Η διαφορά ανάμεσα στη στρατηγική και την τακτική είναι ότι η πρώτη πρέπει να μένει σταθερή, αλλά η δεύτερη να εξυπηρετεί και περιστασιακές συνθήκες. Ποιες από τις μεταγραφικές κινήσεις των τριών μεγάλων ομάδων είναι τακτικής και ποιες στρατηγικής; Μερικές εκτιμήσεις.
Στον Ολυμπιακό για πρώτη φορά διακρίνεται μία στρατηγική λόγω Ιλια Ιβιτς. Ο Ιλια Ιβιτς ψάχνεται στην ισπανική, την πορτογαλική και την αργεντίνικη αγορά, χώρους που έμαθε όταν δούλευε στην ΑΕΚ, και τη σερβική, που ξέρει λόγω καταγωγής και φρεσκάρισε τις γνώσεις του στον ενδιάμεσο ανάμεσα στην ΑΕΚ και τον Ολυμπιακό χρόνο. Το μπάτζετ είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα του Ιβιτς. Με τον χρόνο μέχρι τον Ιούνιο να έχει χαθεί, τις ομάδες να μην κάνουν διακανονισμό και 10 εκατ. μπάτζετ, ο Ιβιτς θα χρειαστεί περισσότερα για να αγοράσει ισάξιους παίκτες. Ο Ολυμπιακός δείχνει να κινείται στις μέσες ηλικίες του ποδοσφαίρου με εξαίρεση τον Μήτρογλου, που αποκτήθηκε μετά τις εμφανίσεις στην Εθνική Νέων, και κάποιον γέροντα τύπου «Κοβάσεβιτς», που θα αποκτηθεί με συμβόλαιο ενός χρόνου.
Ο Παναθηναϊκός του Γιάσμινκο Βέλιτς για την ώρα μοιάζει να κινείται με τον φόβο του πρωτάρη που δεν θέλει να εκτεθεί στο αφεντικό του. Ο Βέλιτς δείχνει να αποφεύγει τα ρίσκα στις μεταγραφές. Οι μεταγραφές εμπεριέχουν το ρίσκο. Είναι άγνωστο αν ο Παναθηναϊκός αναίρεσε τη στρατηγική του στο ξεκίνημα των μεταγραφών, που το ρεπορτάζ ανέφερε ότι είναι η ανεύρεση έξι παικτών που θα εκτοπίσουν ισάριθμους βασικούς, κάνοντάς τους αναπληρωματικούς. Για την ώρα, σε αυτή την κατηγορία ανήκει μόνο ο Μάλαρτζ, αλλά μέχρι να ολοκληρωθούν οι μεταγραφές του Παναθηναϊκού συμπέρασμα δεν μπορεί να βγει.
Αντίθετα, στην ΑΕΚ το συμπέρασμα είναι ότι η πολιτική των δύο πρώτων χρόνων έχει αναιρεθεί. Με τον Ριβάλντο και τον Αρουαμπαρένα νέους στην ομάδα, αλλά όχι και στην ηλικία, και το όνομα του Μιλόσεβιτς να ακούγεται ως υποψήφιου παίκτη για τον οποίο είχε ενδιαφερθεί ο Μιχάλης Τροχανάς, η ΑΕΚ πηγαίνει στη λογική δημιουργίας ομάδας μιας ή δύο χρήσεων. Φυσικά υπάρχουν και νεαροί παίκτες. Αν όμως αφαιρεθεί η θέση του δεξιού πλάγιου μπακ, θέση που διεκδικούν ο Πλιάτσικας και ο Ράμος, και μπροστά δεξιά, που μπορεί να ξεκινήσει ο Παππάς ή ο Χετεμάι όταν επανέλθει, στις υπόλοιπες θέσεις, με εξαίρεση τα στόπερ, που λόγω κλάσης ο Παπασταθόπουλος θα διεκδικήσει θέση, οι υπόλοιπες θα καλυφθούν από νέους, ώριμους ή βετεράνους παίκτες.
Oι υψηλών απαιτήσεων παίκτες που είχε πάρει πέρυσι o Παναθηναϊκός δεν μπόρεσαν να αλλάξουν την ομάδα. Ο Ολυμπιακός ξεφορτώθηκε μπόλικη φύρα, αλλά με τον χρόνο να πιέζει είναι επικίνδυνο η παλιά φύρα να αντικατασταθεί με νέα. Η ΑΕΚ έχει καλύτερη ποιότητα από τον Παναθηναϊκό και μεγαλύτερη πληρότητα από τον Ολυμπιακό. Αυτή τη στιγμή. Το «αυτή τη στιγμή» ίσχυε και πριν από ένα μήνα. Οι μεταγραφές έχουν χρόνο μέχρι να τελειώσουν, αλλά ο χρόνος αποτελείται από στιγμές. Και για τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό όλο και λιγοστεύουν...
Τα γραφεία Τύπου είναι ένας χώρος δημιουργίας που αξίζει να προσεχθεί. Χθες το γραφείο Τύπου του Παναθηναϊκού ανακοίνωσε την πρόσληψη νέου γιατρού. «Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός ανακοινώνει ότι καθήκοντα ιατρού ομάδας αναλαμβάνει ο κ. Παπαθέου Γιώργος». Ετσι γουστάρω τα δελτία Τύπου. Αντρικά και στρατιωτικά. «Παπαθέουουου». «Στις διαταγές σας, κύριε Τζίγκερ». «Παπαθέου, όταν μπαίνεις στο γραφείο μου θέλω να χτυπάς το πόδι και να τρέμει το σκρίνιο. Πιο δυνατά, ρε στράβακα».
Ενώ στον Παναθηναϊκό μια γυναίκα, η νέα υπεύθυνη του γραφείου Τύπου, Βέρα Τριανταφυλλοπούλου, διδάσκει τσαμπουκά, στην εξωτική Λιβαδειά ο συνάδελφός της διδάσκει αισιοδοξία με μια δόση λυρισμού. «Καρποφόρησαν κατά τον καλύτερο τρόπο για τον Λεβαδειακό οι ενέργειες του προέδρου, κ. Κομπότη. Οι επαφές του προέδρου έφεραν γρήγορα αποτέλεσμα και έτσι ο Γερμανός διεθνής αμυντικός μέσος Sebastian Schindzielorz ανήκει από σήμερα το πρωί στην ομάδα του Λεβαδειακού. Ο νεοαποκτηθείς ποδοσφαιριστής είναι 28 ετών και έχει αγωνιστεί με τις ομάδες της Μπόχουμ και της Κολωνίας στην Μπουντεσλίγκα. Ο Schindzielorz ήταν αρχηγός και στις δύο ομάδες που αγωνίστηκε. Υπήρξε διεθνής με την εθνική ομάδα των Ελπίδων της Γερμανίας. Πέρυσι αγωνιζόταν στη Σταρτ, ομάδα της Α' Κατηγορίας της Νορβηγίας. Η αξία του ποδοσφαιριστή του Λεβαδειακού πλέον είναι γνωστή και η φήμη του έχει ξεπεράσει τα σύνορα της πατρίδας του. Η εμπειρία του και η τεχνική του κατάρτιση αναμένεται να βοηθήσουν πολύ στην επίτευξη των στόχων του Λεβαδειακού στην πορεία του στο πρωτάθλημα της Super League. Ο Γερμανός ποδοσφαιριστής θεωρείται το μεγαλύτερο όνομα που θα αγωνιστεί με τα χρώματα του Λεβαδειακού στη μακρόχρονη ιστορία της ομάδας». Ακολουθεί μια κριτική προσέγγιση στο πόνημα.
«Καρποφόρησαν κατά τον καλύτερο τρόπο». Επιτέλους κάποιος που δεν παγιδεύεται από το «καρποφόρησαν». Γιατί όπως μπορεί να σου καρποφορήσει κατά τον καλύτερο τρόπο, έτσι εύκολα μπορεί να σου καρποφορήσει κατά τον χειρότερο τρόπο και να τρέχεις και να μη φτάνεις. «Οι επαφές του προέδρου έφεραν γρήγορα αποτέλεσμα». Σωστά αφήνεται το μυστήριο με ποιους κάνει επαφές ο Κομπότης. Είμαστε ενήλικοι, οι επαφές μας είναι προσωπικό μας θέμα και σε κανέναν δεν πέφτει λόγος. «Η αξία του ποδοσφαιριστή του Λεβαδειακού πλέον είναι γνωστή και η φήμη του έχει ξεπεράσει τα σύνορα της πατρίδας του». Το έχουν αυτό οι μεταγραφές στον Λεβαδειακό με τη φήμη και τα σύνορα. «Ο Γερμανός ποδοσφαιριστής θεωρείται το μεγαλύτερο όνομα που θα αγωνιστεί με τα χρώματα του Λεβαδειακού στη μακρόχρονη ιστορία της ομάδας». Αφού υπενθυμίσω ότι ο Λεβαδειακός ιδρύθηκε το 1961 από τη συγχώνευση του Παλλεβαδειακού με τον Τοφώνα, να υπογραμμίσω ότι ο Schindzielorz θα έχει το δικαίωμα στη ζωή του να λέει ότι το όνομά του στη Λιβαδειά είναι σίγουρα μεγαλύτερο του Μαρτιναίου και του Τσάνα. Κλείνω επαινώντας τη σύνεση του άγνωστου συντάκτη του δελτίου Τύπου. Ο οποίος, βλέποντας το «Schindzielorz» και καταλαβαίνοντας τι μπορεί να γίνει αν προσπαθήσει να το γράψει στα ελληνικά, το αφήνει σε λατινικούς χαρακτήρες. Και όποια δημοσιογραφική κότα τολμήσει να το γράψει στα ελληνικά, να το δω και να μην το πιστέψω.
Το δελτίο Τύπου βρίσκεται στο www.sport.gr, στο οποίο στα νέα του Λεβαδειακού αναφέρεται και η απόκτηση του Ενκούσι Φριτς Εμερόν από τη Ρουάντα. Να είσαι από τη Ρουάντα και να σε λένε Φριτς είναι κάτι ανάλογο με το να είσαι Βαυαρός από το Μόναχο και να σε φωνάζουν Μπαμπαγιόκο.
Επίσης, όποιος ενδιαφέρεται να μάθει περισσότερες λεπτομέρειες από την καριέρα του πιο διάσημου παίκτη στην ιστορία του Λεβαδειακού, δεν έχει παρά να τις αναζητήσει στο προσωπικό site του Schindzielorz, στη διεύθυνση www.sebastian-schindzielorz.de. Τελευταία ανανέωση έγινε την πρώτη Αυγούστου του 2005. Οταν ο Σιντσίλορτς -μάλιστα, έτσι το λένε το παλικάρι- έγραψε «Οταν είμαι υγιής θα ξαναπαίξω». Η «Ραπτομηχανή», όπως είναι το παρατσούκλι του Σίντσιλορτς, είχε σπάσει το αριστερό του πόδι το 2004. Από εκείνη την ημέρα, η ζωή της «Ραπτομηχανής» είναι κάτι σαν αρχαία τραγωδία με τον Οιδίποδα μετά τα οφθαλμολογικά του προβλήματα.
Τρεις ημέρες το περασμένο ΠΣΚ, ο Φίλιππος Πλιάτσικας γέμισε τον Λυκαβηττό στις κερκίδες αλλά και στον χώρο μπροστά από τη σκηνή. Από τις συναυλίες δεν μπορούσε να λείψει και ο Πρίγκιπας του Λουξεμβούργου, που με τον συνοδό του έδειξε το φετινό καλοκαιρινό trend. Τα top models και οι μυκονιάτικες μαλακίες είναι passe τη φετινή σεζόν και κάθε άνδρας που ενδιαφέρεται να είναι στην αιχμή της μόδας φέτος το καλοκαίρι θα συνοδεύεται από έναν μπασκετμπολίστα της εποχής του Παπαστράτειου. Ο Πρίγκιπας συνοδευόταν από τον αξέχαστο καλαθοσφαιριστή του Πανελληνίου «Ρασιά», Ρασιά που στις δύο εμφανίσεις του με την κυανόλευκη φανέλα της ομάδας της Κυψέλης έγραψε τη δική του ιστορία, πετυχαίνοντας, σύμφωνα με κάποιους, μεγαλύτερο μέσο όρο από τους πόντους του Κίμωνα Κοκορόγιαννη.
Σε συζήτηση πριν από την έναρξη της συναυλίας αναφέρθηκε το θέμα συγκεκριμένου τύπου καλαθοσφαιριστή της εποχής. Του τύπου «δύο χαλίκι, ένα τσιμέντο», γνωστού και σαν «μπετατζή», που συνήθως έπαιζαν σαν «τεσσάρια» ή σαν κοντά «πεντάρια», σπρώχνοντας τον αντίπαλο από το τζάμπολ μέχρι τα ντους. Η συνεισφορά του «Ρασιά» Ρασιά στην έρευνα, που από τούδε ονομάζεται «Εχεις δει τον Γκάλη με αφάνα;», ήταν η αναφορά στον ξεχασμένο Μαζαρέα του Πανελληνίου. Σύμφωνα με τον άσο της ΕΠΟ και βετεράνο καλαθοσφαιριστή και ιστορικό της Α2 Σοφοκλή Πιλάβιο, η φράση «Εχεις δει τον Γκάλη με αφάνα;» ήταν ο τρόπος του ψαρώματος στους νέους καλαθοσφαιριστές της εποχής. Υπονοούσε «από πότε ασχολείσαι με το μπάσκετ και θέλεις και να μας τη βγεις, αγόρι μου;».