Η Μπαρτσελόνα απέκτησε τον φίλο μας Γιάγια Τουρέ πληρώνοντας στη Μονακό και τον μάνατζέρ του, τον ικανότατο Ντμίτρι Σέλουκ, 12 εκατ. ευρώ. Η Μονακό είχε αποκτήσει τον ποδοσφαιριστή δίνοντας στον Ολυμπιακό μόλις 2,5 εκατ. ευρώ. Η ομάδα του Πριγκιπάτου τριπλασίασε τα χρήματα που έδωσε για να τον αποκτήσει -τα υπόλοιπα τα πήρε ο Σέλουκ! Ο Ολυμπιακός δεν μπορεί να είναι ευχαριστημένος με αυτή την εξέλιξη: προφανώς την πάτησε. Το θέμα είναι το πάθημα να γίνει μάθημα, γιατί από χθες ανεβαίνει και η αξία της καλής μετοχής που λέγεται Καστίγιο.
Eίναι αλήθεια ότι το γαλλικό πρωτάθλημα είναι πολύ μεγάλη βιτρίνα. Χθες διάβαζα σε ένα ωραίο αφιέρωμα στη «SportDay» ότι στην Μπαρτσελόνα έχουν πάει μια ντουζίνα παίκτες που έχουν περάσει από τη Μονακό: για τους Μονεγάσκους το να πουλήσουν ποδοσφαιριστή στους Καταλανούς είναι εύκολη υπόθεση. Το αληθινά αστείο της ιστορίας είναι ότι η Μονακό και ο Σέλουκ πήραν τα 12 εκατ. ευρώ χάρη στις εμφανίσεις που ο Τουρέ έκανε με τη φανέλα του Ολυμπιακού!
Κατηγορία
Ο Γιάγια έκανε φέτος μετριότατες εμφανίσεις στο γαλλικό πρωτάθλημα, πιθανότατα να παρασύρθηκε και από τη γενικά μέτρια σεζόν των Μονεγάσκων, οι οποίοι απλώς έμειναν στην κατηγορία. Ο Τουρέ σε ελάχιστα μόνο ματς δικαιολόγησε τα πολλά εγκωμιαστικά σχόλια που τον ακολουθούσαν. Αν ο Τουρέ είχε κάνει με τη Μονακό τις εμφανίσεις που έκανε με τη φανέλα του Ολυμπιακού, η Μπαρτσελόνα για να τον αποκτήσει μπορεί να πλήρωνε και περισσότερα. Ο Τουρέ δεν βελτιώθηκε στο γαλλικό πρωτάθλημα, ταλαιπωρήθηκε από τραυματισμούς, δεν πέτυχε καθοριστικά γκολ. Επίσης, στη σεζόν που τελείωσε δεν αγωνίστηκε σε κανένα σοβαρό τουρνουά, ενώ πέρυσι το καλοκαίρι έπαιξε στο Παγκόσμιο Κύπελλο και ήταν πρωταγωνιστής. Η στιγμή που η Μονακό τον πούλησε δεν ήταν καλή, αφού μπροστά του έχει να παίξει σε ένα Κόπα Αφρικα, πράγμα που σημαίνει ότι η ομάδα που τον αγόραζε θα τον χάσει για δύο μήνες. Κι όμως, η Μονακό τον πούλησε σε εξαιρετική τιμή. Γιατί; Διότι η Μονακό ξέρει να πουλάει -πράγμα που οι ελληνικές ομάδες αγνοούν.
Διαφήμιση
Χθες ο Νέρι Καστίγιο πέτυχε εναντίον της Βραζιλίας με τη φανέλα του Μεξικού ένα γκολ-πραγματική διαφήμιση του ταλέντου του: σε πολλούς θύμισε και δικαιολογημένα το γκολ που είχε πετύχει ο 17χρονος Πελέ εναντίον της Σουηδίας στο Μουντιάλ του 1958. Σε δύο χρόνια ο Νέρι θα παίξει Μουντιάλ με το Μεξικό και η αξία του θα εκτοξευτεί. Αν όμως στον Ολυμπιακό θέλουν να τον πουλήσουν στην τιμή που πρέπει, οφείλουν να μην επαναλάβουν τα λάθη που έκαναν με τον Τουρέ. Το να πουλάς στο ποδόσφαιρο είναι σήμερα πιο μεγάλη τέχνη από το να αγοράζεις.
Τιμή
Στο Μονακό την τέχνη αυτή την ξέρουν, στον Ολυμπιακό πολύ αμφιβάλλω. Οι άνθρωποι της Μονακό δεν όρισαν ποτέ μια τιμή πώλησης του παίκτη, όπως συνέβαινε πέρυσι στον Ολυμπιακό από την πρώτη μέρα που ο Τουρέ κλότσησε την μπάλα! Το να λες ότι «έχω έναν καταπληκτικό παίκτη που θα πουληθεί 20 εκατ. ευρώ», όπως έκανε πέρυσι ο Τροντ Σόλιντ μιλώντας με τους μάνατζερ και για λογαριασμό των «ερυθρολεύκων», δεν σε συμφέρει: το εξωφρενικό της τιμής που ορίζεις δείχνει μόνο την ανάγκη σου να πουλήσεις τον ποδοσφαιριστή όσο πιο ακριβά γίνεται. Οταν όμως αυτή η ανάγκη σου γίνει γνωστή, έχεις χάσει το παιχνίδι. Η Μονακό δεν είπε ποτέ πόσο κάνει ο Τουρέ -περίμενε απλώς προτάσεις από τους πιθανούς αγοραστές του παίκτη που θα έφερνε ο Σέλουκ. Στον Ολυμπιακό αντιθέτως έγινε ένας διαγωνισμός υπερβολής: ο Τουρέ κοστολογήθηκε από 10 έως 30 εκατ. ευρώ! Και στο τέλος έφυγε χωρίς να φέρει στο ταμείο σχεδόν τίποτα!
Πουλάω
Ξέρετε ποιες ομάδες πουλούν ακριβά; Αυτές που δεν καίγονται να πουλήσουν και σε πείθουν ότι είναι αδύνατο να πλησιάσεις παίκτη τους, αν δεν έχεις κάτι σοβαρό να προτείνεις. Η Ρεάλ Μαδρίτης μπορεί να έφτιαξε τους «galacticos», αλλά για τον Ρονάλντο, τον Μοριέντες και τον Οουεν ζήτησε και πήρε ένα σωρό χρήματα. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ πούλησε τον Φαν Νιστελρόι, δηλώνοντας ότι δεν υπάρχει τιμή πώλησής του που να την καλύπτει. Η Μίλαν πήρε 40 εκατ. ευρώ για τον Σεβτσένκο, γιατί όλοι ξέρουν ότι έχει μόνιμο στόχο τη διάκριση στο Τσάμπιονς Λιγκ και δεν πουλάει. Ολοι πουλούν, αλλά με στρατηγική.
Αγόρασαν
Στη Μονακό αυτό είχαν: στρατηγική. Αγόρασαν τον ποδοσφαιριστή από τον Ολυμπιακό με ένα μόνο σκοπό: να τον πουλήσουν! Η βασική επιδίωξή τους ήταν να τα έχουν καλά και με τον ποδοσφαιριστή και με τον μάνατζερ, αφού αυτοί οι δύο δούλευαν για χατίρι τους. Στον Ολυμπιακό πέρυσι τσακώνονταν με τον Ουκρανό ατζέντη για ψύλλου πήδημα, έμοιαζαν αμήχανοι να τον αντιμετωπίσουν κάθε φορά που προέκυπτε μια διαφωνία, κατέληξαν να αντιμετωπίζουν τον παίκτη σαν πρόβλημα και να τον απειλούν ότι θα του κόψουν την μπάλα. Στο τέλος έλυσαν το πρόβλημα Τουρέ πουλώντας τον. Σε μια τιμή πολύ μικρότερη από αυτή που ο παίκτης άξιζε, για τον απλούστατο λόγο ότι, όταν πουλάς ένα πρόβλημα, κανείς δεν τρέχει να πλειοδοτήσει σε δημοπρασία για την απόκτησή του. Ηταν μάλιστα τόσο ανακουφισμένοι όλοι από τη φυγή του Τουρέ, που δεν έκαναν το προφανές: να ζητήσουν ένα ποσοστό -έστω και μικρό- από μια πιθανή μεταπώλησή του! Αν ο Ολυμπιακός είχε συμφωνήσει να πάρει το 10%, σήμερα θα εισέπραττε 1,2 εκατ. ευρώ!
Καστίγιο
Αν ο Ολυμπιακός θέλει να πιάσει μια καλή τιμή για τον Νέρι, πρέπει να του αλλάξει τη δημόσια εικόνα -να στείλει το μήνυμα ότι είναι πολύ ευχαριστημένος που τον έχει στις τάξεις του και πως τον αντιμετωπίζει όχι σαν προβληματικό παιδί αλλά σαν θησαυρό. Αν ήμουν ο Πέτρος Κόκκαλης, το πρώτο που θα έκανα θα ήταν να πάω αύριο κιόλας στη Βενεζουέλα για να δείξω σε όλους εμπράκτως ότι είμαι περήφανος για την πρόοδό του...
Κόπα Αμέρικα
Oι εξέδρες είναι σχεδόν άδειες -στους κατοίκους της Βενεζουέλας δεν περισσεύουν χρήματα για να παρακολουθήσουν ποδόσφαιρο. Οποιοι ψάχνουν εισιτήρια ενδιαφέρονται για τα ματς των γηπεδούχων και αυτά στα οποία θα παίξουν οι Ηνωμένες Πολιτείες -ο αντιαμερικανισμός στη Βενεζουέλα είναι μεγαλύτερος και από την Ελλάδα και οι ντόπιοι πληρώνουν όσα όσα για να αποδοκιμάσουν τους εκλεκτούς του Μπους.
Οι οργανωτικές αδυναμίες είναι τρομερές -οι Βραζιλιάνοι κατήγγειλαν ότι ακόμα και τα γεύματα στο ξενοδοχείο είναι απαράδεκτα. Οι τηλεοπτικές λήψεις είναι μακρινές και σχεδόν ακατάλληλες. Κάποιες λήψεις νομίζεις ότι γίνονται από ερασιτεχνικές κάμερες -στην Ευρώπη, ακόμα και στη δεκαετία του '70, τα ματς είχαν καλύτερη κάλυψη.
Η προχειρότητα των μεταδόσεων κάνει τη διοργάνωση να μοιάζει β' διαλογής. Κι όμως, όλα τα ματς του Κόπα Αμέρικα που έγιναν μέχρι στιγμής ήταν εξαιρετικά κι ας στάθηκε σχεδόν αδύνατον η τηλεόραση να μας μεταφέρει την ομορφιά τους. Ειδικά ο αγώνας ανάμεσα στο Εκουαδόρ και τη Χιλή ήταν κάτι το απίστευτο: ένα από τα καλύτερα παιχνίδια που έγιναν φέτος στον κόσμο.
Οσοι πιστεύετε ότι το ποδόσφαιρο είναι τα μεγάλα ονόματα, τα καλοφωτισμένα γήπεδα, οι εξέδρες των επισήμων, μη δείτε ειδικά αυτό το Κόπα Αμέρικα. Ο Ροναλντίνιο και ο Κακά το σνόμπαραν, οι πιο πολλοί από τους γνωστούς παίκτες που δέχτηκαν να πάρουν μέρος σε αυτό το είδαν ή ως ευκαιρία να τραβήξουν βλέμματα και να κάνουν μεταγραφή ή σαν ένα είδος πατριωτικής υποχρέωσης
-όλα αυτά μικρή σχέση έχουν με το σοβαρό ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο των μπίζνες. Οσοι πάλι νοσταλγείτε τη δεκαετία του '70, γουστάρετε να βλέπετε παράξενους παίκτες και περίεργους προπονητές, αξίζει να ξενυχτήσετε ή να βάλετε τα βίντεο να γράφουν. Είναι τόσο ιδιαίτερο το θέαμα, που θα σας ενθουσιάσει.
Το Κόπα Αμέρικα είναι η αρχαιότερη διοργάνωση στον κόσμο. Ολα σε αυτό, ειδικά όταν το διοργανώνουν χώρες όπως η Βενεζουέλα, είναι λίγο φολκλόρ. Οι χαρακτήρες, οι ιστορίες και οι ιδιαιτερότητες δεν φτιασιδώνονται: οι Λατινοαμερικανοί μεταξύ τους, χωρίς τον υπόλοιπο κόσμο να τους μπερδεύει, έχουν πάντα τεράστια πλάκα.