Πριν από δύο χρόνια, όταν η κλήρωση είχε ξαναβγάλει ντέρμπι ΠΑΟ-Ολυμπιακού στην πρεμιέρα, ο Αλμπέρτο Μαλεζάνι είχε πει το απολύτως λογικό. Πως στην Ιταλία δεν θα έβγαζαν ποτέ Μίλαν-Ιντερ ή Γιουβέντους-Μίλαν, ούτε καν Ρόμα-Λάτσιο ή Σαμπντόρια-Τζένοα στην πρώτη αγωνιστική, ούτε καν μέχρι την πέμπτη μέρα.
Κι αυτό διότι το πρόγραμμα βγαίνει με γνώμονα το συμφέρον του προϊόντος. Στην Αγγλία, που δεν υπάρχει κλήρωση, αλλά ορισμός των παιχνιδιών με κομπιούτερ, φρoντίζουν να μην αγωνιστούν ποτέ στην πρεμιέρα Λίβερπουλ-Αρσεναλ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ-Λίβερπουλ. Ούτε τοπικά ντέρμπι διεξάγονται. Μόνο το 2004 βγήκε Τσέλσι-Γιουνάιτεντ στην πρώτη αγωνιστική, αλλά τότε δεν ήταν ακόμα δύναμη η ομάδα του Μουρίνιο. Φροντίζουν ακόμη τα τοπικά ντέρμπι να βγαίνουν κοντά σε γιορτές ή να αγωνίζονται οι ομάδες στις μέρες των Χριστουγέννων σε κοντινά μέρη για να αποφεύγεται η ταλαιπωρία των οπαδών στις μετακινήσεις. Στην Μπουντεσλίγκα ποτέ δεν θα παίξουν στην πρώτη αγωνιστική Ντόρτμουντ-Σάλκε ούτε στην Ισπανία Μπαρτσελόνα-Ρεάλ. Φαίνεται ότι όλοι αυτοί δεν έχουν τον προγραμματισμό και τη διορατικότητα της δικής μας Σούπερ Λίγκας.
Τότε, το 2005, η ΕΠΑΕ άφηνε να εννοηθεί πως δεν θα επαναληφθεί στο μέλλον το φαινόμενο «ντέρμπι στην πρεμιέρα» ούτε για τους «αιώνιους» ούτε για ΑΕΚ-Ολυμπιακό ή Αρη-ΠΑΟΚ ή ακόμα και ΟΦΗ-Εργοτέλη. Τι μεσολάβησε; Μα, η... κοσμογονία της Σούπερ Λίγκας. Η οποία, όπως λένε οι κακόβουλοι, είχε υποσχεθεί τεράστιες χορηγίες και τελικά σύρθηκε στη διαδικασία της επαιτείας στον ΟΠΑΠ για να καλύψει τα μεγαλόπνοα σχέδιά της.
Λένε πως κανείς ποτέ δεν κέρδισε ένα πρωτάθλημα από την κλήρωση. Συμφωνώ και το έχω ξαναγράψει. Μπορείς όμως από τη σειρά των αγώνων και από ένα κακό ξεκίνημα να χάσεις ένα πρωτάθλημα. Αλλωστε η προϊστορία δεν βοηθά τους χαμένους της πρεμιέρας. Στον ΠΑΟ και στον Ολυμπιακό μάλιστα έχουν και την παράδοση εναντίον τους. Ποτέ από το 1959 δεν κατέκτησαν τον τίτλο όταν ηττήθηκαν στην πρεμιέρα, τόσο οι «πράσινοι» όσο και οι «κόκκινοι». Και κάτι ακόμη! Μόνο η ΑΕΚ έχει πάρει πρωτάθλημα χάνοντας στην πρεμιέρα και μάλιστα δύο φορές. Το 1988-89 (ήττα 1-0 από τον Πανιώνιο) και το 1991-92 (4-2 από τον Ολυμπιακό) και τις δύο με τον Μπάγεβιτς στον πάγκο!
Ο αείμνηστος Λάκης Πετρόπουλος, ο μόνος Ελληνας προπονητής με πέντε πρωταθλήματα και τέσσερα Κύπελλα στην καριέρα του, έλεγε πως τη μέρα της κλήρωσης γίνεσαι σοφότερος μόνο σε ένα πράγμα: ξέρεις πότε παίζεις με τον καθένα. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο. Και φυσικά έχεις πάντα το περιθώριο να διορθώσεις οποιοδήποτε κακό ξεκίνημα. Εκείνο που δεν αλλάζει είναι η εικόνα που έβγαζε και αυτή η κλήρωση. Και φυσικά είναι ακόμα μία κίτρινη κάρτα σε αυτό το εγχείρημα της Σούπερ Λίγκας η ανικανότητα να προφυλαχθεί το προϊόν. Με τα ντέρμπι να έρχονται έπειτα από τα πρώτα έξι, επτά ματς, με τις ομάδες της περιφέρειας που μόλις ανέβηκαν να έχουν στην αρχή τούς μεγάλους στην έδρα τους, ώστε και ο κόσμος τους να ενθουσιαστεί και η ανταγωνιστικότητα του πρωταθλήματος να διατηρηθεί. Δεν μπορεί να γίνει αυτό με κανονική κλήρωση; Ε, και; Ας κάτσουν κάτω οι πρόεδροι, που είναι νέα παιδιά και δεν κουβαλάνε τα κουρασμένα και γερασμένα μυαλά των προκατόχων τους, κι ας βρουν μια φόρμουλα που θα είναι ουσιαστικά ορισμός. Μην τους τρομάζει η λέξη. Ορισμός ουσιαστικά γίνεται στην «κλήρωση» του Τσάμπιονς Λιγκ, το ίδιο και στην Αγγλία. Φυσικά ορισμός υπάρχει και στο MLS στην Αμερική, όπου μπορεί να μην ξέρουν από μπάλα, αλλά είναι άσοι στο μάρκετινγκ. Γενικότερα, ας προβληματιστούν για το προϊόν τους. Γιατί οι ίδιοι τελικά είναι οι χαμένοι.
Εκτέθηκε ο δήμος Ν. Σμύρνης
Ο δήμος Νέας Σμύρνης και προσωπικά ο δήμαρχος κ. Κουτελάκης εκτέθηκαν ανεπανόρθωτα με τη μικροκομματική αντίληψη με την οποία αντιμετωπίζουν την ανακατασκευή του γηπέδου του Πανιωνίου.
Απορώ πώς ο Κωνσταντίνος Τσακίρης, εξαιρετικός επιχειρηματίας και τεχνοκράτης, πίστεψε τα πολιτικάντικα λόγια που τον διαβεβαίωναν για στήριξη στο εγχείρημα. Ο δήμος Νέας Σμύρνης, για όποιους δεν γνωρίζετε το ζήτημα, λέει «ναι» στην ανακατασκευή του γηπέδου, αλλά αντιδρά στη δημιουργία εμπορικών χώρων! Μάλιστα προτείνουν οι φωστήρες του δημοτικού συμβουλίου να μην βάλει ο πρόεδρος της ΠΑΕ τα 60 εκατομμύρια ευρώ βρίσκοντας τραπεζική χρηματοδότηση, αλλά να επιβαρυνθεί ο δήμος με ένα σεβαστό ποσό ζητώντας τη συνδρομή της πολιτείας και της Γ.Γ.Α. Δηλαδή προτιμούν να ζητήσουμε και πάλι από τον φορολογούμενο να πληρώσει για ένα γήπεδο το οποίο θα χρησιμοποιούν ιδιώτες. Και φυσικά εγείρεται ένα τεράστιο ερώτημα για το αν αυτοί οι άνθρωποι που αποφασίζουν έχουν επαφή με την πραγματικότητα. Αν συνειδητοποιούν ότι ουσιαστικά παρανομούν με το να επιδιώκουν την επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού για ένα πρότζεκτ, το υψηλό ρίσκο του οποίου θέλει να αναλάβει -παντελώς νομότυπα- ο ιδιωτικός φορέας!
Την ίδια ώρα πληθαίνουν οι ψίθυροι και ακούγονται πολλά για την πίεση που ασκούν άνθρωποι με επιχειρηματικά οφέλη σε μαγαζιά στους μεγάλους εμπορικούς δρόμους της Νέας Σμύρνης, οι οποίοι φοβούνται μείωση της αξίας των περιουσιών τους. Δεν θέλω να πιστέψω πως ισχύει κάτι τέτοιο. Γιατί ο Πανιώνιος, από μόνος του, είναι η ζωντανή διαφήμιση της πόλης αλλά και γιατί δεν θα βρεθούν πολλοί που να κουβαλάνε... τρέλα σαν τον Κωνσταντίνο Τσακίρη, που να έχουν όραμα. Πέραν της ΠΑΕ ο ιδιοκτήτης του Πανιωνίου επιθυμεί να διατηρηθεί η αθλητική κυψέλη των ερασιτεχνικών τμημάτων, τα οποία έχουν 2.500 αθλητές. Και ο στόχος με το νέο αθλητικό κέντρο είναι να φτάσουν τις 6.000. Φυσικά σε κανένα μέρος του πλανήτη πια δεν φτιάχνονται γήπεδα χωρίς εμπορικούς χώρους, μπουτίκ, ρεστοράν, μαγαζιά αθλητικών ειδών. Στην Αγγλία επιτρέπεται ακόμη και η λειτουργία σούπερ μάρκετ, κάτι που δεν ήθελαν στη Νέα Σμύρνη και συμφώνησε και η ΠΑΕ. Αν στο δημοτικό συμβούλιο της Νέας Σμύρνης ζουν στον δικό τους κόσμο και δεν αφουγκράζονται τις ανάγκες της περιοχής και της σύγχρονης εποχής, ας παραιτηθούν. Αν και η μεγαλύτερη τιμωρία που μπορεί η ίδια η οικογένεια του Πανιωνίου να τους επιβάλλει είναι να κατεβάσει στις επόμενες δημοτικές εκλογές ένα αυτόνομο ψηφοδέλτιο με το όνομα του σωματείου. Και τότε θα καταλάβουν ποιος πραγματικά είναι ο κυρίαρχος της Νέας Σμύρνης!