Την πρώτη μεγάλη κόντρα του από τη στιγμή που ανέλαβε καθήκοντα προέδρου της ΟΥΕΦΑ θα έχει ο Μισέλ Πλατινί στις 27 Σεπτεμβρίου στη σύνοδο της ομοσπονδίας στην Κωνσταντινούπολη (δεν αποκλείεται να το κάνει και αργότερα αν κρίνει ότι είναι νωρίς για κάτι τέτοιο και δεν έχει ακόμα τις συμμαχίες για να πετύχει τις αλλαγές που επιθυμεί). Και αυτό γιατί θα επιχειρήσει να περάσει τις αλλαγές στο Τσάμπιονς Λιγκ που θα αφορούν την περίοδο 2009-2012. Πολλές και ριζοσπαστικές ιδέες από τον Γάλλο, με κάποιες να είναι μάλλον «αναίμακτες» για το «στάτους κβο» της πρώτης τη τάξει ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Μία από αυτές (και μάλλον η πιο θετική) προβλέπει ότι το 75% των εισιτηρίων του τελικού θα πηγαίνουν στα χέρια των φιλάθλων και όχι μόνο στους χορηγούς και σε άλλες «υποχρεώσεις» της ΟΥΕΦΑ. Παράλληλα θέλει το γήπεδο του τελικού να έχει χωρητικότητα τουλάχιστον 75.000 θέσεων. Σκέψη που ναι μεν περιορίζει τις πόλεις με τέτοια δυνατότητα, αλλά είναι σωστή επειδή τον τελικό πρέπει να τον φιλοξενεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερο γήπεδο. Αυτό που ξενίζει είναι ότι προτείνει ο τελικός να διεξάγεται το Σάββατο και όχι την «πατροπαράδοτη» Τετάρτη, όπως τόσες δεκαετίες έχουμε συνηθίσει να γίνεται. Κίνηση που έχει βάση, αφού, κατά την άποψή του, η Τετάρτη περιορίζει τα παιδιά και τους φοιτητές που έχουν σχολείο και πανεπιστήμιο. Το Σάββατο για όλη την Ευρώπη είναι ελεύθερη και πιο οικογενειακή μέρα για να παρακολουθήσει κανείς πιο άνετα ποδόσφαιρο. Αυτές είναι μάλλον αναίμακτες αλλαγές. Υπάρχουν όμως άλλες με τις οποίες πλήττονται καίρια τα συμφέροντα των μεγάλων χωρών.
Η πρόθεση του Πλατινί δεν είναι να έχουν λιγότερες ομάδες οι μεγάλες χώρες, αλλά να είναι πιο δύσκολο για αυτές να μπουν στους ομίλους ανοίγοντας ταυτόχρονα τον δρόμο για την εκπροσώπηση περισσότερων πρωταθλητών στη διοργάνωση που φέρει το βαρύγδουπο όνομα «Λίγκα των πρωταθλητών». Για παράδειγμα, στη χθεσινή κλήρωση μόνο 13 από τις 32 ομάδες που μπήκαν στην κληρωτίδα ήταν οι πρωταθλήτριες των χωρών τους. Αυτό θέλει να βελτιώσει ο Πλατινί, αλλά τα προβλήματα είναι πάμπολλα, με κυριότερο την αντίθεση των λιγκών αλλά και της G14. Μέχρι τώρα 24 λίγκες αντιδρούν στην ιδέα για τη συμμετοχή και των κυπελλούχων ομάδων στη διοργάνωση, κάτι που θα αφορά μόνο τους 16 πρώτους στη βαθμολογία. Μία χώρα, η Ιταλία, είναι θετική επειδή πιστεύει ότι έτσι θα αναβαθμιστεί ο θεσμός του Κυπέλλου, αλλά οι μεγαλύτεροι πολέμιοι είναι οι Αγγλοι. Η δυναμική τής Πρέμιερ Λιγκ και τα τεράστια τηλεοπτικά συμβόλαιά της απειλούνται αν η τέταρτη θέση δεν δίνει έξοδο στο Τσάμπιονς Λιγκ. Η αγγλική ομοσπονδία πιθανότατα τηρεί αυτή τη στάση διότι δεν έχει τη δύναμη να πάει κόντρα στις επιθυμίες των διοικούντων την Πρέμιερ Λιγκ.
Η επιτροπή σχεδιασμού και στρατηγικής υπό τον Σενές Ερζίκ, στην οποία μετέχουν οι αντιπρόεδροι της ΟΥΕΦΑ, τα κλαμπ, οι λίγκες και οι παίκτες, θα επεξεργαστεί τις όποιες καινοτομίες και θα προτείνει στην εκτελεστική επιτροπή που θα συνεδριάσει στις 27 Σεπτεμβρίου τις σχεδιαζόμενες αλλαγές. Ομως οι «μεσαίοι», με προεξάρχοντες Πορτογάλους και Ολλανδούς, δεν θέλουν την κόντρα των κυπελλούχων των 16 πρώτων χωρών γιατί αυτό θα μεγαλώσει τον βαθμό δυσκολίας της εισόδου στους ομίλους. Ταυτόχρονα οι μεγάλες λίγκες γκρινιάζουν πως τώρα θα χρειάζονται δύο καλοκαιρινοί γύροι προκριματικών για να μπορέσουν να εισέλθουν στη «γη της επαγγελίας» οι σύλλογοί τους.
Μία πρόταση που έφερε προς συζήτηση ο Ουμπέρτο Γκαντίνι, εκπρόσωπος της Μίλαν, ήταν να μείνουν μόνο 20 οι θέσεις που παίρνουν οι ομάδες απευθείας στους ομίλους ώστε να διεκδικούνται άλλες 12. Αυτό θα ανέβαζε τις θέσεις κατά τέσσερις ακόμα στα προκριματικά και όλο και λιγότεροι θα έμεναν παραπονεμένοι. Ομως ο Πλατινί εμφανίζεται κάθετος στο να μην αλλοιωθεί ο αριθμός των ομάδων που έχουν άμεση εκπροσώπηση στη διοργάνωση.
Δεν θα είναι ένας εύκολος πόλεμος για να κερδηθεί από τον Πλατινί. Και βέβαια η εύλογη ερώτηση που αφορά την Ελλάδα και τι θα αποκομίσει από τη μετατροπή του Τσάμπιονς Λιγκ, η αλήθεια είναι πως μάλλον τίποτα! Ηδη έχουμε πέσει στη 18η θέση της γενικής κατάταξης μετά τις επιτυχίες Νορβηγών και Τσέχων στα προκριματικά. Θα πρέπει να καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για να είμαστε τουλάχιστον στη 16η θέση μόλις ολοκληρωθεί η χρονιά. Η μάχη που θα δώσουμε με τους Βούλγαρους, τους Τσέχους, τους Νορβηγούς και τους Ελβετούς μέχρι το τέλος θα είναι μεγάλη και απαιτείται κάθε δυνατός βαθμός από τις ελληνικές ομάδες για να μην πέσουμε κάτω από τη 16η θέση. Σε μία τέτοια περίπτωση, δυστυχώς, οι όποιες αλλαγές δεν θα έχουν κανένα ευεργετικό σενάριο για εμάς που θα παίζουμε πια με μία μόνο ομάδα μέσα από δύο προκριματικούς γύρους για την είσοδο στο Τσάμπιονς Λιγκ και τρεις στο ΟΥΕΦΑ που θα αγωνίζονται επίσης σε προκριματικά το καλοκαίρι.
Ο Πλατινί, στη διήμερη σύνοδο της Πόλης, θα έχει να δώσει την πρώτη μεγάλη μάχη απέναντι σε μία επιτροπή που ο ίδιος δημιούργησε και την εκτελεστική που ήδη στο θέμα της ανάθεσης του Euro 2012 τον «άδειασε».