Στα πανεπιστήμια της δημοσιογραφίας διδάσκουν πως ο θάνατος ενός ατόμου ποτέ δεν μπορεί να είναι πιο σημαντικός από μία μαζική καταστροφή με δεκάδες νεκρούς. Φαίνεται πως στον κόσμο που ζούμε και μεγαλώνουμε τα συναισθήματα για την ανθρώπινη ζωή καταμετρώνται διαφορετικά, ανάλογα με το βάρος του ονόματος. Η ΟΥΕΦΑ σε αυτή την ιστορία με την αναβολή του ματς επιβεβαίωσε αυτό που ξέραμε. Οτι λειτουργεί σαν ένας απρόσωπος μηχανισμός. Το 2001, τη μέρα της επίθεσης στους Δίδυμους Πύργους, άργησε να αποφασίσει την αναβολή των ματς, φοβούμενη τις αντιδράσεις των τηλεοπτικών καναλιών και των χορηγών. Τελικά τα ματς έγιναν την ίδια νύχτα και το άλλο πρωί τα υπόλοιπα αναβλήθηκαν. Κατά καιρούς, αποφάσεις που αφορούσαν εμπάργκο σε χώρες εφαρμόστηκαν επιλεκτικά. Οι Σέρβοι τιμωρήθηκαν το 1992 για την εμπλοκή τους στον εμφύλιο της χώρας, όπως και το 1999 για την εισβολή στο Κόσοβο, αλλά οι Τούρκοι δεν έπαθαν το παραμικρό για τις θηριωδίες στην Κύπρο.

Το πρόβλημα με την ΟΥΕΦΑ δεν είναι αν στον προεδρικό θώκο είναι ο Λέναρντ Γιόχανσον ή ο Μισέλ Πλατινί που ευαγγελίζεται την ανανέωση σε όλα τα επίπεδα. Εκεί που πραγματικά θα μπορούσε να φανεί διαφορά δεν είναι στο αν οι Κυπελλούχοι θα αγωνίζονται στο Τσάμπιονς Λιγκ ούτε στο αν οι νικήτριες ομάδες πρέπει να παραλαμβάνουν το τρόπαιο ανεβαίνοντας στην εξέδρα. Αυτό που περιμένεις από έναν άνθρωπο που έπαιξε ποδόσφαιρο, που βίωσε μέσα στο γήπεδο την τραγωδία του «Χέιζελ», που έκανε το λάθος τότε να πανηγυρίσει το γκολ και έλεγε πως μετάνιωσε για αυτό, είναι να σπάσει τα «άλατα» στο σύστημα. Να αλλάξει την ΟΥΕΦΑ και να την κάνει αυτό που πρέπει να είναι. Μια αθλητική ένωση και όχι μία πολυεθνική εταιρεία, που βασικό στόχο έχει το κέρδος και όχι το παιχνίδι.

Αυτό το στοίχημα έχασε προχτές η ΟΥΕΦΑ και προσωπικά ο Μισέλ Πλατινί. Η ΑΕΚ ήθελε πολύ λογικά να μη γίνει το ματς. Η χώρα στις φλόγες, ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται καθημερινά, το μυαλό όλων θολωμένο. Και η ευρωπαϊκή ομοσπονδία να λέει όχι σε ένα αίτημα στο οποίο ουσιαστικά συναινούσε και η Σεβίλλη. Οι Ισπανοί βίωναν το δικό τους δράμα με την ιστορία του Πουέρτα. Ενα παλικάρι 22 χρόνων που έφυγε, παρά την περιπέτεια, όρθιο από το γήπεδο, χαροπάλευε έπειτα από τα δύο καρδιακά επεισόδια που του συνέβησαν το Σάββατο. Τι πιο απλό από το να αναβληθεί το ματς. Και όμως αυτό το απλό δεν έγινε. Εκείνο για το οποίο κακίζω τον εαυτό μου είναι πως οι δικαιολογίες της ΟΥΕΦΑ σχετικά με το ντόμινο αλλαγών που μια αναβολή του ματς θα προκαλούσε στο σύνολο των κληρώσεων του Μονακό σχεδόν με είχαν πείσει τη Δευτέρα το βράδυ για το ορθόν της απόφασης. Μερικές φορές απορούμε με τον ίδιο μας τον εαυτό, με τις ίδιες τις σκέψεις μας.

Η ΟΥΕΦΑ τελικά αποφάσισε το αυτονόητο. Αυτή η απλή κίνηση, που τη Δευτέρα θα μετατρεπόταν επικοινωνιακά σε κίνηση ματ, μία μέρα μετά, κάτω από τις συνθήκες που έγινε, γυρίζει μπούμερανγκ. Για μία ακόμη φορά το σύγχρονο ποδόσφαιρο, με τον τρόπο που διοικείται, παραπέμπει (όλο και πιο πολύ) στην εποχή των σκλαβοπάζαρων. Πανάκριβοι σταρ, δέσμιοι των τεράστιων συμβολαίων τους, τραγουδούν σαν πουλάκια μέσα σε κλουβί, που μπορεί να είναι χρυσό, αλλά παραμένει... κλουβί. Τα κλειδιά του τα κρατούν κάποιοι που έμαθαν να ορίζουν τα συναισθήματα και τις ανθρώπινες ψυχές μονάχα μέσα από λογιστικές αποτιμήσεις.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Η ελληνική ομάδα είναι καλύτερη από την Σκωτία, αλλά θα χρειαστεί και την τύχη που δεν είχε πριν 30 χρόνια!

Η κορυφαία νέα γενιά για την εθνική Αγγλίας και η ευθύνη του Τούχελ να την πάει ένα βήμα παραπάνω!

Τα εύσημα στον Πίκφορντ δίνουν οι Άγγλοι, ο ευχάριστος «πονοκέφαλος» για Τούχελ και το ντεμπούτο με γκολ του Τζόουνς

Μία τεράστια ευκαιρία: Στα 90 κρισιμότερα λεπτά για την Ελλάδα μέχρι τα επόμενα

Yπάρχουν άνθρωποι που δεν αντιλαμβάνονται το πόσο σημαντικός υπήρξε, αλλά και παραμένει, ο Σαλάχ για τη Λίβερπουλ;

Η συναισθηματική επιστροφή Αλόνσο, η «μαύρη τρύπα» του «Άνφιλντ» και το… κλειδί να μην έχει τραυματισμούς η Λίβερπουλ!

Η δικαίωση της ποδοσφαιρικής λογικής με τον Ρόδρι, που χρωστάει πολλά στον Πεπ!

Το κανονικό ποδόσφαιρο που παίζει η Μπέντφορντ του Τόμας Φρανκ, περιέχει γνώση και πολύ ταλέντο!

Ένα εκατοστό ή όχι, είσαι οφσάιντ, και o VAR λύνει το πρόβλημα, οπότε με το να συζητάμε, απλά χάνουμε τον χρόνο μας!

Η «νέα» Λίβερπουλ αρέσει και ο Σλοτ αλλάζει κάποια πράγματα, αλλά τα δύσκολα τώρα έρχονται!