Hταν παράταιρος ο χώρος με τον νεοελληνικό πολιτισμό ορισμένων. Εξέπεμπε μία εσωτερική ομορφιά, αγάπη και σεβασμό στο θείο και τη φύση, τόσο ξένη για τα ήθη τους. Για τα ήθη μας! Για τα ήθη μίας κοινωνίας, που εδώ και χρόνια δεν αντιδρά στην αναλγησία των «ολίγων». Ισως γι' αυτό δεν μας άντεξε άλλο. Από χθες το βράδυ, ο ιερός χώρος της Αρχαίας Ολυμπίας, μία ωδή στο μεγαλείο της φύσης, ανάμνηση μιας τόσο διαφορετικής Ελλάδας, δεν είναι ίδιος πια. Εστω και αν δεν διάλεξε μόνος του αυτόν τον δρόμο.
Τον διάλεξαν άλλοι γι' αυτόν, οι ίδιοι που διάλεξαν να αφήσουν μια ολόκληρη χώρα να καίγεται τρία μερόνυχτα τώρα. Οι ίδιοι που σπεύδουν να ανακοινώσουν μέτρα και νέα μέτρα δίπλα σε απανθρακωμένα πτώματα, δίπλα σε καμένα σπίτια, καμένες καλλιέργειες, καμένα δάση. Με μία άνεση, που εξηγείται μόνο από την απανθρακωμένη τους συνείδηση.
Αλλά δεν έγινε και τίποτα. Τα αγάλματα στον χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας δεν κάηκαν, με κρατική παρέμβαση. Τα τσιμέντα και τα μάρμαρα στον αρχαιολογικό χώρο του ιερού χώρου δεν έπαθαν τίποτα, με κρατική παρέμβαση. Απορούμε κι εμείς με τις αποδοκιμασίες που ακούστηκαν εις βάρος του Υπουργού Πολιτισμού, κ. Βουλγαράκη, που έσπευσε ο άνθρωπος στον τόπο της «παρ' ολίγον» καταστροφής, επόπτευσε, κατηύθυνε και κατάφερε να περιορίσει τη ζημιά σε «κάποια δεντράκια που ίσως κάηκαν τριγύρω».
Τέσσερα αεροπλάνα, τέσσερα ελικόπτερα και 14 πυροσβεστικά οχήματα (με πληρώματα που έκαναν ό,τι μπορούσαν και φυσικά δεν τους αφορούν οι χαρακτηρισμοί του προλόγου...) επιχείρησαν να περιορίσουν το μέγεθος της μικρής
-«λίγα καμένα δέντρα»- καταστροφής. Τα κατάφεραν, με τη συνδρομή και των ντόπιων, των ανθρώπων που ζώντας δίπλα στον ιερό χώρο, είχαν τη συνείδηση να τρέξουν σε βοήθεια, ξεχνώντας ακόμη και τις προσωπικές τους περιουσίες εκείνη τη στιγμή.
Από την πυρκαγιά που έκαιγε σε δύο μέτωπα κάηκαν σπίτια στις παρυφές της πόλης, εκκενώθηκε ένα ξενοδοχείο, ενώ το πύρινο μέτωπο εισέβαλε στον αρχαιολογικό χώρο, απειλώντας να καταστρέψει τα αρχαία μνημεία.
Ευτυχώς, οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχείρησαν στην περιοχή κατάφεραν να προστατεύσουν το μουσείο, τον αρχαιολογικό χώρο, την Ακαδημία, το Στάδιο και το μνημείο του Κουμπερτέν από τις φλόγες που τα είχαν κυριολεκτικά περικυκλώσει. Βοήθησε και το σύστημα πυρόσβεσης του αρχαιολογικού χώρου που λειτούργησε και επαρκούσε να αντιμετωπίσει τις φλόγες. Μέχρι να τεθεί κι αυτό εκτός λειτουργίας όταν σταμάτησαν να λειτουργούν οι ηλεκτρικές αντλίες όταν κάηκαν οι μετασχηματιστές. Η φωτιά έκαψε τον περιβάλλοντα χώρο που αποτελεί μέρος των αρχαιολογικών εγκαταστάσεων. Κατά τα άλλα όλα παρέμειναν ανέπαφα. Πάλι καλά που δεν πάθαμε και τίποτα...
Ο ιερός τόπος του παγκόσμιου αθλητισμού, η κοιτίδα του Ολυμπισμού θα συνεχίσει να μεταδίδει τη φλόγα του στα πέρατα της οικουμένης. Η αφή της Ολυμπιακής Φλόγας (έρχονται και οι Ολυμπιακοί του Πεκίνου) φυσικά και θα γίνει και το 2008 στο κάτοπτρο του Ναού της Ηρας. Οι καρβουνιασμένες πλευρές στον παρακείμενο Κρόνιο Λόφο, τα καμένα δέντρα στο δάσος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, απλώς προορίζονται να αποτελέσουν ένα νέο ντεκόρ. «Φταίει το μικροκλίμα της φωτιάς», σύμφωνα με τη δήλωση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης, κ. Πολύδωρα, για τη μικρή αυτή μουντζούρα. Για την απανθρακωμένη μνήμη ορισμένων, αυτή που επέτρεψε σε μία τόσο μεγάλη καταστροφή για τη χώρα να αποκτήσει και συμβολικό θύμα στον χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας. Μήτε Παίδες Ελλήνων. Μικρή -το ξέρουμε- επίπληξη για τους «ολίγους». Η μόνη που μας ήρθε στο μυαλό, βλέποντάς τους να παραμένουν άνετοι και επιβλητικοί πατώντας πάνω στα αποκαΐδια μιας ολόκληρης χώρας...