Μπέλφαστ. Νοέμβριος του 1981 λίγες ώρες πριν η Βόρειος Ιρλανδία αντιμετωπίσει το Ισραηλ για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου, στο δωμάτιο ενός ξενοδοχείου ο Πίνι Ζαχάβι που ήταν απεσταλμένος της μεγαλύτερης ισραηλινής εφημερίδας Yedioth Ahronoth συζητά με τον συνάδελφο του Γιόσι Μέλμαν που εργαζόταν ως ανταποκριτής στο Λονδίνο για άλλη εφημερίδα του Ισραήλ. «Θέλω να μάθεις κάτι από την ιστορία μου» λέει ο Ζαχάβι και συνεχίζει «Το μυστικό για την επιτυχία είναι κάθε τέσσερα ή πέντε χρόνια να φεύγεις από τη μια εφημερίδα και να πηγαίνεις σε άλλη. Και αποζημίωση μπορείς να πάρεις και καλύτερο μισθό στη νέα σου δουλειά». Ο Μέλμαν που τόση ώρα κοιτούσε απορημένος κάνει την αφελή ερώτηση «Σε ενδιαφέρει τόσο πολύ να κερδίσεις χρήματα;». Η απάντηση του Ζαχάβι ήταν μάλλον αναμενόμενη «Εννοείται. Δεν θέλω να μείνω για πάντα ένας φτωχός δημοσιογράφος». Αν υπολογίσουμε πως 26 χρόνια αργότερα, η προσωπική περιουσία του ξεπερνά τα 65 εκατομμύρια λίρες (δηλαδή κάτι λιγότερο από 100 εκατομμύρια ευρώ), μάλλον τα κατάφερε!
Ο Ζαχάβι είναι ο μοναδικός άνθρωπος στον ποδοσφαιρικό κόσμο που μπορεί να ξεκινήσει, να διαπραγματευτεί και να κλείσει οποιαδήποτε μεταγραφή με οποιονδήποτε παίκτη, σύλλογο, ή μάνατζερ. Είναι αποδεδειγμένα αυτός που έχει τις καλύτερες επαφές παντού. «Έχω πολύ καλές σχέσεις με όλους, γιατί ποτέ δεν απογοητεύω κανέναν. Ότι κάνω, το κάνω με ειλικρίνεια. Ότι λέω είναι αυτό που εννοώ» εξηγεί ο 62χρονος μάνατζερ.
Αν και στην σύγχρονη εποχή το μάνατζμεντ ασκείται κυρίως από εταιρείες,ο Ζαχαβι συνεχίζει να εργάζεται μόνος καθώς θεωρεί πως έτσι δεν γίνεται διαρροή πληροφοριών. Με αυτόν τον τρόπο και οι σύλλογοι δείχνουν περισσότερη εμπιστοσύνη και δείγμα αυτής της φιλοσοφίας του είναι πως ούτε ο Σερ Αλεξ Φέργκιουσον, ούτε ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς ενοχλούνται που ο Πινι Ζαχαβι εργάζεται και για τους δυο.
Χτίζοντας το όνομα του
Η πρώτη πετυχημένη δουλειά του έγινε το 1979, όταν ακόμη εργαζόταν ως δημοσιογράφος. Επιστρέφοντας στο Ισραήλ από το Λίβερπουλ όπου είχε βρεθεί να παρακολουθήσει από κοντά την αγαπημένη του ομάδα, ο Ζαχάβι συνάντησε τυχαία τον τότε γενικό γραμματέα και ισχυρό άνδρα των «κόκκινων» Πιτερ Ρόμπινσον και δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη! «Γεια σας. Υπάρχει ένας ποδοσφαιριστής στο Ισραήλ που θα έπρεπε να αποκτήσετε» του είπε με περισσό θάρρος και θράσος ο Ζαχάβι. Ο παίκτης λεγόταν Αβι Κοέν που λίγο αργότερα έναντι 200.000 λιρών μεταγράφηκε από την Μακάμπι Τελ Αβιβ στην Λίβερπουλ, ως ο πρώτος Ισραηλινός που αγωνιζόταν ποτέ στο αγγλικό ποδόσφαιρο.
Ο Ζαχάβι έπεισε τον Ρόμπινσον να του αναθέσει τον ρόλο του μεσάζοντα, ενώ παράλληλα ο Κοέν φρόντιζε να τον φέρνει κοντά σε σπουδαίους παίκτες της ομάδας όπως ήταν ο τότε αρχηγός Γκρέιαμ Σούνες. Μάλιστα όταν ο πρώην άσος της Λίβερπουλ ανέλαβε ως προπονητής την Ρέιντζερς, οι δύο πρώτες μεταγραφές που έκανε ήταν αυτές του Κοέν και του Μπόνι Γκίνσμπεργκ (επίσης πελάτη του Ζαχάβι).
Οι επαφές του φυσικά και δεν περιορίστηκαν εκεί. Την ίδια εποχή ο Ισραηλινός μάνατζερ έκανε και άλλες σημαντικές γνωριμίες για την μετέπειτα πορεία του μεταξύ των οποίων ήταν ο Σερ Αλεξ Φεργκιουσον και ο Σβέν Γκόραν Ερικσον που τότε εργαζόταν στην Μπενφίκα. Και οι δύο άντρες πέρα από την οξυδέρκεια του Ζαχάβι διαπίστωσαν πως ήταν και πολύ καλός γνώστης του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Ως απόδειξη αυτού, το 1996 ο Ισραηλινός μάνατζερ παρακολουθούσε μαζί με τον Φέργκιουσον στο «Βιλα Παρκ» την αναμέτρηση της Τσεχίας με την Πορτογαλία για το ευρωπαικό πρωτάθλημα. «Δώσε προσοχή στον Πομπόρκσκι. Είναι έτοιμος για σπουδαία εμφάνιση» προειδοποίησε ο Ζαχάβι και λίγη ώρα αργότερα ο Τσέχος «κρέμασε» τον Βιτορ Μπαια πετυχαίνοντας ένα από τα ομορφότερα γκολ της διοργάνωσης. Η εξέλιξη ήταν φυσιολογική. Ο Καρελ Πομπόρσκι μετακινήθηκε στο «Ολντ Τράφοντ» φυσικά με την μεσολάβηση του Ζαχαβι.
Παρόλα αυτά το μεγάλο του χτύπημα έγινε μέσω ενός άλλου Ισραηλινού ποδοσφαιριστή, του Εγιαλ Μπέρκοβιτς που ήταν ο καλύτερος παίκτης της Μακάμπι Χάιφα. Ο παιδικός του φίλος και πρόεδρος της ομάδας Τζέικομπ Σαχαρ γινόταν ένας από τους πιο ισχυρούς παράγοντες του τόπου. Τον Οκτώβριο του 96, ο Μπερκοβιτς έπαιρνε μεταγραφή για την Σαουθαμπτον στην οποία προπονητής ήταν –το μαντέψατε- ο Σούνες ! Δεν χρειάζεται μεγάλη φαντασία για να καταλάβει κανείς για το ποιος έβαλε το χεράκι του για την πραγματοποίηση αυτής της μετακίνησης. Μάλιστα ο Ζαχαβι εγγυήθηκε προσωπικά για την αξία του ποδοσφαιριστή αφού κάποιοι θεωρούσαν πως δεν θα μπορούσε να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις του αγγλικού πρωταθλήματος. Η δικαίωση ήρθε σύντομα και ο Μπέρκοβιτς βρέθηκε στην Γουεστ Χαμ. Εκεί ο Ζαχαβι γνώρισε τον Ρίο Φερντιναντ που βρισκόταν στο στόχαστρο των περισσότερων ατζέντηδων της Βρετανίας. Ο Ζαχάβι ήταν όμως αυτός που κέρδισε την εμπιστοσύνη του ταλαντούχου αμυντικού και οι δυο τους έγιναν καλοί φίλοι περνώντας μάλιστα μαζί τις καλοκαιρινές διακοπές στην Ερυθρά θάλασσα.
Πριν την μεταγραφή του Άγγλου αμυντικού που κόστισε στην Γιουνάιτεντ 45 εκατομμύρια ευρώ, ο Ζαχάβι είχε αναμειχθεί στις σημαντικότερες αγοραπωλησίες του συλλόγου όπως ήταν η μετακίνηση του Γιαπ Σταμ στη Λάτσιο και η απόκτηση του Χουάν Σεμπαστιαν Βερον.
Οι δουλειές του Ζαχαβι δεν περιορίστηκαν στο Νησί. Το καλοκαίρι του 2003 διαπραγματεύτηκε τη μεταγραφή του Ντέβιντ Μπέκαμ στην Ρεαλ Μαδρίτης και βοήθησε τον Ζοαν Λαπόρτα να κερδίσει τις εκλογές για την προεδρία της Μπάρτσελόνα. Μάλιστα έπεισε τον ισχυρό άνδρα των Καταλανών να αποκτήσει τον ...άνεργο πελάτη του (πρώην τερματοφύλακα της Φενερμπαχτσε), Ρουστου Ρετσμπερ, ενώ με την απόκτηση του αμυντικού της Γουέστ Χαμ Γκλεν Τζόνσον από την Τσέλσι, άνοιξε την πόρτα της βασικής εντεκάδας των «σφυριών» (στον αδελφό του Ριο) Αντον Φέρντιναντ που είναι επίσης πελάτης του.
Τα επόμενα βήματα
Ο Ζαχάβι έχει και την εταιρεία Charlton η οποία χειρίζεται τα δικαιώματα των τηλεοπτικών μεταδόσεων των κορυφαίων πρωταθλημάτων του κόσμου στο Ισραήλ, μεταξύ των οποίων είναι και η Πρέμιερσιπ.
Η υπεροχή που έχει ο Ζαχάβι απέναντι στους άλλους συναδέλφους του παγκοσμίως είναι δεδομένη. Η νέα πρόκληση για τον Ισραηλινό είναι πλέον η εξαγορά των δικαιωμάτων ποδοσφαιριστών σε όλο τον κόσμο. Όπως υποστηρίζει «Στην εποχή της παγκοσμιοποίησης δεν έχει σημασία αν ένας ξένος είναι ιδιοκτήτης ενός συλλόγου ή μια εταιρεία έχει τα δικαιώματα κάποιων ποδοσφαιριστών». Μια πρώτη γεύση για το τι πρόκειται να ζήσουμε στο μέλλον είναι η ιστορία του Χαβιέρ Μασεράνο και του Κάρλος Τέβες που ανήκουν στην εταιρεία MSI. «Ο ποδοσφαιριστής δεν νοιάζεται αν ανήκει σε μια εταιρεία ή σε κάποιον ιδιώτη για πάντα θα ανήκει σε κάποιο σύλλογο αφού σύμφωνα με τους κανονισμούς της ΦΙΦΑ για να αγωνιστεί σε εθνικό πρωτάθλημα θα πρέπει να είναι σε μέλος ενός συλλόγου. Μια εταιρία μπορεί να κατέχει μόνο τα οικονομικά δικαιώματα. Κάτι που πολύ απλά σημαίνει πως η εταιρεία θα έχει να λαμβάνει μέρος των χρημάτων που θα εισπράξει ο σύλλογος για την πώληση του παίκτη αργότερα» εξηγεί ο 62χρονος μάνατζερ.
Πολλοί θεωρούν πως ο Ζαχάβι έχει μετοχική σχέση με την MSI, όμως ο ίδιος διευκρινίζει πως είχε μόνο διαπραγματευτικό ρόλο στην απόκτηση των δύο Αργεντίνων από τη Γούεστ Χαμ. Για την συμμετοχή του σε αυτή την υπόθεση υπολογίζεται πως εισέπραξε περίπου πέντε εκατομμύρια λίρες.
Γύρω από τον Ζαχάβι υπάρχει ένα μεγάλο δίκτυο σκάουτερς σε όλο τον κόσμο, κυρίως όμως στη Νότια Αμερική και την Αφρική. Ο λόγος όπως τονίζει ο ίδιος «Δεν νομίζω πως πλέον η Ευρώπη μπορεί να παράγει τόσα πολλά ταλέντα»
Big business
-«Γάμος» Τσέλσι- Αμπράμοβιτς, λίγες ώρες πριν ο λονδρέζικος σύλλογος κηρύξει πτώχευση
-Μεταγραφή του Ρίο Φέρντιναντ στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, που τον έκανε τον πιο ακριβοπληρωμένο αμυντικό στον κόσμο
-Διαπραγμάτευση μεταγραφής του Μπέκαμ στη Ρεάλ
-Μεταγραφή του Χουαν Σεμπαστιάν Βερόν στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
-Απόκτηση του Χαβιέρ Μασεράνο και του Κάρλος Τέβες από τη Γουέστ Χαμ
-Mεταγραφή του Γιακούμπου Αγιεκμπένι στη Μίντλεσμπρο
-Ολες οι μεταγραφές της Τσέλσι το πρώτο καλοκαίρι του Αμπράμοβιτς
-Ολες οι μεταγραφές Ισραηλινών παικτών στην Αγγλία (Μπεναγιούν, Ταλ, Μπέρκοβιτς, Ρόσενταλ, Κοέν)
-Αγορά Πόρτσμουθ από τον Αλεξάντερ Γκάινταμακ
-Μεταγραφή Ντρογκμπά στην Τσέλσι
Οι καλύτεροι φίλοι και συνεργάτες
Ρόμαν Αμπράμοβιτς
Αλεξάντερ Γκάινταμακ
Σερ Αλεξ Φέργκιουσον
Σβεν Γκόραν Ερικσον
Γκρέιαμ Σούνες
Κένι Νταλγκλις
Τερι Βέναμπλς
Καρλος Αλμπέρτο
Μπορις Μπερεζόφσκι
Κια Γιουραμπσιάν (ιδιοκτήτης ΜSI)
Mπάντρι Παταρκατσισβίλι (ιδιοκτήτης Ντιναμό Τιφλίδας)
Εχούντ Ολμέρτ (πρωθυπουργός Ισραήλ)