Η εντολή της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής ήταν ρητή και σαφής. Ο Αντριαν Ανούς έπρεπε να παραδώσει το χρυσό μετάλλιο που κατέκτησε στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, αφού παραβίασε τους κανονισμούς περί ντόπινγκ. Έστω και με καθυστέρηση δύο μηνών, ο Ούγγρος σφυροβόλος ακολούθησε τις επιταγές της ΔΟΕ παραδίδοντάς το στον Παλ Σμιτ, Πρόεδρο της ολυμπιακής Επιτροπής της πατρίδας του (ΟΟΕ), σε ένα ξενοδοχείο της Βουδαπέστης, αφού αρνήθηκε να μεταβεί στα γραφεία της ΟΟΕ.

Πάντως ο Ανούς δεν εγκαταλείπει την προσπάθεια και ελπίζει πως σύντομα θα ξαναφορέσει στο στήθος του το χρυσό μετάλλιο, αφού εκκρεμεί η εκδίκαση της προσφυγής του στο Ανώτατο Αθλητικό Δικαστήριο της Λωζάνης. «Πιστεύουμε πως επέστρεψε το μετάλλιο προσωρινά. Το Δικαστήριο της Λωζάνης έχει τη δύναμη να του ξανααπονείμει το μετάλλιο και αν ενεργήσει δίκαια, θα το κάνει», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ανούς, Γκάμπορ Παλ. Σύμφωνα με όσα επικαλείται ο Ούγγρος σφυροβόλος η ΔΟΕ απείλησε με κυρώσεις όλους τους συμπατριώτες του αθλητές σε περίπτωση που δεν επέστρεφε το μετάλλιο.

Ο Ανούς αναγκάστηκε να επιστρέψει το χρυσό που κατέκτησε στην Αθήνα μετά την άρνησή του να υποβληθεί μετά το πέρας των Ολυμπιακών Αγώνων σε έλεγχο ντόπινγκ, αφού υπήρχαν ενδείξεις πως τα δύο δείγματα που είχε δώσει στην Αθήνα, αν και ήταν καθαρά, είχαν «πειραχθεί». Σύμφωνα με τις διατάξεις της ΔΟΕ, η άρνηση ενός αθλητή να υποβληθεί σε έλεγχο ντόπινγκ ισοδυναμεί με την «σύλληψή» του να έχει κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών. Το Ανώτατο Αθλητικό Δικαστήριο της Λωζάνης δεν έχει ορίσει ακόμη ημερομηνία εκδίκασης της προσφυγής του Ανούς.

Μετά από την εξέλιξη αυτή την θέση του 31χρονου σφυροβόλου στη πρώτη θέση του βάθρου, θα πάρει ο Κόζι Μουροφούσι από την Ιαπωνία που είχε καταταγεί δεύτερος, ενώ χρώμα στο μετάλλιο θα αλλάξει και ο Λευκορώσος, Ιβάν Τιχόν που είχε αποσπάσει το χάλκινο μετάλλιο. Το τελευταίο θα κρεμάσει στο λαιμό του ο Τούρκος, Εσρέφ Απάκ.

Επιμέλεια: Χρήστος Ρομπόλης

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube