Από τα φιλικά παιχνίδια είναι γνωστό ότι δεν μπορείς να κρίνεις τη δυναμικότητα μιας ομάδας, παρεκτός αν είσαι ο προπονητής της. Ομως στο πρόσφατο φιλικό που έδωσε η σκωτσέζικη Ρέιντζερς με την Τσέλσι, την οποία μάλιστα νίκησε 2-0, φαίνεται ότι η ομάδα του Αϊμπροξ θέλει να καταφέρει κάτι περισσότερο από αυτό που κατάφερε τις δύο τελευταίες χρονιές στο σκωτσέζικο πρωτάθλημα.

Για αρχή. Η Ευρώπη θα ακολουθήσει. Η Ρέιντζερς, που σήμερα ρίχνεται στη μάχη των προκριματικών που οδηγούν στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, έδειξε πιο έτοιμη και με καλύτερη φυσική κατάσταση από την «ταξιαρχία» του Αμπράμοβιτς. Βέβαια, το σκωτσέζικο πρωτάθλημα δεν είναι κανένα πρότυπο ποδοσφαιρικού ανταγωνισμού, μια και ουσιαστικά πρόκειται για μια κούρσα δύο αλόγων. Της Σέλτικ και της Ρέιντζερς, που γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο πριν από 5 χρόνια προσπαθούσαν να ενταχθούν στην αγγλική Πρέμιερσιπ, για να λύσουν και τα οικονομικά τους προβλήματα. Τα τελευταία δύο χρόνια, σε ό,τι αφορά το σκωτσέζικο πρωτάθλημα, η Σέλτικ βρίσκεται στη θέση του οδηγού.

Η ομάδα της Ρέιντζερς, το λάβαρο των «διαμαρτυρομένων», φέτος συμπληρώνει 119 χρόνια ζωής και αν κερδίσει τον τίτλο, του χρόνου το καλοκαίρι θα συνδυάσει τους πανηγυρισμούς με τη συμπλήρωση 120 χρόνων ιστορίας. Η Ρέιντζερς, που πέρασε μια μεγάλη οικονομική περιπέτεια, εφόσον έφθασε να χρωστάει περισσότερα από 90 εκατομμύρια ευρώ, έχει μπει σε φάση αναδιοργάνωσης. Υπάρχουν κάποια χρήματα, όχι τόσα βέβαια όσα τη «χρυσή» δεκαετία του ’90, όταν η Ρέιντζερς, χάρη και στο μονίμως ανοικτό πορτοφόλι του προέδρου, Ντέιβιντ Μάρεϊ, κέρδισε 9 τίτλους στη σειρά, αλλά ο προπονητής, Γουόλτερ Σμιθ, το παλεύει. Ο Σμιθ, που καθόταν στον πάγκο της ομάδας στη «χρυσή» εποχή των '90s, έφερε φέτος στο Αϊμπροξ 8 καινούργιους ποδοσφαιριστές. Καμία από τις μεταγραφές του δεν ήταν από τις λεγόμενες ακριβές, στις οποίες είχαν συνηθίσει οι οπαδοί της Ρέιντζερς παλιότερα.

Αλλωστε, μόνο για τα 3 από τα 8 νέα αποκτήματα της ομάδας ο Σμιθ ξόδεψε χρήματα. Στο καλοκαιρινό μεταγραφικό παζάρι η Σέλτικ κυριάρχησε, έχοντας και μια προίκα 16 εκατομμυρίων ευρώ από το περσινό Τσάμπιονς Λιγκ. Μάλιστα. Δίνοντας στη Χιμπέρνιαν 7 εκατομμύρια ευρώ, πήρε μέσα από τα χέρια της Ρέιντζερς τον νεαρό χαφ Σκοτ Μπράουν, που μέχρι στιγμής είναι η ακριβότερη φετινή μεταγραφή στη Σκωτία.

Ο Σμιθ θα πρέπει φέτος να αποδείξει ότι μπορεί να διαμορφώσει ένα ανταγωνιστικό σύνολο, χωρίς να έχει στη διάθεσή του τεράστιο προϋπολογισμό για μεταγραφές, όπως στο παρελθόν. Οπως το καλοκαίρι του 1997-1998, που ξοδεύτηκαν περίπου 25 εκατομμύρια ευρώ και το Αϊμπροξ έγινε μια μικρή Ιταλία, μια και έφθασαν στη Γλασκώβη οι Γκατούζο, Αμορούζο, Νέγκρι και Πορίνι.

Η Ρέιντζερς, όμως, έκανε μια τρύπα στο νερό και ο Σμιθ, τότε, έδωσε τη θέση του στον πάγκο στον Ντικ Αντβοκατ. Ο Σμιθ, με την επιστροφή του στο Αϊμπροξ, τον περασμένο Ιανουάριο, προσπάθησε να σταθεροποιήσει αγωνιστικά τη Ρέιντζερς και μάλιστα κατάφερε να νικήσει τη Σέλτικ δύο φορές. Η αναδιοργάνωση της ομάδας, που μετά την αποχώρηση του Λε Γκεν έμοιαζε με πλοίο που είχε εγκαταλειφθεί μεσοπέλαγα με φουρτούνα, δεν ήταν εύκολη υπόθεση.
Ο Σμιθ πόνταρε σε έναν κορμό από Σκωτσέζους και στην πολύτιμη συμβολή του βοηθού του, Αλι ΜακΚόιστ. Η πρώτη μεγάλη δοκιμασία του Σμιθ θα είναι να καταφέρει να οδηγήσει την ομάδα στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, ώστε να ανασάνει κάπως και το ταμείο της ομάδας. Σε περίπτωση αποτυχίας, όμως, θα αρχίσουν οι γκρίνιες και είναι αμφίβολο αν το λαμπερό παρελθόν του Σμιθ θα τον προστατέψει.

Ο τυχοδιώκτης των 5 ηπείρων

ΟΚία Γιουραμπχιάν είναι ο Αμπράμοβιτς των Βραζιλιάνων. Είναι 35 χρόνων, έχει δύο υπηκοότητες -την αγγλική και την καναδική-, δεν έχει ασχοληθεί ξανά με το ποδόσφαιρο και ήρθε από το πουθενά ή για την ακρίβεια από την Αγγλία, σκορπώντας πάρα πολλά χρήματα για την πραγματικότητα του βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου. Ο Γιουραμπχιάν εμφανίζεται ως ιδιοκτήτης μιας επενδυτικής εταιρείας, της Media Sport Investment, που εδρεύει στο Λονδίνο.

Η εταιρεία του Γιουραμπχιάν ανέλαβε τις τύχες της Κορίνθιανς πριν από δύο χρόνια, με μια οικονομική συμφωνία δέκα χρόνων, που λέγεται ότι προέβλεπε πως η MSI θα έβαζε στο ταμείο της βραζιλιάνικης ομάδας 47 εκατομμύρια ευρώ, ξεπληρώνοντας όλα τα χρέη, την ώρα που θα είχε το 51% των κερδών, που θα προέκυπταν από την οικονομική διαχείριση της ομάδας. Σε αυτή τη δεκαετή περίοδο, η MSI θα κάλυπτε και όλες τις ζημιές που ενδεχομένως θα προέκυπταν, την ώρα που ο Γιουραμπχιάν με το «καλημέρα» έκανε δώρο στην Κορίνθιανς τους Τέβεζ και Μασκεράνο εντυπωσιάζοντας όλο τον κόσμο.

Από τότε, κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι και την περασμένη εβδομάδα οι φόβοι και οι επιφυλάξεις που είχαν οι περισσότεροι για το ποιόν και τις προθέσεις του Γιουραμπχιάν επιβεβαιώθηκαν. Οι φορολογικές αρχές της Βραζιλίας τον καταζητούν για πληθώρα φορολογικών παραβάσεων και ξέπλυμα «βρόμικου» χρήματος. Από την περασμένη Τετάρτη, ο Γιουραμπχιάν είναι στα δικαστήρια με τη Γουέστ Χαμ για το ζήτημα των δικαιωμάτων του Τέβεζ, τον οποίο λέγεται ότι είχε πουλήσει μαζί με τον Μασκεράνο στη Γουέστ Χαμ.

Μια ιστορία που «μύριζε» από μακριά. Ο Γιουραμπχιάν, που γεννήθηκε στο Ιράν, εμφανίστηκε για πρώτη φορά στον κόσμο των μίντια το 1999, όταν με ένα συνεταίρο του αγόρασαν το 85% της μοσχοβίτικης εφημερίδας «Kommersant», μέσω μιας επενδυτικής εταιρείας που είχε έδρα έναν από τους γνωστούς φορολογικούς παραδείσους, τις Παρθένους νήσους. Στη συνέχεια, ο Γιουραμπχιάν και ο συνεταίρος του πούλησαν την εφημερίδα σε έναν επιχειρηματικό όμιλο ιδιοκτησίας του Μπερεζόφσκι, του οποίου δημιούργημα υπήρξε ο Αμπράμοβιτς, με τον οποίο ο Γιουραμπχιάν έχει συναντηθεί αρκετές φορές. Η ιστορία του και η δραστηριότητά του δείχνουν ότι έχουμε να κάνουμε με έναν τυχοδιώκτη των 5 ηπείρων, που μπήκε στο ποδόσφαιρο για λόγους καθαριότητας. Να ξεπλύνει χρήμα με... λεκέδες.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube