Περίπου δυόμιση ώρες κράτησε η συνέντευξη τύπου αναφορικά με τον απολογισμό των πεπραγμένων του πρώτου εξαμήνου του 2007, αλλά και την ενημέρωση για τα μελλοντικά αναπτυξιακά σχέδια του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών. Στην παρουσίασή του, ο Γενικός Διευθυντής του Δ.Α.Α., Γιάννης Παράσχης, επισήμανε την εντυπωσιακή αύξηση 10,1% της επιβατικής κίνησης σε αυτό το διάστημα. Ετσι, το Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» κατατάσσεται και φέτος ανάμεσα στα ταχύτερα αναπτυσσόμενα αεροδρόμια στην Ευρώπη. Αύξηση της κίνησης παρουσίασαν όλες οι γεωγραφικές περιοχές, ενώ οι 17 αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους (με φθηνό εισιτήριο και ναύλα) που πετούν στο Δ.Α.Α. είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στη θετική πορεία της κίνησης, συνδέοντας την Αθήνα με 31 προορισμούς, από 21 πέρυσι, σημειώνοντας αύξηση της επιβατικής κίνησης κατά 50%.

Εξάλλου, άνοδο κατά 17% παρουσίασε η κίνηση των αλλοδαπών επιβατών που ταξίδεψαν με σκοπό τον τουρισμό στην χώρα μας. Αναφορικά με τους μελλοντικούς στόχους, έγινε αναφορά στην περαιτέρω αξιοποίηση των δύο εταιρειών βάσης, Ολυμπιακής και Aegean, στη δημιουργία νέου τεχνικού σταθμού για την Aegean, στην προσέλκυση κι άλλων αεροπορικών εταιρειών όπως και στην αξιοποίηση της υπάρχουσας χωρητικότητας, των 21 εκατ. επιβατών, σύμφωνα με την τελευταία μελέτη της ΙΑΤΑ / Μάιος 2007. Αμεσος στόχος, παράλληλα με την ανάπτυξη της αεροναυτιλιακής δραστηριότητας, είναι η διατήρηση του υψηλού επιπέδου εξυπηρέτησης του επιβατικού κοινού. Σε πρώτη φάση, έχει προσληφθεί προσωπικό για την υπηρεσία εξυπηρέτησης επιβατών στις εισόδους των αναχωρήσεων, αναβαθμίστηκαν τα σημεία ελέγχου επιβατών και χειραποσκευών με πύλες ταχείας εξυπηρέτησης, ανανεώθηκε η ιστοσελίδα και δημιουργήθηκαν «νησίδες» δωρεάν πρόσβασης στο Internet.

Το 2009, θα αξιοποιηθεί πλήρως ο Δορυφορικός Αεροσταθμός - όπου θα διοχετευθεί το 30% της κίνησης του αεροδρομίου – με νέες υποδομές, ενώ θα επεκταθεί ο κύριος Αεροσταθμός, με τη δημιουργία νέων εμπορικών χώρων και business lounges. Εξάλλου, στο πλαίσιο της ανάπτυξης της ακίνητης περιουσίας, ήδη υπογράφηκε σύμβαση με όμιλο ελληνικών εταιρειών (έγραψα την περασμένη εβδομάδα γι’ αυτό το θέμα) για την κατασκευή, λειτουργία και εκμετάλλευση Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου απέναντι από το αεροδρόμιο. Θα είναι έτοιμο προς χρήση στις αρχές του 2009. Επόμενο βήμα είναι η δημιουργία δεύτερου ξενοδοχείου, χώρων ψυχαγωγίας και άθλησης, εγκαταστάσεων αποθηκών και επιχειρηματικό πάρκο, ώστε να καταστήσουν το Αεροδρόμιο έναν αυτόνομο και ελκυστικό προορισμό επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, συμβάλλοντας στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και στην οικονομική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.

Αναφορά έγινε και στην εξαγωγή τεχνογνωσίας, στον τομέα της πληροφορικής σε 12 διεθνή αεροδρόμια, με στόχο τη διεύρυνση των δραστηριοτήτων. Καταλήγοντας, δόθηκε έμφαση στο περιβάλλον. Το Αεροδρόμιο μέχρι τώρα έχει κάνει επενδύσεις άνω των 40 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα ανακύκλωσης το 2006, απορρόφησε 1.720 τόνους απορριμμάτων, με στόχο να υπερβούν τους 2.500 τόνους φέτος. Επίσης, δόθηκαν 40.000 ευρώ για την ανάδειξη και προστασία του υγροβιότοπου της Βραυρώνας, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο χρήσης εναλλακτικών και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (φωτοβολταϊκά), με στόχο την ανάπτυξη φωτοβολταϊκού πάρκου 7MW (50 εκατ. ευρώ). Ηδη από το 2004 λειτουργεί πιλοτική φωτοβολταϊκή μονάδα.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube