσουμε», ήταν τα λεγόμενα του Αλεξ Φέργκιουσον.

Συμμετοχές και γκολ στην Premier League:

2001-2002: Έβερτον – 33 συμμετοχές, 6 γκολ

2002-2003: Έβερτον – 34 συμμετοχές, 9 γκολ

2003-2004: Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: 3 συμμετοχές, 1 γκολ

Επιμέλεια: Βασίλης Μοιρώτσος

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube