Το ξημέρωμα της Δευτέρας, στο Κόντακ Θίατερ στις ΗΠΑ, έγινε η 77η απονομή των βραβείων όσκαρ και έτσι σκεφτήκαμε να δώσουμε και εμείς εδώ τα δικά μας. Οι διαφορές ανάμεσα στα… ορίτζιναλ και στα δικά μας είναι σαφώς τεράστιες, καθώς εδώ δεν υπάρχει η ανάλογη λάμψη, οι αμέτρητες αιθέριες υπάρξεις, οι διάσημοι παρουσιαστές, ούτε καν αγαλματάκια, όμως όλα αυτά θα τα ξεπεράσουμε με την καλή μας διάθεση. Άλλωστε, η ουσία είναι η βράβευση, όλα τα άλλα έπονται. Πάμε λοιπόν. Φώτα παρακαλώ και τα ντραμς να…δημιουργούν ατμόσφαιρα αγωνίας.

Το όσκαρ καλύτερης ταινίας απονεμήθηκε στο «Million dollar baby», ενώ αναμφισβήτητα το δικό μας πηγαίνει στη μαγική πορείας της Εθνικής μας στο EURO 2004. Ο Τζέιμι Φοξ ήταν αυτός που πήρε το αγαλματάκι για τον πρώτο ανδρικό ρόλο και στα εγχώρια αθλητικά δρώμενα αυτός που ξεχώρισε για άλλη μια φορά και δικαιούται αυτόν τον τίτλο, είναι ο Πύρρος Δήμας, χωρίς να χρειάζονται εξηγήσεις. Για την ερμηνεία στον α’ γυναικείο ρόλο της τιμήθηκε η Χίλαρι Σουόνκ, με τη Γιάννα Αγγελοπούλου να είναι η αντίστοιχη νικήτρια στη δική μας απονομή, ενώ για το δεύτερο γυναικείο ρόλο, βραβεύουμε την (πρώην) προπονήτρια της Δεβετζή, Σοφία Μπακατσάκη, ένας τίτλος που, στα… γνήσια, δόθηκε στην Κέιτ Μπλάνσετ. Ο Τραϊανός Δέλλας, με διαφορά στήθους, κέρδισε το όσκαρ του β’ ανδρικού ρόλου, ως άλλος Μόργκαν Φρίμαν, ενώ όπως ο Κλιντ Ίνστγουντ πήρε το αγαλματάκι για την καλύτερη σκηνοθεσία, έτσι και ο Ότο Ρεχάγκελ, χωρίς αντίπαλο, στρογγυλοκάθισε στο… θρόνο! Η ταινία «Η αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού» ξεχώρισε στην κατηγορία του πρωτότυπου σεναρίου, με την Αθανασία Τσουμελέκα να κερδίζει στην αντίστοιχη κατηγορία, αφού όταν πήρε το χρυσό μετάλλιο στο βάδην μας εξέπληξε (θετικά) όλους.

Η ταινία «Πλαγίως» κέρδισε στην κατηγορία του διασκευασμένου σεναρίου, με τον Ντούσαν Μπάγεβιτς να είναι ο νικητής στη δική μας απονομή, εξαιτίας του ντε ζα βου που μας χάρισε με την επάνοδό του στον πάγκο του Ολυμπιακού. Μπορεί «Οι απίθανοι» να πήραν το όσκαρ κινουμένων σχεδίων, αλλά νομίζω ότι πραγματικά εδώ οι δικοί μας, Φοίβος και Αθηνά, τους ξεπέρασαν σε αναγνωσιμότητα σε όλον τον πλανήτη! «Η θάλασσα μέσα μου» κέρδισε στην κατηγορία ξενόγλωσσης ταινίας, ενώ οι δικές μας ψήφοι πηγαίνουν στον ερχομό του μεγάλου Βραζιλιάνου σταρ, Ριβάλντο. Ο Γιαν Κατζμάρεκ για τη μουσική επένδυση στην ταινία «Ταξίδι στη χώρα του ποτέ» ήταν ο θριαμβευτής, με το δικό μας «Σήκωσε το» να σπάει, όμως, όλα τα ρεκόρ τους περασμένους μήνες, ενώ ο «Ζορμπάς» δικαιωματικά κέρδισε στην κατηγορία καλύτερο τραγούδι, που η ακαδημία των όσκαρ απένειμε το αντίστοιχο βραβείο στον Χόρχε Ντρέξλερ για το κομμάτι «Al otro lado del rio» από την ταινία «Ημερολόγια μοτοσικλέτας».

Η ταινία «Τhe aviator» κέρδισε όσκαρ καλύτερης καλλιτεχνικής διεύθυνσης, φωτογραφίας και κουστουμιών, που στα αθλητικά ελληνικά βραβεία τα αγαλματάκια πηγαίνουν στο Δημήτρη Παπαϊωάννου, ο οποίος επιμελήθηκε τις τελετές έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων, στην απονομή του τροπαίου της πρωταθλήτρια Ευρώπης στην Πορτογαλία στην Εθνική μας και στα κοστούμια της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, αντίστοιχα. Το βραβείο καλύτερου μακιγιάζ, για μια ακόμη φορά, απονέμεται στη Μιρέλα Μανιάνι, που πάντα είναι άψογα βαμμένη ακόμα και κατά τη διάρκεια των αγώνων, ο τίτλος στην κατηγορία του ήχου πηγαίνει στον Γιώργο Χελάκη για τις περιγραφές του από την Πορτογαλία και ηχητικών εφέ στον SuperΣΠΟΡ FM 94,6 για τα ανατριχιαστικά σποτάκια του με τα γκολ της Εθνικής.

Το βραβείο καλύτερου μοντάζ δίνεται στο Γιώργο Χατζάρα για τη δουλειά που έκανε στο Αιγάλεω, το αντίστοιχο για τα οπτικά εφέ πηγαίνει στους Πατρίκ Ογκουνσότο και Όλιβερ Μακόρ για τις κομμωτικές τους εμπνεύσεις. Στην κατηγορία του ντοκιμαντέρ θριάμβευσε η υπαγωγή της ΑΕΚ στο άρθρο 44 και στην αντίστοιχη μικρού μήκους οι εκλογές στην ΕΠΑΕ. Τέλος στην κατηγορία της ταινίας κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους νικητής εξελέγη κατόπιν σχετικής ψηφοφορίας ο Νίκος Αλέφαντος, για το πέρασμα του από τον πάγκο του Ολυμπιακού και τα όσα έκανε κατά τη διάρκεια της παρουσίας του σε αυτόν και ο Ζντένεκ Σκάζνι κερδίζει το βραβείο στην κατηγορία ταινίας μικρού μήκους, για το… «πέρασα και δεν ακούμπησα» στην τεχνική ηγεσία του Παναθηναϊκού! Άντε και του χρόνου!

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ
Million Dollar Baby - Εθνική Ελλάδας (EURO 2004)

Α' ΑΝΔΡΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ
Τζέιμι Φοξ (Ray) – Πύρρος Δήμας

Α' ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΣ ΡΟΛΟΣ
Χίλαρι Σουόνκ (Million Dollar Baby) – Γιάννα Αγγελοπούλου

Β' ΑΝΔΡΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ
Μόργκαν Φρίμαν (Million Dollar Baby) – Τραϊανός Δέλλας

Β' ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΣ ΡΟΛΟΣ
Κέιτ Μπλάνσετ (The Aviator) – Σοφία Μπακατσάκη

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
Κλιντ Ιστγουντ (Million Dollar Baby) – Ότο Ρεχάγκελ

ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ ΣΕΝΑΡΙΟ
Η αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού – Αθανασία Τσουμελέκα

ΔΙΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΟ ΣΕΝΑΡΙΟ
Πλαγίως – Ντούσαν Μπάγεβιτς

ΤΑΙΝΙΑ ΚΙΝΟΥΜΕΝΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ
Οι απίθανοι – Φοίβος και Αθηνά

ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΗ ΤΑΙΝΙΑ
Η θάλασσα μέσα μου - Ριβάλντο

ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗ
Γιαν Κατζμάρεκ (Ταξίδι στη χώρα του ποτέ) – Σήκωσέ το!

ΤΡΑΓΟΥΔΙ
«Al Otro Lado Del Rio» Χόρχε Ντρέξλερ (Ημερολόγια μοτοσικλέτας) – Ζορμπάς


ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
The aviator – Δημήτρης Παπαϊωάννου

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ
The aviator – Πανηγυρισμοί για το EURO

ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ
The aviator – Τελετή έναρξης Ολυμπιακών Αγώνων

ΜΑΚΙΓΙΑΖ
Lemony snicket’s a series of unfortunate events – Μιρέλα Μανιάνι

ΗΧΟΣ
Οι απίθανοι – Γιώργος Χελάκης

MONTAZ
Τhe aviator – Γιώργος Χατζάρας

ΗΧΗΤΙΚΑ ΕΦΕ
Ray – SuperΣΠΟΡ FM 94,6

ΟΠΤΙΚΑ ΕΦΕ
Σπάιντερμαν 2 – Πατρίκ Ογκουνσότο & Όλιβερ Μακόρ

ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΗΚΟΥΣ
Born into brothels: Calcutta’s red light kids - Υπαγωγή της ΠΑΕ ΑΕΚ στο άρθρο 44

ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ
Mighty times: The children’s March – Εκλογές στην ΕΠΑΕ

ΤΑΙΝΙΑ ΚΙΝΟΥΜΕΝΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ
Ryan – Νίκος Αλέφαντος

ΤΑΙΝΙΑ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ
Wasp – Ζντένεκ Σκάζνι

Επιμέλεια: Σταύρος Χονδροθύμιος

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube